Идеја за сопствен бизнис

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Пуканки и американски крофни.

Член од
25 јануари 2011
Мислења
505
Поени од реакции
216
Не е тоа тоа! Барем не она што го очекував или еден потенцијален корисник на една ваква куќа. Не зборувам јас за Хибридна куќа. ниту за енергетски ефикасен дом, зелен дизајн или за марсовци..... Зборувам за Нискоенергетските куќи (Low Energy House) или за пасивни куќи Passive House. Мислев дека во поднасловот Нискоенергетски градби ќе најдам нешто од оваа материја ама се излажав..... Ете некој Питерсон објаснувал дека за нискоенергетска куќа, требало повеќе од тоа да се купи *штедлив* бојлер.... но и многу повеќе од тоа да се гаси мониторот или да се става на стенд бај, да се гасат ДВД-јата.... или да се гасат сијалиците! Веќе кога чланакот носи име *градби* каде ви е разработена таа тема? Само за Hi-tech технологии и трици еколошки и економични сијалици од 500 денари или панели за топла вода кои со бојлер ќе вио заштедат електрична енергија толку колку за 15 години да ја исплатите инвестицијата.... или што велите:
Можел да се управува преку компјутер и притоа ја исклучува струјата на одредени штекери според програмиран тајмер или рачно, со кликање на глувчето. Се разбира, ова е само еден дел од мерките кои може да се преземат за да го претворите вашиот дом во нискоенергетски или енергетски независен
ова ли е за нискоенергетската градба? Што не кажувате вакви работи? :ROFLMAO: ..... А каде е градбата?
А за пелетите или брикети не прашувај дали имам слушнато.... слушнато имате вие од ојле дојле.... и сосема ПАУШАЛНО пишувате дека било ТОП! Јак бизнис и тоа зелен...
Јас сум во бизнисот те фирмата во која работам! Ти објаснива МКД Владе и Конкрит, напишав и јас што мислам за тоа....несакам да се повторувам!
Чети овде за пасивни куки. Оште: http://pasivni.kashti.com/

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Еве Змиго еден предлог прати текст за нискоенергетски градби едуцирај не не само нас веќе и другите луѓе со задоволство ќе го објавиме.

А за палетите и брикетите, на блогот се пишува за нивните карактеристики како потенцијално гориво. Податоците шти ги прикажавме не ги измисливме тие се, тоа е факт. Никаде во текстовите не пишувавме дека бизнисот со брикети е ТОП како ти што тврдиш. Во текстот зелени бизниси производство на пелети го спомнавме како потенцијален добар бизнис. Па и самиот МКД Владе според неговите пресметки потврди дека производство на пелети/брикети е потенцијално добар бизнис за наши услови.
Еве како шлагворт заклучок што напиша Владе, со што во потполност се сложувам:
*значи сума сумарум ако немате пристап до веќе сува букова пилевина или комбинирана од која поголемиот дел е бука тогаш не ни размислувајте за нешто посериозно освен за свои домашни потреби.*
Верувај ми нашиот те фирмата во која работам -со капацитет на производство и преработка на бука огромен за наши услови, се работи за вложување на милионски суми во машини (не зборувам за пилана со машини од 50-60,000 Евра која дневно има 2-3 кубика отпад)....зборувам за еден голем капацитет и пак кубуриме со отпадот и непотребната отпадна секундарна граѓа која ја користиме за производство на брикети.... слично нешто би било и со пелети!
Еве што пишувате во натписот да те потсетам:
Големи пари од зелени бизниси
Во време на економска и финансиска криза е доста тешко да се најде соодвенто вработување или да се започне сопствен бизнис. Инвеститорите потешко се одлучуваат да инвестираат во отворање на нови капацитети, граѓаните имаат намалена платежна моќ, банките тешко се одлучуваат за поддршка на бизнисите со поволни кредити итн. Сепак една индустрија без разлика на сите овие неповолности продолжи да расте. А тоа е таканаречената зелена индустрија...
Нема пара, најмалку голема во производство на пелети или во монтажа на соларни колектори! ..... Тоа е ко 1+1=2!
А за Нискоенергетските куки, ќе ти пратам линкови.... со задоволство!:)

Упссссс...еве ти еден линк од Бај Ганчо - Пирин, за пасивни куќи:
http://pasivni.kashti.com/
е сега *мало морген* пасивни јужно од Виена (или Љубљана) ами нискоенергетски.... ОК ако така вели Пирин, можеби нашите ист соседи постигнале стандард на градење за да може градбата да се дефинира како Pasive!?
има има доста на нет, само треба да се побара.

A

Accipiter82

Гостин
То што го цитира само го потврди она што го реков а тоа е да не го форсираме бизнисот за брикети/пелети и дека не тврдиме дека е бизнисот ТОП. Да лежат пари во зелената индустрија лежат, да не е доволно искористена не е.

Со задоволство го чекам твојот текст а не линкови, ама пак благодарам на понудата за линковите.

А има нешто со што се сложувам со тебе и хибридни и пасивни и какви не куќи се нискоенергетски куќи бидејќи сите тие имаат иста карактеристка - пониско трошење на енергија за разлика од конвенционалните куќи.

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
почнав еден проект па да видиме како ке оди.
па повелете овде
Едно прашање ако може?

-Колку години имате,ти и твоите другари...т.е кое одделение сте.

Зар стварно мислиш дека некој ќе ви уплати на жиро сметка со таков сајт,направен миженка....па добро бе свесни ли сте дека бизнисов ви бара поверење,а не да ги мајтапите луѓето со вакви странички.

Оценка за страната од 1 до 10... минус 100!

п.с Седнете и потхитно да ја средите.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.086
Поени од реакции
23.549
Едно прашање ако може?

-Колку години имате,ти и твоите другари...т.е кое одделение сте.

Зар стварно мислиш дека некој ќе ви уплати на жиро сметка со таков сајт,направен миженка....па добро бе свесни ли сте дека бизнисов ви бара поверење,а не да ги мајтапите луѓето со вакви странички.

Оценка за страната од 1 до 10... минус 100!

п.с Седнете и потхитно да ја средите.
за твоја информација нема тука никакви деца уште помлаце множина а за кое одделение сум ми пишува во профилот колку години сум требаше само да прочиташ и ке ти стани јасно отколку да се истрчаш и да искоментираш нешто и нормално да се изглупираш. од вакви експерти ни пати државата, а како второ сега засега верувал или не сум сосем задоволен од бројот на трансакции.страната можеби и не ти е по кеф спрема твоите високи стандарди и желби( незнам можеби си по струка информатичар или што и да е) ама со оглед дека многу добро ми одеше и без неа толку време мислам дека сосем добро си ја брка работат за што е наменета и ги има сите потребни информации млад господине( пошто незнам на што години си ).
--- надополнето: Aug 25, 2011 8:59 AM ---
Абе еден саглам домеин да купевте, вака ќе ве сметам за несериозни.
секој има право на свое мислење па макар било и грешно сепак е тоа твое мислење.
и незнам од каде тоа цело време во множина се обраќате и како заклучивте дека сме повеќе ?!?
вас никој со вие ви се нема обратено!!!! ако е тоа така тогаш нема ни што да се коментира повеќе самото си кажува на кое ниво сте ( да не се сватиме погрешно).

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
па повелете овде
занимливо :) не заборавајте само дека македонскиве овци се многу понедоверливи ..со право ..од останатите...

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Машина за пуканки ?
Најновиот проект на Војо ?

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
па повелете овде
Дечко, добро е ти што си почнал. Но без добра интернет страна (кога велам добра на скала од 1 до 10 - да биде барем 5) сериозен бизнис не се тера.
Дај инвестирај 10 евра за еден сериозен domain. Не се големи пари :)
И интернет страната треба да ти биде средена. Да имаш информации за тоа кои сте и што работите, од каде набавувате, колку провизија земате и слични работи.
е
Кога станува збор за купување преку интернет, веб страната ти претставува продавница во реалноста, во која јас не би влегла ако има 5 прсти прашина, искршен мебел и продавач/ка што гледа само како да ме избрка од дуќан. Како во Еуроазија:P

Патем, би одел да јадеш хамбургер во сендвичара во која има повеќе ѓубре отколку луѓе?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.086
Поени од реакции
23.549
Дај инвестирај 10 евра за еден сериозен domain. Не се големи пари :)
И интернет страната треба да ти биде средена. Да имаш информации за тоа кои сте и што работите, од каде набавувате, колку провизија земате и слични работи.
Како што нагласив, ова го работам од порано а страната е само бонус. Така да сега засега сметам дека нема потреба од тоа. За потаму боже здравје.
За другите забелешки кои ги нагласи како за набавувањето и провизијата која ја земам ги има на страната и тоа прилично воочливи.

Kajgana Shop

На врв Bottom