Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Според посочениов пример, "не убивај" не важи за убиецот?! За кого важи тогаш, за калуѓерките у манастир?
„Не убивај!„ важи за сите кои ја препточитаат волјата Божја, а не својата своеглавост. До некои, волјата Божја или не стигнала или таквите не сакаат да ја прифатат, па си „тераат по свое„:
--- надополнето: Aug 31, 2011 2:00 PM ---
И како се совпаѓа пораката на Исус за вртење на другиот образ,
Вртењето на образот значи основано примање укор/казна/критика, за гревот/грешката која е причинета од грешникот, а не просто вртење на образот по секоја цена, само затоа што „...така пишува...„.
--- надополнето: Aug 31, 2011 2:02 PM ---
и вториов болд, каде според тебе треба да се превземе нешто во самоодбрана?
А што треба да сторам, да му преповторувам на убиецот за тоа каква е волјата Божја, за седам со скрстени раце и да чекам да ме убие?
Разбира се дека би превзел се што од мене зависи, па и најлошото.

T

Tetro

Гостин
„Не убивај!„ важи за сите кои ја препточитаат волјата Божја, а не својата своеглавост.

А што треба да сторам, да му преповторувам на убиецот за тоа каква е волјата Божја, за седам со скрстени раце и да чекам да ме убие?
Разбира се дека би превзел се што од мене зависи, па и најлошото.
Само уште ова прашање за денес:
Дали доколку би се нашол во ситуација очи во очи наспроти човек кој со нож во рака трча накај тебе со една цел, да ти нанесе сериозна повреда би вратил со огнено оружје?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Само уште ова прашање за денес:
Дали доколку би се нашол во ситуација очи во очи наспроти човек кој со нож во рака трча накај тебе со една цел, да ти нанесе сериозна повреда би вратил со огнено оружје?
Да, би го сторил тоа, со цел да спречам мое убиство, но не и да „збришам„ некого по секоја цена.

G

galaxy

Гостин
Дали МПЦ врши погреб на лице кое се самоубило? Сум слушал различни приказни.
Каков е ставот за ова на други цркви?

Член од
19 јуни 2011
Мислења
15
Поени од реакции
0
Така, бегај од државава. Не само за твое добро, туку и за наше.
Pokraj site ovie komentari i jas se zasramiv sto poteknuvam od makedonsko semejstvo.Kakvo e ova odnesuvanje?Zatoa sto devojceto vi dava mudri odgovori, a vie ostanuvate so otvorena usta i prazni zborovi, pa ajde udrete na vreganje,napadi i sekakvi pogrdni zborovi.Kade se Suhoj, Gicin, Corbacijata da i vratat?Sramota!Mozebi ste duplo postari od nea, a nemavte nikakvo odnesuvanje kon nea, pa ajde site slozno protiv nea i pak ve pobedi.Pomala e od site vas, no moze voda da i nosite.I bas e vo pravo i tuka germancite zboruvaat za makedonskoto kucesko odnesuvanje.Sto znaat makedoncite koga nemaat odgovor: da mi jades kurot, sto kurov mi, da te ebam u picka, ebem ti mater i razni drugi pcovki od pusta maska gordost samo da ne se priznae.Eve jas ke ti kazam Proud to be a muslim, SEKOJA CEST.

T

Tetro

Гостин
Pokraj site ovie komentari i jas se zasramiv sto poteknuvam od makedonsko semejstvo.Kakvo e ova odnesuvanje?Zatoa sto devojceto vi dava mudri odgovori, a vie ostanuvate so otvorena usta i prazni zborovi, pa ajde udrete na vreganje,napadi i sekakvi pogrdni zborovi.Kade se Suhoj, Gicin, Corbacijata da i vratat?Sramota!Mozebi ste duplo postari od nea, a nemavte nikakvo odnesuvanje kon nea, pa ajde site slozno protiv nea i pak ve pobedi.Pomala e od site vas, no moze voda da i nosite.I bas e vo pravo i tuka germancite zboruvaat za makedonskoto kucesko odnesuvanje.Sto znaat makedoncite koga nemaat odgovor: da mi jades kurot, sto kurov mi, da te ebam u picka, ebem ti mater i razni drugi pcovki od pusta maska gordost samo da ne se priznae.Eve jas ke ti kazam Proud to be a muslim, SEKOJA CEST.
Да,
А уствари твојата поента е да ги навредуваш сите македонци, цела нација???

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Такви зборови никој овде не спомна, посебно не Чорбаџија. Но ти обилато овде ги истресе, веројатно согласно со новата Аријевска култура која си ја попримила. Веројатно ти се во секојдневна употреба во таа нова средина. Секоја ти чест тебе. Браво.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Вртењето на образот значи основано примање укор/казна/критика, за гревот/грешката која е причинета од грешникот, а не просто вртење на образот по секоја цена, само затоа што „...така пишува...„.
Значи вие си ја толкувате библијата како вас ви одговара, и ако таму пишува сврти го и другиот образ, немора да се почитува тоа буквално само затоа што така таму пишувало.
Штета што не сте се родиле во првиот век, да им го кажете ова на тогашните христијани, кој без никаков отпор оделе кај лавовите.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Такви зборови никој овде не спомна, посебно не Чорбаџија. Но ти обилато овде ги истресе, веројатно согласно со новата Аријевска култура која си ја попримила. Веројатно ти се во секојдневна употреба во таа нова средина. Секоја ти чест тебе. Браво.
А..бе..чуден синдром е тоа ...покондурувањето... а некој отиде од таа страна на границата одма почнуе памет да ни соли..ко да ја наеднаш собрал сета мудрост од овој свет..

...нек се запраша од што е произлезен називот ..шваба...:D

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Каков е ставот за ова на други цркви?
Католичката црква и православните цркви не вршат погреб на лице што се самоубило.
Мнозинството протестантски цркви вршат погреб на лице што се самоубило.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
МПЦ-ОА не погребува самоубијци на црковни гробишта. Последниве години, свештенството бара и медицинска потврда за упокоени, ако има сомнеж за начинот на кој починале. Но ние сме махери за све, па и за набавка на лажни документи...
--- надополнето: Sep 1, 2011 8:08 AM ---
Значи вие си ја толкувате библијата како вас ви одговара, и ако таму пишува сврти го и другиот образ, немора да се почитува тоа буквално само затоа што така таму пишувало.
Штета што не сте се родиле во првиот век, да им го кажете ова на тогашните христијани, кој без никаков отпор оделе кај лавовите.
Проф. Лазар Милин, наспроти Твојов волонтаризам во толкувањето, вели дека тоа што раните рисјани биле оставани на немилоста на ѕверовите, не е последица од нивното доброволно „одење„ пред лавовите, туку е последица од тоа што тие рисјани намерно се пуштани пред лавови, без никакво оружје за самоодбрана, после што им следи речиси неизбежна смрт! Ако тие рисјани имале со што да се бранат, ситуацијата би била поинаква, оти жив рисјанин може да стори многу нешта и за себе и за другите, а мртов не може да стори ништо...

Што се однесува до вртењето на образот, таман работа ако се водевме по принципот „...така е, оти така пишува...„, кај ли ќе ни беше крајот.... Но, тука се Светиите, кои ни кажуваат што точно е запишано во Писмото.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
МПЦ-ОА не погребува самоубијци на црковни гробишта. Последниве години, свештенството бара и медицинска потврда за упокоени, ако има сомнеж за начинот на кој починале. Но ние сме махери за све, па и за набавка на лажни документи...
Чуму му е на свештеник медицинска белешка за умрениот? Па нек ги положи рацете на телото на покојникот нек очита молитва и нек го замоли бог да му даде знак дали покојникот е достоен да биде закопан на гробишта. Нема ваљда некој обичен чоек - смртник кој дипломата ја добил учејќи за еволуција, генетика и сецирајќи мртви тела да знае подобро од Бог дали чоеко направил или не грев?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Што се однесува до вртењето на образот, таман работа ако се водевме по принципот „...така е, оти така пишува...„, кај ли ќе ни беше крајот.... Но, тука се Светиите, кои ни кажуваат што точно е запишано во Писмото.
А "светиите" имаат директна контакт линија со господ и се овластени толкувачи?
Ако мене ме сретнеш по улица, од кај ќе знаеш дали сум "светија" или сатанист? Ќе ми веруваш на жими мајка? Или на моите слаткоречиви толкувања?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom