Телекабел интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.099
Поени од реакции
1.374
Kако да ја подесам конекцијата за на Macbook... Знае некој?
Адресата се доделува целнсно автоматски треба само етернет портата да ти е активирана.Ако веќе си имал приклучено компјутер со тој модем јави им се и кажи им да ти го ресетираат модемот да ти пуштат нова ИП адреса дека имаш нов компјутер.

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
Адресата се доделува целнсно автоматски треба само етернет портата да ти е активирана.Ако веќе си имал приклучено компјутер со тој модем јави им се и кажи им да ти го ресетираат модемот да ти пуштат нова ИП адреса дека имаш нов компјутер.
а мене еднаш ми рекоа дека не можеле да ми сменат туку модемот сам си менва
тогаш знам дека ги прашав како да си сменам ИП

туку батето видов пред некој ден вложило 10 мил евра во станбено деловен комплекс во штип а за операторот? аш, нема пари :tapp:

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.009
Поени од реакции
5.664
Го средив некако... Сепак фала за инфото ;)

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.099
Поени од реакции
1.374
а мене еднаш ми рекоа дека не можеле да ми сменат туку модемот сам си менва
тогаш знам дека ги прашав како да си сменам ИП

туку батето видов пред некој ден вложило 10 мил евра во станбено деловен комплекс во штип а за операторот? аш, нема пари :tapp:
Модемот во никој случај сам не си доделува ИП адреси.Телекабел дава статички адреси и мора од централа да го ресетираат за да се избрише стара и да добиеш нова.Знам дека за секој даваат по 2 адреси пример ако сакаш да ја смениш ако ти е со УСБ поврзам земи стави го со лан кабел ако не обратно.Така ќе повлечеш нова адреса ако претходно не е зафатена. Инаку да зграда прави

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Или смени си ја MAC адресата на мрежната/рутерот..

Член од
21 март 2011
Мислења
86
Поени од реакции
40
Или смени си ја MAC адресата на мрежната/рутерот..
И мене ми кажале дека не можам да менувам IP или MAC адреса, дека е автоматски од кај нив. Ако не е некоја комплицирана постапка, кажи да пробаме и ние. Мојот модем е моторола.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.227
Поени од реакции
14.561
И мене ми кажале дека не можам да менувам IP или MAC адреса, дека е автоматски од кај нив. Ако не е некоја комплицирана постапка, кажи да пробаме и ние. Мојот модем е моторола.
MAC Адреса неможеш да смениш можеш само да клонираш т.е. привремено маскираш
А зашто да се мачиш јави се на техничка подршка речи им мак адресава што пробува сеа да се конектира да ми ја пуштите и готово :D

Член од
21 март 2011
Мислења
86
Поени од реакции
40
Дали знае некој на configuration page на модемот меѓу кои граници треба да биде сигналот на upstream и downstream power и SNR за да има нормална конекција?Некогаш ми снемува конекција, а модемот работи и бројките на сигналите се различни од оние додека има конекција.

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.808
Поени од реакции
1.529
Значи во Кавадарци наскоро треба да почне Телекабел да работи. Задоволни ли сте од нетот?

Најважното прашање што сакам да ве прашам е: Дали имате проблеми со следење на натпревари online? Пример на veetle или било каде?

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Ако имаш рутер, смени ја таму. Пример, кај мене се менува во Setup -> MAC Address Clone.

Ако немаш, т.е. си директно поврзан на модемот, можеш или со некој програм како etherchange, или рачно во опциите на конекцијата (Properties -> Configure -> Advanced -> Network Address). Ќе треба веќе да ја знаеш старата/сегашната адреса.

Како и да е, новата MAC адреса треба да биде слична на старата.

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.099
Поени од реакции
1.374
Значи во Кавадарци наскоро треба да почне Телекабел да работи. Задоволни ли сте од нетот?

Најважното прашање што сакам да ве прашам е: Дали имате проблеми со следење на натпревари online? Пример на veetle или било каде?
Мој совет е да не се залеташ одма со ставање почекај некој да стави друг па кај него види како ќе биде.Кавадарци е нова дестинација и поради тоа ти треба некој од таму да ти каже.

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.808
Поени од реакции
1.529
Мој совет е да не се залеташ одма со ставање почекај некој да стави друг па кај него види како ќе биде.Кавадарци е нова дестинација и поради тоа ти треба некој од таму да ти каже.
Добро размислуваш, мрежата ке им биде нова но веројатно полош неможе да биде интернетот од моменталниот што ни го пружа Инел кабловската... Ке почекаме ке видиме.

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.099
Поени од реакции
1.374
Добро размислуваш, мрежата ке им биде нова но веројатно полош неможе да биде интернетот од моменталниот што ни го пружа Инел кабловската... Ке почекаме ке видиме.
Ако си ги прелистал претходните страни најголем дел од постовите се во негативен контенст.Порано и јас имав проблеми со интернет но во поселедно време навистина брзината ми е стабилна како никогаш до сега.Да не го урочам ама ми држи а исто нешто што особено ме изненади што со месеци немам проблем на бафер на јутјуб.Порано беше невозможно да гледаш без да се изначекаш.Во поглед на торент брзина во просек ми оди 850-920кбпс што е брзината што ја рекламираат.Е сега знае некогаш да не иде толку ама ајде да прогледам низ прсти.Сега чим таму се нови нема корисници и нова опрема значи би требало да имаш добар интернет но за да се осигураш можеш да почекаш малце.Ама телевизијата им е лоша во поглед на канали.Ништо нема така да....
Еве ти спидтест од телекабел Штип

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
само да нема лимит инаку не се лоши во последно време (мислам за стабилност,јутуб.....)

да да еве мала пофалба до нив
иако се нервирам многу за е_аниот лимит
пак опцув - џабе ги фалев :pos:

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.808
Поени од реакции
1.529
Абе џабе е и брзина и се, имам јас брзина ама работата е тоа што квалитетот на нетот е никаков па неможам да гледам online утакмици, тоа ми е целата работа. Ама изгледа само АДСЛ му е лекот, а тоа е пак прескапо.... И плус имаат некакви никакви лимити. По се изгледа ке се наоѓа некое решение друго.

Kajgana Shop

На врв Bottom