Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Според мене нема причина да бидам атеист!
Секој да се пронајде себе си. Знам дека сите најголеми умови и научници, во последните години од својот живот се свртуваат кон религијата и кон Бог.
Не е точно. Те молам постирај кои се тие најголеми умови кои се свртиле накај религијата и бога.
--- надополнето: Aug 27, 2011 8:24 PM ---
Бог не е еден човек или битие, тој е во секој човек, односно секој човек во себе го носи бог. Или попросто кажано : Секој човек си е бог самиот засебе.
Само ќе повторам неколку реченици од Библијата.
„Не правете идоли од мене“ - значи да не се прават ниту икони, ниту иконостаси, ниту цркви, џамии, синагоги и уште што ти незнам.
Зар не би било подобро да се прават домови, да се дели бесплатно храна, вода и други потребштини.
Бог.... , тоа сме ние самите луѓе!
Све сами будисти по ова форумов. Тоа е добро.
--- надополнето: Aug 27, 2011 8:29 PM ---
ne sekogash vistinata se bazira vrz fakti
WTF?!?

Те молам да ни дадеш еден пример кога вистината не се базира на факти. Само еден пример.

baksterski

Националист тип 500
Член од
22 февруари 2010
Мислења
431
Поени од реакции
277
Не е точно. Те молам постирај кои се тие најголеми умови кои се свртиле накај религијата и бога.
--- надополнето: Aug 27, 2011 8:24 PM ---

Па нели цело време тоа тука го разговараме, ако читаше на темава барем малку ќе сфатеше каде е полемиката....ама ок ти си имаш свои разбирања и ја не би да ти ги нарушувам....

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
ТЕ МОЛАМ, наруши ми ги!

G

galaxy

Гостин
Не верувам во богови, на затоа што нема докази дека постојат, туку затоа што има докази дека не постојат.

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Никола Коперник, Јоханес Кеплер, Галилејо Галилеј, Рене Декарт, Исак Њутон, Робер Бојл, Мајкл Фарадеј, Грегор Мендел, Вилијам Келвин, Макс Планк, Алберт Ајнштајн.

Еве јас ти наведов неколку научници кои верувале во Бог.

T

Tetro

Гостин
Никола Коперник, Јоханес Кеплер, Галилејо Галилеј, Рене Декарт, Исак Њутон, Робер Бојл, Мајкл Фарадеј, Грегор Мендел, Вилијам Келвин, Макс Планк, Алберт Ајнштајн.

Сфака ти дала на овија зборои. :icon_mrgr:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556

Ти наведе научници кои верувале во бог. Кај некои од нив тотално си згрешил (пр: Ајнштајн или ФДекарт (However, in his own era, Descartes was accused of harboring secret deist or atheist beliefs)). Како и да е, тврдењето беше научници АТЕИСТИ кои пред умирачка станале религиозни. Светови разлика!

Ај те молам идентификувај некој ваков.

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Мортимер Адлер, Пол Бурже, Френс Колинс, Џо Давидман, Јуџин Џеновезе, Клајв Луис, Алистер МакГрат, Џорџ Прајс, Ален Тејт.

Ајштајн бил религиозен тоа можеш да го провериш каде што сакаш, додека за Декарт има различни мислења но општо прифатено е дека бил религиозен.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ајштајн бил религиозен тоа можеш да го провериш каде што сакаш, додека за Декарт има различни мислења но општо прифатено е дека бил религиозен.
Жити све! Можеш, на јудаистички сајтови, на христијански сајтови... можеш дури и на исламски сајт.

Иначе, еве што вика Ајнштајн за господ:

The word god is for me nothing more than the expression and product of human weaknesses, the Bible a collection of honourable, but still primitive legends which are nevertheless pretty childish. No interpretation no matter how subtle can (for me) change this.
Letter to philosopher Eric Gutkind, January 3, 1954

И пошто оваа дискусија ја има едно 5-60 пути на темава и шире, да скратиме, бујрум изјава од Ајнштајн неполни година дена пред неговата смрт:

It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it.

- Albert Einstein, letter to an atheist (1954), quoted in Albert Einstein: The Human Side, edited by Helen Dukas & Banesh Hoffman

Како што вели и самиот ЛАГА КОЈА СИСТЕМАТСКИ СЕ ПОВТОРУВА за моите религиозни убедувања.

И, навистина, повеќе од пола век по неговата смрт, луѓе уште имаат образ да го прикажуваат како евреј, некои дури и како христијанин. Срамота.

G

galaxy

Гостин
en.wikipedia.org/wiki/List_of_former_atheists_and_agnostics

en.wikipedia.org/wiki/List_of_former_Jews

en.wikipedia.org/wiki/List_of_former_Muslims

en.wikipedia.org/wiki/List_of_former_Protestants

en.wikipedia.org/wiki/List_of_former_Roman_Catholics

en.wikipedia.org/wiki/List_of_former_Latter_Day_Saints

en.wikipedia.org/wiki/List_of_former_Christians

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
И една доста поопширна листа, која очигледно не ја собира на една страна, па исто како и списокот на разлучните христијански деноминации (>38000) мора да биде дадена во вид на подстраници, по азбучен редослед:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_atheists

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Albert Einstein's religious views have been studied due to his sometimes apparently ambiguous statements and writings on the subject. He believed in the God of Spinoza, but not in a personal God, a belief which he criticized.

http://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein's_religious_views

Aтеизам едноставно е отсуство на верба дека постојат некои божества.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Albert Einstein's religious views have been studied due to his sometimes apparently ambiguous statements and writings on the subject. He believed in the God of Spinoza, but not in a personal God, a belief which he criticized.

http://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein's_religious_views

Aтеизам едноставно е отсуство на верба дека постојат некои божества.
Атеизам и агностицизам се горе-долу исти по прашањето на антропоморфни богови/божества. - Такви нешта НЕ ПОСТОЈАТ.

Агностикот единствено остава простор за нешто сеуште неспознаено, за сила сеуште неидентификувана, и слични несигурности околу природата на универзумот во кој живееме.

Агностикот кој остава простор за постоење на Јахве или Кришна не е агностик. Тој е скептичен теист.

Затоа, ако некој се оквалификува како агностик, тој/таа по автоматизам ги порекнува сите ебани религии на оваа планета.

Богот на Спиноза, иначе e ПРИРОДАТА. Кога Ајнштајн пишува за богот на Спиноза, тој никако не алудира на теистично божество. Срамота е како верниците подло го искористуваат незнаењето на луѓето, па викаат: „абе он верувал во Бог, еве во на Спиноза богот верувал - види!“ Срамота! Ама то ти је, кога човек не прочитал и не научил има да го влечкаат лево десно и + жеден преку вода.

Ако зборуваме за богот на Спиноза, тогаш и и јас самиот сум религиозен. И јас верувам во природата како сила, верувам и во универзумот како едно големо едно од кое сите потекнуваме и на кое сите ќе му се вратиме.

Kajgana Shop

На врв Bottom