Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
Please be advised that nothing found here has necessarily been reviewed by people with the expertise required to provide you with
complete, accurate or reliable information.

Koe od pogornoto ne ti e jasno???
--- надополнето: Sep 17, 2011 2:36 PM ---

За ова си во право...(y)
Не ми е јасно како можеш да си толку егоцентричен и суетен што не можеш да разбереш што значи тој дисклејмер, па да преминеш преку формата на дисклејмерот и стигнеш до суштината, а таа е:

Википедија е најобемната и најсеопфатната отворена енциклопедија во светот во која секој квалитетен внес дава уредно анотирани цитати, екстерни линкови, критики на конкретниот внесот и насоки за понатамошно проучување (See also).

Дали планираш уште да се глупираш околу формата или конечно ќе прочиташ што ти пишувам во постовите?

Не ми е јасно како можеш да си толку егоцентричен и суетен што не можеш да разбереш што значи тој дисклејмер, па да преминеш преку формата на дисклејмерот и стигнеш до суштината, а таа е:

Википедија е најобемната и најсеопфатната отворена енциклопедија во светот во која секој квалитетен внес дава уредно анотирани цитати, екстерни линкови, критики на конкретниот внесот и насоки за понатамошно проучување (See also).

Дали планираш уште да се глупираш околу формата или конечно ќе прочиташ што ти пишувам во постовите?

Дечко, на википедиа пиши дека Гоце Делчев и Цар Самуил биле бугари. И сега ти ме убедуваш дека се шо пиши таму е точно???:tapp:

Дечко, на википедиа пиши дека Гоце Делчев и Цар Самуил биле бугари. И сега ти ме убедуваш дека се шо пиши таму е точно???:tapp:
Шо знам. Интересно ти е прашањето. Ако за Гоце Делчев можеби и би спорел од патриотско-романтични побуди, не сум сигурен дека би имал аргументи да го оспорам делот со Цаар Самуил.

Ако е вториов македонец, на кое тоа македонско царство тој бил Цар? Ако ти е тебе тврдината во Охрид доказ дека бил македонец, размисли повторно, пошто Охрид едно време беше и во римската империја, па Цезар не е македонец по автоматизам.

Можеби треба да се запрашаш што тебе те учеле по Историја и каде авторите ги нашле своите извори.

Едно е да си романтичен, а сосем друго нешто да си објективен и реален.

Шо знам. Интересно ти е прашањето. Ако за Гоце Делчев можеби и би спорел од патриотско-романтични побуди, не сум сигурен дека би имал аргументи да го оспорам делот со Цаар Самуил.

Ако е вториов македонец, на кое тоа македонско царство тој бил Цар? Ако ти е тебе тврдината во Охрид доказ дека бил македонец, размисли повторно, пошто Охрид едно време беше и во римската империја, па Цезар не е македонец по автоматизам.

Можеби треба да се запрашаш што тебе те учеле по Историја и каде авторите ги нашле своите извори.

Едно е да си романтичен, а сосем друго нешто да си објективен и реален.

Немам коментар повеќе. Доста беше на оваа тема.

Немам коментар повеќе. Доста беше на оваа тема.
Секако. Можеш да консултираш и други извори. На пример оние кои се пишувани од вистински историчари, како на пример оние кои се цитираат во затворената по природа енциклопедија Британика:
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/520801/Samuel

Да не споредуваме кај сме ние каде се другите од варшавскиот сојуз? Каде е СССР и нејзините девушки и кавијар?
Настрана субјективните впечатоци, објективните параметри се уште полоши во однос на новонастанатите држави.

Елем, личните впечатоци ги оставам во моментов на страна, но дури и според Вики (иако ја преферирам нешто друго као извор), податоците говорат за нешто слично. Невработеноста, писменоста, индустрискиот пораст, извозот...посебно 60-70 тите...

Сето ова јако ме потсеќа на вицот со пругата, Тито, Марковиќ и ...македонскиот премиер. Не е битно дали идеме напред, битно е се дрмаме :)

Prijatele ovaa tvoja recenica pokazuva kolku si neobjektiven, nenacitan i nespremen da gledash i levo i desno, a ne samo pravo.

DBack ti objasni se sto treba okolu ovaa tvoja recenica.;)

Mozebi ne e slikovito, ama e sosema sodrzajno - ama za toj sto saka da razbere.

Луѓето го одредуваат квалитетот на својот живот споредувајќи се со ближниот свој. Од тој аспект, во Југославија навистина подобро се живееше. Беше многу тешко да се најде некој кој има безобразно повеќе од другите. На тој начин, фрустрациите на народот не се билдаа. Ако сакаше некој женска да фати на пример, се фаќаше со личен шарм, со елоквентност, убавина, а не со џип пред кафичот. Луќето беа поблиски меѓу себе, и многу поопуштено се живееше. Јас се сеќавам кога бев дете, на фамилијарни или верски празници луѓето спонтано ќе запееа или ќе се расположеа. Сега ако почне некој да пее, ќе мислат дека му фали нешто...

Не сум доволно компетентен да зборувам за економската функционалност на тогашниот систем наспроти овој сегашниот, онака лаички ќе кажам дека двата се неодржливи...

Мислам дека ова најбитната разлика помеѓу тогашниот и сегашниот начин на живот.Ова ја објаснува и ниската стапка на криминал во тогашната држава,како и системот на вредности кој е сосема различен од денешниот.
Од економски аспект мене ми изгледа дека Македонија доста добро поминала во тие 45 години во СФРЈ.
Во тоа време Македонија од рурална, преминала во индустриска земја.Во тоа време е изградена и целокупната инфраструктура и индустрија во Македонија.Незнам колку ви е познато но во Скопје до крајот на 50-тите немало ни водовод ни канализација,се уште постоеле јавни бањи а за друго и да не правиме муабет.

Kade li prepozna strav:tapp:

Samo ne s eslagam so tebe i Lurtz i prifati go toa.

Zivema za segashnosta i se trudam da ja napravam idninata na moite pokolenija poubava kolku mozam i umeam.
Ne sum covek sto se vraka kon minatoto.

Ako ti e teshko da go prifatis toa, ok toa e tvoe pravo.

А за да биде најинтересно, таа млада раја по која плукаат, ќе им ја крои судбината на старост...
Па, ако ние ништо не знаеме, ваше е да не научите.
--- надополнето: Sep 18, 2011 10:49 AM ---
Мислам дека ова најбитната разлика помеѓу тогашниот и сегашниот начин на живот.Ова ја објаснува и ниската стапка на криминал во тогашната држава,како и системот на вредности кој е сосема различен од денешниот.
Од економски аспект мене ми изгледа дека Македонија доста добро поминала во тие 45 години во СФРЈ.
Во тоа време Македонија од рурална, преминала во индустриска земја.Во тоа време е изградена и целокупната инфраструктура и индустрија во Македонија.Незнам колку ви е познато но во Скопје до крајот на 50-тите немало ни водовод ни канализација,се уште постоеле јавни бањи а за друго и да не правиме муабет.

Тоа е сосема точно. Меѓутоа, тоа (економски) што и се случи на Југославија, односно на секоја земја - засебно, и се случува денес на Грција.
Како што повеќе не сакаа поразвиените држави да ги финансираат помалку развиените, така и Германија не сака да ја финансира повеќе Грција, само што во нивните економски проблеми не е вмешан национализмот и териториите, па можат да размислуваат и да најдат соодветно решение.
(ОВА Е МОЕ МИСЛЕЊЕ ЛИЧНО И СУБЈЕКТИВНО И НЕ МОРА ДА БИДЕ ТОЧНО)

Интересно ми е, еве, грците до пред некоја година, работеа 6 саати на ден, за викенд никако, и еден тон неработни денови имаа. Им се случи економски крах, сега се изгубени, не им е јасно зошто треба да работат и 1 сабота во месецот, нит пак зошто работно време е подолго од 6 саати.

Така и југоносталгичариве. Па, да, убаво е за ништо да не те боли уво. Ама тоа е неодржливо, оти малце работиш, многу зимаш, а оние што те финансирале... па, они МНОГУ работат и си сакаат назад тоа што дале...

А за да биде најинтересно, таа млада раја по која плукаат, ќе им ја крои судбината на старост...
Па, ако ние ништо не знаеме, ваше е да не научите.
--- надополнето: Sep 18, 2011 10:49 AM ---

Тоа е сосема точно. Меѓутоа, тоа (економски) што и се случи на Југославија, односно на секоја земја - засебно, и се случува денес на Грција.
Како што повеќе не сакаа поразвиените држави да ги финансираат помалку развиените, така и Германија не сака да ја финансира повеќе Грција, само што во нивните економски проблеми не е вмешан национализмот и териториите, па можат да размислуваат и да најдат соодветно решение.
(ОВА Е МОЕ МИСЛЕЊЕ ЛИЧНО И СУБЈЕКТИВНО И НЕ МОРА ДА БИДЕ ТОЧНО)

Интересно ми е, еве, грците до пред некоја година, работеа 6 саати на ден, за викенд никако, и еден тон неработни денови имаа. Им се случи економски крах, сега се изгубени, не им е јасно зошто треба да работат и 1 сабота во месецот, нит пак зошто работно време е подолго од 6 саати.

Така и југоносталгичариве. Па, да, убаво е за ништо да не те боли уво. Ама тоа е неодржливо, оти малце работиш, многу зимаш, а оние што те финансирале... па, они МНОГУ работат и си сакаат назад тоа што дале...

Па крајниот резултат е ист,сите бивши ЈУ се претворија во колонии исто како и Грција,ама патот до тоа се разликува.Разликата е во тоа што бившите ЈУ републики наследија општествен капитал,каков што никогаш не постоел во Грција,па мораше прво на тој да му се ебе мамата,преку криминални приватизации,стварање на загубари и.т.н. за да може да се доведат во ситуација да ги стасуваат грците со непродуктивните задолжувања.
Еве едно интересно текстче,кое се однесува на Србија и Хрватска ама многу лесно може да се преслика и кај нас :
http://www.geocities.ws/dole_dos/pucajgavrilo.pdf

Па крајниот резултат е ист,сите бивши ЈУ се претворија во колонии исто како и Грција,ама патот до тоа се разликува.Разликата е во тоа што бившите ЈУ републики наследија општествен капитал,каков што никогаш не постоел во Грција,па мораше прво на тој да му се ебе мамата,преку криминални приватизации,стварање на загубари и.т.н. за да може да се доведат во ситуација да ги стасуваат грците со непродуктивните задолжувања.
Еве едно интересно текстче,кое се однесува на Србија и Хрватска ама многу лесно може да се преслика и кај нас :
http://www.geocities.ws/dole_dos/pucajgavrilo.pdf
Да се преслика ????? ти сигурно живееш на северен Атлантик, карши ЊуФаудленд и одамна не си впловил дома??????

Poznavam eden covek koj e roden 1917 i uste e ziv i uste odi se kacuva po skali vo zgrada, e toj covek cel zivot rabotel kako profesor po likovno i koga go prasav kako se vraboti, mi rece se javiv na oglas i me primija, togas nemase mnogu so fakultet...
Znaci sega rabotodavcite nemaat pari ili nejkat da ja platat rabotata na rabotnikot, plus imas cel kup i uste se stancaat visokoobrazovani kadri za koi nema potreba oti ne se baraat na pazarot na trudot.
Kako ne bilo bolje togas koga ima mnogu primeri kako od selo se doseluvale vo grad, uste nediplomirani veke rabotele, evtini krediti za kuka, stan...a toa deka nemalo internet i mobilni e cista glupost, znaci faraonite ne bile bogati posto togas nemalo ni telefon ni televizija ni avtomobili...
Za slobodata, i sega ne si sloboden, imas izbor da biras megu dve golemi partii, plus klasnite razliki se tolkavi da ne moze cuvstvoto za pravda da se narece zavist!

Да си ми жив и здрав за ова. Ме потсети на еден познаник, постар чоек, Штипјанец. Студирал во Белград и праеле бизнис на времето со кошули. Ќе ги земат од конфекција во Штип 10-тина броја нови кошули, квалитет прва класа. Ги носеле во Словенија на продажба, и со разликата од тие пари изнајмувале вила на брегот у Хрватска, на две недели, секој ден журки, јадење, пиење.... А денес, ќе идеме у Охрид за еден ден и цела плата од 200 евра отиде, за само 10 саати. :/

Слично правевме и ние во Бугарија,ќе земевме 2 пакетки гуми за жвакање,2 пара фармерки(кои беа култна роба во 80-те во источниот блок,посебно оној под Русија) и 2-3 касети од фолк-фест Валандово и сега пратете ме,некому ова ќе му биде смешно: Со продадените пакетчиња жваки(Бозо-кловнот во вид на цигари) го плаќавме целиот престој за изнајмена соба од едно 5-тина дена плус ручеци од газдите,со 2-та пара фармерки добивавме пари за уште еден цел 20 дневен одмор во Грција и со касетите од фолк-фест Валандово полневме цел резервоар бензин(кој рака на срце беше со послаб квалитет од југословенскиот,ама вршеше работа)

---Вакви работи во денешно време,на денешнава младина ќе им изгледаат како научна фантастика,ама навистина беше така,слободно прашајте некој од постарите дома или од повозрасните форумџии овде на Кајгана.
Посебен феномен(за мене како тогашно дете),беше влегувањето во источниот блок,позади легендарната Железна завеса(Бугарија).Тенковски блокади,трнливи против-пешадиски препреки,мински полиња и војник вооружен до заби со што друго ако не со AK-47(калашњиков) кој ти го прегледува пасошот.Еее,тоа беа времиња деца.....:pos:

Kade li prepozna strav:tapp:

Samo ne s eslagam so tebe i Lurtz i prifati go toa.

Zivema za segashnosta i se trudam da ja napravam idninata na moite pokolenija poubava kolku mozam i umeam.
Ne sum covek sto se vraka kon minatoto.

Ako ti e teshko da go prifatis toa, ok toa e tvoe pravo.

Ти живеј во сегашност но овде конкретно темата е СФРЈ и општествено-економските односи како и стапката на деликвенција,криминал односно стандардите за квалитет на живот.

Јасно е дека Р.Македонија после втора светска војна имаше само железничка пруга пруга и куп проста раја но факт е дека се градеше РЕАЛНО под реално мислам на градби кои даваат придонес во реалниот сектор-денеска од гордост не се живее(ташаците на букефал) туку од леб, не би сакал да бидам оквалификуван како ЈУ-носталгичар но вистината е дека имавме барем за 20% повеќе производство отколку сега и градевме по либија,Ирак СССР така да според мерилата за квалитет на живот мислам дека било подобро во југославија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom