Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
31 март 2008
Мислења
2.585
Поени од реакции
1.895
нели имаше забрана некаква бугари (и романци мислам беше) да бараат работа во англија ... значи џабе ви е пасошот бугарски, ако е од економски причини ...
имаа ограничувања, затоа и прашувам колку и дали...и каде успеале
biva da se raboti vo anglija, samo ne ko vo germanija na primer. mora da odis na kurs za jazik 1 god za da posle toa dobies sina karta

Член од
11 август 2011
Мислења
266
Поени од реакции
169
Бугарски пасош? Да.
Гледам некои тоа го сметаат за предавство кон својата нација. Интересно е дури и во името на владејачката партија стои „национално единство“. Тоа е застарена идеја. Додека Европа се стреми кон европско единство, а светот кон светско, ние уште национализам промовираме. Зошто јас да останам во Македонија, кога во европските развиени држави животниот стандард е многу повисок, зошто да мислам за државата, наместо да мислам за најблиските и за мене воопшто. Затоа ке си земам бугарски пасош и ке студирам и работам слободно низ Европа отколку да ја чекам Македонија да влезе во ЕУ, а тоа ке биде после 15 години и дотогаш тука нема да се смени многу.
И од кога „Татари“ се користи да навредиш некој? Па знаете ли дека Татарстан е најразвиена федерална република во Русија, па јас би се гордеел да сум Татар.

Од каде ли изникнаа сите овие народности и јазици, жити се..

Член од
4 мај 2007
Мислења
598
Поени од реакции
208
Не. Не ја продавам државата за еден Мерцедес со 300-400000 километри.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Знаеш, станува досадно.
Пошто си вака ватрен застапник на идејата, зошто не си земеш пасош и не заминеш на работа? Некаде напиша дека си овде, во МК.
Вака, може да сфатиме дека заено со другар ти, само вршите пропаганда. Поттикнувате. Можеби заработувате како посредници? Или си само загрижен за здравјето на нацијата?
Што? Ми препорачуваш мене и претпоставувам на Watchlist да земиме бг пасоши?
Оти така!? :D

Кој тоа да “сфатите“? Не верувам дека се работи за поделена личност, можеби е сепак идентификацијата со групата, со твојот род роџени...
Другиот дел од постот ти е на ниво на некои членови кои се во вечна потрага по “предавници“, платени да тролаат,ги знаеш, се сакате и обожавате на други теми...гледаш и ти не си нешто поразлично од нив...

На едноставните прашања не успеа да одговориш,мистеријата зошто бг пасошот е толку популарен во РМ останува неразрешена, иако ти надробив за да ти е полесно и да не си го “замориш“ мозокот премногу....

Е ајде де, кажи зошто толку лесно даваат пасоши и зошто толку многу од твоите роџени земаат пасош...:D
Само пази што ќе одговориш, иако немаш многу опции, или твојот род роден, крвта твоја се состои од ретардирани луѓе кои без никаква причина, можеби онака ради разбивање досада си земаат пасоши или се продадени души на вековниот крвник бугарот...:D а можеби и вирее некакво си бугарско малцинство кое само чекало прилика да дигне глас :pos:...секако опцијата дека можноста за заработка на просечен работник во твојата љубена земја се никакви и тој мора да бега не бирајќи средства...

Знам и за срби кои земале хрватски пасош ради бегање од србија...:vozbud:
http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=62040

7201 пасоши само за 6 месеци во 2010!?
Why?

T

Tetro

Гостин
Не. Не ја продавам државата за еден Мерцедес со 300-400000 километри.
Не можеш да продадеш нешто што не е твое, нели?
Сите паРТиоти ме избркаа од оваа држава, не е таа прва. :D

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Оти така!? :D

Кој тоа да “сфатите“? Не верувам дека се работи за поделена личност, можеби е сепак идентификацијата со групата, со твојот род роџени...
Другиот дел од постот ти е на ниво на некои членови кои се во вечна потрага по “предавници“, платени да тролаат,ги знаеш, се сакате и обожавате на други теми...гледаш и ти не си нешто поразлично од нив...

На едноставните прашања не успеа да одговориш,мистеријата зошто бг пасошот е толку популарен во РМ останува неразрешена, иако ти надробив за да ти е полесно и да не си го “замориш“ мозокот премногу....

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=62040

7201 пасоши само за 6 месеци во 2010!?
Why?
Жалосно!

После се што напишавме, па се враќаме на почеток. Викаш дека не сум ти одговорила на прашањата, при тоа објавувајќи линк кој, всушност, е првиот мој објавен пост на темава. Во таа прилика малце и ги "задебелив" речениците што ме повлекоа да коментирам на начинот на кој коментирам.
Од друга страна, тоа ми покажува дека не си прочитал ништо од оноа што сум го напишала потоа. Еве зошто не гледам причина да продолжам со објаснување.

Ме чуди зошто немаш извадено бугарски пасош, со оглед на твоите ставови. Па, зошто не си земеш? Нели, не е ништо страшно, ќе си го имаш за секој случај и за работа и за шетање...? Зошто не?

Нема мистерија околу популарноста на бугарскиот пасош. Да, да, драг мој Т, можам да ја видам ДУРИ и јас. Исто така, не верувам дека и ти не гледаш што се крие позади ваквата "великодушност" на нашиот сосед. Ако стварно не можеш, тоа загрижува.

И како што некој кажа, прај си како знаеш, голем си. Како што ти налага совеста.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
оваа великодушност на Софија нешто ми е еднаква на овa: 'Кога јавната куќа чести, тогаш гостите на*буваат'

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Жалосно!

