Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
кажи ми само кој те тераше со сила?
Извади еден збор надвор од контекст , софистички .
...морав да седам во задимени кафичи “ - подобро ? Сакав да седнам на кафе после долг период ама немав баш голем избор, зар не ?

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Извади еден збор надвор од контекст , софистички .
...морав да седам во задимени кафичи “ - подобро ? Сакав да седнам на кафе после долг период ама немав баш голем избор, зар не ?
значи тебе ти е скратено т.е загрозено правото да седиш у кафич заради цигарите.. ај да почнам да се жалам ја сеа колку пати настинав зимоска зашо заради законот МОРАВ да излагам надвор и на -10 степена???

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.980
Поени од реакции
12.604
Во Прилеп модерно е во ве ме ре - овски кафиќи да се пуши а во ес де ес - овски да излегува инспекција...а ништо чудно и да ми се причинува. Глупо осмислен закон енивеј!

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
значи тебе ти е скратено т.е загрозено правото да седиш у кафич заради цигарите.. ај да почнам да се жалам ја сеа колку пати настинав зимоска зашо заради законот МОРАВ да излагам надвор и на -10 степена???
И двајцата сме МОРАЛЕ (во Caps lock од непозната причина) да правиме нешто што не го сакаме. Have fun со еднаквоста .

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Забрана за пушење на јавни места е во ред ама забрана за пушење во кафиќ е најголема глупост што можеја да ја воведа.

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
За кафиќ, најоправдана е забраната.
За кафана, не е оправдана.
Е според мене е обратно, во кафиќ треба да се пуши а во кафана не... Не сакам додека јадам некој да ми чади со цигарата, нема смисла.

T

Tetro

Гостин
Е според мене е обратно, во кафиќ треба да се пуши а во кафана не... Не сакам додека јадам некој да ми чади со цигарата, нема смисла.
Тотално погрешна перцепција имаш. :)
Во кафиќ се иде за кафе, демек. Тоа на запад, во "развиените" земји. Кај нас кафиќите се за дење и ноќе, ама дење за кафе, навечер за турбо-фолк и остали упциз-дупциз чкарт музичиња, придружени со коктели и пиво. Овие локалчиња вешто ги избегаваат младиќи кои земаат 3литра вино за 120-че (може и поскапело, одамна немам купувано такво) од локална продавница и седење у парк по групи.
Овде, поради густината на застапеност на лица по метар квадратен и со оглед на нашите локали и нивната вентилација која никаде не е по прописи, како и други неправилности (поради кои треба да се затворат едно 80% од нив) не оправдувам чадење на малолетници кои би се затекнале по некоја несреќна околност внатре.

Кафана е место каде идеш и се релаксираш комплетно. Једино (свето) место е тоа каде можеш да се осеќаш како дома (со други зборови-како стока). А, дома нели, никој не може да ти забрани ништо..... :icon_lol:

P

Princ

Гостин
^ This is why we can't have nice things.
Односно поради вакви како вас двајца целосно ни ја начукаа забраната. Дај преку ПП одлучете се каде сакате да се пуши и јавно побарајте го тоа заеднички :icon_lol:

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Тотално погрешна перцепција имаш. :)
Во кафиќ се иде за кафе, демек. Тоа на запад, во "развиените" земји. Кај нас кафиќите се за дење и ноќе, ама дење за кафе, навечер за турбо-фолк и остали упциз-дупциз чкарт музичиња, придружени со коктели и пиво. Овие локалчиња вешто ги избегаваат младиќи кои земаат 3литра вино за 120-че (може и поскапело, одамна немам купувано такво) од локална продавница и седење у парк по групи.
Овде, поради густината на застапеност на лица по метар квадратен и со оглед на нашите локали и нивната вентилација која никаде не е по прописи, како и други неправилности (поради кои треба да се затворат едно 80% од нив) не оправдувам чадење на малолетници кои би се затекнале по некоја несреќна околност внатре.
Да бе, несреќна околност. Ако гледаш така на работите тогаш малолетниците се пикаат и по кафани, и они таму се опуштаат, некако мода им е.

Не знам, очигледно ти си замислуваш нешто друго за кафиќ јас нешто друго. Кај нас насабајле се иде во кафиќ за да се испие кафе и да се "рассониш", а со кафето нормално дека сакам и цигара. Не знам зашто ова би било проблем.
Навечер ако има гужва или некојаси диско шема нека се забрани пушењето,газдата нека го забрани тоа ако смета дека нема доволно воздух, ама кафе без цигаре...:tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom