Зошто во Македонија младите не отвараат бизниси ?

Член од
7 мај 2007
Мислења
318
Поени од реакции
99
правилно можеби е ама теоретски. практично си се прашал дали фирмата има капацитет и пари и обрт за да отвори претставништво во битола или во сите други населени места, па да плаќа канцеларии, еден до двајца вработени за плати башка додатни трошоци, па за алати,превоз, возила, гориво, греење и ај да не набројувам уште.
или додека сјача фирмата ние да седиме или на прозорците да клаваме крпи и кебиња.
и дали во некое мало место се испаќа да купиш машини ради малата популација, веќе кога сме кај тоа.
уба ти е мислата ама мноооогу високо леташ, дај приземјисе малце. ние збораме за бизнис некој каков таков како за почеток или збораме за фабрика отворање??
и од цел муабет што го кажав ти за венецијанките се фати.
ми иди сам клоца да си манам
Ако таа фирма нема пари да отвори претставништво во Битола и нема пари да те плаќа тебе како вработен со сите придонеси за тебе, тогаш нема право да продава во овој регион преку тебе. Додека ти (и многу други како тебе) работиш на црно и си пријавен преку Агенција за вработување(претпоставувам дека си), му го земаш лебот на вработен во фирма за венецијанки (мислам дека во Битола се 2) за којшто се плаќаат секакви придонеси и на крајот се отпуштаат вработени и затвораат фирми.
И ова е една од основните причини зошто некој не би започнал бизнис кај нас, нелојална конкуренција те гази уште во самиот почеток.
И незнам шо толку тешко ти изгледа то шо го реков па било невозможно да функционира практично???Не треба ништо да измислуваме, само треба да видиме како функционира во развиените земји и да го примениме кај нас...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.475
Поени од реакции
24.213
Ако таа фирма нема пари да отвори претставништво во Битола и нема пари да те плаќа тебе како вработен со сите придонеси за тебе, тогаш нема право да продава во овој регион преку тебе. Додека ти (и многу други како тебе) работиш на црно и си пријавен преку Агенција за вработување(претпоставувам дека си), му го земаш лебот на вработен во фирма за венецијанки (мислам дека во Битола се 2) за којшто се плаќаат секакви придонеси и на крајот се отпуштаат вработени и затвораат фирми.
И ова е една од основните причини зошто некој не би започнал бизнис кај нас, нелојална конкуренција те гази уште во самиот почеток.
И незнам шо толку тешко ти изгледа то шо го реков па било невозможно да функционира практично???Не треба ништо да измислуваме, само треба да видиме како функционира во развиените земји и да го примениме кај нас...
далеку сме ние од развиените. а за конкурецијата нека продаваат и тие во скопје( претпоставувам дека од таму си). ако им се исплаќа на овие од скопје сигурно и на овие би му се исплаќало нели. и тука само да не го спомнам монополот кој би го имала фирмата ако е само таа врз цените, ама ќе ја направиме долга широка.
тебе можеби ти изгледа чудно затоа што во главниот ни град има од пиле млеко ако сакаш, имаш цени да си бираш, ама ние од внатрешноста мака си мачиме за основни работи токму заради тоа. една фирма малце две многу па лупај цени.
не сум под агенција , ама дополнителни средства не се на одмет.
и онака ги спомнав венецијанките , можеби требаше да ја видиш поголемата слика.
п.с ке ти менуваше нешто ако на пример јас имам фирма која покрај венецијанките се занимава и со друга дејност. фино лепо ги набавувам од скопје готови и ги пласирам на овај пазар.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Како прво немаат капитал.
Како второ и да се снајдеш за почетен капитал ако не си вмешан во ебана политика ќе ти ставаат сопки на секој чекор.
Како трето ма нема потреба првите две се доволни :)
Да бе да, масонски лоби групи ги спречуваат младите во Македонија да отвараат бизниси.
Најголемиот изум на македонецот е оправдувањето, се некој сопки му прави, се некој му е љубоморен...

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
Да бе да, масонски лоби групи ги спречуваат младите во Македонија да отвараат бизниси.
Најголемиот изум на македонецот е оправдувањето, се некој сопки му прави, се некој му е љубоморен...
Бате ти ако си толку паметен и снаодлив, имаш милијарди идеи и што уште не зошто го тупиш по форуми а не направиш нешто паметно со себе?!? па после неколку години со факти да пишеш еве станав милијардер а вие сте клошари ве мрзи а не вака да какаш за сите без никакви факти :)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.475
Поени од реакции
24.213
Е ај да речиме дека имате некаде 20 000 евра или повеќе, ви паднало на лотарија, некоја тетка во америка ви остави наследство или незнам ете ви се најдоја.
и имате страшна идеја за бизнис и сега имате и пари.
и после што. ете ке отворите фирма , ке купите хала, машини прозиводство се по пропис. И демек толку готова работа , станавте милионери наеднаш, бизнисот ке цвета а вие ке си го дрвите под сенка!?!
не ке да биди баш така. кај ви е искуството од трговија или производство, кај ви се врските ( не мислам на политичките не збораме тука ние за тендер), кај ви е пласманот на тоа што ќе го произведувате или услугата што ке ја давате, реномето на фирмата и ред други работи. Кој ве знај вас како фирма или како прозивод.
сметате дека со самото тоа што ке имате пари ( не ваши заработени или од на тато фирмата), дека одма ке добиете име и пласман.
НЕ БИ РЕКОЛ
затоа чекор по чекор , прво теорија после пракса и се така натаму. и тоа по тој редослед а не обратно ( прво лупниги парите во бизнис идејата онака непоткован па после чудисе оти си пропаднал).

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Многу пиша малце кажа.
Верувај не се парите проблем еве направи анкета колку од твоите другари со 10 илјади евра(да претпоставиме дека на поклон им ги дал Доналд Трамп) би почнале нешто уникатно, бизнис што ќе создава реална вредност ?
Имаш ли другари кои знаат да работат некој занает, имаат ли вештини со кои ќе создаваат реални вредности ?

Нема такво нешто во Македонија, затоа и сме сиромашни.

Да отидеш во Америка и септички јами ќе чистиш, ќе работиш и во две смени за да ја платиш киријата од 1000 долари и на крај ќе викаш супер ми е, се се само подалеку од Македонија.
Македонија е единствената земја во која луѓето ги обвинуваат другите за својата неспособност.

Во Германија семејните компании се р'бетот на нивната економија, овие фирми палат и гасат на странските пазари, успеваат нивниот производ/услуга да го направат поконкурентен од земјите каде просечните плати се 200 евра.

Не можеш ти да произведуваш копчиња,тенкоминци и водени бои и да им парираш на кинезите со нивните дампинг цени, но доволно е да легнеш во дневната соба............ да се се оптегнеш на каучот и да медитираш............ погледни околку себе, визуелизирај го секој предмет посебно.

Ако е тоа некоја столна ламба во главата обиди си да ја направиш на уникатен начин додади и некоја експресионистичка нота ако треба У ПИЧКУ МАТЕР РАЧНО ЌЕ ГИ ПРАВИШ НА ПОЧЕТОК ДОДЕКА НЕ НАПРАВИШ НЕКОЈ КАПИТАЛ, СЕ ИЗНЕРВИРАВ !!!!!!!!!!!!!!!

Ако имаш братучед, другар, роднина кој е хемичар и се разбира од материјали ќе го искористиш неговото знаење и ќе правиш футроли за Ај подови, мобилни телефони, и Лап-Топи ако треба, во разни бои, дизајни и интересни модни детали !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Значи се работи за креативност и ИМАЊЕ ЖЕЛБА ДА СЕ НАПРАВИ НЕШТО ШТО Е ИЗНАД ПРОСЕК ............................
Го има ли тоа македонецот во себе, тоа јас прашувам ?

Гледав на еден клип имаше шваби едни правеа плочки за во купатило ги продаваа 50 евра од парче, се се работеше рачно значи тоа ти е бизнис кој не бара некои големи инвестиции.
Газдата кажуваше дека ако некој сака ефтини(фабрички произведени) плочки може да отиде во продавница и да си купи но нивните плочки изгледаа исто како пред 300 години и беа со таков квалитет и дизајн што ни во сон не може да се добие со машинска изработка.

Или оние дечки на кабловска што ги имаше што изработуваа кастм коли, PIMP MY RIDE или како се викаа истото тоа можеш да го работиш од тука со клиенти од цел свет, ЗА СТАРТ ЌЕ НАПРАВИШ 10 ЗДЕЛКИ ЗА КЛИЕНТИ ТУКА ВО МАКЕДОНИЈА ЗА ИСКУСТВО И КАКО ПОРТФОЛИО

Овие совети да ги добиеш од консултантска компанија(уносен бизнис на Запад) ПО ТАРИФНИК ќе ти наплати 1000 евра од МИНУТА, а еве јас абдал изигравам филантроп !?
Не се нервирај жити се:) Не ми кажа точно што си по струка и што точно работиш? Прочитав нешто спомна, али не те сфатив за сериозно во тој пост, така да те молам ако не ти е тешко да пишеш.

И џабе даваш некои идеи кога ПАРИТЕ СЕ ПРОБЛЕМ!!! Зашто едноставно не сфатиш? Бизнисот е реално нешто и треба да правиме реални муабети, а не претпоставки дека од небо ни паднале 10000 евра. Многу голем дел од луѓето во текот на животот со очи нема да видат толку пари, не па да ги имаат на собрани на едно место и да ги издвојат за бизнис.
Џабе ти се идеите т.е. не ти ни вредат. Ламба и футрола кој и да купува гледа што поефтина да најде, а ти ќе правиш рачна изработка кога за 30 денари ја увезуваш тип топ средена со опаковка...

Ај жити се со братучед ти хемичарот кажи ми колку ќе те кошта да отвориш бизнис (валјда свесен си дека тоа веќе во фабрика би прешло) да произведуваш футроли???? Абе нормален ли си со муабетиве? Која цена ќе си способен на крај да ја понудиш по парче за да бидеш конкурентен на пазарот? Какви се експерти треба да замешаш во ПРОИЗВОДСТВО НА ФУТРОЛИ? Морам да признаам генијална идеја даде. Само штета, форумов е македонски, не е кинески. Во кина може би ти прошла идејава.

И конечно, куповната моќ на македонецот ја забораваш!

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
На форумов очигледно ги нема тие 2% или највероватно си бркаат работа...

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
И џабе даваш некои идеи кога ПАРИТЕ СЕ ПРОБЛЕМ!!! Зашто едноставно не сфатиш?
Ne se problem parite problem e da imas hrabros zesto nie kako Makedonci ja nemame ..
Razgovarav so eden Albanes mi veli vie mnogu mislite zatoa nisto i ne pravite ( zboruvame za biznis)
Pa sega e najpovolno da pocnes biznis kazi dali nekoja vlada do sega dala po 3000 eura za da otpocnes biznis, odgovorot e ne a ako cekas uste malku i se smeni ovaa vlada koj znae dali slednata nesto ce dade za otpocnuvanje biznis
Prosta logika ti treba 5000 eura za biznis 3000 ti dava vlada uste 2000 se zadolzis ili se udruzite dvajca i resen problem ili pak 3 solucija maz i zena po 3000 da zemat toa se 6000 eura aj na zdravje.
Vie kolku ste cudni vednas na proizvodstvo hali, fabriki ce otvarate e ne e taka vo kapitalizmot cekor po cekor se odi toa mozat da go potvrdat onie sto vece imaat firmi koj vednas otvoril golema fabrika cesno, se pocnuva od nisto za da dojdes do nesto toa site go znaeme taka e na zapad taka ce bide i kaj nas.Eden clen na forumov dobro napisa Нема бизнис без ризик.

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Ne se problem parite problem e da imas hrabros zesto nie kako Makedonci ja nemame ..
Razgovarav so eden Albanes mi veli vie mnogu mislite zatoa nisto i ne pravite ( zboruvame za biznis)
Pa sega e najpovolno da pocnes biznis kazi dali nekoja vlada do sega dala po 3000 eura za da otpocnes biznis, odgovorot e ne a ako cekas uste malku i se smeni ovaa vlada koj znae dali slednata nesto ce dade za otpocnuvanje biznis
Prosta logika ti treba 5000 eura za biznis 3000 ti dava vlada uste 2000 se zadolzis ili se udruzite dvajca i resen problem ili pak 3 solucija maz i zena po 3000 da zemat toa se 6000 eura aj na zdravje.
Vie kolku ste cudni vednas na proizvodstvo hali, fabriki ce otvarate e ne e taka vo kapitalizmot cekor po cekor se odi toa mozat da go potvrdat onie sto vece imaat firmi koj vednas otvoril golema fabrika cesno, se pocnuva od nisto za da dojdes do nesto toa site go znaeme taka e na zapad taka ce bide i kaj nas.Eden clen na forumov dobro napisa Нема бизнис без ризик.
Види една работа, за јас да стигнам до фирмата, сум напишал погоре што и како сум правел претходно, само го рипнав делот уште пред да почнам да продавам компјутери (да бидам дилерче) продавав цедиња со игри и програмчиња за симбиан телефони. Тоа беше на времето кога беше хит нокиа 6600 па цело време постепено сум се зафаќал со поголеми работи.

Дечкото што ја отвори темава не гледаш какви муабети прави цело време и кај му иде паметот? Со виртуелни пари сака фабрики и производство да отвара.

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Немаат мозок, не се амбициозни или што е работава ?

Каде е претприемачкиот дух кај македонецот ?

Како не се најдоа до сега некои млади дечки што ќе направеа успешен бизнис, а тоа да не е IT поврзано ?
Имбецилен ли е толку македонскиот народ што продуцира ваков неквалитет ?

п.с баталете го земјоделието има милион бизниси кои и се и те како доходовни, а пласманот ви е гарантиран, Македонија само за увоз на странска роба дава +5 милјарди долари на годишно ниво.
....не можат да дојдат на ред од старите
(Ѕино, Штелјо, Хали, Светло, Меанџиски, Трифчо, Мино и.....остаток)

Член од
7 март 2009
Мислења
1.169
Поени од реакции
844
Немаат мозок, не се амбициозни или што е работава ?

Каде е претприемачкиот дух кај македонецот ?

Како не се најдоа до сега некои млади дечки што ќе направеа успешен бизнис, а тоа да не е IT поврзано ?
Имбецилен ли е толку македонскиот народ што продуцира ваков неквалитет ?

п.с баталете го земјоделието има милион бизниси кои и се и те како доходовни, а пласманот ви е гарантиран, Македонија само за увоз на странска роба дава +5 милјарди долари на годишно ниво.
Пријателе,секоја чест за темава,ме претрка,се мислев и јас,ама нема веза,туку се ми е добро познато,само она после п.с. дека има милион бизниси за кои има загарантиран пласман и се со извозен потенцијал.Дај малце пошироко за ова,наброј неколку од тие бизниси(ама реално да може да се отпочнат,да не е потребно даси милионер за да отпочнеш таков бизнис),да го намалиме малку увозот на 5-те милијарди кои ги даваме на странци наместо да ги собереме ние,поздрав ;)
--- надополнето: Sep 1, 2011 4:43 PM ---
Како прво немаат капитал.
Како второ и да се снајдеш за почетен капитал ако не си вмешан во ебана политика ќе ти ставаат сопки на секој чекор.
Како трето ма нема потреба првите две се доволни :)
За ова само ќе ти кажам една добра српска поговорка: Рџавом курцу и длаке сметају,тој што не сака да успее ќе си најде иљада причини зошто не може да успее,фамилијата не му е богата,го кочи средината,политиката му смета,државата не ја чини,не е тој створен за таков успех,не може од жената и децата,брат му му прави сопки,комшијата го заебава итн итн. да не бројам.Лузерите спаѓаат во оваа категорија,ниокгаш вака да не размислуваш,ова е штетно размислување,макар и ништо да не направиш,сепак размислувај покреативно и пооптимистички,поздрав!

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
@beret кога сме веќе кај песимиси и оптимисти :)

јебеш ти оптимизам јас сум реален и си ги знам до негде можностите од денешна гледна точка. За во иднина ќе видиме, а вие мислите дека можете повелете слободно почнете ако треба и ќе ви помогнам колку можам, постигни нешто па после збори дека ние другите сме лузери не не бивало дека сме мрзи глупи неснаодливи и што уште не :)
На муабет сите се јаки, затоа само со факти и дела инаку џабе ми збориш дека сум мислел како лузер и што и да е друго јбг за тоа мое размислување виновно е досегашното мое искуство а за во иднина ќе видиме :)

spaso

Search Pretty Girls from your city for night
Член од
5 септември 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
779
Epa kursumot ne poznava pari ... najdete gi isprovocirajte gi vrabotenite na neposlusnost i unistete gi , malku evrejski razmisluvajte koga tolku sakate ekonomija da upravuvate , koga nemate pari4na potpora da im se sprotivstavete togas ima i drugi metodi t.e ima 100000000 metodi kako da se unistat ovie tranziciski bljuvotini , ama pak ke kazam narodot e kriv , da e ova Germanija ovie faci ke gi snema od drzavata vo rok od 2 saata i toa im e mnogu ke izgasat kako fitil ali toa ti e , jbg glup narod ko ovci i BRAVO za bljuvotinite pogore najdoa ovci i ke si strizat i ja da sum se nasol na nivno mesto ako najdam glup ke go zaebavam nema da m gi otvaram ocite ama toa ti e !

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
А што е работава се плашиш да ги напишеш со име и презиме или барем вистинско име?

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
За ова само ќе ти кажам една добра српска поговорка: Рџавом курцу и длаке сметају,тој што не сака да успее ќе си најде иљада причини зошто не може да успее,фамилијата не му е богата,го кочи средината,политиката му смета,државата не ја чини,не е тој створен за таков успех,не може од жената и децата,брат му му прави сопки,комшијата го заебава итн итн. да не бројам.Лузерите спаѓаат во оваа категорија,ниокгаш вака да не размислуваш,ова е штетно размислување,макар и ништо да не направиш,сепак размислувај покреативно и пооптимистички,поздрав!
Види една работа, секој може да размислува и да има идеи, ама нема секој пари од МЛАДИТЕ за да почне добар бизнис а да не е услуга. Дури и за услуга требаат доста пари што за некој се недостижни али ај...

И јас и татко ми имаме генијални идеи за бизнис, бизниси што ќе се многу конкуретни и успешни, ама немаме 20 или 50 илјади евра на страна за да го почнеме бизнисот. Башка кога ќе го почнеш со едвај собраните пари, додека да стигнеш до првата заработка знаеш уште колку пари ќе треба да дадеш за сите препреки што ќе се појават...

Kajgana Shop

На врв Bottom