Македонија - Русија, (меч за третото место) 18.09.2011, 16:30 часот

Дали ќе победиме ?

• Да!

Гласови: 236 86,8%
  • Да!

Гласови: 36 13,2%

• Вкупно гласачи
    272
Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Боли да му се невиди....и тоа многу.

Жал ми е за нив...најмногу за Бо и за Илиевски кои што го носеа цел тим на свој грб.

Сите тука што коментираат дека 4-то е успех и дека фактот што изгубиле не е важен се максимално себични...ако мислите дека Дамјан или Чековски ке спијат мирно во наредните 2 месеци се лажете.Тие играат и за нив како спортисти не само за вас.

Ваква историска шанса за медал тешко дека ќе дојде во скоро време особено ако се земат годините на Гечевски,Илиевски и Антич.Буквално на 20 секунди пред крај мечот беше нерешен.Едно е Шпанија која сосема заслужи да победи а друго е Русија која што и покрај нашата максимално слаба игра,најслаба заедно со мечот против Црна Гора не можеше никако да се одлепи.Не е проблемот што изгубија,јас како што кажав по мечот со Шпанија,бев погорд на тој пораз отколку на сите останати победи ама начинот е тој што ке пече долго време.

Да бидеме реални,Дамјан покажа дека не е сеуште созреан да игра важни натпревари...цело првенство слушаме од Игор дека имал мека рака,ама тоа не се покажува против Овче Поле туку на важни натпревари.Еднаш не го покажа тоа на ова првенство.Во 3 четвртина направи 3 фаули за 45 секунди и 7 минути игравме во бонус,џабе игравме добро во напад кога секој фаул шутирааа слободни.А тоа дека дека му се случува на секој не држи затоа што тој не промаши на пример чист шут за тројка,што може да му се случи на секого...промаши положување односно од страв не ни шутна како што треба.

Како и да е,пак ќе кажам,не ги обвинувам за ништо,само самите ќе се каат што пропуштија долго,долго време.
Тоа што ти го кажа јас цело време се обидувам да им го објаснам,али сите се сега у “патриоти“ фазон.Македонија сега доби шанса за медал и којзнае кога пак.Ние не сме Франција,Шпанија,Србија,Русија и други да имаме квалитетни младински школи коишто ќе репродуцираат НБА ИГРАЧИШТА на секои 2-3 години,па да се надеваме на слични успеси.Сите наши кошаркарки што играа на оваа Европско се во залез на кариерата.Кој ќе ги замени?Имаме ли сличен играч на Владо Илиевски,МекКејбл,Антич?Немаме,со сигурност тврдам.

Тоа никој не го оспорува дека се бореа,дека беа уморни,но факт е дека денес Перо Антич потфрли.Чековски промашуваше цел кош,а Дамјан само го мокреше паркетот.Дефинитивно заедно со Соколов тотално промашување на ова Европско првенство.Дај гледајте малку трезвено без “патриотски“ чувства.Промаши празен кош под табла небранет од никого.Не е само тоа,промашуваше еден куп тројки и само правеше лични грешки.

Сите овие играчи колку да играат за Македонија толку играат и за себе ,затоа што ова им е можност за напредок во кариерата.Баш сега ме интересира дали Бо Меккејбл после оваа афирмација ќе продолжи да игра за Македонија?!Игра феноменално,се бори,дава се од себе,но искрено тој не ги доживува победите и поразите како што ги доживуваме ние,а тоа е поради тоа што тој не е Македонец.Игра професионално,но друго е кога го имаш она“патриотското“ на терен и кога гинеш за својата татковина.
Русија доби медал,а ние тапкање по рамо.Тапкањето по рамо ќе се заборави за една недела додека бронзата на Русија ќе биде запишана во историјата.Ете тоа е разликата за тие себични што цело време те фураат со тоа дека не е битно дали ќе сме победеле или не ние сме победници.Победник е тој што ќе победи,а не што ќе изгуби.Играта никој не ја помни,но резултатот сите го помнат за жал.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.175
Поени од реакции
18.245
Тоа што ти го кажа јас цело време се обидувам да им го објаснам,али сите се сега у “патриоти“ фазон.Македонија сега доби шанса за медал и којзнае кога пак.Ние не сме Франција,Шпанија,Србија,Русија и други да имаме квалитетни младински школи коишто ќе репродуцираат НБА ИГРАЧИШТА на секои 2-3 години,па да се надеваме на слични успеси.Сите наши кошаркарки што играа на оваа Европско се во залез на кариерата.Кој ќе ги замени?Имаме ли сличен играч на Владо Илиевски,МекКејбл,Антич?Немаме,со сигурност тврдам.

Тоа никој не го оспорува дека се бореа,дека беа уморни,но факт е дека денес Перо Антич потфрли.Чековски промашуваше цел кош,а Дамјан само го мокреше паркетот.Дефинитивно заедно со Соколов тотално промашување на ова Европско првенство.Дај гледајте малку трезвено без “патриотски“ чувства.Промаши празен кош под табла небранет од никого.Не е само тоа,промашуваше еден куп тројки и само правеше лични грешки.

