Живеење заедно без брак

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
. Може тоа го гледам од правен аспект меѓутоа јас во таа куќа се уште немам ништо. Неговата соба не е и моја, таа е само негова. И не само за материјалните работи, незнам може сум патријахално воспитана (знам дека ќе има реакции за наредната реченица)- ама сега им припаѓам на родителите, кога ќе сум во брак ќе му припаѓам на мажот ми. :)
Ако таа куќа е стекната пред бракот, а колку што гледам така е, и кога ќе се земете нема да биде твоја, т.е ако некогаш се разведете, ти нема да имаш право на дел од куќата, се дели само имотот стекнат во бракот.А за ова, другово, дека сега им припаѓаш на родителите, а после ќе му припаѓаш на мажот , стварно немам коментар, зарем ти се гледаш себеси како некаков предмет, па мора да припаѓаш некому?Не можеш едноставно да бидеш своја, мора ли да бидеш нечија сопственост?
Барем да кажеше дека ќе си припаѓате еден на друг ќе разберев, ама вака....

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
Живеев 2 години со дечкото. И фала му на Бога што живеев, оти ако се омажев, ќе немаше начин да избегам(не сакам разводи). Сфатив дека живеам со еден страшно себичен човек кој не ми обрнува внимание, кој за добро утро ме навредува, кој не е задоволен од ништо од мене. Човек кој ги мрази моите успеси, на кој не му е гајле дека сум преморена од работа, туку дали му е убаво зготвено.
Пред да живееме заедно мислев дека ќе се среди се со тоа што ќе бидам повеќе со него и ќе најдам начин да му докажам, да му покажам било што.
А сфатив дека луѓето не сакаат да се менуваат. Дека мажите кога ќе сфатат дека те имаат во раце, те сметаа за играчка. Ако се омажев. ќе беше полошо. Добро е што навреме сфатив и не се омажив.

И супер е пробен брак. Ќе видиш дали можеш да издржиш некој толку време.

Член од
15 јуни 2011
Мислења
409
Поени од реакции
304
Живеев 2 години со дечкото. И фала му на Бога што живеев, оти ако се омажев, ќе немаше начин да избегам(не сакам разводи). Сфатив дека живеам со еден страшно себичен човек кој не ми обрнува внимание, кој за добро утро ме навредува, кој не е задоволен од ништо од мене. Човек кој ги мрази моите успеси, на кој не му е гајле дека сум преморена од работа, туку дали му е убаво зготвено.
Пред да живееме заедно мислев дека ќе се среди се со тоа што ќе бидам повеќе со него и ќе најдам начин да му докажам, да му покажам било што.
А сфатив дека луѓето не сакаат да се менуваат. Дека мажите кога ќе сфатат дека те имаат во раце, те сметаа за играчка. Ако се омажев. ќе беше полошо. Добро е што навреме сфатив и не се омажив.

И супер е пробен брак. Ќе видиш дали можеш да издржиш некој толку време.
"Пред да живееме заедно мислев дека ќе се среди се " znaci i pred da ste ziveele zaedno ti si znaela kakov e ....znaci ne si morala voopsto da zivees so nego

N

Nessa Alcarin

Гостин
Ако таа куќа е стекната пред бракот, а колку што гледам така е, и кога ќе се земете нема да биде твоја, т.е ако некогаш се разведете, ти нема да имаш право на дел од куќата, се дели само имотот стекнат во бракот.А за ова, другово, дека сега им припаѓаш на родителите, а после ќе му припаѓаш на мажот , стварно немам коментар, зарем ти се гледаш себеси како некаков предмет, па мора да припаѓаш некому?Не можеш едноставно да бидеш своја, мора ли да бидеш нечија сопственост?
Барем да кажеше дека ќе си припаѓате еден на друг ќе разберев, ама вака....
Целосно се согласувам со тебе, можеби треба да почнам да го менувам моето мислење и тоа како јас се гледам како личност. Но муабетот ми беше се додека не стапам во брак родителите ќе ми се мешат во мојот живот (нивни зборови не мои) :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.829
Поени од реакции
8.850
Целосно се согласувам со тебе, можеби треба да почнам да го менувам моето мислење и тоа како јас се гледам како личност. Но муабетот ми беше се додека не стапам во брак родителите ќе ми се мешат во мојот живот (нивни зборови не мои) :)
Не им дозволувај. И моите би сакале, ама јас не дозволувам.
До 18 година, пред законот тие одговараа за мене. Сега повеќе не.
Добро знаат дека не сум баш онаква каква што сакаат да бидам, и радо би ме промениле.
Ама цената на тие обиди е перманентен бан од моја страна.
Ги сакам, ама се има свои граници.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.829
Поени од реакции
8.850
Не е важно дали се либерални или не. Различно размислуваме. За некои работи се тие полиберални од мене, да речеме. Ама не им дозволувам да ми кажуваат како јас да живеам. Совет е секогаш добредојден, но наредби, кажувања, убедувања, притискања.... тоа не може и не е дозволено.

S

Shellshock nam67

Гостин
Живеев 2 години со дечкото. И фала му на Бога што живеев, оти ако се о
covek se cita i po edno ispieno kafe, ne ti trebaa 2 godini 2 meseci ili 2 dena
od 5 minuti ako dobro go analiziras mozes da ocenis kakov karakter e
drugo ne se site maski isti gresis, od edno losos iskustvo ne treba da generaliziras, eden sovet ce ti dadam posto gledam deka si ambicozna i so svetla idnina.
uspeh vo lubovniot zivot mozes da imas samo so covek sto ti e ramen na tebe intelektualec ne kolosar na kakov si naletala pa uste si mu gotvela :pos:.
--- надополнето: Sep 24, 2011 6:45 PM ---
"Пред да живееме заедно мислев дека ќе се среди се " znaci i pred da ste ziveele zaedno ti si znaela kakov e ....znaci ne si morala voopsto da zivees so nego
apsolutno tocno ova ona nema zackucok imala za nego ne se menuva covek
samo vo ekstremni slucai ama i togas se prasuvam dali se menuva voopsto.
ona 6 setilo so go vikam jas so ce i kaze toa e
--- надополнето: Sep 24, 2011 6:57 PM ---
Уствари: бракот е една света заедница каде што ќе мажот и жената се еднакви и рамноправни и се однесуваат со почит еден кон друг...Со други зборови : срање на квадрат...Проблемите почнуваат со бракот...Боље да си живееш неженет/немажена со чевекот што го сакаш и те сака, според мене, бракот е непотребен потпис на уште понепотребен документ...:)
pa ti se denesnite moderni brakovi na zapad :)

Член од
21 октомври 2011
Мислења
5
Поени од реакции
0
gi citav vasite mislenja,stavovi i licni iskustva pa sakav i jas da go kazam moeto licno iskustvo.Da jas bev mazena 6 godini so covek koj ke ostane da zivee vo moite sekavanja sekogas,i da treba da se stapi vo brak samo ako si siguren vo licnosta sto ja imas do tebe i ne se kaam so sum go odbrala nego kako moj zivoten sopatnik zatoa so toj bese moj ljubovnik i drugar istovremeno ama za zal bese se dodeka smrtta ne ne razdeli.kako i da e da se navratam na toa deka si zastiten od drzavata ako si veke vo brak mozam samo da kazam oti toa ti e samo una gran caghata izvinete na izrazot zatoa so nie imame devojce koe nikade ne gledam deka bese zastiteno duri ni jas bevme izfrleni bukvalno na ulica od negovite roditeli,iako ziveevme vo nasiot del od kuka koj toj go imase napraveno so svoite zaraboteni pari taka da sega sum za ziveenje bez brak i koj so si ima neka mu ostane negovo pozz

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.829
Поени од реакции
8.850
gi citav vasite mislenja,stavovi i licni iskustva pa sakav i jas da go kazam moeto licno iskustvo.Da jas bev mazena 6 godini so covek koj ke ostane da zivee vo moite sekavanja sekogas,i da treba da se stapi vo brak samo ako si siguren vo licnosta sto ja imas do tebe i ne se kaam so sum go odbrala nego kako moj zivoten sopatnik zatoa so toj bese moj ljubovnik i drugar istovremeno ama za zal bese se dodeka smrtta ne ne razdeli.kako i da e da se navratam na toa deka si zastiten od drzavata ako si veke vo brak mozam samo da kazam oti toa ti e samo una gran caghata izvinete na izrazot zatoa so nie imame devojce koe nikade ne gledam deka bese zastiteno duri ni jas bevme izfrleni bukvalno na ulica od negovite roditeli,iako ziveevme vo nasiot del od kuka koj toj go imase napraveno so svoite zaraboteni pari taka da sega sum za ziveenje bez brak i koj so si ima neka mu ostane negovo pozz
Дали беше имотот (делот од куќата) на негово име?
При смрт на една личност, неговиот имот се доделува на неговите деца или нивните старатели до навршување на полнолетство на детето, освен ако тој предходно не изразил поинаква волја.
Е сега, доколку имотот (делот од куќата) каде што живеете, се води на име на неговите родители, го имаат секое право (легално) да ве исфрлат.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.792
Поени од реакции
12.273
Лошо...но бракот е најмалку виновен за тоа што сте морале да се иселите. Виновен е оној што ве приморал на иселување, во случајов родителите. Но суровата реалноста е таа...голем дел од граѓаните живеат на овој начин-по неколку семејства во една куќа. И ние сме калабалак (три во едно) во бивша барака, но за тоа не е виновен мојот брак. Вина гледам во состојбите во нашата мила земја кои не дозволија на чесен начин со регуларна плата човек да дојде до свој имот. Енивеј, енихау...никогаш не сум се покајал што сум склучил брак, без разлика на ситуацијата...производот од љубовта и бракот е она што е битно, што го држи човека во надеж.

Член од
21 октомври 2011
Мислења
5
Поени од реакции
0
e da kukata se vodi uste na imeto na negoviot tatko i taka da tocno deka nie zakonski nemame pravo na nisto.I kako i da e na mene ne mi e dojdeno do nikakov del od nivnata kuka samo zalam toa sto naseto dete nema da ima nisto od onoa so tatko i se trudese da i ostavi za da moze da ima poubava idnina.samo se nadevam deka jas ke bidam taa so ke moze da i ovozmozi barem nesto i sakam da i dokazam na niv deka mozam i sama.... pozz

CUCULIGA

Баксуз
Член од
12 август 2012
Мислења
84
Поени од реакции
53
Абе се си е тоа фино, и јас сум ЗА, ама оди во Македонија живеј немажена со менталитетот што го имаме. Девојките се кријат кога треба да преспијат кај дечковците, а уште да живеат немажени/неженети - крај на светот. А, е позитивно од причина што би се спречиле многу разводи и фала богу не го познаваш човека додека не почнеш да живееш со него, не е вистина дека од 5 минути го упознаваш каков е бла бла бла приказни за мали деца. Упознај го добро на начин дали карактерно си одговарате и сте слични и може да се ,,поднесувате,,, зашто според теоријата дека љубовта завршува порано или покасно, барем да останат заедничките точки и почитта. Мислам дека многу врски и бракови се растураат од причина-различни карактери !

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Сум живеела со дечко 5 години и ништо спектакуларно не се случи. Беше чудно, ама секое чудо за три дена!

@0@

Член од
8 септември 2012
Мислења
37
Поени од реакции
12
Jas mislam deka toa e kul,na toj nacin zenata ili mazot ja dokazuvat svojata ljubov i verba eden vo drug,a potpisot e samo izgovor da se dojde do parite na mazot ili zenata.;)

Kajgana Shop

На врв Bottom