Strongman, Powerlifting, Oлимписко Kревање на Tегови

За кој од горенаведените спортови сте највеќе заинтересирани?

• Вкупно гласачи
    23

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Мислам дека правилна одлука е што ќе има ваква тема за да не им се мешаме на билдерите во другата. Значи кратко и јасно, тука ќе разговараме за спортовите за сила наведени во насловот. Ќе разменуваме лични искуства, совети за исхрана, тренинзи, техника при изведба на кревањата и сл, ќе разговараме за успешните луѓе во овие спортови. Таман и World Strongest Man започнува наскоро па ќе се обидам да постирам клипови и резултати од натпреварувањето. Освен лични ќе се обидам и да ви пренесам искуства на други кревачи на тежини кои што ги познавам и контактирам кои имаат доста добар успех. Дискутирајте.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Баш би сакал да го видам натпреварувањето. Клипови добро би дошле :)

Инаку не знам дали кај нас има некој кој се занимава со олимписко кревање на тегови, или ако има некој на форумот. Би било добро да се вклучи и да сподели искуства. Мене спортот како спорт ми е доста интересен.

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Нема кај нас некој што се занимава со олимписко кревање на тегови, но е спорт со огромна традиција и не е случајно што некои од најјаките луѓе биле од токму овој спорт. Подоцна ќе го постирам распоредот на натпреварување и дисциплините за во квалификациите и финалето и бонус видео од Derek Poundstone како се подготвува за World Strongest Man 2011.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
По што ви се разликува вашето вежбање на пример во бенч пресс од нормална бодибилдерска рутина?

Правите 2-4 повторувања? или таа програмата 5x5..

Сакам да зголемам тежина на бенч прес па после да ги зголемам повторувањата пошто од 50 кг неможам да мрднам :D

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
World's Strongest Man 2011
Group 1

Events
Loading – Kegs
Car Walk
Car Deadlift
Truck Pull
Giant Dumbbell Press
Atlas Stones

Competitors
Brian Shaw USA
Rauno Heinla Estonia
Jean Francois Caron Canada
Mark Felix UK
Nick Best USA
Thor Bjornsson Iceland

Group 2

Events
Loading - Sacks
Keg Toss
Squat Lift
Truck Pull
Giant Dumbbell Press
Atlas Stones

Competitors
Ervin Katona Serbia
Espen Aune Norway
Laurence Shahlaei UK
Paul Pirjol Romania
Sergii Romanchuk Ukraine
Travis Ortmayer USA

Group 3

Events
Loading – Sacks
Car Walk
Car Deadlift
Truck Pull
Metal Block Press
Atlas Stones

Competitors
Jason Bergmann USA
Juha Matti Jarvi Finland
Martin Wildauer Austria
Mateusz Baron Poland
Terry Hollands UK
Vytautas Lalas Lithuania

Group 4

Events
Loading – Sacks
Keg Toss
Squat Lift
Truck Pull
Metal Block Press
Atlas Stones

Competitors
Alexander Klyushev Russia
Josh Thigpen USA
LP Jean Canada
Mike Jenkins USA
Rob Frampton UK
Zydrunas Savickas Lithuania

Group 5

Events
Loading – Kegs
Keg Toss
Car Walk
Car Deadlift Hold
Metal Block Press
Atlas Stones

Competitors
Derek Poundstone USA
Derek Boyer Australia
Jack McIntosh UK
Krzysztof Radzikowski Poland
Stefan Solvi Petursson Iceland
Vidas Blekaitis Lithuania

Final Events

Steel Frame Carry
Truck Pull
Giant Tyre Carry
Deadlift for Max
Log Press for Reps
Atlas Stones

Групите ќе бидат од 15-18 септември, а финалето 21-22 септември.
--- надополнето: Sep 11, 2011 4:34 PM ---
Еве го Derek Poundstone, натпреварувачот од USA, како се подготвува за WSM2011.
--- надополнето: Sep 11, 2011 4:47 PM ---
По што ви се разликува вашето вежбање на пример во бенч пресс од нормална бодибилдерска рутина?

Правите 2-4 повторувања? или таа програмата 5x5..

Сакам да зголемам тежина на бенч прес па после да ги зголемам повторувањата пошто од 50 кг неможам да мрднам :D
Прва разлика е во техниката. Да не трубам многу еве ти го Милан ќе ти објасни
Второ е во повторувањата. Од 1-5 се користат кога се тренира за сила, но и поголем број на повторувања имаат примена. Ти бидејќи си на 50кг уште гледај го видеото поправи ја техниката и после некој период види како ќе напреднеш. Ако пак стоиш на 50кг тогаш во подетално ќе го разгледаме твојот случај. Се надевам ти помогнав колку толку.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Ке го има натпреварот во живо на некоја телевизија?

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Ке го има натпреварот во живо на некоја телевизија?
Обично даваат на Eurosport ама не во живо. За во живо ќе прашам за линк ако најдат преку интернет да се гледа. Ако добијам ќе го постирам тука.

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
10-те натпреварувачи кои oдат во финалето
Brian Shaw USA
Thor Bjornsson Iceland
Ervin Katona Serbia
Laurence Shahlaei UK
Terry Hollands UK
Vytautas Lalas Lithuania
Mike Jenkins USA
Zydrunas Savickas Lithuania
Derek Poundstone USA
Stefan Solvi Petursson Iceland

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Пола дисциплини од финалето се завршени еве линк.
https://docs.google.com/spreadsheet/pub?hl=en_US&hl=en_US&key=0Ahuij-1M3dgvdG8waTB0UWJDT3NsUEdqNVJTWXJNaFE&output=html

Jenkins води сеа за сеа, но очекувам да се промени тоа.

Плус еве линк до блогот што ми беше. Има неколку постови прочитајте ги ако не ве мрзи. Доле кога ќе стигнете идете older posts има уште неколку. Го прекинав блогот затоа што немаше заинтересираност.
http://mypointofviewonstrength.blogspot.com/

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Brian Shaw победи можете да видите и на горниот линк. Видеа сеа за сеа нема сеуште кога ќе има ќе постирам. Наредниве денови ќе видам нешто за powerlifting ќе постирам.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Ке пишам и јас нешто информативно за Олимписко кревање, па се надевам дека во скоро време ке се развие овој спорт кај нас.

• Ми се допаѓа
Reactions: Mj

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Во кратки црти.
Чучањ
Кревање кое е симбол за целокупна снага кај кревачот. Главни мускулни групи кои се користат се нозете и половината. Во powerlifting шипката се става подоле на грбот со цел да се крене поголема килажа бидејќи повеќе ќе се активира и половината. Ставот со нозете зависи од човек до човек. Мене ми лежи став малце поширок од рамења. Кога се изведува треба да се земе воздух во стомакот, не градниот кош, и да се стегне јако стомакот пред да почнеме да се спуштаме. Кога се вежба без каиш половината работи повеќе. Добро е да се вежба ова движење без каиш, но доколку сте сигурни дека можете правилно да работите. Исто така има еден факт што не ми се допаѓа многу кај чучањот, а тоа е дека ако качите 50кг и станете крмак чучањот ќе порасне многу без многу труд. Во смисол има многу powerlifter-и кои се стоки и имаат голем чучањ и бенч, но слабо мртво кревање. Тоа се должи бидејќи бенчот и чучањот зависат многу од килажата, но не мора да значи тоа дека неможе да има цврсти типци кои при помала килажа можат да креваат големи килажи. Мртвото кревање зависи од килажата, но не многу. Зборот килажа го користев и кога мислев телесна маса, но ќе разберете паметни сте :).

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Во кратки црти.
Чучањ
Кревање кое е симбол за целокупна снага кај кревачот. Главни мускулни групи кои се користат се нозете и половината. Во powerlifting шипката се става подоле на грбот со цел да се крене поголема килажа бидејќи повеќе ќе се активира и половината. Ставот со нозете зависи од човек до човек. Мене ми лежи став малце поширок од рамења. Кога се изведува треба да се земе воздух во стомакот, не градниот кош, и да се стегне јако стомакот пред да почнеме да се спуштаме. Кога се вежба без каиш половината работи повеќе. Добро е да се вежба ова движење без каиш, но доколку сте сигурни дека можете правилно да работите. Исто така има еден факт што не ми се допаѓа многу кај чучањот, а тоа е дека ако качите 50кг и станете крмак чучањот ќе порасне многу без многу труд. Во смисол има многу powerlifter-и кои се стоки и имаат голем чучањ и бенч, но слабо мртво кревање. Тоа се должи бидејќи бенчот и чучањот зависат многу од килажата, но не мора да значи тоа дека неможе да има цврсти типци кои при помала килажа можат да креваат големи килажи. Мртвото кревање зависи од килажата, но не многу. Зборот килажа го користев и кога мислев телесна маса, но ќе разберете паметни сте :).
Има доста момци што креваат големи тежини и се оцртани.. Јас почнав по ова..

http://www.leangains.com/2010/04/leangains-guide.html

Незнам дали разбираш англиски но ова е начин на јадење.. 8 сата се јаде 16 не..
Можеш да видиш колку луѓе имаат резултати а креваат доста големи тежини.. пролистај ја страната..

Иначе и јас ќе гледам повеќе да се задржам на основните compaund вежби и да качам некои бројки.. Сега да те прашам дали има врска да вежбаш на пример 2 пати бенч пресс во една недела? на Пример еднаш во Понеделник,вторпат Петок или Сабота..

Дали тоа ќе помогне во качување на килажа или ќе го премори мускулот..

поздрав

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Има доста момци што креваат големи тежини и се оцртани.. Јас почнав по ова..

http://www.leangains.com/2010/04/leangains-guide.html

Незнам дали разбираш англиски но ова е начин на јадење.. 8 сата се јаде 16 не..
Можеш да видиш колку луѓе имаат резултати а креваат доста големи тежини.. пролистај ја страната..

Иначе и јас ќе гледам повеќе да се задржам на основните compaund вежби и да качам некои бројки.. Сега да те прашам дали има врска да вежбаш на пример 2 пати бенч пресс во една недела? на Пример еднаш во Понеделник,вторпат Петок или Сабота..

Дали тоа ќе помогне во качување на килажа или ќе го премори мускулот..

поздрав
Има точно. Не ми се допаѓа fasting бидејќи секогаш сакам да бидам нахранет. Може да резултира со помалце масти тоа, но тоа не ми е целта сега за сега. Бенч можеш 2 пати неделно да вежбаш, но повнимателен пристап треба да имаш. Не иди максимум секој тренинг. Ако сакаш ќе ти дадам Sheiko програма за бенч каде го работиш три пати неделно, но рамењата ги ставаш секундарни што мене не ми прави мерак.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Има точно. Не ми се допаѓа fasting бидејќи секогаш сакам да бидам нахранет. Може да резултира со помалце масти тоа, но тоа не ми е целта сега за сега. Бенч можеш 2 пати неделно да вежбаш, но повнимателен пристап треба да имаш. Не иди максимум секој тренинг. Ако сакаш ќе ти дадам Sheiko програма за бенч каде го работиш три пати неделно, но рамењата ги ставаш секундарни што мене не ми прави мерак.
онака те прашав пошто гледам има доста рутини каде што има Чучњеви 3 пати неделно,бенч 2 пати,Деад лифт исто по 2 пати..

Kajgana Shop

На врв Bottom