Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
....не се разбирам многу во автомеханика / автоелектрика....
....но еден мој пријател имаше многу сличен проблем со неговиот ОПЕЛ Астра....зголемена потрошувачка на гориво...неконтролиран број на обртаи на моторот...гасење за време на возење и слично....безуспешно го носеше на дијагностика....му менуваа црева, сензори за воздух и слично...неколку дена ситуацијата се поправаше а потоа пак исто.....на крај типот седна на нет....најде се што може да најде....и испаднна дека бил некој сензор на радилица....го порача за 7 евра и го смени.....проблемот решен...претходно даде 350 евра по сервиси безуспешно....

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
....не се разбирам многу во автомеханика / автоелектрика....
....но еден мој пријател имаше многу сличен проблем со неговиот ОПЕЛ Астра....зголемена потрошувачка на гориво...неконтролиран број на обртаи на моторот...гасење за време на возење и слично....безуспешно го носеше на дијагностика....му менуваа црева, сензори за воздух и слично...неколку дена ситуацијата се поправаше а потоа пак исто.....на крај типот седна на нет....најде се што може да најде....и испаднна дека бил некој сензор на радилица....го порача за 7 евра и го смени.....проблемот решен...претходно даде 350 евра по сервиси безуспешно....
ова ти е...не се знаеме ама си ме опишал, до конец :) Све живо болдирано сменив за неколку години, официјалните сервиси ме изгореа за на крај еден мајстор да најде всушност дека има проблем сензорот на радилица (го зачисти или така нешто), а ми го извади и катализаторот (се запушуваат од горивото). Пред тоа и ремонт ми правеа (отпосле на форумов ми кажаа дека асален ремонт во МК тешко) па ме кошташе појќе од два ѓаволи.
Проблем е денес што има многу мајстори и "мајстори" па ако некој те начека...Слабо стоиме изгледа со дијагностичари кои треба да имаат опрема ама и кликер за занаетот.
Ама и опеливе изгледа многу маани...да е друга некоја пали вози. Овие германски ама све проблеми

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.089
Поени од реакции
23.550
имав опел астра од 95 година производство.
потрочувачка голема , нерамномерно работење на моторт (обртаите), понекогаш кога беше загреана тешко палеше и се такви проблеми.
пошто го поминав сите дијагностики и менување филтри свеќици и што ли уште не на крај испадна дека е ламбда сондата која се наоѓа одма на граната издувната( личи на свеќица со една жичка на неа).
од неа директно зависи потрошувачката на колата и знае да крени ако не е исправна( неможеш никако да ја измериш и на дијагностика не кажува ништо), потрошен матреријал е и се менува на 100 000 км.
за да се увериш само заменија со некој на еден ден и повозија колата, одма ке се сети разлика.
мислам дека ми остана една половна ама исправна (од истумбана кола). ке ти ја пратам преку карго ако ти брка работа.
вака изгледа

Член од
27 јануари 2008
Мислења
1.611
Поени од реакции
85
Ме интересира дали знае некој колку отприлика се царинските трошоци за автомобил марка Опел Астра (G), 1999-2000 годиште со бензински мотор од 75 коњнски сили (1.6 литарски)..

D&E

Член од
15 февруари 2009
Мислења
87
Поени од реакции
1
Може да биде и апаратот за регулација на гаста под мал број на вртежи (степ моторот), можно е да е замастен, нека го прочисат па пробај! Инаку паленњето може и да се измести при промена на ребраст каиш, доколку на пример е подолг или пократок само за еден заб моче да прави проблеми, ако е кинески пишува една димензија а излегува трета!

Член од
30 август 2011
Мислења
22
Поени од реакции
5
имав опел астра од 95 година производство.
потрочувачка голема , нерамномерно работење на моторт (обртаите), понекогаш кога беше загреана тешко палеше и се такви проблеми.
пошто го поминав сите дијагностики и менување филтри свеќици и што ли уште не на крај испадна дека е ламбда сондата која се наоѓа одма на граната издувната( личи на свеќица со една жичка на неа).
од неа директно зависи потрошувачката на колата и знае да крени ако не е исправна( неможеш никако да ја измериш и на дијагностика не кажува ништо), потрошен матреријал е и се менува на 100 000 км.
за да се увериш само заменија со некој на еден ден и повозија колата, одма ке се сети разлика.
мислам дека ми остана една половна ама исправна (од истумбана кола). ке ти ја пратам преку карго ако ти брка работа.
вака изгледа
epa moze pa ako e do toa moze da sedneme da pineme po edno "kafence" pa red so red :)
aj ako sakas dodadi me na facebook pa ako moze nekako da ja naredime rabotata bi bil prezadovolen.
-inaku plus info za drugite clenovi: isto taka imav problemi so temperaturata i mi trokirase ponekogas i gasese, brzo kacuvase temperatura i togas sama ke ugasese i nemase da zapali se dodeka ne se oladi malku. go smeniv senzorot za temperatura i vo red bese. sea pak me zabi maler so OVA. sumnjam i jas deka e senzorot za vozduh pa ke videme sto kako ke ispadne.
--- надополнето: Sep 3, 2011 2:14 AM ---
epa moze pa ako e do toa moze da sedneme da pineme po edno "kafence" pa red so red :)
aj ako sakas dodadi me na facebook pa ako moze nekako da ja naredime rabotata bi bil prezadovolen.
-inaku plus info za drugite clenovi: isto taka imav problemi so temperaturata i mi trokirase ponekogas i gasese, brzo kacuvase temperatura i togas sama ke ugasese i nemase da zapali se dodeka ne se oladi malku. go smeniv senzorot za temperatura i vo red bese. sea pak me zabi maler so OVA. sumnjam i jas deka e senzorot za vozduh pa ke videme sto kako ke ispadne.
P.S EVE KONTEKT FB - http://www.facebook.com/profile.php?id=100002664101201

Член од
18 ноември 2010
Мислења
885
Поени од реакции
408
Ова прашање не спаѓа баш во оваа "категорија" ама ај слушам од другари дека после 23 часот било забрането да се возат скутери некој закон има вистина во ова?

_master

*Big Barsa Fan*
Член од
15 август 2007
Мислења
535
Поени од реакции
18
Мојата Корса сецаше не примаше гас и не одеше повеќе од 90-110.Ме мрднаа од место мајстори те степ моторче те луфтмастер те ова те она на диагностика се во ред на крај ја одесов кај Жаре во Куманово една жица од ЕЦУ пипала на маса и катализаторот бил запишен за 20 евра ми ја среди.Сега оди подобро од пред да се расипе.Така да би ти го препорачал Жаре во Куманово ке го најдеш нема кој не го знае.

Член од
6 јануари 2008
Мислења
1.901
Поени од реакции
722
Ова прашање не спаѓа баш во оваа "категорија" ама ај слушам од другари дека после 23 часот било забрането да се возат скутери некој закон има вистина во ова?
Мотори(мопеди 50цц) после 22.00 а автомобили после 23.00

L

Lu

Гостин
Може да ми кажете нешто повеќе за Фиат Пунто 1.2 - 60КС втората генерација (од 1999 до 2005) ?
Како се имаат покажано досега ?

Ninjazelka

Фејкер
Член од
12 август 2011
Мислења
102
Поени од реакции
33
Колку кошта отприлика џип од словенија, нешто rover, bmw .... не постар од 8 години ????

Член од
4 март 2009
Мислења
604
Поени од реакции
442
Може да ми кажете нешто повеќе за Фиат Пунто 1.2 - 60КС втората генерација (од 1999 до 2005) ?
Како се имаат покажано досега ?
Електрониката на овие Пунтовци не им се погоди,јас имав едно од 2002 една година го имав секоја 2 недела го носев на сервис,а и други луге кои имале Пунто исто ми кажувале.

L

Lu

Гостин
Електрониката на овие Пунтовци не им се погоди,јас имав едно од 2002 една година го имав секоја 2 недела го носев на сервис,а и други луге кои имале Пунто исто ми кажувале.
Можеби тебе ти се погодило такво Пунтото... али јас се распрашав кај повеќе луѓе и ми кажаа дека супер си биле Пунтата, немале никакви проблеми со електрониката.
Тие Пунта од првата генерација што се произведуваа од 1993-1999 кај нив се појавувало проблем со електрониката, али кај втората генерација на Пунто немало никакви проблеми.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Можеби тебе ти се погодило такво Пунтото... али јас се распрашав кај повеќе луѓе и ми кажаа дека супер си биле Пунтата, немале никакви проблеми со електрониката.
Тие Пунта од првата генерација што се произведуваа од 1993-1999 кај нив се појавувало проблем со електрониката, али кај втората генерација на Пунто немало никакви проблеми.
Море не ги бива, земи германец некој

Kajgana Shop

На врв Bottom