Феноменот: Раскинување на долга врска, веднаш започнување на нова врска и веднаш брак

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
6 месеци е сепак пристојно растојание за да можеш да се средиш. Плус и годините имаат голема врска, друго е врска во тинејџ години, друго е раскинување во зрели години. Моето искуство и на искуството околу мене говори дека нема исклучок во започнувањето врска веднаш после прекин на долгогодишна врска. Имаше еден случај одат 13 години, вечерта му раскинува наредниот ден објавува венчавка со друг. Па добро бе сестро кај го најде за 24 часа?
Можеби е и до карактер, некој лесно се прилагодува очигледно :)

A

Auditore

Гостин
Мое мислење дека тие луѓе кои се впуштаат во такви врски се со лабилен карактер и се плашат да не останат сами, па дај да го пробаме она народното клин со клин се избива, али не иде, у пракса ретко кога се покажала успешна таква врска.
А најлошо е кога ќе сака да се врати, заслужува летва у глава.

A

Auditore

Гостин
6 месеци е сепак пристојно растојание за да можеш да се средиш. Плус и годините имаат голема врска, друго е врска во тинејџ години, друго е раскинување во зрели години. Моето искуство и на искуството околу мене говори дека нема исклучок во започнувањето врска веднаш после прекин на долгогодишна врска. Имаше еден случај одат 13 години, вечерта му раскинува наредниот ден објавува венчавка со друг. Па добро бе сестро кај го најде за 24 часа?
Можеби е и до карактер, некој лесно се прилагодува очигледно :)
Секако да има врска карактерот, годините се си има своја улога, но според мене после долгодишна врска не би можел да функцонирам пак во врска, би сакал да бидам одредено време сингл за да ја добијам желбата за да се пробам пак во посериозна врска иначе во спротивно ти е само губење време, пари и нерви, најубаво е friends with benefits. :))))

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Инаку, има една Шпанска поговорка која вели дека оној кој влегува во брак од љубов, ќе страда во животот. Ова поткрепено со многу примери на успешни бракови склопени после само неколку месеци, или уште подрастичен пример, на договорени бракови кои успешно функционираат.

Тоа само докажуба дека генерално, бракот нема никаква врска со романтична љубов, страст, и слични чуда. Тој е едно нужно зло, кое постепено исчезнува...

A

Auditore

Гостин
Инаку, има една Шпанска поговорка која вели дека оној кој влегува во брак од љубов, ќе страда во животот. Ова поткрепено со многу примери на успешни бракови склопени после само неколку месеци, или уште подрастичен пример, на договорени бракови кои успешно функционираат.

Тоа само докажуба дека генерално, бракот нема никаква врска со романтична љубов, страст, и слични чуда. Тој е едно нужно зло, кое постепено исчезнува...
Не се согласувам, брак заснован на љубов, хармонија, страст е основа за успешен брак кој шансите за неуспех се 10%, доколку партнерите навистина се створени еден за друг и се сакаат, тоа со шпански поговорки и примери е тешење на еден начин за начинот на кој оди општетствово, затоа што веќе ретко да има брак заснован на љубов, хармонија, страст, туку само на страсти и пари, па некогаш и првото го нема, но да не идам офтопик.

Член од
15 јуни 2011
Мислења
409
Поени од реакции
304
Баш оваа тема многу пати ја правиме муабет со другарките
Мислам дека е тоа така зашто пред се има многу луѓе кои и по 9 10 год се влечат у врска а абер немаат да стапат у брак,као изговор им се финансиите и такви ствари...За мене тоа е непотребно долго време.Зошто толку год да идам со некого и да не стапам у брак?????
И на крај да секогаш се случува истото,,,таквите долги врски најчесто се раскинуваат заради банални глупости и ситни караници...и некој од партнерите разочаран од тоа запознава некој друг за 5 месеци стапуваат у брак...Како што рече Саладин ...таквите долги врски стануваат многу здодевни со тек на време ...и на крај завршуваат со минимални караници...што би рекла ја бараат игла у сено

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Мое мислење дека тие луѓе кои се впуштаат во такви врски се со лабилен карактер и се плашат да не останат сами, па дај да го пробаме она народното клин со клин се избива, али не иде, у пракса ретко кога се покажала успешна таква врска.
А најлошо е кога ќе сака да се врати, заслужува летва у глава.
Сака да се врати зашто не знае каде, и зашто последниот пат кога била стабилна и функционирала била со партнерот кога раскинала.
Клуб скршени срца :icon_lol:
Јас би рекол Клуб на среќници. Животот ми покажал нешто што јас не сум можел да го видам. Воопшто не би сакал да завршам со некој кој не може да поднесе притисок, се крши лесно, не се познава себеси.
Како таквата личност да ја сметам за потпора за сите срања кои ме чекаат понатака. И ако ме задеси таква ситуација бивша моја во брзо време да се мажи јас само би се смеел и би бил благодарен што не сум јас младолженецот на таа венчавка.

Член од
13 август 2010
Мислења
956
Поени од реакции
1.100
Мислам дека е тоа така зашто пред се има многу луѓе кои и по 9 10 год се влечат у врска а абер немаат да стапат у брак,као изговор им се финансиите и такви ствари...За мене тоа е непотребно долго време.Зошто толку год да идам со некого и да не стапам у брак?????
И на крај да секогаш се случува истото,,,таквите долги врски најчесто се раскинуваат заради банални глупости и ситни караници...и некој од партнерите разочаран од тоа запознава некој друг за 5 месеци стапуваат у брак...Како што рече Саладин ...таквите долги врски стануваат многу здодевни со тек на време ...и на крај завршуваат со минимални караници...што би рекла ја бараат игла у сено
Сакав да ти одговорам на прашањето ''Зошто толку год да идам со некого и да не стапам у брак????? ''
Кога влегуваш во врска со некој-ја незнаеш колку долго ќе трае, дури трепнеш видеш минале неколку недели, месеци па и години. Тој ти одговара тоа време и сте заедно, убаво ви е, се јавува и по некоја кавга ама се надминува, ништо страшно, не и се придава големо значење. Има периоди кога тој ќе спомнува за брак таа не е спремна, па послето обратно и времето поминало. Неможам јас да си речам еве започнав врска ќе трае точно една година и се мажам, може во меѓувреме да се јават х причина поради кои ете нема да дојде до тоа, а сепак нема причина за прекин.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Чек сеа... едно е да си се нашла во ваква ситуација, друго е да прајш муабет и да тресиш зелени од ракав. Еве ти пример: имаш 17 години, фаќаш дечко, и тргнува работата... 4 години, сума сумарум 21. Со таа возраст мислиш дека си спремна за брак? Според она јас што го гледам, ретко кој станува во 10 сабајле, а не пак да има некоја посериозна обврска, освен курсот, кој денеска се нарекува факултет.

За случаите со 9-10 години, не коментирам, тоа е веќе вон границите на нормалноста.

Член од
15 јуни 2011
Мислења
409
Поени од реакции
304
Чек сеа... едно е да си се нашла во ваква ситуација, друго е да прајш муабет и да тресиш зелени од ракав. Еве ти пример: имаш 17 години, фаќаш дечко, и тргнува работата... 4 години, сума сумарум 21. Со таа возраст мислиш дека си спремна за брак? Според она јас што го гледам, ретко кој станува во 10 сабајле, а не пак да има некоја посериозна обврска, освен курсот, кој денеска се нарекува факултет.

За случаите со 9-10 години, не коментирам, тоа е веќе вон границите на нормалноста.
знам мои блиски примери и затоа коментирам....знам дека е различно да се најдеш во талва ситуацоија ама отприлика знам
а зошто мислиш дека на 21 нее спремна за брак?мајка ми се омажила на 22 и немала никаков проблем еве веќе 20 и кусур години

A

Auditore

Гостин
знам мои блиски примери и затоа коментирам....знам дека е различно да се најдеш во талва ситуацоија ама отприлика знам
а зошто мислиш дека на 21 нее спремна за брак?мајка ми се омажила на 22 и немала никаков проблем еве веќе 20 и кусур години
Кога мајка ти, мајка ми се мажеа на 20, 19, 21 беа други времиња, многу подобри од сега, и тоа го спомнав во мој претходен пост, така да неможеш да правиш споредба со денес затоа што е неспоредливо поради Х причини.
И се согласувам со Џиш, јас ги гледам од мојата генерација другари/ки, не е битно, па и постари година(две) и многу незрело размислуваат, не знаат ни што ги влече за на факс да запишат, не знаат што сакаат да учат, а 4та година се, тоа е доволен репер до кај е стигната денешнава младина, прост пример, иако има исклучоци секако.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Јас би рекол Клуб на среќници. Животот ми покажал нешто што јас не сум можел да го видам. Воопшто не би сакал да завршам со некој кој не може да поднесе притисок, се крши лесно, не се познава себеси.
Како таквата личност да ја сметам за потпора за сите срања кои ме чекаат понатака. И ако ме задеси таква ситуација бивша моја во брзо време да се мажи јас само би се смеел и би бил благодарен што не сум јас младолженецот на таа венчавка.
Подобро сам одколку да очекуваш часовникот да почне да врти наназад за да дојде до првите години. Јас да бидам искрена воопшто нема да се смеам ако слушнам такво нешто, напротив. Но живот иде даље, стоп на врски и обврски :)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Мајками мене ме има родено на 19... па сите на школо мислеа дека ми е сестра. Општеството, воспитувањето и однесувањето особено на девојките многу се сменети од тие времиња.

И за тоа зошто денешните девојки наместо да наликуваат на мајката, пијат како таткото има тема, па бујрум можиме таму да дискутираме.

Kajgana Shop

На врв Bottom