Возачка дозвола на 16 години во Македонија ?

• Креатор на темата Креатор на темата AlaNF0rD
  • Време на започнување Време на започнување
А ти како мислиш дека е ?
Еве ја сум 16 и се осеќам дека не сум дораснат за кола и нема да полагам сега, ама некои други (80 %) не се свесни за тоа и не размислуваат така.
и мене не ми се свиѓа предлогот , посебно кога знам какви се децата од мојата генерација ...а и ем рачунај женско на 16 да има возачка е исто ко дозвола за убивање да добила ... на 30-40 незнаат да возат па камоли на 16 ...

Што е тиња бе читај во Црна Хроника сообраќајни несреќи... Малце се и две. И казните се малце треба да бидат 1000 евра за непочитување.
А од кој се тие сообраќајни несреќи? Или од женски или од курнази. Зошто ние мирните да не можеме да возиме после 11 заради нив?

А од кој се тие сообраќајни несреќи? Или од женски или од курнази. Зошто ние мирните да не можеме да возиме после 11 заради нив?

Знаеш како рекле? Покрај сувото и суровото.

И не, не треба да се усвои законов. Причините се повеќе од јасни.

Во САД можат од 16 да возат па не гледам дека имаат некој преголем проблем со сообраќајките. Се е до човекот. Тој што се грижи за својот и животот на другите ќе вози внимателно и на 16 и на 18. Некој ,,мангупи'' и 18 да начукаат имаат памет ко на 14 годишњак така да исти курац е. И на 16 ќе се опијануваат и на 18 ќе се опијануваат (настрана тоа што некој претеруваат пошто нели после 18 можат легално да конзумираат алкохол). Штознам, ќе видиме што ќе биде, ако биде. Не е сеуште изгласан законов така да не донесуваме прерани заклучоци.

Повеќе сообраќајки прават постари лица отколку тинејџери. Против сум за тој законот за после 11, среќа уште една година имам не знам како истрпев...
Ова за со 16 години сепак е глупо помалце, не е работата само запали кола и вози, полнолетство треба да се има, не си одговорен само за тебе туку си и за другите лица во сообраќајот.

за да се напраи беља не треба да му се гледа на човек колку години има.. на 16 години возачка дозвола алооо - која логика бе ? утре ке искочи закон со 16 години може да одат на гласање ама само може да ги гласаат градоначалниците шо се предвидени за во нивната општина а за премиери претседатели и слично не се дораснати.. нешо у оваа смисла му доаѓа ова а?

ако треба некој закон за нови возачи да се донесе тогаш нека донесат за задолжителни ознаки на тазе положени возачи на кои треба да се внимава бидејки се сепак почетници !!! со вакви закони са полагање на 16 години глупост до глупост се редат само !!!!!
--- надополнето: Sep 1, 2011 1:41 AM ---
Повеќе сообраќајки прават постари лица отколку тинејџери. Против сум за тој законот за после 11, среќа уште една година имам не знам како истрпев...
Ова за со 16 години сепак е глупо помалце, не е работата само запали кола и вози, полнолетство треба да се има, не си одговорен само за тебе туку си и за другите лица во сообраќајот.

до сега што имам читано сообраќајки каде што се криви постарите возачи најчести причини се заспивање на волан, губење контрола на возилото заради пукање гума - мавање поголема дупка и слично...

од собраќајките каде што се младичи виновници 50 посто се преголема брзина ( дозволено 60 возеле 100) и 50% губење на контрола врз автомобилот поради преголема доза на алкохол во крвта... а не е редок случај во иста собраќајка да се наведат баш овие две причини.. ем пијан ем брза вожња.. демек ке се докажуваме еј види ја кој сум јака кола иам мојата кола е брза !
--- надополнето: Sep 1, 2011 1:43 AM ---
Во САД можат од 16 да возат па не гледам дека имаат некој преголем проблем со сообраќајките. Се е до човекот. Тој што се грижи за својот и животот на другите ќе вози внимателно и на 16 и на 18. Некој ,,мангупи'' и 18 да начукаат имаат памет ко на 14 годишњак така да исти курац е. И на 16 ќе се опијануваат и на 18 ќе се опијануваат (настрана тоа што некој претеруваат пошто нели после 18 можат легално да конзумираат алкохол). Штознам, ќе видиме што ќе биде, ако биде. Не е сеуште изгласан законов така да не донесуваме прерани заклучоци.

во сад ако те фатат да возиш повеќе од пропишаното ти викаат КАЗНА толку и толку ДОЛАРИ.. кај нас ти викаат КАЈ РАБОТАТ ТВОИТЕ? ТИ ШО РАБОТИШ ?

да ти објаснувам повеќе или свати која е поентата?
--- надополнето: Sep 1, 2011 1:46 AM ---
тој што имал пари да купи кола и плати возачка на 16 годишњак - нема да му претставува трошок за поравки и оправки, важно синчето ќе го возака курето низ улиците-ќе прави прекршоци колку повеќе толку гордиот тато ќе плаќа и ќе се фали низ градот колку платил за ремен, за пајак служба -трофеи од син му- сигурно нема да се пофали со неговиот успех у школо ;) а и што ќе му е - и онака ќе оди на некој од приватните факултети
сигурно текстилец нема да го стори истото- неговото синче ќе пешачи , па кога ќе напуни 18 -ќе го условува со -пр.упиши факултет па ќе ти уплатам за вожња.....
а тоа дека немаме основна сообраќајна култура - се слагам
искрено се радувам ако биде давање пари сао за оправки поправки пајак служби паркинзи и слично... страшното е тоа што човечкиот живот не се купува со пари !!!
--- надополнето: Sep 1, 2011 1:50 AM ---
И 18 години се премалку за возачка. Наместо да го пролонгираат на 21 они сакаат да го намалат и тоа со главна функција ПАРИ. Ајде нека кажат која авто школа ги финансирала за избориве што лупаат ваков недоквакан закон. Дете од 16 ќе се држи до правилото „забрана надвор од општина“, он џам витка, а не па кола.

за тоа возачка на 21 година до некаде те оправдувам и подржавам. за продолжението од болдот.. ке има дополнување на законот - сите оние кои сакаат да полагаат на 16 години ке мора да уплатат во АМСМ бидејки таму ке има нели соодветен кадар ( инсттруктори ) кои само они ке знаат да ги обучуваат 16годишњаците... или у кратки црти кажано - полагање само во АМСМ - парите во буџет на РМ... јасно како ден !

Кога сака нека де..во Ноември поднесувам документи за полагање..Да си положам,нека ми мине воа роков од две години..А за колата тато секако нема да ми ја даде..

kakvi se ulicite vo SAD, i da te prasam koga toj so 16 godini ke dobie vozacka koga ke naprfavi nekoja belja koj ke odgovara za nego bidejki e maloleten nemoze vo zatvor da odi??

Добро бе мајкаму стара... освен партија, партија, партија, дупка, пари, партија, партија, партија, дупка, пари, партија, партија, партија, дупка, пари нешто друго знаете да кажите на темава?

Законот од мене има поддршка. Зошто? Оти има деца шо сакаат да возат, крадат коли со 16-17 години... вака колку толку ќе имаат некаков надзор и контрола.

А добрата страна е што полицијата ќе се сврти на нив, па ние нормалните возачи ќе одлабајме со казни.

п.с. ЗАКОНОТ Е УШТЕ ПРЕДЛОГ!!! Се осмислува, изработува, доработува, корегира. Не летајте дека од понеделник можите да поднесите апликација за полагање со 16 години. Додека дојде на сила, можи година да помини ко ништо.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom