Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Премиере како што ќе кажете вие така ќе биде.
Не вадете економски показатели на темава за оправдување на проектот за да не бидете демантирани. Зборете си само за „убавините“, податоците голтнете си ги.
вадете нови ДОСТА ГИ ВЕРГЛАТЕ СТАРИТЕ

Член од
27 септември 2011
Мислења
185
Поени од реакции
96
може ли по 100ти пат да замолам да не пишувате оф топик, да замолам економските џанам експерти да си отад во економија, да потсетам дека 1000 поста имаше и за заштедата по основ кирии, и за раздвижувањето на градежниот сектор, и за неговиот удел во БДПто, и за ниската задолженост и за што више не. ИЛИ ИДЕТЕ НА ЕКОНОМИЈА ИЛИ ПРЕЛИСТАЈТЕ НЕКОЈА СТРАНА ПОНАЗАД - доста ја уништувате темата со партиски фрустрации.

Ко расипана плоча се,ама тоа е...

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
вадете нови ДОСТА ГИ ВЕРГЛАТЕ СТАРИТЕ
Епа не не бива да измислуваме бројки, немаме твоја школа премиере. Таа лекција во политиканство ја има, во економија такво нешто не постои.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.848
Поени од реакции
12.375
1. тоа што го збориш е за некое утопистичко општество,
Не сум политиколог, но ќе се обидам колку што сметам дека е корисно за темава.
Тоа што го пишувам, не е СФ, постои и функционира (примерите од пред неколку страни)... читам е во функција и еволуира во развиените земји. Агенцификација, дисперзија, деволвирање...пример во Британија, Шведска, Данска, Белгија... На страна фактот што кабинетите на министрите се со седиште обично во главниот град...јавните установи, агенциите, секторите на одредени или цели институции може да се преместат во други региони (агенција за развој на земјоделството во Битола).

минситрите со своите тимови ке се летаат од цела македонија
пролетоска колку што се сеќавам 2-3 месеци летаа низ секое село во Македонија, без никаков проблем.
Since 1998, certain areas of central government have been devolved to democratically-accountable governments in Scotland, Wales and Northern Ireland. By contrast, there is no devolved government in England.
Local government in England,
За оваа проблематика не сум стручен, не сум политиколог (мислам дека еден од модераторите има такво школо), ниту експерт за децентрализација...ниту темата е конкретно за погореспомнатото.
Се на што укажував овие 3-4 страни е дека со проектот Скопје 2014 се концентрира огромна моќ пари и перспектива во само 1-2 општини во Македонија, а за сметка на ова се запоставуваат сите други скопски и македонски општини. Следствено на ова, не може да ми се допаѓа градба на згради карши Бристол, ниту на црквата, ниту на десетиците објекти на јавни институции ни од аспект на архитектура и планирање на просторот пошто ми делува пренатрупано, насила изградено едно до друго скоро исклучиво во центарот. Навечер во разни бои можеби ќе делува восхитувачки, но тоа е само светлечка илузија, а не правото лице на Скопје 2014.
Затоа и не го нарекувам Скопје 2014 туку Центар 2014.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Не сум политиколог, но ќе се обидам колку што сметам дека е корисно за темава.

За оваа проблематика не сум стручен, не сум политиколог (мислам дека еден од модераторите има такво школо), ниту експерт за децентрализација...ниту темата е конкретно за погореспомнатото.
.
друже ги мешаш поимите, значи збориме за централната влада/власт - секаде е сконцетрирана, особено Англија, не само од практични причини, туку од политички, историски, одбранмбени итн итн.

најверојатно мислиш за другите гранки и агенции, си ја навел агенцијата за развој на земјоделството - ЗА ОВА СЕ СОГЛАСУВАМ! агенции, комисии, подрачни едниници и слично треба да се дисперзираат согласно можностите. Но не и централанта власт, тоа го нема никаде, пред се мислам на минситерствата кој овој проект ги опфака.

исто така за сите надвор од Скопје - сакам да потенцирам дека од проектов се офајди САМО ОПШТИНА ЦЕНТАР! во другите општини се работи помалку отколку во вашите градови, односно се мачакаат очи како со парковите во Аеродром или љубичиците во Карпош...

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.327
Поени од реакции
15.586
Се на што укажував овие 3-4 страни е дека со проектот Скопје 2014 се концентрира огромна моќ пари и перспектива во само 1-2 општини во Македонија, а за сметка на ова се запоставуваат сите други скопски и македонски општини. Следствено на ова, не може да ми се допаѓа градба на згради карши Бристол, ниту на црквата, ниту на десетиците објекти на јавни институции ни од аспект на архитектура и планирање на просторот пошто ми делува пренатрупано, насила изградено едно до друго скоро исклучиво во центарот. Навечер во разни бои можеби ќе делува восхитувачки, но тоа е само светлечка илузија, а не правото лице на Скопје 2014.
Затоа и не го нарекувам Скопје 2014 туку Центар 2014.
Дел од целата епизода, почетокот е многу јак во однос на темава.
И еден интересен коментар на видеово:

Germany has PR today, and local government =/= PR. Local government is small regions making decisions for themselves, with central government only making decisions of national interest. PR is simply a voting system that can be applied to any form of democracy.
Someone in this thread is Sir Humphrey!

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
дечки мешате поими, Македонија со 2 милиони и 27000км2 нема услови за територии под администрација на локални влади, има ЦЕНТРАЛНА ВЛАСТ која како што зборот и кажува е централизирана во цел свет
- централно градско подрачје. (Кремљ, Лондон, Белград Загреб, Софија)
- нови специјално дизајнирани градови (Вашингтон, Канбера, бразилија)
- нови административни центри надвор од градското јадро (Брисел)

и локална самоуправа/општини кој си се дисперзирани.

ова се учеше на факултет, не ми текнува кој предмет но токму Англија беше примерот

Local government refers collectively to administrative authorities over areas that are smaller than a state.[citation needed]
"Local government," generally acts within powers delegated to it by legislation or directives of the higher level of government and each country has some kind of local government which will differ from those of other countries. In primitive societies the lowest level of local government is the village headman or tribal chief

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
И така лека полека на Скопје 2014 му се случи најлошиот споменик а искрено не верувам дека некој ќе го надмине во оваа категорија. Жално само што споменикот е на толку репрезентативно место. Се обидувам веќе 3-4 дена да го сварам , го гледам од повеќе агли , ама не оди, секогаш останува прашањето што сакаше авторот да каже?

Сликата е од Буилд.

Член од
27 септември 2011
Мислења
185
Поени од реакции
96
Епа не не бива да измислуваме бројки, немаме твоја школа премиере. Таа лекција во политиканство ја има, во економија такво нешто не постои.
Официјални информации од ММФ.Ах беее на памет трескате само...

Со ваквите бројки, нашата земја влегува во групата ниско задолжени . Ако се земат во предвид бројките на ММФ за крајот на 2010 та. најголем е долгот на Грција. Изнесува 142% од БДП.
Веднаш по нив е Италија, со државен долг од 117%. Следни се Белгија, Исланд, Ирска. Португалија, Германија и Франција.
Од земјите во соседството, албанската Влада должи 60% од БДП.. Србија и Хрватска 40, Словенија 38, Босна 36% од БДП.
И така лека полека на Скопје 2014 му се случи најлошиот споменик а искрено не верувам дека некој ќе го надмине во оваа категорија. Жално само што споменикот е на толку репрезентативно место. Се обидувам веќе 3-4 дена да го сварам , го гледам од повеќе агли , ама не оди, секогаш останува прашањето што сакаше авторот да каже?
Овие податоците се за 2010 годинија, кога македонскиоот државен долг изнесуваше 24,8% од Бруто домашниот производ.

Сликата е од Буилд.
Секој според свој вкус.Мене ми се допаѓа,само малку коњот не ми прај ќеф.Иначе оваа поза значи водство.
--- надополнето: Sep 30, 2011 5:55 PM ---
Македонија меѓу земјите со најмал долг во регион. Статистиката покажува дека задолженоста на државата изнесува 26% од бруто домашниот производ

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635

Сликата е од Буилд.
се работи за некој чуден детска радост/развигор/росица стил, не можам да го навикнам и не ми се допага нешто посебно, средна оценка.

*застанете под главата на коњот и погледенете нагоре.......кравјо лудило:vozbud:

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Секој според свој вкус.Мене ми се допаѓа,само малку коњот не ми прај ќеф.Иначе оваа поза значи водство.
Во овој случај се работи за утнати пропорции. Има многу нескладни делови на телото на Коњаникот , како раката на пример која е во некоја вештачка позиција и е преголема. Карев е многу џуџаст а коњот непропорционален. Значи едно е да зборуваме за вкусови а друго е апла утнат споменик. Како што кажав веќе штета што Валентина не ги доби сите тендери. Па така немаше да имаме лавови трансформерси, немаше да имаме нескладни огради на мостовите а инемаше да ни се случи овој „КОМИК„ од споменик.

T

Tetro

Гостин
Процедурално:
Нели темата беше во Архитектура, а почнавте пак да вадите бројќи. Еве ви најнова бројка и воедно се одјавувам од темата.

Скопје 2014 и последните избори однесоа над стотици милиони евра пари добиени на кредит, а сега се најавува ново задолжување од нови 200 милиони евра
http://www.time.mk/read/NONE/c82ba4b84a/index.html

Задолжувањата со кредити кои ние сакале-не сакале мораме да ги враќаме.
http://lmgtfy.com/?q=владата+се+задолжи

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Официјални информации од ММФ.Ах беее на памет трескате само...

Со ваквите бројки, нашата земја влегува во групата ниско задолжени . Ако се земат во предвид бројките на ММФ за крајот на 2010 та. најголем е долгот на Грција. Изнесува 142% од БДП.
Веднаш по нив е Италија, со државен долг од 117%. Следни се Белгија, Исланд, Ирска. Португалија, Германија и Франција.
Од земјите во соседството, албанската Влада должи 60% од БДП.. Србија и Хрватска 40, Словенија 38, Босна 36% од БДП.

--- надополнето: Sep 30, 2011 5:55 PM ---

Македонија меѓу земјите со најмал долг во регион. Статистиката покажува дека задолженоста на државата изнесува 26% од бруто домашниот производ
Ај пак одново да те прашам, оти очигледно незнаеш што зборуваш.
Ченто овој податок што го изнесе од каде е?

ЧентоМaк напиша:
Грешиш,јавниот долг од 2006 е намален за 4%
И следниот што го истреска за зградите на администрацијата ќе заштедиме 14 милиони? Од каде ја извеле цифрава?

mandak

матапрчо
Член од
26 март 2009
Мислења
799
Поени од реакции
525
хахахаххаха бабини деветини ......што се нема да прочитам!

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Во овој случај се работи за утнати пропорции. Има многу нескладни делови на телото на Коњаникот , како раката на пример која е во некоја вештачка позиција и е преголема. Карев е многу џуџаст а коњот непропорционален. Значи едно е да зборуваме за вкусови а друго е апла утнат споменик. Како што кажав веќе штета што Валентина не ги доби сите тендери. Па така немаше да имаме лавови трансформерси, немаше да имаме нескладни огради на мостовите а инемаше да ни се случи овој „КОМИК„ од споменик.
Најлош споменик дефинитивно..а требаше да биде најубав..на најрепрезентативно место ќе стои..пред собрание..штета

Kajgana Shop

На врв Bottom