А ти си некаков портпарол на историјата?
- Во 1век само 1% од населението било писмено, хартијата (папирусите) била скапа работа и не можел секој да си дозволи да пишува.
- Христијаните до 312 година често пати биле крваво прогонувани и нивните дела спалувани. Многу од христијанските дела преживеале сокриени во некои манастири, срушени цркви, пештери.
Ете тоа со нетрпение го чекаме, да ни ги приложиш твоите таинствени извори за Исус. Ете сега дознавме дека наводно се еврејски извори. Добро е, кутијата полека се отвара. Повели приложи кои се тие еврејски извори, како се нарекуваат тие дела (книги, списи, писма, пергаменти), кога и каде се најдени, кој е нивниот автор, од кога датира најраниот препис (те прашувам затоа што се кладам дека ги немаш оригиналите
п.с. Одам и јас на плоштад. Се надевам ќе ја продолжиме дисксуијата по забавата. Поздрав!
1. Придодава сосема друга слика за Исус, ништо повеќе, како историска личност и нема врска со богови и демони. Ниту пак некаква слика на спасител од гревови (можеби спасител на евреите) како што идните рисјани ќе почнат да си ги толкуваат работите, па ќе излезат мал милион фракции, што јас секако не се бунтувам против тоа. Не е бесцелно отфрлањето на мал број записи за Исус како „несоодветни“ и кои ќе дадат сосема друга слика за некаков овоземен Исус, далеку од богови и духовност, отколку на оној од христијанските сликовници за деца.
2. Ако адепти се жртвувале и умирале за своите убедувања, тоа си е нивно. Доста се „чешате“ од туѓи искушенија и туѓи успеси, го зборите нивниот пат како ваш, а вашиот го криете... изгледа не е толку вашиот пат „маченички“ и „печат“ за нешто. Затоа, јас велам молк за туѓите патишта, кои не се ваши.
3. Света книга не е историски документ. Не е ограничена со време. Ако е, тогаш вашите морални и етички кодеци на однесување, се излитени и непотребни, што е и не е далеку од вистината. Споредуваш глупости. Багавадгита ти ја споменаа... спореди ја со што сакаш, таа безвременска во својата духовност. Библијата, куп кастрирана еврејска мудрост која не велам дека тој историски Исус ја направил, туку неговите неуки следбеници. Исус се појави од евреите, за евреите, евреин е, ако го гледаме како историска личност, а ако вашите предци си ги заборавиле боговите и ви го тупнале Исус како надеж, тоа е ваш проблем и ваше верување, кое што е далеку од знаење. Да не ги мешаме работите. Ќе споменеш дека се појави пред учениците и кажа тоа и тоа, народите... Зарем не мисли на разните племиња еврејски кои што вирееја низ израилот во тие времиња? Зарем не сакаше тој историски Исус да ги обедини евреите под една управа, еден цар, крв на Солмон и Давид? Каде вие се буткате во сета таа слика за еврејското царство? 2000 години бладање, уште 4000 треба за оправување, а тоа не може друг да го направи. Само не ги лажете луѓето... Грев правите.
4.. Значи пак лаги... Неколку децении... Неколку децении од што? Смртта на Исус, 70 година бунтот во Ерусалим? Од кои се тие записи кои што се неколку децении и кои не се редактирани и средени во духот на „новото“ учење без име? Ги има во новиот завет? Или се апокрифи? Да не се гностичките тие толку блиску до историскиот Исус? Или...?
- Во 1век само 1% од населението било писмено, хартијата (папирусите) била скапа работа и не можел секој да си дозволи да пишува.
- Христијаните до 312 година често пати биле крваво прогонувани и нивните дела спалувани. Многу од христијанските дела преживеале сокриени во некои манастири, срушени цркви, пештери.
5. Ова приказни за деца. Евреин неук? До толку омраза? Можени македонците биле неписмени во тие времиња, но евреите... НЕ! Според тебе значи Исус ги избрал најписмените за да запишат... Писмени рибари во тоа време? Ајде нека биде... сигурно затоа подоцна избрал митници и пописмени за да запишат по нешто... Ех ех... Умирале христијаните? Биле палени нивните дела... Како пишувале дела, ако еден процент биле писмени? Сигурно тоа е веќе IV век, како што кажав...
6. Не се клади, правиш грев, според твоите филозофии на учење и верување дека си грешен... Ти напишав од каде се изворите... Ти како протестант, се бунтуваш и ќе наведеш дека евреите се грешни, но ти си грешен и живееш по кастрирани еврејски закони, а нема да признаеш, бидејќи богот не ти дозволува кој што живее во тебе да признаеш.
7. Ако Новиот завет е историски документ според тебе, кажи ми зошто Исус има две родословија различни? Ќе ми ги спомнеш еврејските закони? Немој
Ќе ми кажеш кога се раѓа Исус? Зошто има разлики...?
Друго, погледни го овој стих:
Марија му рече: „Еве ја Господовата слугинка, нека ми биде според твојот збор!”
Зошто подоцна Исус не ќе ги препознае мајка си и браќата, и ќе рече, парафраза, мојата мајка и браќа се оние кои го слушаат словото.
Па, марија ете рекла, Господова слугинка. Да не забегал потоа Исус малку по патот? Има некои роднински проблеми?
Немој да започнуваме... едно та исто зборуваш...
Исто, чиј престол ќе наследе Исус? Да видиме да видимеее
И Господ Бог ќе Му го даде престолот на Неговиот татко Давид.
А кој е Давид? Хм? Валиден историски документ Новиот Завет... тоа за првачиња и за бедни по дух... Како и што учите според вашата филозофија на живеење...
Најде јас да те учам за евреите и нивните закони од Мојсеј... ах, што нема по светот.
Евреите знаат кој ќе биде спасителот, и тој не е дојден. Зарем немаат родословија сите евреи дома? Зарем Рим не проба да уништи секаква трага од вистинскиот чистокрвен наследник на Давид? Еден земски владетел и еден Бог, еврејски. Тоа е филозофијата, толку е и потребно. Муслиманите се 100 пати поблиску до вистината од вас и вашите фракции.
Си чекаат тие(евреите) и ќе дојде НИВНИОТ спасител... а ти, верувај и надевај се во твојата слика за Исус со мазно лице и фини раце и како сите гревови ти се избришани.
И сепак, не плукај на Евреите(антисемитизам не поднесувам, премногу ми е идиотски тој чин, бидејќи ти не си ,ниту пак имаш свој бог на кој може да се потпреш, за разлика од нив. Не е убаво така.
Поздрав, и со убаво на плоштад.
--- надополнето: Sep 8, 2011 8:18 PM ---
не само христијански очевидци и следбеници напишале веродостојни сведоштва за бог(ови) Има такви пишувања сведоштва и записи и за древните египетски божества, и тие го запишале настанокот на светот, историјатот на настанокот на се живо, закони.... и за Митра, и за Мазда, Зевс, Алах... за сите нив има веродостојни записи и сведоштва. Тоа докажува дека постојат многу богови и многу божества кои вледеат со своите верници.
Да беше барем кај рисјаните муабетот за богови