S
Shellshock nam67
Гостин
Ако е така, што кур има МПЦ да купува и стопанисува со хотели? Што бара да се меша во бизнис заедницата?
e toa ne znam i jas so baraat popojve nasi tuku so ne gi odanoci grujo niv ne znam
Ако е така, што кур има МПЦ да купува и стопанисува со хотели? Што бара да се меша во бизнис заедницата?
e toa ne znam i jas so baraat popojve nasi tuku so ne gi odanoci grujo niv ne znam
Vone, разбираш,Микикец... ги пишува ли во библијата критериумите за прогласување светци..или и тоа е новотарија....
Се согласувам....Во Библијата убо си пишува и дека ќе се појават многу лажни учители
МПЦ во 1967 година, на своја рака, без благослов од матичната црква (СПЦ), значи неканонски се одвои (раскол!) од СПЦ и си самопрогласи автокефалност и од тогаш непокајнички егзистира како неканонска самонаречена „црква“, непризнаена од целиот православен свет.Тоа што МПЦ-ОА постои од 1967 г., некој Те излажал, оти постои троа појќе, од Охридската Свети Климентова Архиепископија од доцниот 9-ти век (кај бевте Вие во тоа време? ) , која е укината со султански документ од 1776 г. (кој документ е само световно-правно валиден, но не и црковно битен...),а која во 1967-мата е само возобновена а не од ново создадена...
greska se bese so znaenje na grckite vladici i srpskite vladici, ednostavo sei resija da formiraat svoja crkva na toa ne se protivea srbite i kratko i jasno si imame svoja crkvaМПЦ во 1967 година, на своја рака, без благослов од матичната црква (СПЦ), значи неканонски се одвои (раскол!) од СПЦ и си самопрогласи автокефалност и од тогаш непокајнички егзистира како неканонска самонаречена „црква“, непризнаена од целиот православен свет.
Комплетно се согласувам со твојот коментар - со исклучок на тоа дека србите не се противеле. И те како се противеа и се противат до ден денес. Сепак во право си кога велиш дека тогашните основачи на МПЦ си формираа своја црква.greska se bese so znaenje na grckite vladici i srpskite vladici, ednostavo sei resija da formiraat svoja crkva na toa ne se protivea srbite i kratko i jasno si imame svoja crkva
nasata crkva vleci koreni uste od ohridskata arhiepiskopija, znaci e vo kontinuitet, koga Srbite toes Slovenite uste ne vile dojdeni na balkanot .Комплетно се согласувам со твојот коментар - со исклучок на тоа дека србите не се противеле. И те како се противеа и се противат до ден денес. Сепак во право си кога велиш дека тогашните основачи на МПЦ си формираа своја црква.
Дали и како МПЦ се „одвоила“ е малце подлабока и почуствителна тема за која би требало да се вклучи повеќе сива маса па да се даде некаков коментар вреден за одговор. Сепак, решив, иако го избегнувам овој подфорум извесно време, да одговорам на коментарот (кој не е вреден за одговор), оти или цитираново е резултат на незнаење, или пак е малициозно.МПЦ во 1967 година, на своја рака, без благослов од матичната црква (СПЦ), значи неканонски се одвои (раскол!) од СПЦ и си самопрогласи автокефалност и од тогаш непокајнички егзистира како неканонска самонаречена „црква“, непризнаена од целиот православен свет.
Повели, вклучи се што е вредно за вклучување, каноните на православните цркви се мошне јасни и прецизни за тоа што е раскол, за тоа што е канонска црква (не зборам според Бог и Библијата, туку според православните цркви). Факт е дека МПЦ се одвоила од СПЦ со тоа што не добила од неа автокефаќност и бунтовнички самата си самопрогласила афтокефалност, спротивно на каноните на православните цркви и тоа ја прави расколничка црква - затоа и целиот православен свет не ја признава за канонска.Дали и како МПЦ се „одвоила“ е малце подлабока и почуствителна тема за која би требало да се вклучи повеќе сива маса па да се даде некаков коментар вреден за одговор.
Точно е тоа дека СПЦ неканонски е формирана, но еден век подоцна таа се покајува, Охридската Архиепископија и дава автокефалност и таа станува канонска црква и во литургиско единство со неа. Проблемот со СПЦ е решен. Од тогаш па натаму не постои никаков проблем за канонското постоење на СПЦ меѓу православните цркви.А српската црква формирана на дел од териториите под влијание на ОА, неканонски е формирана во почетокот на 13 век.
...
Така, канонски нели, се проблематизира и самото постоење на СПЦ.