незнам кај си бил ама по муабетот сигурно не на фронт, оти си бил мал најверојатно. и не бев само јас туку уште еден куп други беа таму, памтиш некои и загинаја.
за ирзаел незнам што ти е најсмешна приказна. дека се граничи со 100 пати поброен нерпијател и дека неколку пати ке ги срамнеа со земја ако не беа спремни!!!!
а за спремањето една мала работа која во иднина може ке ти го спаси животот а никаде нема да го научиш освем во војска или во војна(само да не е прекасно). никогаш не пали со запалката три пати со ред едно подруго. само запаметиго тоа, еден ден можеби ке ми бидеш благодарен.
друга работа, сигурно ти си лежеше на кревет, а и јас и си мислеше море ке имаме војна со косово, дај да се спремиме. така беше??
трета работа распадот на југославија. сите го очекувавме , море го чекавме со нетрпение. и кога српската војска го нападна вуковар кој го бранеше?? платеници!! не резервисти го бранеа и тоа долго време одолеваа на моќната јна ( и со оружје и со војска)токму ради тоа што имаа обука од истата таа јна и знаеа што ги чека. ти на пример што знаеш. знаеш што е вод , чета батаљон, разводник десетар, заставник , капетан полковник и тн.
знаеш која е твојата улога во истата таа единица. знаеш да почитуваш наредби , знаеш да ракуваш со оружје, знаеш како да го извлечиш другарти или собороецот од заебана ситуација, да го преврзиш и да го тргниш на сигурно, знаеш да го исчистиш оружјето и како да постапуваш со истото, знаеш перформансите на другите оружја и која е нивната намена и ред други работи. појма немаш. кога имаш наредба да одиш некаде иако знаеш дека веројатноста да загинеш е голема, што ке направиш. ке дезертираш, ке му се јавиш на мама и тато. како ти ке спроведуваш директни наредби кога не си ни обучен за тоа, не го ни познаваш концептот на истите, не го познаваш поиот лојалност во правата смисла на зборот. на факултет ли ке го научиш со цимерите во студенстки или на стан некаде, или кога одиш во теретана да се билдаш.
батали ајде ема везе.