Overclocking

• Креатор на темата STOLE_MKD
  • Време на започнување

Ultra-Laser

Hack The Planet
Член од
21 јули 2006
Мислења
139
Поени од реакции
15
(БЕЗ НАВРЕДИ!) Ako te interesira Crysis 2 ja igram bez da secne .... Da ne praam muabet toa deka mi e na full grafika

Член од
16 октомври 2009
Мислења
593
Поени од реакции
28
(БЕЗ НАВРЕДИ!) Ako te interesira Crysis 2 ja igram bez da secne .... Da ne praam muabet toa deka mi e na full grafika
Твојот процесор E7400 и јас го имам ти кажав и во претходниот пост и стандард е не е клокуван па и јас на свртев Crysis на фул.

Член од
15 април 2009
Мислења
657
Поени од реакции
112
играјте крајсис 1 , не 2. Или почекајте да излезе B3 па тогаш да ви ги видам C2D.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Сега да не претеруваме момци, јас да е веќе стара роба E7400 ама не е толку лош, општо познато е дека Core 2 duo се по агилни процесори од Q6/8xx серијата, и во игри се носат одлично, па дури и побрзи се од квадовите во во значителен дел од игрите, кои не се оптимизирани за повеќе од 2 јадра. Е сега, Q9xxx/i5/i7 се веќе друга приказна.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
играјте крајсис 1 , не 2. Или почекајте да излезе B3 па тогаш да ви ги видам C2D.
Јас двете ги играм, одлично одат. Не верувам дека B3 ќе ми направи било каков проблем.

C2D E6550 3.3 Ghz

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Верувај, Q9650@4.2GHZ е тесно грло за BF2, а камоли BF3. BF серијалот е Cpu intensive as hell.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Верувај, Q9650@4.2GHZ е тесно грло за BF2, а камоли BF3. BF серијалот е Cpu intensive as hell.
Не се секирај, има различни резолуции :)

А и секако ќе има пачеви, ама нема да ми сецка 100% :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Резолуцијата не менува многу за ботлнек, дури и да користиш 2560x1600 (резолуција која е GPU intensive) пак мининалните фремови ќе страдаат, како и да е ако вадиш 40/50 фрема нема да имаш проблем, освем во деловите каде што има интензивна физика и голем број на ефекти, сепак е 32 vs 32...а во такви услови процесорите се користат максимално, т.е. има масивни физички паралелни пресметки или на кратко физика, и да колку пониска резолуција толку поголем cpu bottleneck.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Резолуцијата не менува многу за ботлнек, дури и да користиш 2560x1600 (резолуција која е GPU intensive) пак мининалните фремови ќе страдаат, како и да е ако вадиш 40/50 фрема нема да имаш проблем, освем во деловите каде што има интензивна физика и голем број на ефекти, сепак е 32 vs 32...а во такви услови процесорите се користат максимално, т.е. има масивни физички паралелни пресметки или на кратко физика, и да колку пониска резолуција толку поголем cpu bottleneck.
Single Player ми е битно :)

Woofer

I'm a very neat monster.
Член од
21 април 2010
Мислења
854
Поени од реакции
325
Single Player ми е битно :)
Single Player немаш гајле, али multiplayer нема да можеш да ја играш мазно во никој случај, без разлика дали е na low или high, играта ги искористува максимално сите јадра од процесорот а за графичка можеш да поминеш и со некоја mid-range.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Single Player немаш гајле, али multiplayer нема да можеш да ја играш мазно во никој случај, без разлика дали е na low или high, играта ги искористува максимално сите јадра од процесорот а за графичка можеш да поминеш и со некоја mid-range.
Тоа ми е јасно, но нема да играм мултиплеер, никогаш не сум ни играл од овие. Сакам приказна, не само пукање и собирање убиства.

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
JimmyHoFa (БЕЗ НАВРЕДИ!) i nekes nekoi raboti da gi svatis sto gi kazuvam.... ne glumi nesto sto ne si dovolno informiran okolu toa.... Znaci pak ke povtoram sto sakav da kazam ... Poveke se isplati da se kupi c2d poso e mnogu poeftin od C2Q....Znaci za poeftini pari mozes da dobies odlicen overklokuvan procesor koj e stvarno brz i ima razlika vo normalna obicna upotreba... Nema sto tebe da ti pustam SS ako ne veruvas kladi se moze ke dobies 50 evra, a moze ke izgubis....ama bar ke te naucam kako se kloka i koja e potrbata za klokanje i zasto postoi poimot klokanje... za da dobies vo brzina i performanci.... Znaci pak sto sakam da kazam Ploca i proceso C2D mozes da kupis za 5000, dodeka ploca i procesor C2Q ke ja kupis za 8000-9000 denari.... Veke ako davam 8-9k ke dodadam use 50 evra i ke si kupam novi ploca procesor x6 i ramce..... Znaci se koj kolku mu drzi dzepot toa ke kupi .... znaci za 4-5k (pravam muabet ploca i procesor) se isplati da se kupi c2d , dodeka quadovite na intel i na staro drzat cena , sto poveke mu se isplati na bilo koj da kupi nov x6 phenom otkolku quad
izgleda ne si sedel na quad zatoa vaka zboris pogotovo ne na kloknat quad. I razlikata pomegu lga 775 maticna i quad ili duo e najveke 2500 denari sto ne da se isplati, nesto kako duplo poveke se isplati. Za da me razberes polesno maticnata e ista odnsno podobra lga775 maticna koja sto ima povisok fsb idealna za oveclock i najskapiot duo protiv najslabiot quad, quadot ke bide pobrz vo sekoj slucaj... Jas nema potreba da se zamaram so kladbi, ti cestitam ete si go oveclokuval na 4 Ghz bravo (ako e taka) pusti eden SS od 3D mark vantage vo performace mode i ke se uveris najprvo samiot, a potoa i nas ostanatite ke ne zakutis... sto drugo da ti kazam na usta site sme jaki o_O prolistaj po sajtovive ke vidis deka E8400 e 5000 den, a Q8200 e 5500 den so TX kuler...
--- надополнето: Aug 20, 2011 8:12 AM ---
Сега да не претеруваме момци, јас да е веќе стара роба E7400 ама не е толку лош, општо познато е дека Core 2 duo се по агилни процесори од Q6/8xx серијата, и во игри се носат одлично, па дури и побрзи се од квадовите во во значителен дел од игрите, кои не се оптимизирани за повеќе од 2 јадра. Е сега, Q9xxx/i5/i7 се веќе друга приказна.
mnogu jasno nikoj ne rece deka procesorot e los ili nesto taka ama sigourno ne e poagilen ili pobrz od E8400 koj sto e legenda pomegu duo procesorite... E8400 na 4Ghz vadi otprilika 8500 3D poeni dodeka bilo koj quad na 3Ghz vadi 10000+ 3D poeni sto ne e mala razlika.

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.160
Поени од реакции
5.938
@ JimmyHoFa: Дома имам E8400 на 4.00 GHz и од искуство ти кажувам дека овој процесор за игри е боље од било кој Quad што не е серија 9xxx (и нормално i-сериите). Заеби 3D Mark поени кога во performance per core ги јаде скоро сите процесори што се пред 2010та.
Не знам дали ја имаш читано статијава, ако не - обавезно прочитај ја.
Еве ти ги финалните резултати.

Али ти сепак разгледај ги сите тестови. Ќе видиш дека во многу од тестовите е подобар од сите AMD, па дури и i5-661 & i5-530.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
@ JimmyHoFa: Дома имам E8400 на 4.00 GHz и од искуство ти кажувам дека овој процесор за игри е боље од било кој Quad што не е серија 9xxx (и нормално i-сериите). Заеби 3D Mark поени кога во performance per core ги јаде скоро сите процесори што се пред 2010та.
Не знам дали ја имаш читано статијава, ако не - обавезно прочитај ја.
Еве ти ги финалните резултати.

Али ти сепак разгледај ги сите тестови. Ќе видиш дека во многу од тестовите е подобар од сите AMD, па дури и i5-661 & i5-530.
Точно, но види го бенчмаркот од BF3, и покрај тоа што е алфа верзија, не верувам дека нешто ќе се промени во конечната верзија.

Еден слаб Athlon II X4 620 има доста подобар фрејмрејт од E8400, а види ги Феномите и Q9550. Не верувам дека оверклокот нешто ќе промени. Можеби E8400 во 2008/2009/2010 беше одличен процесор за игри, но им дојде крајот на дуал кор процесорите.

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.160
Поени од реакции
5.938
Точно, но види го бенчмаркот од BF3, и покрај тоа што е алфа верзија уште,

Еден слаб Athlon II X4 620 има доста подобар фрејмрејт од E8400, а види ги Феномите и Q9550. Не верувам дека оверклокот нешто ќе промени. Можеби E8400 во 2009/2010 беше одличен процесор за игри, но им дојде крајот на дуал кор процесорите.
Хммм.... Интересни бројки...
Ама сепак ова е alpha верзија и се надевам дека до излегување ќе ја оптимизираат да работи и на двојадрени процесори. Не би биле фер ако не го направат тоа.
Плус ова е прва игра за која гледам вакви бројки.

Kajgana Shop

На врв Bottom