А1 Македонија (VIP)

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Не ги мразам VIP ....не измисллив ништо од тоа погоре се е вистина.
Не го очекував ова одтебе
Нема потреба да очекуваш од мене нешто.
За проверката во кредитно биро сам потпишуваш согласност, а за авансот можеби единствен случај.

P

Princ

Гостин
Не е единствен случај туку добро позната пракса, не знам зошто цепидлачите страна ипол околу таа проблематика.
Значи сите оператори, доколку лицето кое сака да стапи во договор со нив не е вработено, му бараат XXXX денари да остави како гаранција/аванс.
Тоа го практикуваат T-Home, Т-Mobile, и сите останати, без разлика дали тоа го објавуваат јавно или не.
Роднината на Network не прочитав дали е вработен или не, но доколку е невработен целосно ми има смисла авансот.

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Не е единствен случај туку добро позната пракса, не знам зошто цепидлачите страна ипол околу таа проблематика.
Значи сите оператори, доколку лицето кое сака да стапи во договор со нив не е вработено, му бараат XXXX денари да остави како гаранција/аванс.
Тоа го практикуваат T-Home, Т-Mobile, и сите останати, без разлика дали тоа го објавуваат јавно или не.
Роднината на Network не прочитав дали е вработен или не, но доколку е невработен целосно ми има смисла авансот.
Роднината мој е вработен и има стаж околу 25 години.
Во T-mobile беше претплатник 10 години.....со ONE вкупно околу 3 години ...ова е прв пат и тоа во VIP да му побараат аванс за да биди нивни претплатник (n)

P

Princ

Гостин
Не знам зошто на вработен би му побарале аванс (и јас имам договор со VIP, бидејќи сум вработен само една платена сметка ми побараа, лична карта... стандардно). Не знам стварно, само сакав да објаснам дека не е нешто ново ова.

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
е
Н
Jas
Не знам зошто на вработен би му побарале аванс (и јас имам договор со VIP, бидејќи сум вработен само една платена сметка ми побараа, лична карта... стандардно). Не знам стварно, само сакав да објаснам дека не е нешто ново ова.
Незнам колку е точно ова што ми го кажаја ... дознав дека проверувале во кредитно биро за секое лице кое што сака да се уклучи на претплата....и послем тоа одлучувале дали корисникот треба да плати аванс за да биди претплатник на нивната мрежа

GoranX

Евреин
Член од
16 септември 2011
Мислења
66
Поени од реакции
9
Навистина многу постови за едноставно решение МАК. Кредитно биро е овде и кај нив пишува дека може да си извадиш извештај за да видиш кај е проблемот.

Прашање: Дали јас како физичко лице, субјект на податоци, можам да побарам и добијам само сопствен извештај, или доколку дадам податоци за други физички или правни лица до кои сум дошла, на пример врз основа на договорите за закуп со тие лица, и со тоа станам давател на податоци што ќе ми овозможи увид, односно да побарам и добијам информација за било кој од вашата база на податоци, кое нешто во иднина би ми помогнало да знам дали со одреден субјект да склучам договор за закуп или не?
Вие, како физичко лице, од Македонското кредитно биро може да побарате Сопствен извештај, кој ќе Ви послужи за Ваше лично информирање за податоците што за Вас се водат во Македонското кредитно биро, како и копија од Кориснички извештај, кој е веќе изготвен за потребите на одреден Корисник на податоци, а содржи Ваши податоци. Исто така, Вие, имате право, врз основа на претходно доставено писмено барање, да извршите увид во податоците кои се водат за Вас, во вид на писмено Известување, кое го изготвува Македонското кредитно биро без надомест.
Но, не може да побарате извештај за друго физичко или правно лице, ниту да дадете податоци за друго физичко или правно лице.
Со Законот за кредитно биро („Службен весник на Република Македонија“ бр.81/08), се дефинира кој може да биде давател и корисник на податоци.
Доколку се изврши измена на Законот, со која би се овозможило и физичките лица да можат да бидат Даватели и Корисници на податоци, во тој случај ќе може да се задоволи Вашата потреба и ќе се зголеми сигурноста во деловните односи помеѓу субјектите.

