Превисоките цени

I

Ivanovska

Гостин
Не срцка, во голема заблуда си... Остануваат 300 евра за преживување. Ко веќе бројш маж и жена (заедница) тогаш математиката сведи ја на нешто вакво. Секое семејство има барем еден автомобил и две деца. Одземи тука трошоци за автомобил, трошоци за школарина за деца (ако се мали памперси тинтири минтири не ти клавам), трошоци за нешто да подновиш дома еднаш годишно... И ќе ти остани 0 за трошење.
Извини, ама јас не ги вброив родителите во листата акање по кафичи. Начукале по 40-50 години и ќе акаат по кафичи? Има ли логика? Тие се за да се грижат за децата и домот. А да не збориме дека не зимаат сите во Мк по 400 евра, туку тоа ти е просек. Значи има и поголеми и помали плати. На секој според заслугата и снаодливоста. Тие со поголема плата можат повеќе да си дозволат, тие со помала ќе си се стиснат и ќе одат по принципот на штедење. Секој ќе си ги пружи нозете колку што му е чергата. Нели е така?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Извини, ама јас не ги вброив родителите во листата акање по кафичи. Начукале по 40-50 години и ќе акаат по кафичи? Има ли логика? Тие се за да се грижат за децата и домот.
Ако се стари треба да црнчат 50 сати неделно, 4 недели месечно, а остатокот од времето да седат дома? Тој не е чоек, нејќи да излези да прошета некаде? Шо сте запнале со тие кафичи и дискотеки, ко само таму да се одвива животот. Прошетка до туристичко место, излет на планина не се број за излегвање од дома. А верувај ми, да работиш 6 дена неделно, за брзо ќе ти скурчи, па ќе бараш разонода...

Eве ти пример: четворочлено семејство, 2 вработени по 500 евра + 2 студенти во друг град. Мани ја математиката да видиш до кај ќе дојди...

А да не збориме дека не зимаат сите во Мк по 400 евра, туку тоа ти е просек. Значи има и поголеми и помали плати. На секој според заслугата и снаодливоста. Тие со поголема плата можат повеќе да си дозволат, тие со помала ќе си се стиснат и ќе одат по принципот на штедење. Секој ќе си ги пружи нозете колку што му е чергата. Нели е така?
Се слагам, мада јас би рекол дека дупло поголем е бројот на оние што не земаат 400 евра, споредено со оние што земаат 400 и повеќе...

А за тоа со чергата, јебига... ќе дојдиме до моментот дека цените се реални, нереални (минимални) ни се примањата.

М

Мартин`

Гостин
20-25% од работоспобното население ни е невработено а 60% од населениево едвај двајцата дома зимаат 400-500 евра они прават муабет за еден член по 400~ евра алооо и 200 евра било нормална сума за некој за 20~ годишник пример што ја троши за излегување лол ? плус тука ставете трошоци за нивните деца за факултети, за сметки, автомобили и слични работи па видете колку реално ќе им останат за излегување на истите ..

Не сум фала богу во таа категорија но реалноста е сосема друга ..

I

Iblis

Гостин
Шејм он ми, сега видов дека си напишал просешни примања. Извини, моја грешка. Епа вака. Во државава просечна плата мислам дека е 400 евра. Значи 400 евра од едниот и 400 евра од другиот тоа се 800 евра месечно.
Јас се извинувам, ама каде тоа просечната плата е 400 евра?Мислам во кој град? Јас најголем дел од луѓето кои ги познавам имаат плата од 200-300 евра, под услов да се во заедница и двајцата да работата(има и такви) , 400-600 евра им е месечното заедничко примање, па затоа и ме интересира за кој град станува збор. Иначе кога ќе почнеш да правиш и трошиш твои пари ќе увидиш подобро дали 1000-ка е многу или малку за излегување, лесно е со туѓи пари.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
Првин кажи кои ти се примањата, па после да ти кажеме како ние би се избориле со тие примања. А пошто примањата си се нели приватна работа и нормално нема да кажеш (таков ни е менталитетот во Мк) тогаш не барај да ти кажеме како би се избориле.

