Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
T

Tetro

Гостин
Јас мислам дека тоа што кажа Хокинг дека можеби постои Господ не го прави ни малку атеист !

Со тоа болдираното сака да каже дека Теологијата е непотребна во докажувањето на настанокот на светот !
Also, he said:
God did not create the universe...
http://www.guardian.co.uk/science/2010/sep/02/stephen-hawking-big-bang-creator
--- надополнето: Sep 13, 2011 2:55 AM ---

God did not create man, man created god. God is the invention of primitive people as a way of explaining the un-explained. You’d think we would have outgrown that kind of primitive thinking by now wouldn’t you? Think of all the things we know now that were completely unknown to us a couple hundred years ago. Just because we don’t understand something, does it automatically follow that there must be a god? I don’t really have a good understanding of how my car works so I guess god must make it run, same for my washer and dryer, and how about those airplanes, god again?Of course when you talk about the universe and the big bang theory there is always a believer who says, “There has to be a god because it all had to start somewhere”. True enough, it all certainly did have to start somewhere, but someone please tell me why then should that start automatically be attributed to a god?After a fairly bad car accident that could have been a lot worse, an acquaintance said to me, “god must’ve been watching over me”, to which I responded, “Which way, then, do you suppose god was looking when that car ran the red light and hit you?” I never did get an answer to that one, but I suspect I might get one now. Come on you know there are those of you who want to ‘enlighten’ me as well as ‘save’ my sorry ass.

https://honjii.wordpress.com/2007/02/01/god-did-not-create-man/

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Јас мислам дека тоа што кажа Хокинг дека можеби постои Господ не го прави ни малку атеист
Уште помалку го прави верник.И јас викам дека Господ можеби постои, но не верувам дека постои. Дали тоа значи дека јас сум верник?
Хокинг многу недвосмислено тврди дека Универзумот не е дело на Бог, и дека пекол и рај, или било каков живот по смртта не постојат.Оттука е многу јасно дека не верува во христијанскиот концепт за Бог.
Ако Бог не го создал светот, и нема моќ да ги казнува или наградува луѓето по смртта, тогаш која е целта на неговото постоење?

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.634
Поени од реакции
34.028
Aма затоа тука е неутралноста, најголемата хипокризија, win-win ситуација - агностицизмот.

Tуку, Мачорка, драга, кога сме кај госпо и казнувањето, по приказните на Ѓорѓи Колозов, госпо пресудува рај или пекол. Одтаму, јас ако отидам во пеколот, ѓаоло ќе ме вари во котел, thereforе по некоја ефтина логика, ѓаоло ме казнува дека сум бил некад woш на земјата. Уосталом, треба да ме наградува. Штозначи, ѓаоло е the good guy. Мексиканец што ги работи валканите работи за горнио.

Fuck logic. :icon_lol:

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Aма затоа тука е неутралноста, најголемата хипокризија, win-win ситуација - агностицизмот.

Tуку, Мачорка, драга, кога сме кај госпо и казнувањето, по приказните на Ѓорѓи Колозов, госпо пресудува рај или пекол. Одтаму, јас ако отидам во пеколот, ѓаоло ќе ме вари во котел, thereforе по некоја ефтина логика, ѓаоло ме казнува дека сум бил некад woш на земјата. Уосталом, треба да ме наградува. Штозначи, ѓаоло е the good guy. Мексиканец што ги работи валканите работи за горнио.

Fuck logic. :icon_lol:
По приказните на Ѓорѓи Колозов, жените лесно излегуваат на крај со ѓаволот, so I couldn`t care less дали ќе одам во пекол или рај.Дури пеколот ми делува позабавен.:D

Arta

I AM THE YUMMY PIE!
Член од
26 јуни 2011
Мислења
142
Поени од реакции
49
Се докажува постоење, а не непостоење на нешто.
Ако ти тврдиш дека Бог постои, ти треба да го докажеш тоа, а не да бараш од атеистите да ти докажат дека Бог не постои.
Зошто верниците се толку сигурни дека Бог постои, кога тоа не може да се докаже?
А за Хокинг, еве ти го неговиот став за Бог:

Stephen Hawking imal psioloshki problemi poradi svojot hendikep, mislish deka toa ne vlijael vo negoviot karakter?! toj go mrazi Boga poradi poradi toa shto e sega no toa ne znaci deka toj ne veruva tuku naprotiv :D

Н

нихилист

Гостин
Stephen Hawking imal psioloshki problemi poradi svojot hendikep, mislish deka toa ne vlijael vo negoviot karakter?! toj go mrazi Boga poradi poradi toa shto e sega no toa ne znaci deka toj ne veruva tuku naprotiv :D
Еден од најголемите умови на денешницата има психолошки проблеми и го мрази богот во кој не верува, ова е заклучокот донесен по темелната психолошка анализа извршена од страна на светски реномираниот психијатар Арта.

Браво...

Arta

I AM THE YUMMY PIE!
Член од
26 јуни 2011
Мислења
142
Поени од реакции
49
Еден од најголемите умови на денешницата има психолошки проблеми и го мрази богот во кој не верува, ова е заклучокот донесен по темелната психолошка анализа извршена од страна на светски реномираниот психијатар Арта.

Браво...
Ne dezinformiraj, ova ne go kazav jas tuku drugi naucnici. A za tebe se cudam sho seuste ne si nasol nacin na samoubistvo :D

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Јас имам прашање до атеистите, ама само до атеистите, не до верниците или неопределените:

- Хипотетички, дали, доколку според претскажувањата и предвидувањата, во декември 2012 се спуштат Вонземјани на земјата и ни објаснат како всушност настанала земјата и универзумот и тоа се поклопи со концептот на христијанството (за да не се фаќате на ситници исфлрам други религии) со тоа што „народскиот“ начин на објаснување на библијата тие, вонземјаните директно го поврзат со нивото објаснување... ќе останете на својот став посочувајќи дека сè уште не постои Бог туку само некој вонземски живот што го створил сето тоа, или ќе ја прифатите христијанската логика? Секако, елаборирајте зошто тој одговор.

Не ми се верува колку ми е ментално прашање, жими све не пишувам од Бардовци и сериозен сум.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Јас имам прашање до атеистите, ама само до атеистите, не до верниците или неопределените:

- Хипотетички, дали, доколку според претскажувањата и предвидувањата, во декември 2012 се спуштат Вонземјани на земјата и ни објаснат како всушност настанала земјата и универзумот и тоа се поклопи со концептот на христијанството (за да не се фаќате на ситници исфлрам други религии) со тоа што „народскиот“ начин на објаснување на библијата тие, вонземјаните директно го поврзат со нивото објаснување... ќе останете на својот став посочувајќи дека сè уште не постои Бог туку само некој вонземски живот што го створил сето тоа, или ќе ја прифатите христијанската логика? Секако, елаборирајте зошто тој одговор.

Не ми се верува колку ми е ментално прашање, жими све не пишувам од Бардовци и сериозен сум.
Сакам јас да одговорам иако сум неопределена... pls pls те молам те молам :X3:

N

Nessa Alcarin

Гостин
Кажавме хипотетичи. Значи ако хипотетички се тоа се случи, нема да скокаме и да се израдуваме дека баш е така како што ќе кажат вонземјаните. Ќе се однесуваме кон нив како и кон секој друг кој свесно или несвесно сака да ни ја наметне неговата религија (читај мислење). Кон нив ќе бидат поставени истите прашања за кои ние овде „војна“ водиме. Јас не викам дека ќе нема такви за кои изјавата на вонземјаните ќе им биде доволна да почнат да веруваат (тогаш тие претходно живееле како самопрогласени атеисти а не како атеисти во вистинската смисла на збор). Атеистите сами си го формираат мислењето за религија и верување, од истражување, читање, логично размислување, па без разлика кој да се симне на земјата, никој нема да им го промени мислењето (освен ако немаат цврсти докази за тоа што ќе го тврдат).

П.С Теистите ќе бидат оние кои ќе ги исполоват и убијат бидејќи ќе мислат дека тие се Сатаната, бидејќи не се спомнати во библијата или сл. такви четива

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432

Не гледам како може да се поклопи со христијанската логика, од еден прост аспект: според Христијаните универзумот е стар некои 7000 години, нешто што во темел е побиено. Ова повлекува дека целиот настанок на Универзумот според христијанското тврдење не држи вода, и тука завршува приказната. Поинаку кажано, ако Вонземјаните тврдат такво нешто, ќе ги убиеме во поим на форумов :pos:

Се надевам дека не го постави прашањево за на крај да ни ја бувнеш поентата на Фиби:
:pos:

Клипчето не е на тема еволуција, не атеизам, но сепак го допира прашањето. :)

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Кажавме хипотетичи. Значи ако хипотетички се тоа се случи, нема да скокаме и да се израдуваме дека баш е така како што ќе кажат вонземјаните. Ќе се однесуваме кон нив како и кон секој друг кој свесно или несвесно сака да ни ја наметне неговата религија (читај мислење). Кон нив ќе бидат поставени истите прашања за кои ние овде „војна“ водиме. Јас не викам дека ќе нема такви за кои изјавата на вонземјаните ќе им биде доволна да почнат да веруваат (тогаш тие претходно живееле како самопрогласени атеисти а не како атеисти во вистинската смисла на збор). Атеистите сами си го формираат мислењето за религија и верување, од истражување, читање, логично размислување, па без разлика кој да се симне на земјата, никој нема да им го промени мислењето (освен ако немаат цврсти докази за тоа што ќе го тврдат).

П.С Теистите ќе бидат оние кои ќе ги исполоват и убијат бидејќи ќе мислат дека тие се Сатаната, бидејќи не се спомнати во библијата или сл. такви четива
Bull's eye! Уште една феноменална дедукција. Еве ние теистите (више се изорганизираме као паравоена единица) ќе ти доеме на врата и одма ќе ти ја скинеме глаата. Као претходница на овој големиов лов шо ти така пророчки го обзнани на форумов со сета своја интелигенција и знаење.

Атеист, го пиша бисеров у тефтерот? Чисто процедурално, да не забраиш.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Bull's eye! Уште една феноменална дедукција. Еве ние теистите (више се изорганизираме као паравоена единица) ќе ти доеме на врата и одма ќе ти ја скинеме глаата. Као претходница на овој големиов лов шо ти така пророчки го обзнани на форумов со сета своја интелигенција и знаење.
Слушај Петре, мене ама ич не ми е дојдено до кавга, ако јас толку неинтелегентно се изразувам тогаш ти прочитај си го својот пост. Јас моето мислење си го напишав. Ако сакаш да ме реплицираш повели. А дека ќе го сменам мислењето за теистите, бидејќи ти се служиш со навреди, малце си се „заебал“.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom