- Член од
- 30 март 2010
- Мислења
- 1.441
- Поени од реакции
- 400
Ти се вртиш во круг и не знаеш што да кажиш. Дојде да дискутираш за „создавањето“ на Бог, а притоа немаш никаква дефиниција за него како би изгледал, значи се напразно дискутираш. Јас знам дека си ти атеист и дека бунтоваш против Бог, знам и дека не веруваш во него. Но доколку би верувал, каков би бил твојот Бог? Не знам што не ти е јасно тука. Нормално дека би рекол за слонот дека не е Бог, бидејќи очекуваш нешто повеќе и тн.Немам дефиниција, не верувам во Бог.
Види вака, од логички аспект е недозволиво прво да му придадеш некакво својство на субјектот, со помош на предикатот, и потоа со веќе придаденото својство да го докажуваш она што треба да се докаже.
Вака на пример. Бог е создател, него никој не го создал. Ти овде на Бог веќе му ги придаваш својствата на несоздаденост, и на содавателност. Потоа е лесно да го браниш ставот дека Бог никој не го создал, кога веќе си го усвоила тоа, без никаков доказ, туку само со Нека Биде така, затоа што јас САКАМ да биде така. Ова е елементарна логика, навистина мразам кога ме ставаат во ситуација да го објаснувам основното...
За какво својство зборуваш ? Не му припишав рака, нога и тн.
Потполно си во грешка, ако речам дека Бог е створен тогаш му придавам некакво својство. Ова некако ми е многу просто секогаш да се објаснувам, веќе нема смисла. Туку ќе кажам дека ако Бог е создаден тој не може да биде Бог бидејќи го губи совршенството. И секако дека имам докази „Он е Аллах – Еден! Аллах е Засолниште на секој! Не роди и роден не е. И никој не Му е рамен!“Вака на пример. Бог е создател, него никој не го создал. Ти овде на Бог веќе му ги придаваш својствата на несоздаденост, и на содавателност.