eBay (официјална тема)

Член од
19 март 2011
Мислења
51
Поени од реакции
4
Прашај ги точно на која адреса ти ги праќаат и пишувај им во порака каде да ти праќаат, зашто ако ти праќаат на адресата од пејпал, може и да не ти стигнат.
Da da znaci zboram za pratki prakjani na moja adresa ne na paypal adresa ja mislam deka celata rabota e okolu postata p.s. fala za odgovor

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.067
Поени од реакции
23.515
можеби има мало каснење , ништо страшно се случува некогаш да подзакаснат малце

Член од
21 септември 2008
Мислења
267
Поени од реакции
84

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.092
Поени од реакции
1.370
Подобро да почекате до 24ти овој месец најверојатно од тогаш Пејпал ќе има и за нас

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Кој тоа ти кажа.
http://pages.ebay.com/help/pay/methods.html

Начинот на плаќање зависи од продавачот, ако прима кредитни/дебитни може и така да се плаќа.
Точно е ова ама во пракса е друго.
До сега 3 години купувам работи од eBay и до сега не сум начекал НИТУ ЕДЕН ПРОДАВАЧ да нуди плаќање преку други услуги/сервиси освен PAYPAL.

Значи, да речеме тоа ќе ти дојде дека од 20-30 луѓе/продавачи да има по еден кој не бара само Paypal.

На крај, ако немаш Paypal, тогаш не бираш ти што ќе купиш туку ќе бараш што можеш да купиш.

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
На пример ако порачам некој производ од 160$ царина треба да се плаќа? И ако се плаќа колку би дошло од прилика за плаќање?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
На пример ако порачам некој производ од 160$ царина треба да се плаќа? И ако се плаќа колку би дошло од прилика за плаќање?
Се што е над 45-50 евра (вкупно цена и поштарина) се наплаќа со некои 5% или 18%.
Прашав еден што работи на царина, вака ми одговори, а колку е точен, не знам.

И имало разлика дали текстил, дали технологија......

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.067
Поени од реакции
23.515
теоретски треба да има, ама практично воопшто не е така.
по законот роба со вредност од околу 500 долари ( не ме држете за збор за сумата) , која се рачуна како поклон не подлежи на царина.
значи ако порачувате било сами или преку друг начин , а нарачката е едно праче( значи еден производ а не 100 во иста пратка) и ако е обележан како поклон, а тоа сите кои продаваат преку нет многу добро го знаат и го вметнуваат во етикетата, веројатноста да платите царина е минимална скоро никаква. дури одат доттаму да цената која ја ставаат на декларацијата ја намалуваат неколку кратно ( и сето тоа го пиши кога ке купувате дека намерно ке впишат друга сума заради царински и даночни обврски).
тоа за царина важи кога нарачувате роба за комерцијална употреба како за на големо да речам ете попросто.
ава слика за да ви стане појасно

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Се што порачуваш од ebay ти е Gift ама на царина си шресметуваат по нивен каталог.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.067
Поени од реакции
23.515
можеби ама јас сум немал таков проблем досега можеби затоа што немам порачувано количински туку само по едно до две прачиња од иста роба, а вредноста на робата ја надминуваше далеку вредноста од 40 - 50 долари.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
можеби ама јас сум немал таков проблем досега можеби затоа што немам порачувано количински туку само по едно до две прачиња од иста роба, а вредноста на робата ја надминуваше далеку вредноста од 40 - 50 долари.
И јас исто, а ова што го пишав ми го кажа човек што работи на царина, али јбг :)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.067
Поени од реакции
23.515
И јас исто, а ова што го пишав ми го кажа човек што работи на царина, али јбг :)
толку разбирал и тој, можеби залутал на царина да работи, затоа и не ме чуди дека сме кај што сме :(

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Пробувам да купам рачен часовник од Англија кој е 80 фунти и плус 12 фунти порачка (92 фунти = 145 долари).
На VISA картицата од NLB имам 150 долари, а ваков проблем сум немал до сега.

Денес цел ден не можам да го купам, затоа што кога стигам до последниот чекор од плаќањето, таму каде што треба да потврдам дека плаќам (претходно пишувам пасворд на PayPal) ми ја дава оваа грешка:

Пратив меил до PayPal и уште чекам одговор.

Да не му се случило на некој истово па да знае решение?

haCk0r

Customization Windows OS
Член од
8 јануари 2009
Мислења
4.291
Поени од реакции
1.583
Пробувам да купам рачен часовник од Англија кој е 80 фунти и плус 12 фунти порачка (92 фунти = 145 долари).
На VISA картицата од NLB имам 150 долари, а ваков проблем сум немал до сега.

Денес цел ден не можам да го купам, затоа што кога стигам до последниот чекор од плаќањето, таму каде што треба да потврдам дека плаќам (претходно пишувам пасворд на PayPal) ми ја дава оваа грешка:

Пратив меил до PayPal и уште чекам одговор.

Да не му се случило на некој истово па да знае решение?
http://www.google.com/#sclient=psy-ab&hl=en&source=hp&q=error code 10417&pbx=1&oq=&aq=&aqi=&aql=&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=482609b4cf2c746f&biw=702&bih=739&pf=p&pdl=500

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Овие ми се прочитани од дамна, сите, без да најдам (или некој друг да најде) решение, затоа пишав тука, некој да не го имал проблемов па да го средил некако, ама се изгледа дека PayPal си дупат.

Kajgana Shop

На врв Bottom