Сакам да студирам Архитектура

Член од
5 април 2011
Мислења
8
Поени од реакции
7
Од годинава се сменија некои работи.
Многу е полесно во споредба со порано.
Приемниот е многу полесен.
И нема врска повеќе дали си англиски или математика.
Официјално е отстрането тоа дека со англиски немаш право на прв уписен рок.
Исто, имам повеќе колеги кои беа со англиски на матура, па ги примија на прф уписен.

Член од
9 март 2010
Мислења
368
Поени од реакции
373
Од годинава се сменија некои работи.
Многу е полесно во споредба со порано.
Приемниот е многу полесен.
И нема врска повеќе дали си англиски или математика.
Официјално е отстрането тоа дека со англиски немаш право на прв уписен рок.
Исто, имам повеќе колеги кои беа со англиски на матура, па ги примија на прф уписен.
Уфф, фала ти многу. Камен од срце ми падна. :rolleyes:

Член од
2 септември 2011
Мислења
25
Поени од реакции
0
Da ve prasam nesto.. Koj predmet e najtezok od prva godina??? I sigurno li primaat so angliski.. ne gubes bodovi, taka?

Член од
29 септември 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
Не бе, јас имав англиски земено и влегов мегу првите 20. Се е до вежбањето мн гледам се плашат, а ептен лесно е. Само нека решавет на интернет IQ тестој :)
Martin$ od ova sto go procitav ti si brucos na arhitektonski fakultet , pa te zamoluvam nekako poopsirno da mi kazis se za upisniot i maturata, zapoznaena sum so nekoi raboti no sepak od prva raka da slusnam . ako mozis pisi mi go tvojot email ili skype . pozz ,fala odnapred

Член од
30 септември 2011
Мислења
48
Поени од реакции
30
Морам да одговорам на оваа тема....Гледам одамна е почната, уште од времето кога јас бев бруцош....
Работите некогаш и сега не се ни приближно исти, всушност, работите од моето време кога бев бруцош и сега не се исти, а од тогаш поминаа само 4 години. Морам да ви одговорам најискрено на оваа тема и затоа ќе започнам од самиот почеток.
Прво и основно, приемен, не е ни приближно сличен на оној од времето кога е отворена темава. Имало математика, сега нема математика, имаше само цртање и психо тест сега има нацртна. Се на се приемниот е плати па клати, односно оди на часови кај Бети, која и покрај се е една од најдобрите на факултетот, помини го Демо тестирањето и ке влезеш на факултет, ако не ке си седиш дома или ќе одиш на приватен, што и не е некоја лоша идеа со оглед на програмата за која подолу ќе ви раскажам.
Второ и многу важно за идните млади архитекти, почетокот. Ако не сте спремни за вистинско откажување од слободно време, ако немате исклучително добар дечко/девојка кои ќе ве разберат, како што имав јас, ако сакате да си ја жртвувате кичмата, очите и надворешниот изглед, ако не сте љубител на спиење ит.н. вие сте на вистинското место. Тоа е тоа што ќе го изгубите и добиете во жолтата зграда на Партизанска.
Трето и неизбежно кога сте веќе во играта, пари. Бидете спремни да си ги дадете сите ваши, или на вашите родители, тешко заработени парички токму на и за факултетот. Нема повеќе скапа козметика, нови патики, одмор од милион долари и слично, сега ќе ви биде нормално да купите скап тенкоминец, разни и безобразни гуми за бришење, мини во сите дебелини, германски хамер, дебеломинец што чини колку нови патики, па картони во сите бои, лепаци за да ги залепите, гипс и секакви дребулии од кои ќе направаите макета, па принтер А3 или подгответе си да им купите на Зоки и Наде од чорапара уште едно кученце за фармата самоједи кои што ја поседуваат, затоа што секој студент на Архитектура во своите студии троши пари за принтање отприлика колку што кошта еден самојед со педигре....сума сумарум околу 500 денари на ден, вклучувајќи ги и кафињата од афтомат и кифлите од верона, а ако некогаш ептен ве пукне глад преку пат ви е и Вили, е тогаш денот ќе ве чини малку повеќе. Така е тоа, наместо со мала убава чантичка имитација на Луи Витон ќе одите на факултет со куфер за прекуокеански лет или со количка за мешање малтер....
Четврто и многу тажно гледајќи ги своите другарчиња од останатите факултети, колоквиуми, испити и програма. Бидејќи вие за пет години ќе бидете магистри морате да си седите на факултет од - до. Благо речено од 8 до 8. Морате на сите предавања и вежби за да добиете потпис, морате на сите колквиуми исто за да добиете потпис, морате и да ги сработите сите програми, пак за да добиете потпис, а за оценка ќе си одите на испит ако не сте освоиле доволно бодови за оценка. Така да очекувајте да се убиете од работа и учење и пак да си останете со 6ка. Програмата е хорор, за три години треба да поминеш се што порано се разредувало во пет години. Јас не бев доволно храбра и по три години прекинав, од блиски извори дознав дека останатите две биле најголем хорор.
Тоа е тоа, ви се допаѓало или не. Може некој нема да се согласи со мене. Не е сега дека се каам, ама очекував повеќе и поинаку.​

isoffProd

pluskavec
Член од
21 февруари 2011
Мислења
371
Поени од реакции
162
Морам да одговорам на оваа тема....Гледам одамна е почната, уште од времето кога јас бев бруцош....​
Работите некогаш и сега не се ни приближно исти, всушност, работите од моето време кога бев бруцош и сега не се исти, а од тогаш поминаа само 4 години. Морам да ви одговорам најискрено на оваа тема и затоа ќе започнам од самиот почеток.​
Прво и основно, приемен, не е ни приближно сличен на оној од времето кога е отворена темава. Имало математика, сега нема математика, имаше само цртање и психо тест сега има нацртна. Се на се приемниот е плати па клати, односно оди на часови кај Бети, која и покрај се е една од најдобрите на факултетот, помини го Демо тестирањето и ке влезеш на факултет, ако не ке си седиш дома или ќе одиш на приватен, што и не е некоја лоша идеа со оглед на програмата за која подолу ќе ви раскажам.​
Второ и многу важно за идните млади архитекти, почетокот. Ако не сте спремни за вистинско откажување од слободно време, ако немате исклучително добар дечко/девојка кои ќе ве разберат, како што имав јас, ако сакате да си ја жртвувате кичмата, очите и надворешниот изглед, ако не сте љубител на спиење ит.н. вие сте на вистинското место. Тоа е тоа што ќе го изгубите и добиете во жолтата зграда на Партизанска.​
Трето и неизбежно кога сте веќе во играта, пари. Бидете спремни да си ги дадете сите ваши, или на вашите родители, тешко заработени парички токму на и за факултетот. Нема повеќе скапа козметика, нови патики, одмор од милион долари и слично, сега ќе ви биде нормално да купите скап тенкоминец, разни и безобразни гуми за бришење, мини во сите дебелини, германски хамер, дебеломинец што чини колку нови патики, па картони во сите бои, лепаци за да ги залепите, гипс и секакви дребулии од кои ќе направаите макета, па принтер А3 или подгответе си да им купите на Зоки и Наде од чорапара уште едно кученце за фармата самоједи кои што ја поседуваат, затоа што секој студент на Архитектура во своите студии троши пари за принтање отприлика колку што кошта еден самојед со педигре....сума сумарум околу 500 денари на ден, вклучувајќи ги и кафињата од афтомат и кифлите од верона, а ако некогаш ептен ве пукне глад преку пат ви е и Вили, е тогаш денот ќе ве чини малку повеќе. Така е тоа, наместо со мала убава чантичка имитација на Луи Витон ќе одите на факултет со куфер за прекуокеански лет или со количка за мешање малтер....​
Четврто и многу тажно гледајќи ги своите другарчиња од останатите факултети, колоквиуми, испити и програма. Бидејќи вие за пет години ќе бидете магистри морате да си седите на факултет од - до. Благо речено од 8 до 8. Морате на сите предавања и вежби за да добиете потпис, морате на сите колквиуми исто за да добиете потпис, морате и да ги сработите сите програми, пак за да добиете потпис, а за оценка ќе си одите на испит ако не сте освоиле доволно бодови за оценка. Така да очекувајте да се убиете од работа и учење и пак да си останете со 6ка. Програмата е хорор, за три години треба да поминеш се што порано се разредувало во пет години. Јас не бев доволно храбра и по три години прекинав, од блиски извори дознав дека останатите две биле најголем хорор.​
Тоа е тоа, ви се допаѓало или не. Може некој нема да се согласи со мене. Не е сега дека се каам, ама очекував повеќе и поинаку.​
:pos:хахахахахаххахаха!!!....
Сеуште сте во дилема, луѓе?? :icon_mrgr:
Е ова се вика одговор. Фала многу! :D

Член од
28 август 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
ако си фатиш сериозно ништо не е тешко...
се се сака, ако се може :)

Член од
13 декември 2008
Мислења
30
Поени од реакции
1
Морам да одговорам на оваа тема....Гледам одамна е почната, уште од времето кога јас бев бруцош....​
Работите некогаш и сега не се ни приближно исти, всушност, работите од моето време кога бев бруцош и сега не се исти, а од тогаш поминаа само 4 години. Морам да ви одговорам најискрено на оваа тема и затоа ќе започнам од самиот почеток.​
Прво и основно, приемен, не е ни приближно сличен на оној од времето кога е отворена темава. Имало математика, сега нема математика, имаше само цртање и психо тест сега има нацртна. Се на се приемниот е плати па клати, односно оди на часови кај Бети, која и покрај се е една од најдобрите на факултетот, помини го Демо тестирањето и ке влезеш на факултет, ако не ке си седиш дома или ќе одиш на приватен, што и не е некоја лоша идеа со оглед на програмата за која подолу ќе ви раскажам.​
Второ и многу важно за идните млади архитекти, почетокот. Ако не сте спремни за вистинско откажување од слободно време, ако немате исклучително добар дечко/девојка кои ќе ве разберат, како што имав јас, ако сакате да си ја жртвувате кичмата, очите и надворешниот изглед, ако не сте љубител на спиење ит.н. вие сте на вистинското место. Тоа е тоа што ќе го изгубите и добиете во жолтата зграда на Партизанска.​
Трето и неизбежно кога сте веќе во играта, пари. Бидете спремни да си ги дадете сите ваши, или на вашите родители, тешко заработени парички токму на и за факултетот. Нема повеќе скапа козметика, нови патики, одмор од милион долари и слично, сега ќе ви биде нормално да купите скап тенкоминец, разни и безобразни гуми за бришење, мини во сите дебелини, германски хамер, дебеломинец што чини колку нови патики, па картони во сите бои, лепаци за да ги залепите, гипс и секакви дребулии од кои ќе направаите макета, па принтер А3 или подгответе си да им купите на Зоки и Наде од чорапара уште едно кученце за фармата самоједи кои што ја поседуваат, затоа што секој студент на Архитектура во своите студии троши пари за принтање отприлика колку што кошта еден самојед со педигре....сума сумарум околу 500 денари на ден, вклучувајќи ги и кафињата од афтомат и кифлите од верона, а ако некогаш ептен ве пукне глад преку пат ви е и Вили, е тогаш денот ќе ве чини малку повеќе. Така е тоа, наместо со мала убава чантичка имитација на Луи Витон ќе одите на факултет со куфер за прекуокеански лет или со количка за мешање малтер....​
Четврто и многу тажно гледајќи ги своите другарчиња од останатите факултети, колоквиуми, испити и програма. Бидејќи вие за пет години ќе бидете магистри морате да си седите на факултет од - до. Благо речено од 8 до 8. Морате на сите предавања и вежби за да добиете потпис, морате на сите колквиуми исто за да добиете потпис, морате и да ги сработите сите програми, пак за да добиете потпис, а за оценка ќе си одите на испит ако не сте освоиле доволно бодови за оценка. Така да очекувајте да се убиете од работа и учење и пак да си останете со 6ка. Програмата е хорор, за три години треба да поминеш се што порано се разредувало во пет години. Јас не бев доволно храбра и по три години прекинав, од блиски извори дознав дека останатите две биле најголем хорор.​
Подобар одговор и мотивација НЕМОЖЕ НИКОЈ ДА ДАДЕ.Го ценам сето ова добро кажано - и искрено ме мотивира да одам до КРАЈ !

Член од
30 септември 2011
Мислења
48
Поени од реакции
30
A ne, jas ne sakam da ve predomislam, sakam samo da ve predupredam. Ah da imase i na mene nekoj da mi kaze kako stojat rabotite, vsusnost i da mi kazese nemase da vredi, noviot sistem zapocna so mojata generacija, slavniot EKTS, bas se custuvav eksperimentalno dodeka studirav. Se nadevam ke vi pomognam baren malku razjasnuvajki sto treba da ocekuvate, sto ke ve "snajde" na mesto na "zlostorot" i na sto najmnogu da vnimavate. Inaku denovive doznavam deka rabotite uste poveke se zamrsile so novava studentska godina, ednostavno kapetanot na brodot se vika Tiho i se e mozno.

Член од
15 септември 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
Навистина браво за одговорот, одлична мотивација :) Единствено нешто што можеби ме демотивира е што потоа ? Односно што/каде можеш да работиш со овој факултет ?

Член од
30 септември 2011
Мислења
48
Поени од реакции
30
Навистина браво за одговорот, одлична мотивација :) Единствено нешто што можеби ме демотивира е што потоа ? Односно што/каде можеш да работиш со овој факултет ?
Za rabota, ke najdes rabota. Dekanot ni Tiho ima kazano samo edna pametna rabota otkako go zapoznav, vo Skopjevo a i posiroko ima eden kup arhitekti koi baraat mladi deca da koi gi biva so prstinjata, koi znaat da svirat klavir, metaforicki kazano. Platata moze da bide dobra otkako ke se stekne iskustvo, koe jas seuste go steknuvam, no i so ovie primanja uspevam da platam kirija, da si gi zadovolam potrebite i da trgnam nekoj denar nastrana, za crni dani ili ako me natera gavol da go prodolzam fakultetot za da zemam i diploma M-r Ing. zatoa sto sega sum samo Arh.
Inaku fala vi na site za komplimentite, se trudam da ja dolovam realnata slika, mozeme do utre sabajle da se lazeme deka ovaa profesija e vistinskata za sigurna idnina i deka skolata koja ke ne nauci na nea e onaa pravata. Profesijata e vo red, no pred toa i prethodi fakultetot koj ne e toa sto bil na vremeto.

Член од
24 август 2008
Мислења
1.120
Поени од реакции
163
Само мала корекција.... Вчера вечерта во 5 сабајле се вратив. Брат ми дојде да ме зејт со кола, не знам и јас зошто ко за три сати бев назад ама добро бар се истуширав... Туку муабетот ми е, не можев ни врата да си отворам од шо бев уморна. Денес се вратив околу 9, значи релативно рано. И да, од шо не можев да мислам, заборајв да слезам од автобус...

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
Малку надвор од контекст.. но, сакав да прашам дали некој познава професори кои даваат приватни часови по нацртна геометрија? :) ве молам ако знаете пратете ми информации .. фала унапред

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Работите некогаш и сега не се ни приближно исти, всушност, работите од моето време кога бев бруцош и сега не се исти, а од тогаш поминаа....................................................................дите на факултет од - до. Благо речено од 8 до 8. Морате на сите предавања и вежби за да добиете потпис, морате на сите колквиуми исто за да добиете потпис, морате и да ги сработите сите програми, пак за да доб. Јас не бев доволно храбра и по три години прекинав, од блиски извори дознав дека останатите две биле најголем хорор.​
Се тешиш со муабетов дека си се откажала? :) Не ги вади од памет децава, ако го сакаш факултетов, ќе поминиш оти се се учи. А, ако не, ко ти шо не го сакаш, запишете се на правен и економски и бубај. :) А, и не бев ни кај Бети ни на демо тестирања и пак влегов значит немат врска Бети и демото.

Само мала корекција.... Вчера вечерта во 5 сабајле се вратив. Брат ми дојде да ме зејт со кола, не знам и јас зошто ко за три сати бев назад ама добро бар се истуширав... Туку муабетот ми е, не можев ни врата да си отворам од шо бев уморна. Денес се вратив околу 9, значи релативно рано. И да, од шо не можев да мислам, заборајв да слезам од автобус...
Ти не лажи зш после 7 поручек, не те имам видено на факултет ;)

Член од
24 август 2008
Мислења
1.120
Поени од реакции
163
Се тешиш со муабетов дека си се откажала? :) Не ги вади од памет децава, ако го сакаш факултетов, ќе поминиш оти се се учи. А, ако не, ко ти шо не го сакаш, запишете се на правен и економски и бубај. :) А, и не бев ни кај Бети ни на демо тестирања и пак влегов значит немат врска Бети и демото.

Ти не лажи зш после 7 поручек, не те имам видено на факултет ;)
Ај да не си прајме муабет овде, ама да не испаднит дек не ти враќам... можда само не сме се погодиле во иста училница. Која е целта да лажам? -.- (реторичко прашање)

Kajgana Shop

На врв Bottom