После се што напишавме, па се враќаме на почеток. Викаш дека не сум ти одговорила на прашањата, при тоа објавувајќи линк кој, всушност, е првиот мој објавен пост на темава. Во таа прилика малце и ги "задебелив" речениците што ме повлекоа да коментирам на начинот на кој коментирам.
Од друга страна, тоа ми покажува дека не си прочитал ништо од оноа што сум го напишала потоа. Еве зошто не гледам причина да продолжам со објаснување.

Ме чуди зошто немаш извадено бугарски пасош, со оглед на твоите ставови. Па, зошто не си земеш? Нели, не е ништо страшно, ќе си го имаш за секој случај и за работа и за шетање...? Зошто не?

Нема мистерија околу популарноста на бугарскиот пасош. Да, да, драг мој Т, можам да ја видам ДУРИ и јас. Исто така, не верувам дека и ти не гледаш што се крие позади ваквата "великодушност" на нашиот сосед. Ако стварно не можеш, тоа загрижува.

И како што некој кажа, прај си како знаеш, голем си. Како што ти налага совеста.
За да ве асимилира вашиот сосед?!
Тоа е големата тајна,која не успеа да ја напишеш за толку време!?

Ако нема мистерија, тогаш кажи јасно и гласно.
Не гледаш причина поради што не сакаш да се соочиш со одговорот.
Ништо не одговори а и нема,бидејќи уште еден “квалитет“ на родот твој роџени е....не,не ќе да е храброста...
Повторно не знаеме зошто десетици иљади твои роџени ако не и над 100.000 (од твојот линк, јасно, ја видов цифрата од 7201 само за 6 месеци во 2010 !!!) земаат бг пасош.
За една земја каде околу 1,3 милиони раја се перцепира како македонска, еден значаен дел да трча по странски пасош е навистина мистериозно.
Настрана недефиниран број други кои се мажат и женат “из љубави“ за рандом фаци од дијаспора,шведска,данска,англија,германија....др конго....:vozbud:со јасна цел да ја крунисаат својата “љубав“ према избраникот од онаа страна на шенген.

Мистерии....

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Жалосно!

Види девојче ако сакаш да помогнеш на некому а тоа да биде Македонец тогаш направи го тоа со љубов во Реалност, нема потреба да им солиш памет на дечките и девојките од форумот како требале што требале ако имаш ти самодоверба и веруваш дека нешто можеш да смениш направи го гледам цело време го злоупотребувате форумот за продавање на националистички идеологии ,а темата е нешто друго.

Што утре ако ти се омажиш со Холанѓанец дали нас треба да ни биде криво шо ќе имаш холандски пасош ааааааааа?
позз

Член од
6 декември 2010
Мислења
238
Поени од реакции
158

И така,ви објаснија Бугариве како се зима бугарско државјанство ако веќе нас не ни верувате.

Член од
4 мај 2007
Мислења
598
Поени од реакции
208
Не можеш да продадеш нешто што не е твое, нели?
Другар ако не ја чувствуваш државата кај што си се родил,живееш,работиш(нормално препоставувам дека тука си роден :) ), државата кај што ти учат(ќе ти учат) децата за твоја незнам што да ти кажам... Пакувај куферите и правец Бугарија...

T

Tetro

Гостин
Другар ако не ја чувствуваш државата кај што си се родил,живееш,работиш(нормално препоставувам дека тука си роден :) ), државата кај што ти учат(ќе ти учат) децата за твоја незнам што да ти кажам... Пакувај куферите и правец Бугарија...
Другар, јас сум роден во земја која не постои. Роден сум без религија и без граници, патник сум по светот, и како таков сум среќен.
Се чувствувам горд како македонец, каде и да одам ќе се претставувам како таков.
И преку глава ми е од такви ко тебе кои ме испраќаат надвор. Ако сте патриоти, имате само погрешна претстава за значењето на зборчето.

Член од
4 мај 2007
Мислења
598
Поени од реакции
208
Другар, јас сум роден во земја која не постои. Роден сум без религија и без граници, патник сум по светот, и како таков сум среќен.
Се чувствувам горд како македонец, каде и да одам ќе се претставувам како таков.
И преку глава ми е од такви ко тебе кои ме испраќаат надвор. Ако сте патриоти, имате само погрешна претстава за значењето на зборчето.
Не, не сум патриот. Само си ја сакам земјата од која што доаѓам. Земјата во која што сум се родил и живеам. Не не ми треба некое бугарче да ме купи со 20 евра поголема плата. Јас никого не испратив.
Ме испровоцира првиот пост твој. Ти си горд македонец ама не ја осеќаш Македонија како твоја...
Стварно сакам да пролжам со дискусијата ама има и други што сакаат да изразатсвое мислење.
Поздрав

T

Tetro

Гостин
Ме испровоцира првиот пост твој. Ти си горд македонец ама не ја осеќаш Македонија како твоја...
Стварно сакам да пролжам со дискусијата ама има и други што сакаат да изразатсвое мислење
Не, баш за тоа сме тука, за да дискутираме. И дај молим те, како можеш да носиш такви заклучоци во туѓо име дека јас не ја чувствувам како своја?

Член од
4 мај 2007
Мислења
598
Поени од реакции
208
Не, баш за тоа сме тука, за да дискутираме. И дај молим те, како можеш да носиш такви заклучоци во туѓо име дека јас не ја чувствувам како своја?
Според постот кој ми го цитираше. Неможеш да продадеш нешто што не е твое ? така нешто беше
Извини ако погрешно сум го сфатил али така ми звучи :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom