Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
А зошто купиле кола од Бугарија? Паметен дечко си, размисли малку.
Kупиле за да се прават селски фраери,мислат ќе заебат држава што тука нема да плаќаат регистрација,осигурување.. И немој да ми плачете тука по форум дека треба да ги жалиме таквите,со чест на исклучоци,кои навистина од голем зорт вадат.. 90 % од тие со бг пасош извадиа баш поради кола.. возеле голф 3 на мак таблици,а сега сељачаната добила на значење тоа што вози голф 4.. прекутаквото од нив,сите нека извадат бг пасош,нека земат кола и нека одјават мак државјанство.. подобро без нив да останеме,барем реално ќе знаеме колку сме и кои сме..истите тие продадени души и 2001 како курви се криеа по дома кога беше време за мобилизација,не фала.. Македонското име е гордо за да го носат такви луѓе

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Јас мислам дека купуваа коли од таму затоа што немаа пари да купат кола од кај нас.Ама кој сум јас, прост граѓанин, не сум од ниеден штаб.
Втора економија сме во Европа бре!!!

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Луд ли си ти ? Или сакаш мене да ме направиш луд.. Извадиле бг пасош за да купат кола ? Да ги ебам сите што за кола гзот си го даваат и после тие таквите ја треба да ги жалам,зашто ваделе пасош од што биле гладни..Гниди оросписки, да можат и немиен ќе го примат за 2 нови гуми со бандажи..ете толку им сече на таквите
Читајќи ве вас патријотите, вашата култура и елоквенција, вашиот раскошен интелект и логика, емигрирањето изгледа попримамливо од било кога...:icon_lol:

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
бугарски пасош - НЕ
зашто: не признавам пасош на некоја земја која го оспорува македонскиот идентите, култура, јази и историја

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Лидери сме на балканот и пошироко.
Гниди ниедни...не сакате да живуркате за 10-12 илјади...посреќните за 20-25, не сакате да ве цедат саботи недели празници за иста плата, не сакате да сте дел од 34% невработени, не сакате да плаќате за неколкупати поскапи лекови од пред некоја година, не ви е по кејф што не ве одбрале вас за пописот ами таму некојси кој не знае ливче лото да пополни...стварно за срамота. Инаку сме лидери

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Гниди ниедни...не сакате да живуркате за 10-12 илјади...посреќните за 20-25, не сакате да ве цедат саботи недели празници за иста плата, не сакате да сте дел од 34% невработени, не сакате да плаќате за неколкупати поскапи лекови од пред некоја година, не ви е по кејф што не ве одбрале вас за пописот ами таму некојси кој не знае ливче лото да пополни...стварно немиени гниди
Кој лек поскапел неколку пати повеќе.. значи ако аспиринот бил 90 денара,пред 3 години сега е 270 ? Пази мајку му ,не сум знаел,ќе поверував..

Наравоучение:
Зимајте блгарски пасапорт,или сите со билки ќе се лечиме !

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.780
Чекај сега, до таму дојде да споредуваш Австрија и Македонија во животен стандард?
ЗоЖтоооооооооо :icon_lol:
Стварно,шо е тоа шо те тера да пишуваш такви работи?
Па оти си одела Грција бе патриотке наша, да работиш за 6 пати поголема плата него што некој твој,род роден,брат по нација би ти платил во твојата сакана домовина за истата работа што си ја работела таму, некаков си ГРК го почитува твојот труд 6 пати повеќе него некој род твој, потомок на ацета и самуила?!

Не е се во материјалното нели...
Има нешто и во лицемерието.
А една познаничка на врвот на патријоцкиот занес се омажи за грк...
Зошто отидов на 2 месеци, а не на цел живот.
Има огромна разлика.
И во тоа дека парите ги потрошив по наши македонски продавници.
Можам да споредувам што сакам, драг Прстосекачу. Посебно зошто најдобра споредба ми е оваа: Австрија 4 евра цигари. Македонија 60 денари. Австрија 1200 плата (просек). Македонија 250.
Е јебига, така е.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.261
Поени од реакции
18.216
Гниди ниедни...не сакате да живуркате за 10-12 илјади...посреќните за 20-25, не сакате да ве цедат саботи недели празници за иста плата, не сакате да сте дел од 34% невработени, не сакате да плаќате за неколкупати поскапи лекови од пред некоја година, не ви е по кејф што не ве одбрале вас за пописот ами таму некојси кој не знае ливче лото да пополни...стварно за срамота. Инаку сме лидери
другар не е проблем кога го земаат сиромашни како краен излез..туку коа го зимаат стабилни луѓе финансиски за една кола или ситна пара..а такви се најголемиот број.Човек што нема ич пари нема да се матка со пасоши барања,тој дали наш биометриски има извадено.Да не спомињам случаеви како спаска..Доколку некој стварно нема пари и пасошов му најде начин за егзистенција,тогаш ја а и верувам голем број од луѓево нема да го осудат.

B

Black Guard

Гостин
Читајќи ве вас патријотите, вашата култура и елоквенција, вашиот раскошен интелект и логика, емигрирањето изгледа попримамливо од било кога...:icon_lol:
Дефинитивно посебно...посебно кога државата те одбива,маргинализира и на крај краеви се претвара во приватна меѓупартиска корпорација.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Зошто отидов на 2 месеци, а не на цел живот.
Има огромна разлика.
И во тоа дека парите ги потрошив по наши македонски продавници.
Можам да споредувам што сакам, драг Прстосекачу. Посебно зошто најдобра споредба ми е оваа: Австрија 4 евра цигари. Македонија 60 денари. Австрија 1200 плата (просек). Македонија 250.
Е јебига, така е.
Лицемерието е дел од болештината наречена нацијонализам.
И отсутсво на основни когнитивни способности, сега треба да дебатирам со тебе околу фактот дека Австрија има неспоредливо поголем животен стандард и каде живеат десетици иљади припадници на твојот род роден,браќа и сестри по нација кои избегале таму, а струја плаќаш на австриски газди...просечна плата таму не е 1200 евра, минималец е 1000 евра, а во твојата земја неодамна се донесе закон за 130 евра минималец...250 евра е просек во твојот мозок можеби на терен е 150.

Зошто ако е исто, не си остана во РМ да работиш за тие 2 месеци, ќе си купуваше цигари по 60 денари ама нема да му работеше на гркот за 6 пати повеќе...на грк да му работиш, а грчиштата не ве признаваат...:icon_lol:

Ако ти доаѓаш на темава и ми споредуваш стандард на живот према кутија цигари, не знам што да ти кажам освен не ме цитирај повеќе,стварно е досадно постојано човек да се симнува на твое ниво и да реплицира на тешки небулози и глупости.

T

Tetro

Гостин
Да ги ебам сите што за кола гзот си го даваат и после тие таквите ја треба да ги жалам,зашто ваделе пасош од што биле гладни..Гниди оросписки, да можат и немиен ќе го примат за 2 нови гуми со бандажи..
У потпис те носам. :X3:

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
У потпис те носам. :X3:
Тоа е мојот реализам друже..можеме да се правиме будали,да негираме..знам ја доста такви луѓе не вадам муабети од ракав па со сила да се правам паметен.. а после кој како сака нека си мисли

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
Една процедурална забелешка. Кога ја браниш државата и патриотизмот, почни со јазикот. Одма доаѓа од Српскиот збор одмах, за кој ние имаме убав збор, веднаш...

;)

Со неписменост држава не се брани...
A ти сезнајко оди тркалај ѓевреци ... !!!

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.780
Лицемерието е дел од болештината наречена нацијонализам.
И отсутсво на основни когнитивни способности, сега треба да дебатирам со тебе околу фактот дека Австрија има неспоредливо поголем животен стандард и каде живеат десетици иљади припадници на твојот род роден,браќа и сестри по нација кои избегале таму, а струја плаќаш на австриски газди...просечна плата таму не е 1200 евра, минималец е 1000 евра, а во твојата земја неодамна се донесе закон за 130 евра минималец...250 евра е просек во твојот мозок можеби на терен е 150.

Зошто ако е исто, не си остана во РМ да работиш за тие 2 месеци, ќе си купуваше цигари по 60 денари ама нема да му работеше на гркот за 6 пати повеќе...на грк да му работиш, а грчиштата не ве признаваат...:icon_lol:

Ако ти доаѓаш на темава и ми споредуваш стандард на живот према кутија цигари, не знам што да ти кажам освен не ме цитирај повеќе,стварно е досадно постојано човек да се симнува на твое ниво и да реплицира на тешки небулози и глупости.
Па ти почнуваш со дискусија со мене... тоа е.
Јас не живеам сама. Имам семејство и имам пријатели.
Никој од нас не умира од глад и не е голтар. Имаме доволно за пристоен живот.
И тие 2 месеци не ги поминав таму за да заработам, бев таму зошто има друга, многу поразлична причина за да бидам таму, која секако нема да ја објаснам тука. Морав да живеам таму тој период, и за да живеам, морав да работам. После си дојдов дома, каде што припаѓам.

Не знам од каде ти се информациите дека Австријците минималец им е 1000, од информации прва рака, знам дека не беше баш така.

Знаеш, мајка ми и Алцхајмер да ја има ќе ја сакам.
И Скопје нема многу, ама пак го сакам.
Не се спуштај на мое ниво, те молам, и не ме прозивај ако не сакаш да зборуваш.
За мене сите бугарофили се предавници, и така ќе остане.
Не се труди да ме разубедиш, нема да успее.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Кој лек поскапел неколку пати повеќе.. значи ако аспиринот бил 90 денара,пред 3 години сега е 270 ? Пази мајку му ,не сум знаел,ќе поверував..

Наравоучение:
Зимајте блгарски пасапорт,или сите со билки ќе се лечиме !
Па Фликсоназе беше 300-400, сег е 750 денари. Ако го сакаш на рецепт, ќе платиш крвна слика, специјалист и не знам што, згора цел ден отсуство...ќе те фати и поскапо од приватно. Затоа ги влечам синусиве со недели. Еден друг лек (без кој не може баш да се функционира) чини 510 денари, оперил спреј 150 денари...доволно или уште да набројувам? И ако згора одиш на матичен, ќе те пратат на специјалист каде ќе платиш за некои прегледи, па ќе мора да направиш крвна слика која чини обично од 150-250 денари...јас на пример имам повремен висок притисок, но не можам да земам постојано лекови заради сложените процедури плус многу веројатниот страв кој владее кај матичните од контроли...за чир на желудник поарно да не знаеш што се треба да поминеш, за на крај платата (ако те пуштат од работа) да ти ја преполоват. За оние што не се на товар на фондот, исто не би сакал да знаеш колку се двои месечно кај повозрасни лица.

Лекови за срце, притисок, психијатриски болни лица, шеќер и тироидеа до три пати поскапи во Македонија од регионот

Болните во Македонија плаќаат најскапи лекови во регионот
Болните во Македонија плаќаат најскапи лекови од земјите во регионот, за што говори податокот дека дури 50 лекови имаат за 200 до 500 отсто повисоки референтни цени за разлика од лековите во Хрватска, Србија, Словенија и Бугарија.
Лицата кои заболуваат од кардиоваскуларни болести плаќаат лекови кои се 2,5 пати поскапи за разлика од земјите во блиското соседство. Со тој проблем се соочуваат и психијатриски болните лица кои за својата болест плаќаат и до 3,5 пати поскапи лекови. Ист е случајот и со високи цени на лековите и за дијабетес и тироидеа кои се до три пати поскапи.
Евтин иљач за скапо здравје
Ќе станат ли болниците депонии на евтини лекови, а пациентите заморчиња, со најновата мерка на Министерството за здравство само цената, а не и квалитетот на лекот, да биде решавачка при нивната јавна набавка во болниците и на клиниките? Кој е иљачот од евтините лекови, ако потоа многу повеќе може да н` чини лекувањето на последиците од несаканите дејства и од евентуалното неефикасно лекување?

Некои лекови кои живот значат и ги нема често кај нас па се носат на диво од други држави. Мислам, доволно е за почеток.
А, ќе заборавев...за струјата повторно најавија поскапување..

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom