Прашања за Христијанството II

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
bez navreda i zadni misli ., edno prashanje do vernicite od muslimanska veroispovest., spore verskiot ., za muslimanite tochen kalendar koja godina e sega., ......dajte lugje ne mora da se pravdate i objasnuvate deka islamot ., e vakov ili onakov ., se oseka onaa nishka na malku so pogolemi emocii sakate da iskazhete neshto ., a samo navleguvate vo sopstvenite zamki., na mnogu nelogichnosti i ili prevzemeni raboti od drugite veri ., shto vprochem i ne e nishto novo ili taka strashno ., ., ne ke bide losho da prochitate malku verska literatura i od drugite veri ., a ne samo slepo i nikako poinako veruvanje vo sopstvenoto bez pravo na drugiot da bide neshto drugo ., bidejki site drugi ako ne se muslimani gi narekuvate nevernici., shto e sosema nadvor od sekakva diskusija okolu verski prashanja.................so lesno ushte nekolku dena da gi pominete bajramskite/praznik/ posti............... izgleda ojdov oftopik ama spored prethodnite diskusii i ne e tolku strashno

Крсниот знак почнал да се употребува како фетиш со векови подоцна. .

Велиш, тоа крстот бил фетиш?

За кој „знак„ зборува Св. Ап. Матеј:

„...Тогаш ќе се јави на небото знакот на Синот Човечки и ќе се расплачат сите земни племиња, и ќе Го водат Синот Божји како доаѓа на небесните облаци, со голема сила и слава....„ (Матеј, 24.30).

Живо ме занима, за каков „фетишизам„ овде зборува Апостолот...

„...Тогаш ќе се јави на небото знакот на Синот Човечки и ќе се расплачат сите земни племиња, и ќе Го водат Синот Божји како доаѓа на небесните облаци, со голема сила и слава....„ (Матеј, 24.30).

Е кој е дек? Никаде во Библијата не пишува каков ќе биде тој знак. За православците нормално дека тоа ќе биде крст, бидејќи тие одамна имаат изградено фетишизам кон крстот и веруваат дека ѓаолите бегаат од него, дека водата се „осветувала“ кога ќе попот ќе го макне во неа крстчето и сл. (и покрај тоа што луѓе се затруле од ваква „осветена“ вода).
И се чудам, како тоа од крстчето обесено на вратот на попот бегал сатаната, а истиот не бегал од Голготскиот крст на кој што висел Господ Исус Христос? И не само што не побегнал од светиот Голготски крст, туку и го искушувал Исус да се симне од крстот (и да не ја заврши мисијата заради која дошол на Земјата).

Православците веруваат дека Исус го осветил крсниот знак со тоа што висел на него неколку саати. Затоа православците го бакнуваат крстот и му се клањаат.
Православците исто така веруваат дека Исус ги осветил водите со тоа што се крстил во реката Јордан.
Но зошто православците не го бакнуваат и не му се клањаат на магарето затоа што добро знаеме дека Исус јавал и на магаре при влегувањето во Ерусалим? Зарем не го осветил со тоа магарето? Зарем не направил и од него фетиш од кој ќе бегаат сатаната и демоните?

work.3595960.2.fc,550x550,white.v3.jpg

Е кој е дек?

Е ајде де, кој е?
--- надополнето: Aug 26, 2011 8:40 AM ---
Но зошто православците не го бакнуваат и не му се клањаат на магарето затоа што добро знаеме дека Исус јавал и на магаре при влегувањето во Ерусалим? Зарем не го осветил со тоа магарето? Зарем не направил и од него фетиш од кој ќе бегаат сатаната и демоните?

Пошто самиот си поставуваш прашања, ајде сега самиот и одговори ги, во стилот „а ла Тома Аквински„, нормално: „...сам си прашал, сам си одговорил, сам на себе си потврдил дека одговорот е точен....„ :icon_lol:

Ти ништо лошо не си направила, но работата е во тоа што на овој форум и на другите интернет форуми искуството покажало дека залудни се дебатирањата со муслиманите. 1000 прашања да им одговориш, тие ем нема да бидат задоволни од одговорите ем ќе ти поставуваат нови прашања и целта не им е да дознаат, туку за да начекаат некој нестабилен христијанин кој нема да знае да им одговори на прашањата и демек на тој начин ќе се конвертира во ислам, а тој што го конвертирал ќе добие севап од алах :)
Затоа да не ти биде чудно зошто христијаните нема да се нафатат да трошат време да ти одговараат. Навистина ќе треба да помине многу време за да стекнат доверба во искрените мотиви на твоите прашања, за да некој сериозен сериозно се нафати да ти одговори.

Ти ништо лошо не си направил, но работата е во тоа што на овој форум и на другите интернет форуми искуството покажало дека залудни се дебатирањата со протестантите. 1000 прашања да им одговориш, тие ем нема да бидат задоволни од одговорите ем ќе ти поставуваат нови прашања и целта не им е да дознаат, туку за да начекаат некој нестабилен дебил кој нема да знае да им одговори на прашањата и демек на тој начин ќе се конвертира во протестантство, а тој што го конвертирал ќе добие амин од Јахве :eek:
Затоа да не ти биде чудно зошто атеистите нема да се нафатат да трошат време да ти одговараат. Навистина ќе треба да помине многу време за да стекнат доверба во искрените мотиви на твоите прашања, за да некој сериозен сериозно се нафати да ти одговори.
--- надополнето: Aug 26, 2011 11:16 AM ---

Апостолот никаде во стихот не зборува за крст. Може збори за бубуљица некоја што ја имал Џизс, може збори за средниот прст исправен, може збори за фолксваген знак. Лично, јас мислам дека збори за хипи знак, пошто е најпригоден. Едно е сигурно: не збори за крст!

Апостолот никаде во стихот не зборува за крст. Може збори за бубуљица некоја што ја имал Џизс, може збори за средниот прст исправен, може збори за фолксваген знак. Лично, јас мислам дека збори за хипи знак, пошто е најпригоден. Едно е сигурно: не збори за крст!

Полека мор, полека....Апостолот не зобрува за ова, Апостолот не зборува за она...Почнуваш да „звучиш„ ка протестант. :icon_lol:

За среќа, вероучението не се заснова саде на еден збор или стих, туку вероучението е конзистентно и има бааги материјал за учење, што значи, дека „некој„ веќе увидел за кој знак се работи.

И сега, кој е тој знак на Синот Божји? „Некој„ или „некаков„ знак, на кој (знак) никој во Црквата не се досетил изминативе 2 000 г од постоењето на Црквата?

А тоа што Ти „..лично мислиш...„, задржи си го за по дома, оти овде прајме муабет за духовни категории а не за хоби-активности.

Полека мор, полека....Апостолот не зобрува за ова, Апостолот не зборува за она...Почнуваш да „звучиш„ ка протестант. :icon_lol:

За среќа, вероучението не се заснова саде на еден збор или стих, туку вероучението е конзистентно и има бааги материјал за учење, што значи, дека „некој„ веќе увидел за кој знак се работи.

И сега, кој е тој знак на Синот Божји? „Некој„ или „некаков„ знак, на кој (знак) никој во Црквата не се досетил изминативе 2 000 г од постоењето на Црквата?

А тоа што Ти „..лично мислиш...„, задржи си го за по дома, оти овде прајме муабет за духовни категории а не за хоби-активности.

Доволно е да е човек писмен па да прочита.

Не секому се потребни виши авторитети за да си ја смири простата си душичка.

Ако имаш аргумент - бујрум, аргументирај. Ако сакаш да ридаш и да папагализираш дебилштини, можеш слободно тоа да си го праиш у адвентистичкиот клуб од карши колега ти со кој богоугодно си ги вадите очите по форумиве.

Доволно е да е човек писмен па да прочита.
.

Е ајде де, пошто си јааако писмен („копи-пејст„ од некој сциентистички сајт...) дај го конечниот одговор:
кој е знакот од Синот Божји?

Е ајде де, пошто си јааако писмен („копи-пејст„ од некој сциентистички сајт...) дај го конечниот одговор:
кој е знакот од Синот Божји?
Не постои знак. Книгата вика дека самиот Исус ќе се појави на небото како знак. Исус е знакот на небото.

Само треба да читаш. Ти тоа не го правиш. Ти само прифаќаш све што ќе ти кажат тоа поповите како некое теле мутаво и неписмено.

Не постои знак. Книгата вика дека самиот Исус ќе се појави на небото како знак. Исус е знакот на небото.

Ево, и ја ќа почна ка протестант...:icon_lol:...па ќа реча: „...Дај ми „...библиски цитат...„ дека Христос Е „знакот„ кој ќе се појави на небото...„.

Ево, и ја ќа почна ка протестант...:icon_lol:...па ќа реча: „...Дај ми „...библиски цитат...„ дека Христос Е „знакот„ кој ќе се појави на небото...„.
Дај ми ти библиски цитат каде што пишува дека Исус не бил зоофил, педер, џанак, лажго, педофил и ксенофоб.

Hahaha zamizuvate pred vistinata i nemate odgovori i posle ja blind.E ajde de.

A sto Isus bil naucnik, pa velite deka e "Bog"?Abe aloooooo krstot mu go obozavate na koj bil zakovan.Kako sega tebe nekoj da te ubie i tvoite deca, vnuci da go smetaat nozot za svet, da go zakacat vo kukata, kolata i duri da go baknuvaat.E voa.......nemam zborovi

devojce koe napolnilo 14 godini za zena

Hahahaha :pos:.Kaj vas se perdasat na mrtvo uste od 12, a koga nekoja ke se omazi na 14 auuuuuuuu sto napravila?Pa toa e isto samo sto kaj nas e oficijalno brate.
A sto ke kazes za slikava ili ne ako e vo islamot lelelelellelelel, a voa nema vrska taka?

Прегледај го приврзокот 33295

Ke VE zamolam ako znae nekoi da mi odgovori na postavenite prasanja, a ne mi trebaat prasanja kako odgovor.BLAGODARAM

krstot go imas nasekade i toa e simbolot so koj isus hristos ja dal svojata zrtva za gevovite na lugjeto. a osobeno najpoznat e na mecot so nego Templarite gi ubivale nevernicite od istokot muslimanite primer ako si bil tamu ti kako prestavnik na muslimanite ce ti go zakolele celoto semejstvo zenata, cerkata, sinot, tatkot, majkata, celata familija, posle sekoj kolez na mrtvite muslimani gi oblozuvale so svinkaska mast so cel da ne odat vo Dzeneto ili rajot svetiot vojnik templarot imal samo edna cel da go ubie sekoj nevernik i da go zastiti svetiot grob na isus. pred sekoj bitka se molele i go baknuvale krsto odnosno svetiot mec koj poslem toa bil natopen so muslimanska krv. se prasuvam kaj bil toj vasiot bog sto ne ve izbavi od racete na templarite koi i den denes pred nivnite race kako jagnina molite za zivot..primer ti e Libija

Дај ми ти библиски цитат каде што пишува дека Исус не бил зоофил, педер, џанак, лажго, педофил и ксенофоб.

Воа погоре напишаново, е саде школски пример за богохулење, а не за давање одговор на поставено прашање.

Во секој случај, благодарам на Вашиот празен одговор.
--- надополнето: Aug 26, 2011 12:10 PM ---
Зашто “ка“ кога си Адвентист.
Ти треба да посочиш кај пишува дека крстот е знакот

Атесит,
денес по други пут упаѓаш у туѓ муабет....Ц,ц,ц, што е многу-многу е, па и од атеист да е. :confused:

Атесит,
денес по други пут упаѓаш у туѓ муабет....Ц,ц,ц, што е многу-многу е, па и од атеист да е. :confused:
О па ти и до 2 си знаел да броиш. Ова е форум, не е муабет со јанко јади бурек. Со него зборете си колку сакате, на тема Адвентизам

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom