Ќе се вика, ќе се вика.. како!?

King B

Bears. Beets. Battlestar Galactica.
Член од
24 јануари 2011
Мислења
1.801
Поени од реакции
4.076
Срна, Мила, Јана. :love:

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Роднините на татко ми инсистирале да се викам Ацко :eek:, и мислам дека цел живот ќе се осеќав ко да се викам Алексо или Софроние. Среќа, мајка ми праејќи ручек ја слушнала песната "Е мој Саша" и биднало Сашо :).

Здравје за 5-6 години коа ќе иам деца, за машко- Филип, Петар, и сл. наше име, а женско- Ивана, Емилија, Наташа.
У секој случај би избрал наши имиња а не би го следел овој глуп тренд на давање немакедонски имиња како- Ена, Лука, Срна, Сара и сл.

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
Машко: Лука / Дамјан
Женско: Кристина / Елена

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Роднините на татко ми инсистирале да се викам Ацко :eek:, и мислам дека цел живот ќе се осеќав ко да се викам Алексо или Софроние. Среќа, мајка ми праејќи ручек ја слушнала песната "Е мој Саша" и биднало Сашо :).

Здравје за 5-6 години коа ќе иам деца, за машко- Филип, Петар, и сл. наше име, а женско- Ивана, Емилија, Наташа.
У секој случај би избрал наши имиња а не би го следел овој глуп тренд на давање немакедонски имиња како- Ена, Лука, Срна, Сара и сл.
Зашто жити се сметаш дека е тоа глуп тренд? Ја подобјасни троа повеќе.

зашто треба детето да се вика Трпе, Трајче, Јованче, Ацо, Јонче, а не Лука Елена, Срна, Сара и што се не си навел таму.

Зашто Наташа и Емилија се Македонски а Лука и Сара не се?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Зашто жити се сметаш дека е тоа глуп тренд? Ја подобјасни троа повеќе.

зашто треба детето да се вика Трпе, Трајче, Јованче, Ацо, Јонче, а не Лука Елена, Срна, Сара и што се не си навел таму.

Зашто Наташа и Емилија се Македонски а Лука и Сара не се?
Ај размисли дали имало такви имиња пред 10-на години? Пред да почне масовно влијание од запад? Дедо ти Лука да не се викал случајно, или Давид? :) Се е тоа изводење од телевизија, ништо повеќе. У никој случај неќам дете да ми се вика Трпе или Митре, бидејќи тоа се селски македонски имиња, ама што има лошо во Јован, Александар, Трајан и сл?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ај размисли дали имало такви имиња пред 10-на години? Пред да почне масовно влијание од запад? Дедо ти Лука да не се викал случајно, или Давид? :) Се е тоа изводење од телевизија, ништо повеќе. У никој случај неќам дете да ми се вика Трпе или Митре, бидејќи тоа се селски македонски имиња, ама што има лошо во Јован, Александар, Трајан и сл?
Нема ништо лошо во ниту едно име, само ме интересираше како тоа во твојата глава ги делиш на македонски и немакедонски имиња;) Ама еве ми објасни Ѓаволот од Запад масовно влијаел врз Македонците, првенествено преку телевизијата како негово најмоќно орудие.

Фала на објаснувањето:cool:

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Нема ништо лошо во ниту едно име, само ме интересираше како тоа во твојата глава ги делиш на македонски и немакедонски имиња;) Ама еве ми објасни Ѓаволот од Запад масовно влијаел врз Македонците, првенествено преку телевизијата како негово најмоќно орудие.

Фала на објаснувањето:cool:
Добро, така сфати ме ако сакаш :) Едноставно е- Давид, Лука, Сара, Ена, никогаш не претставувале православни имиња, носени од најголем број македонци. Католички се, а мислам дека овде најголем дел од населението се православни. Нормално кој си е католик нормално е да си се вика така, што и не мора да значи.
Работата е дека со продолжување на ваквиот тренд, за 15-20 години, ќе исчезнат сегашните наши македонски имиња.

Само пример- Сара Ѓоргиева- Дуња, Лука Сандански, Максимилијан Делчев...не иде некако,а? :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Добро, така сфати ме ако сакаш :) Едноставно е- Давид, Лука, Сара, Ена, никогаш не претставувале православни имиња, носени од најголем број македонци. Католички се, а мислам дека овде најголем дел од населението се православни. Нормално кој си е католик нормално е да си се вика така, што и не мора да значи.
Работата е дека со продолжување на ваквиот тренд, за 15-20 години, ќе исчезнат сегашните наши македонски имиња.

Само пример- Сара Ѓоргиева- Дуња, Лука Сандански, Максимилијан Делчев...не иде некако,а? :)
Оф мори мајко не одело у реду е. Некако не ти иде у глава дека Сара е библиско име, дека Максимилијан е нашиот Максим, дека Лукае творец на едно од 4 евангелија. сара е жената на Авраам, итн...

Али нема везе, немаше потреба да реплицирам ни првиот пут. Штом спомнуваш религиозна делба на имиња православни и католички се е јасно.

Поздрав и секое добро;)

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Оф мори мајко не одело у реду е. Некако не ти иде у глава дека Сара е библиско име, дека Максимилијан е нашиот Максим, дека Лукае творец на едно од 4 евангелија. сара е жената на Авраам, итн...

Али нема везе, немаше потреба да реплицирам ни првиот пут. Штом спомнуваш религиозна делба на имиња православни и католички се е јасно.

Поздрав и секое добро;)
Можеме до сабајле вака. Немам против ниту едно име, само некако не иде да ги мењаме старите македонски имиња со други, тоа е се :) .

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.621
Поени од реакции
31.458
prvo neka se zhivi i zdravi ., a za drugoto lesna rabota., se znae po baba i dedo po mashka linija., .......... a i da ne zaboravam da ve prasham zoshto vo anglija ., francija i td., ne pochnata da stavaat ., iminja trajanka ., risto., darko., darinka ., tosho.......kako shto kaj nas nekoi miluvaat da stavaat ., zhaklini ., robertovci., ., i da ne nebrojuvam,,?;)

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Сакам интернационални имиња, никаде да не бодат очи, типично странските не ми прават ќеиф исто како и типично македонските, сакам златна средина.

За женско Дијана, Ана, Маја, Марија и Елена се фини а за машко Александар, друго за машко не ми текнува засега :).

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
prvo neka se zhivi i zdravi ., a za drugoto lesna rabota., se znae po baba i dedo po mashka linija., .......... a i da ne zaboravam da ve prasham zoshto vo anglija ., francija i td., ne pochnata da stavaat ., iminja trajanka ., risto., darko., darinka ., tosho.......kako shto kaj nas nekoi miluvaat da stavaat ., zhaklini ., robertovci., ., i da ne nebrojuvam,,?;)
Скраја да е да сум се викала јас по бабите дедовците... или па моите деца по нивните баби дедовци...

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.621
Поени од реакции
31.458
:D rodena kontrash:P a shto im fali na iminjata na tvoite roditeli., sega najozbilno., .nema ubavi ili neubavi iminja ., ima samo lichna zhelba za nekoi odredeni iminja ., ili pak iminja koi ve potsetuvaat na nekoi prethodni lichnosti., .pa sega zhalite za niv :LOL:

Kajgana Shop

На врв Bottom