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Навистина многу постови за едноставно решение МАК. Кредитно биро е овде и кај нив пишува дека може да си извадиш извештај за да видиш кај е проблемот.
Што ако е пишано дека не можи да се провери за друго лице..... јас мислам дека кај нас во државава можно е се ..... само за кого какo....;)
Незнам колку е точно ова за ако sвониш со непознат број пример од One кон Vip ....одма можат да те најдат со кој број звониш ,име ,презиме ,адреса....мобилниве оператори соработуваат меѓу себе :/

GoranX

Евреин
Член од
16 септември 2011
Мислења
66
Поени од реакции
9
Што ако е пишано дека не можи да се провери за друго лице..... јас мислам дека кај нас во државава можно е се ..... само за кого какo....;)
Незнам колку е точно ова за ако sвониш со непознат број пример од One кон Vip ....одма можат да те најдат со кој број звониш ,име ,презиме ,адреса....мобилниве оператори соработуваат меѓу себе :/
Не е можно да проверуваш за друго лице ама можиш за себе, ќе добиеш податоци што се чува за ТЕБЕ и кој друг побарал податоци за ТЕБЕ и што добил. Ако ти добиеш податоци за мене тогаш е нарушување на приватноста.
>> Кај нас во државава ..... приватен број?
Мислев дека муабетот беше за склучување на договор во вип, а не за откривање на приватен број, јас звонам со приватен број ако не сакам некој да ме бара назад, ова се однесува на луѓе што непринципиелно ме бараат за да им завршам работа ама во моето приватно време без да водат грижа дали сум на работа или на планина и дали можам да им посветам внимание. Ако звониш со непознат број за да се закануваш или манијачиш биди маж па соочи се со последиците ...

Член од
14 април 2007
Мислења
1.812
Поени од реакции
1.047
Еден колега ми кажа имало 1 денар минута во припејд и 3.5 за повик, се активирало автоматски со самото надополнување . Барав на страната, нема ништо такво.
Има ли такво нешто и како се активира?

GoranX

Евреин
Член од
16 септември 2011
Мислења
66
Поени од реакции
9
Еден колега ми кажа имало 1 денар минута во припејд и 3.5 за повик, се активирало автоматски со самото надополнување . Барав на страната, нема ништо такво.
Имаше ама летото ... кај братми се активираше.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.173
Поени од реакции
1.372
Заврши таа промоција.
Сега е 2.5ден минута +3.5 ден воспостравување повик.

Член од
20 јануари 2009
Мислења
657
Поени од реакции
541
Дали некој имал вакво нешто досега:
претплатник сум на L, шо значи, 1000 вклучени минути, провервам сметката, гледам таму пиши искористеност на минути 265 од 1000 мин, а повиците кон ВИП ми ги наплаќа по редовни цени. Е сега,броевите на кој шо звонев се префрлени од Т-Мобиле, ама мислам дека то нема врска... Се јавив во контакт центарот ми рекоја ќе разгледале па ќе ме известеле... Дали некој се соочил со вакво нешто и дали се било вратено во нормала?

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Заврши таа промоција.
Сега е 2.5ден минута +3.5 ден воспостравување повик.
Значи толку беше од зборувањето за 1 денар и сега разговараме за 2,5 денари од минута плус 3,5 денари за воспоставување на повик :/
1 минута сега е 1,5 денари поскапа ,а зошто зголемуваат цена знае некој?

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.173
Поени од реакции
1.372
Значи толку беше од зборувањето за 1 денар и сега разговараме за 2,5 денари од минута плус 3,5 денари за воспоставување на повик :/
1 минута сега е 1,5 денари поскапа ,а зошто зголемуваат цена знае некој?
Па изгледа тоа беше како промоција нешто, што знам :/
Сега со секое надополнување има изненадување, гратис 45пораки, гратис минути, или гратис интернет.
Јас пред некој ден ставив кредит и ми стигнаа 45пораки гратис кон сите мрежи :D

Иначе во Хрватска повторно е пола месечна претплата, баш пред малку гледав реклама, којзнае може и кај нас повторно ќе биде таа промоција..

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Вака сега, имам припејд број на Ти-Мобајл и сакам да се пребацам на ВИП. Ама, сакам и бројов да го задржам...

Ако идам на ВИП пост-пејд, ќе го задржам или мора и постоечкиов број на Ти-Мобајл да ми бил пост-пејд? Ми нема логика ова, ама така разбрав од страната...

Kajgana Shop

На врв Bottom