Стипендии

Член од
11 јуни 2010
Мислења
230
Поени од реакции
74
Имам едно прашање....

Ми кажаа дека при запишување на државен факултет, ако на листата (според оценки и матура или сл.) си меѓу најдобрите 10 што се пријавиле, тогаш добиваш стипендија од државата и немора да плаќаш партиципација, сега прашањето ми е дали ова се однесува само на Универзитетот "Кирил и Методиј" или и на Универзитетот "Гоце Делчев"?

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Имам едно прашање....

Ми кажаа дека при запишување на државен факултет, ако на листата (според оценки и матура или сл.) си меѓу најдобрите 10 што се пријавиле, тогаш добиваш стипендија од државата и немора да плаќаш партиципација, сега прашањето ми е дали ова се однесува само на Универзитетот "Кирил и Методиј" или и на Универзитетот "Гоце Делчев"?
Од каде ова? Втор бев на листа, ни стипендија ни бутур:) Првите што се на листата си влагаат во државна квота, зависно од бројот на студенти што ги примаат, останатите додека има место во приватна, си влагаат во приватна со повисока партиципација.

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.270
Поени од реакции
2.271
Од каде ова? Втор бев на листа, ни стипендија ни бутур:) Првите што се на листата си влагаат во државна квота, зависно од бројот на студенти што ги примаат, останатите додека има место во приватна, си влагаат во приватна со повисока партиципација.
Не бе, 5те најдобро рангирани не плаќаат партиципација..

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Од оваа година на универзитетот св „Кирил и Методиј“ првите 10 не плаќаат партиципација

http://www.ukim.edu.mk/mk_vest.php?v_id=66
Да речеме на медицински, кој 10 не плаќаат партиципација ? Што се запишале безразлика на смерот (Општа, Медиицнски Сестри, Логопеди) или по смерови првите десет ?

Член од
17 август 2008
Мислења
98
Поени од реакции
10
Да речеме на медицински, кој 10 не плаќаат партиципација ? Што се запишале безразлика на смерот (Општа, Медиицнски Сестри, Логопеди) или по смерови првите десет ?
сите заедно се рачунаат на пример на феит од сите смерови ранг листа се прави па најдобрите 10 исто и од медицина економски итн.

Opsessive fangirl

Безнадежен интелектуалец.
Член од
14 декември 2009
Мислења
291
Поени од реакции
137
Стипендија добиваат првите 10 рангирани студенти кои се запишале на факултетот, без разлика на кој смер. Сепак, на медицински годинава само на општа медицина има 40 души со по 99 поени така да гарант тие ги добиваат стипендиите.

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Стипендиите за првите 10 од годинава се само покривање на тие 200 евра за упис?

Opsessive fangirl

Безнадежен интелектуалец.
Член од
14 декември 2009
Мислења
291
Поени од реакции
137
Да. А подоцна ако одржуваш просек на 8.00 можеш да конкурираш за месечна стипендија од околу 3000 денари (не сум сигурна баш колку).

AFI

Член од
17 ноември 2009
Мислења
389
Поени од реакции
98
Луѓе како беше тоа еден предмет ако не ти е положен да го прикриеш. На студенски треба на тетките да им кажеш да не го пишат или...имам просек 9.00, а еден предмет немам положено...(го поништив):mad:

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Кога излегува конкурсот за студентски стипендии?
--- надополнето: Aug 25, 2011 11:21 AM ---
И лани беа така. Дополнителни трошоци од видот на осигурувања, глупости си ги плаќаш. Некои 2000 - 2500 ќе си ги даеш во секој случај
Инаку, лани бевме само првите 5 со стипендии - напреднале оваа година, браво! :)

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Луѓе како беше тоа еден предмет ако не ти е положен да го прикриеш. На студенски треба на тетките да им кажеш да не го пишат или...имам просек 9.00, а еден предмет немам положено...(го поништив):mad:
На кој факултет си? Кај мене на ФЕИТ имаме 10 предмети во годината, со 1 неположен би имал 90% положени, така да фаќам услов. Во договорот стои дека 90% од предметите треба да ти се положени.
На економски другариве во втора имаа 7 предмети, и 1 неположен предмет е помалце од 90%:)
--- надополнето: Aug 25, 2011 11:46 AM ---
А тоа со криењето на предмет или со криење на предмет што ти е со слаба оценка... умрело тоа време, бар така ми кажаа постарите:)

Kajgana Shop

На врв Bottom