Сите овие играчи колку да играат за Македонија толку играат и за себе ,затоа што ова им е можност за напредок во кариерата.Баш сега ме интересира дали Бо Меккејбл после оваа афирмација ќе продолжи да игра за Македонија?!Игра феноменално,се бори,дава се од себе,но искрено тој не ги доживува победите и поразите како што ги доживуваме ние,а тоа е поради тоа што тој не е Македонец.Игра професионално,но друго е кога го имаш она“патриотското“ на терен и кога гинеш за својата татковина.
Русија доби медал,а ние тапкање по рамо.Тапкањето по рамо ќе се заборави за една недела додека бронзата на Русија ќе биде запишана во историјата.Ете тоа е разликата за тие себични што цело време те фураат со тоа дека не е битно дали ќе сме победеле или не ние сме победници.Победник е тој што ќе победи,а не што ќе изгуби.Играта никој не ја помни,но резултатот сите го помнат за жал.
Одигра на ниво како и сите други и многу подобро од сите други натурализирани играчи.Можда не сфаќаш ,не знам.

А за ова дека осеќаме болка ,да.Не е исто 4 место и 3 место + бронзен медал ,дефинитовно.Јас не можам уште да се соземам од утакмицата ,некако не сум расположен.
Ајде за нас ,ок.Ама многу ми е поголема мака за нив ,за кошаркарите навистина заслужија барем бронзен медал за пожртвуваноста која ја покажаа.
Жалиме сите за пропуштеното ,ама во никој случај не сме вредни да им замериме!

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.633
Поени од реакции
59.556
Пробај да разбереш две работи:

1. Играчите дадоа се од себе да победат денес. Уморни, веќе 12-ти натпревар со 8 души во ростерот, под лекарства и инфузии, пробаа да победат против објективно посилен противник, и беа многу блиску. Во состојба во која што се, екстремно е глупо да им се замерува било што.

2. Ќе беше прекрасно да освоеја медал, пред се за нив а потоа и за цела нација. Но и вака го постигнаа досега најголемиот успех на една наша репрезентација. Дали некој утре ќе не заборави мање битно, и ја не памтам кој бил првак во 1997. Важно е дека ние како нација ќе го паметиме успехот, и уште поважно е што и другите наши репрезентации ќе стекнат самодоверба да го надминат лимитот. И да не збориме што има уште еден куп аспекти зошто е овој успех важен.

Една и единствена работа е важна: да се остави срце на терен. Резултатот некогаш ќе дојде, некогаш не, зошто и противникот се прашува нешто. Викавме (други пати) дека сме критикувале репрезентации не заради резултатот, туку зошто не биле доволно борбени, не оставале срце на терен.

Еве ви срце на терен. Што сакате сега друго?

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.175
Поени од реакции
18.245
Абе една Франција (Мизерии) се предаде однапред на ДВА ПАТИ со Шпанија ,а ние им париравме скоро цело време.Кој сфати ,сфати...

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511

Прво да кажам честитки од мене за 4 место за Македонија, сепак е успех кој не го очекувавме и кој генерално гледано не израдува и не направи горди на кошаркарите.
Но мора да се согласиме со постов што го коментирам сега. Ова беше историска шанса и ја испиштивме. Потфрливме на натпреварот и тоа е тоа. Освен Владо и Бо, другите потфрлија. Којзнае кога пак ќе имаме ваква слична шанса. Се надевам дека Бо ќе остане да игра за Македонија, со дополнување на Гечевски (да остане во форма барем уште 1 година или 2), Кирил Николовски (не сум го гледал којзнае колку човеков, но општ впечаток ми е дека има потенцијал во него), да успееме некако да избориме пласман на олимпијада, па таму..што биде нека биде. Искрено се надевам дека во блиска иднина пак ќе имаме шанса да се бориме за медал, иако ќе ни треба навистина голема работа и инвестиции за да покажеме дека ова не е само моментален блесок и се надевам дека ова ќе биде поттик за понатамошна работа во сите категории, со цел создавање квалитетен тим кој ќе носи успеси.

Член од
22 март 2009
Мислења
2.356
Поени од реакции
454
И 4то место за нас е како медал да освоиле. Они остануваат наши херои, и затоа утре останува на нас да ги пречекаме како што им доликува.
Ех да не се повредеше Тодор и Кире друго би било, а гледам Кире играл за Фени..па можеле да го земат за понатака да игра.
Честитки до Бо за изјавата и за најдобар стрелец на првенствово.

П

Паспарту

Гостин
Ако кажам дека не жалам за бронзата - ќе излажам, криво ми е и тоа многу, кога ќе видам дека со никаква игра бевме рамноправни ми доаѓа да заплачам... Премногу лоша игра денеска, едноставно не убија под кошеви со скоковите. Сами сме си криви, бронзата ни беше буквално понудена на 'тацна' и не успеавме да ја освоиме. Играчите го заслужија тоа, нема што да им се замери на нив, едноставно во овој момент и толку беа силите.

Добро е што европскиве првенства се на 2 години, па така една генерација има шанса да одигра заедно на неколку од нив. На сите играчи треба да им се симне капата доле, го направија она што никој од нив не го очекуваше пред почетокот на ЕП. Мене најмногу ме радува фактот што на сите оние натпревари кои ги изгубивме бевме во најмала рака рамноправен противник. Се надевам дека овој успех ќе поттикне голем број на деца да почнат да тренираат кошарка, па во иднина да гледаме нов Илиевски, Перо, Тоше & компанија...

Честитки за Бо, дефинитивно си го заслужи местото во најдобрата петорка на првенството, според мене тој е најдобриот играч на ЕП.

БРАВО ХЕРОИ, ЧЕСТИТКИ ЗА ОГРОМНИОТ УСПЕХ И ЕДНО ГОЛЕМО БЛАГОДАРАМ ЗА ТОА ШТО ГО СПОИВТЕ ПАРТИСКИ ПОДЕЛЕНИОТ МАКЕДОНЕЦ!

Утре сите достоинствено да им се оддолжиме, должни сме!

Man-ce-ster

fanatic
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
707

Дечки гледајте ја и другата страна малку!! Ние сакавме медал точно, меѓутоа не го изгубивме од било кој!! Русија е тоа ееееееееее!! Русите имаа само еден пораз цело првенство а се трети! Уште 10 да играме со нив па прашање е дали ке ги добиеме! Ние бевме блиску до медал ама тие беа уште поблиску! Оди ти скокај со Мозгов и Кириленко! Објективно ѕверски состав се!!И некогаш не е толку блиску тоа што изгледа дека е блиску!!
Јас сум презадоволен од тоа што го покажаа нашите! Дај боже овој наш успех да не биде најголем у наредните 20 години!!

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Тешко е кога знаеш дека си можел, а сепак не си успеал да земеш медаља, ама лесно е да се критикува од тастатура и да се мрчи... Најтешко им е на оние момци кои изгинаа, кои и повредени, изнемоштени играа со целото срце и го дадоа целиот максимум. Најтешко му е на Дамјан, како мислите дека он се чувствува?
Секогаш сум ги критикувала нашите репрезентации кога играле млитаво и кога не играат со срце, ама за оваа репрезентација можам само да симнам капа и да ги славам овие момци, зашто играат со срце!
И вие што ги критикувате, до вчера гледавме полуфиналиња и финалиња со репрезентации и се навиваше за други држави и тимови, а овој пат за нас навиваа други држави! Видите до каде сме стигнале! Размислете колку деца сега ќе се мотивираат да играат! Видете колку беше обединет македонскиот народ!
На моменти имаа киксови и имаа послаба игра, ама тука од тастатура НИКОЈ нема право да им суди, затоа што изгинаа момците. И затоа само замолчете и поздравете ги, доста со негативизмот!

• Ми се допаѓа
Reactions: D_T

Belle

A Jedi
Член од
12 април 2009
Мислења
1.006
Поени од реакции
552
А Чековски денес стварно ме изнервира...само фаули правеше и ништо друго....2 пати мавна на 5 метри од кошот + еднаш ја фрли топката на 5 метри од Бо....жити прецизноста

Man-ce-ster

fanatic
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
707
А Чековски денес стварно ме изнервира...само фаули правеше и ништо друго....2 пати мавна на 5 метри од кошот + еднаш ја фрли топката на 5 метри од Бо....жити прецизноста
И Чековски не е крив, се бореше максимално. Толку му е квалитетот на човекот а подобар избор немавме! Дури тој на првенството одигра и подобро од тоа што мислев дека може да одигра! Браво за Чековски!!

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443

Знаеш зашто не се слагам со тебе зашто ти го гледаш само спортскиот дел а го занемаруваш духовниот дел нешто што нема врска со спортот туку со македонскиот менталитет на пониска вредност.

Ние бевме познати дека на психолошки план секогаш сме биле слаби и во критични ситуации секогаш сме губеле дух или однапред сме се предавале.

Овие кошаркари станаа пример за цела Европа дека се борат како лавови до КРАЈ, добија германски дух на македонски талент што е феноменална комбинација и ако се пренесе и на другите спортисти ќе биде револуција на македонскиот дух.

Ете затоа не ми е гајле за неосвоената медаља, затоа што видов почеток на промена во менталитетот а тоа не се гледа секој ден и мислев дека такво нешто никогаш нема да дочекам.

Затоа за момците само поклон :cuc:.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
Отсуството на Гечевски во мечот со Шпанија многу се почувствува, а на денешниот меч може и да се каже дека беше пресудно.Не отепаа под кошот.:confused:
За Дамјан не смее да има критика.Па и најголема ѕвезда со 3 пати повеќе искуство од него ќе промаши пенал на Светско првенство во финале, а не пак Дамјан кој има само 23 години.
Овој мал пораз не смее да ја скрие сликата од големата победа која ја постигнавме на ова Европско.Да не се повторувам и самите знаете што се направивме и постигнавме.На Олимпијадата и следното Европско очекувам уште подобра игра а зошто да не и медал.
СЕКОЈА ЧЕСТ ЗА МОМЦИТЕ!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom