Како се спасуваат луѓето кои се надвор од Црквата?

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.204
Да се спасиме од ....?
Да не не бркат некој еј?
Ко сме веќе на темава ,некаде го најдов на нет ова објаснение како настанале верувањата за одредени работи вклучително и црквени:

Се омажила некоја девојка и кога влегла во новиот дом ,на мажот му паднало чудно зошто секој ден ги сечела двата краја од лебот.Еден ден ја прашал ,а таа му одговорила дека така правела мајка и.
После некое време на посета кај нив дошло семејството на жената и мажот ја прашал бабата истото што ја прашал и жена му.Таа му одговорила дека така правела нејзината мајка.
Се налутил мажот и заминал кај бабата на неговата жена во обид да разбере зошто сите жени од нивната фамилија го сечат така лебот.Бабата му одговорила дека така правела и нејзината мајка и нејзината баба бидејќи кутијата за леб била малку помала и морале да ги остранат краевите за да го чуваат лебот внатре и тоа им останало во навика ,пренесувајќи се од генерација на генерација.

S

smexy

Гостин
Нема спас за оние надвор од Црквата и свештенството.
Вечна мака ги чека незнабошците.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.649
Поени од реакции
31.536
Секогаш животот ми нудеше кралски третман. Дури и овде на форумов, јас сум единствениот кој има свој личен шутрак...
da si mi zdrav i zhiv dodeka ne se definirsh., na koj nachin ke se spasish..............podolgo vreme ke go imash ., ;)

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.649
Поени од реакции
31.536
:( makedonski......strumichko-gevgelisko dijalektichno podrachje., .....zar i ovoa da ti go crtam., ....e sega totalno me razochara ., prosto solzi mi nadojdoa ne si gi znaesh dijalektite makedonski:P., i so ovoa go izgubi pravoto da zboruvash za i so jazikot ., samo na tastatura:ROFLMAO:
--- надополнето: Sep 19, 2011 8:42 AM ---
:( makedonski......strumichko-gevgelisko dijalektichno podrachje., .....zar i ovoa da ti go crtam., ....e sega totalno me razochara ., prosto solzi mi nadojdoa ne si gi znaesh dijalektite makedonski:P., i so ovoa go izgubi pravoto da zboruvash za i so jazikot ., samo na tastatura:ROFLMAO:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ako nema spas von crkvata, za muslimanite nema spas za onie koi ne se muslimani, i sto pravime sega? kakov sozivot ako mislis deka drugiot ke gori vo pekol zatoa sto e druga vera i obratno.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Штовано пучанство,

бидејќи на форумов се изначитав произволни критики упатени до и кон Црквата, а од страна на самонаречените христијани, ја започнувам ова тема со цел да дознаам или дознаеме, на кој начин(и) се спасуваат оние кои за себе велат дека се христијани, а истовремено се надвор од Црквата и имаат полни усти плунка упатена кон истата.

Сега-за сега, познати се дури две работи:
- самонаречените христијани „..не прават тоа што го прават православните...„ (што може да значи и дека не прават ништо, нели...) и
- самонаречените христијани, ја проучуваат Библијата (демек, досега никој во Црквата не се сети да ја проучи).

Што е трето, четврто и тн. на патот кон Вашето/нивното спасение?
Ништо не бидна Мики. Овие протестантиве се први кога треба да се напаѓа Православието, а кога треба да одговорат на нашите прашања нигде ги нема. Штета, оти може и ќе научивме нешто за нив, што всушност прават освен „..не прават тоа што го прават православните...„

S

smexy

Гостин
Ништо не бидна Мики. Овие протестантиве се први кога треба да се напаѓа Православието, а кога треба да одговорат на нашите прашања нигде ги нема. Штета, оти може и ќе научивме нешто за нив, што всушност прават освен „..не прават тоа што го прават православните...„
Веројатно и оние малкуте на форумов одбиваат да навлегуваат на темава, се разбира, целосно свесни оти токму за нив е отворена, или нивно понижување од... ваша страна?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Nema spas von crkavata znaci muslimanite nema da se spasat, Bog ne prifaka druga vera osven islamot znaci risjanive nema da se spasat...i se taka po red doagame do zaklucok deka nikoj nema da se spasi, a toa sto site si mislat deka oni mu se najmili na bog toa e nivna uobrazija deka se nesto bitni!

spaso

Search Pretty Girls from your city for night
Член од
5 септември 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
779
Nema spas von crkavata znaci muslimanite nema da se spasat, Bog ne prifaka druga vera osven islamot znaci risjanive nema da se spasat...i se taka po red doagame do zaklucok deka nikoj nema da se spasi, a toa sto site si mislat deka oni mu se najmili na bog toa e nivna uobrazija deka se nesto bitni!
Nihilista brat , za site ima spas od delata koi gi pravime bez razlika koja vera sme , BOG RECE DEKA ZA NEGO SITE SME ISTI DURI I ERETICITE I KOMUNISTITE ( NAJ LOSITE ) , ako na covek ne mislis loso i ako na nekogo mu zatreba pomos i ja pobara od tebe , a ti si sposoben da mu pomognes toa e golem plus , ne mislete deka onie vo crkvata ( NE SITE ) se cesni , da znaete deka vo pop i vladika ne se veruva i deka toa e GREV , knigite koi tie gi citaat koj znae kolku pati se isprevrteni vo tekot na vekovite ..... ajde sea da ne ja dolzam , onie koi se vo crkvata neka si go naogaat spasot vo nea , a tie koi se von crkvata so nivnite dela moze uste podobro da gi snajde ako imaat dobri dela napraveno !

Kajgana Shop

На врв Bottom