Шејм он ми, сега видов дека си напишал просешни примања. Извини, моја грешка. Епа вака. Во државава просечна плата мислам дека е 400 евра. Значи 400 евра од едниот и 400 евра од другиот тоа се 800 евра месечно. Е сеа од тие ќе одделиш за сметките (зависи тука колку секој троши) ама еве нека бидат 200 евра за сметки. Остануваат 600 евра. За храна зависи што ќе купуваш месецот ама нека отидат еве 300 евра. Остануваат 300 евра за трошење по твој кеиф. На тебе останува дали ќе си купиш нешто на пример една мајца е 50 евра од најк, адидас е сеа ти ќе купиш повеќе и еве нека останат 150 евра за излегување. Во месецот има 4 недели значи 4 пати излегување по 3000 денари тоа е скоро 200 евра ама ќе се стиснеш малку и ќе потрошиш помалце нели како викаат колку што ти е долга чергата, толку ќе си ги пружиш нозете. И место 200 ќе потрошиш 100 и ете ти 50 евра за уште една мајца од најк адидас пума итн.
и СЕ ќе беше убаво и реално според твојот пост ако имаше максимум 100 тина илјади невработени во државата,а платите во приватниот сектор беа просечни евра

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Извини, ама јас не ги вброив родителите во листата акање по кафичи. Начукале по 40-50 години и ќе акаат по кафичи? Има ли логика? Тие се за да се грижат за децата и домот. А да не збориме дека не зимаат сите во Мк по 400 евра, туку тоа ти е просек. Значи има и поголеми и помали плати. На секој според заслугата и снаодливоста. Тие со поголема плата можат повеќе да си дозволат, тие со помала ќе си се стиснат и ќе одат по принципот на штедење. Секој ќе си ги пружи нозете колку што му е чергата. Нели е така?
Срце тоа убаво. :)

Ќе те видам кога ќе дојдеш ти на триешче, не на пеесет, па коа ќе почнат да те гледаат шмизлите на твоја возраст што си сега како баба и ќе викаат што бара оваа со нас у дискотека. А ти сакаш да денсаш...

Туку, немам намера да ти ги нападнам конзервативните сфаќања и малограѓанскиот начин на размислување којшто го сееш по форумов, али, сериозно, дали бе размислуваш некад сама, онака, без страни тела во тебе, без туѓи пропаганди...

400 евра плата? Кај си ти дизајнер? У штабот на ВМРО?

Цените во македонските локали се набиени зашто знаат дека македонскиот народ ќе ги плати макар и да се два пати повисоки. Не се работи за чергата и должината на нозете, туку се работи за парите и краткоста на умот. Македонскиот народ има обичај, култура, да седи во кафани и за тоа е спремен да си го продаде животот. Затоа цените се толку високи а сепак се платени.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.893
Поени од реакции
12.431
Првин кажи кои ти се примањата, па после да ти кажеме како ние би се избориле со тие примања.

Шејм он ми, сега видов дека си напишал просешни примања. ..
Затоа и не прашав пошто во најмала рака е неучтиво во било која поцивилизирана земја, да прашам некого за приходи :)
Елем, просечна плата е 21 илјада денари што би било негде 680 евра (ај 700) во некои услови на двајца вработени. Остануваат 500 евра

Но да не ситничариме, нека се и 800. Без да пресметуваме ние, синдикатот пресметал дека за основни потреби треба да се издвојат 500 евра, 31 илјада денари. Пресметката е направена за семејство без автомобил и за најосновните трошоци (на пример за здравство се трошат просечно многу повеќе од 500 денари месечно, превозот со автобус исто така чини повеќе од 2300 денари односно 3500-4000 денари за превоз на тројца скоро исклучиво со автобус). Битен момент е и овој дел од анализите на синдикатот, дистрибуција по висина на плати

„Ако направиме дополнителна анализа ќе видиме дека само 9,1 отсто од вработените имаат плата од 21.000 до 30.000 денари, а само 2,3 отсто имаат плата над 30.000 денари“, изјави Митревски.
остатокот од 88% најверојатно е под 21.000 денари.

Дури и да претпоставиме дека остануваат 300 евра, со истите треба да се наполни гориво (1 резервоар чини околу 2500 денари), да се регистрира и одржува возилото, да се има дел за поправка на апарати за домаќинството, инсталација и други одржувања во домот, да се платат давачки за школо, факултет, да се тргне макар на излет макар 1-2 пати во годината до Маврово, Берово, Козјак...да се даде како што велите џепарац кој достига висина од 5-7 илјади месечно само за едно дете (да не ситничарам 2 пати неделно по 500тче ете нека се 4000 денари х 2 = 8.000 денари)...и така натаму. Казните и дополнителните непланирани издатоци овде не ги ни сметам пошто е незамисливо и да се платат регуларно.

на пример една мајца е 50 евра од најк, адидас
вакво нешто кај најголемиот број семејства е одамна заборавено. Можеби неик или абидас земаат од пазар или поефтини продавнички, но најк...е најчесто недостижна роба за тие семејства.

Но под претпоставка дури и да лажеме за примањата (иако ујп постојани врши контрола), ај да кажеме дека реално се многу поголеми...се прашувам која е причината за овие состојби со задолженоста
Граѓаните се полошо управуваат со парите. Според Народната банка задолжувањето на граѓаните и компаниите продолжува да расте, а зголемен е и бројот на лошите пласмани на деловните банки.
СЕ НАТРУПУВААТ ДОЛГОВИТЕ КОН ФИРМИТЕ И БАНКИТЕ
Секој граѓанин задолжен со 1.300 евра за државата
податокот за 1300 евра се однесува на март 2010, сега во мај 2011 долгот е пораснат и изнесува
Секој вработен Македонец должи по 2.400 евра за кредит.
Вкупните долгови на граѓаните и на фирмите кон банките изнесуваат околу 3 милијарди евра, од кои 1,1 милијарда евра должи населението. Во просек излегува дека секој вработен граѓанин (450.000 кои ги регистрира УЈП за кои се плаќаат придонеси) им должи на банките по 2.444 евра, односно едно четиричлено домаќинство со двајца вработени должи околу 5.000 евра во банка за кредити.
И кај сме сега тука ние родителите у оваа забава, прошетки, облека, џокинг, факинг ролинг, муви, тиатар адр перформансес енд плежр...или фрли све тоа над 40 у старо железо :) па затоа бе опасна затупавевме као луѓе

I

Ivanovska

Гостин
Во право си, не ги ставив во пресметката тие трошоци, ама види јас и неможам да направам просечна пресметка бидејќи секој различно троши. Ете ти велиш некој не оди во најк и адидас што е точно, а некој оди (на пример јас) али тоа е веќе друга тема. Значи сите различно трошиме и имаме различни потреби па секој нека си прави пресметка за себе и ако не му одговараат цените во кафичите немора ни да оди. Охриѓани имаат една многу јака поговорка: Ак не ви чинит не идајте. :D

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Искрено 1000 че се поминува просек,барем во скопскиве дискотеки.Влез тие околу 150-200 денари.Една сечена пијачка ти е 200 денари.Такси(за тие што пијат) ти е исто доста скапо 200 че натаму наваму.Ако пред дискотека одиш негде на пијачка ти е исто 200 денари.Јадење после диско 120-140.Цигари и мастики заедно 100че.Вака изгледа едно просечно излегување.

Има и други искачања.Понеделник во Хавана.Натаму со бус 25(ако имаш слободна 0денари),влез е слободен во Хавана,не пиеш ништо внатре накај дома си идеш пак со бус,или пешки или 4ца делите такси по 40 денари.Значи може да се излезе и со 50 денари.

Трет начин на излегување-мноооогу пари.У кафич флаша,со неколку ред була,кока коли,сокови,води,мезе.Во диско пак флаша 7000 е Јамесон у 69.Со тоа да ставиш и други глупости сокови енергетски пијачки и слично.Јадење,частење рандом курвици искачање ти е 100 евра.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Во право си, не ги ставив во пресметката тие трошоци, ама види јас и неможам да направам просечна пресметка бидејќи секој различно троши. Ете ти велиш некој не оди во најк и адидас што е точно, а некој оди (на пример јас) али тоа е веќе друга тема. Значи сите различно трошиме и имаме различни потреби па секој нека си прави пресметка за себе и ако не му одговараат цените во кафичите немора ни да оди. Охриѓани имаат една многу јака поговорка: Ак не ви чинит не идајте. :D
Чекај бе девојченце уште си малечко. Ќе почнеш да излегуваш ќе сакаш да одиш на кафенце па ќе правиме муабет за цените.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.893
Поени од реакции
12.431
Во право си, не ги ставив во пресметката тие трошоци, ама види јас и неможам да направам просечна пресметка бидејќи секој различно троши.
Секако со овие цени и приходи не збориме за некои брендови...освен макстар патики можеби, ала бренд. Збориме за некои просеци во трошоци и примања.

За хоби не вреди ни да се спомене

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Да се начукаш? А ти излегуваш за да се начукаш во кафич? Епа чукај се кога си решил мада тоа е мн глупо, ама немора да се чукаш со џек и чивас за да си поминеш убаво. Уствари немораш воопшто да се чукаш за да си поминеш убаво бидејќи така ќе си поминеш лошо, ама твоја одговорност си е тоа. :D Иначе 1000 на вечер не е премногу за млад човек, ја трошам од 1000 до 3000 што за сок, што за бензин, што за хамбургерче од мекдоналдс, што за некој концерт, што за частење на другарките (другарите нејќат да прифатат, се прават нешто фраери :P) и летнуваат парите. :D Кога не частам јас помалку трошам. Ама па и ова не е секоја вечер, али 1000 секоја вечер кога излегувам ми лета. Така да да се вратиме на муабетот, 1000 за млад човек не е премногу.
Не пијам алкохол воопшто. Само беше соодветен пример.
И за тебе не е многу 1000-3000 денари на вечер.
Со 400-500 евра месечни примања колку што има просечно семејство, како 1000 до 3000 денари?
Што , ја 50 евра на искачање да трошам 4 пати ако искочам у месецот сум истрошил 40-50% од целосните примања во фамилија.
Ако имаш повеќе пари - имај, никој не ти брани.
Ама прочитај колку се примања на просечен македонски граѓанин, колку е просечна плата и колку се просечни приходи а воедно и расходи во едно просечно семејство.
Јас последен пат имав 1000 денари во џеб за роденден, само да ти дадам споредба.

PokerFace

I'll never be the same..
Член од
30 март 2009
Мислења
1.212
Поени од реакции
623
Да се начукаш? А ти излегуваш за да се начукаш во кафич? Епа чукај се кога си решил мада тоа е мн глупо, ама немора да се чукаш со џек и чивас за да си поминеш убаво. Уствари немораш воопшто да се чукаш за да си поминеш убаво бидејќи така ќе си поминеш лошо, ама твоја одговорност си е тоа. :D Иначе 1000 на вечер не е премногу за млад човек, ја трошам од 1000 до 3000 што за сок, што за бензин, што за хамбургерче од мекдоналдс, што за некој концерт, што за частење на другарките (другарите нејќат да прифатат, се прават нешто фраери :P) и летнуваат парите. :D Кога не частам јас помалку трошам. Ама па и ова не е секоја вечер, али 1000 секоја вечер кога излегувам ми лета. Така да да се вратиме на муабетот, 1000 за млад човек не е премногу.
You must be the smarty one во секоја е*ана тема нели?
Ако твоите зимаат огромни плати и имаат само едно дете т.е ТИ, може да си дозволат да те галат колку сакаат. Мајка ми и татко ми ЗАЕДНО имаат плата од 400,500 евра башка се со ДВЕ ДЕЦА (како поголемиот дел на фамилии во македониичкава). Вие богаташите здружете се и перчете се на друго место, овде ни е местото на нас со просечни примања, на нас кои скап ни е животот во државава.

Он: Сте ми ја заборавиле Струмица. :love:
Немам пиено нешто жестоко али човече кафињата се џабе! Несот е голем, преубав и е 50 денари, турското е 30, макијатото мислам исто како и турското. Живо џабе, а кафулињата се ем средени, ем музиче асално. Башка и во тоа Ловен дом мислам се викаше (кафанче) и таму било живо џабе.

I

Ivanovska

Гостин
Чекај бе девојченце уште си малечко. Ќе почнеш да излегуваш ќе сакаш да одиш на кафенце па ќе правиме муабет за цените.
Ако во твоето време на 18 години не се излегувало, сега е поинакво време чичко Алекс. :D
Вие богаташите здружете се и перчете се на друго место, овде ни е местото на нас со просечни примања, на нас кои скап ни е животот во државава.
Абе готово, јас ако сум богаташ тогаш незнам што се вистинските богаташи. Богаташ со 1000 највеќе 3000 ( и тоа не секогаш 3000) во џеб на излегување. Абе ајде бегај таму. Знаеш шо се вика богаташ? Место кревети од дрво да имаш кревети од пари дома. Е тоа ти е богаташ.

PokerFace

I'll never be the same..
Член од
30 март 2009
Мислења
1.212
Поени од реакции
623
Абе готово, јас ако сум богаташ тогаш незнам што се вистинските богаташи. Богаташ со 1000 највеќе 3000 ( и тоа не секогаш 3000) во џеб на излегување. Абе ајде бегај таму. Знаеш шо се вика богаташ? Место кревети од дрво да имаш кревети од пари дома. Е тоа ти е богаташ.
Каде тоа? Во Англија, Америка?
Кај нас богаташ си ако можеш да си дозволиш пристоен живот без кредити и слични срања. Да можеш да си го купиш телевизорот што го сакаш притоа да не ти виси уште и рата од кредит за исплаќање на истиот. Јас и сестра ми по 100 денари зимаме од дома и тоа НЕ секој ден и пак мама се жали дека немале пари! А ти секој ден од 1 000 до 3 000 и уште ми се перчиш тука. Јас патика од најк не можам да си земам, а не блуза од 50 евра! И така е со поише од пола од фамилииве!!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom