Еве еден мој мини-гајд за тоа како да дојдете до стабилен оверклок на X58 базирани конфигурации, и како BSOD кодовите можат да ви предочат која волтажа да ја подесите кога ќе се појават (т.е. какво значење имаат при нестабилен оверклок)
BSOD кодови,
0x101 = Зголемете Vcore.
0x124 = Зголемете или намалете Vcore или пак QPI/VTT мора да тестиратe за да дознаете што е.
0x0A = Нестабилен рам, или поточно мемориски контролер на процесорот, зголемете QPI ако не помогне, зголемете Vcore.
0x1E = Зголемете Vcore
0x3B = Повторно зголемете Vcore.
0xD1 = Намалете, или пак зголемете QPI/VTT
0x9C = Зголемете QPI/VTT но и зголемувањето на Vcore знае да помогне понекогаш, при овoj BSOD.
0x50 = Рам тајминзите, ферквенцијата на Uncore Multy-плаерот е нестабилна, зголемета ја Dram волтажата, подесете го QPI/VTT (мора да се тестира да се види дали бара повеќе или помалце волтажа) или пак намалете го Uncore множителот на најмногу X2 од меморискиот Multy т.е. ако е меморијата/множителот на истата X8 Uncore треба да виде X16 т.е. двојно поголем или +1/2 (опционално, најмногу +2) треба да се експериментира со ова за додатна стабилност.
0X109 = Не доволно Dram волтажа, или пак премногу тестирајта за да дознаете.
0x116 = Ниска North Bridge волтажа, или пак проблем со графичката, најчесто кај оние кои имаат мулти гпу конфигурации
Подоле ќе ги постирам и моите сетинзи, кои ми овозможија стабилен клок на X58 базирана платформа, i7 920 (C0 ревизија @ 4.1Ghz), што е многу тешко знаејќи колку се потешки за клокање C0 ревизиите на i7 -те, но сепак успеав да дојдам до целосно стабилен оверклок, после долго мачење
секако овие сетинзи се различни кај секого и зависат од многу работи но можат да ви дадат груба идеја и со мал tweak да дојдете до стабилност и успешен (доста висок оверклок)
Напомена дека за висок клок над 3.8/3.9Ghz ви требаат квалитетни компоненти, матична, ладење, меморија итн,
вистински квалитетни.
CPU FREQUENCY TARGET - 4.1Ghz
CPU VCORE - 1.38
TURBO MODE - ON
QPI VTT - 1.32
DRAM VOLTAGE - 1.62
BCLK - 196
CPU CLOCK - x21
ICH CORE - 1.20
ICH I/O - 1.6
IOH CORE - 1.2
CPU PLL - 1.7
MEMORY MULTY - x8
CPU CLOCK DRIVE - 800mV
PCIE ClOCK DRIVE - 900mV
LOAD LINE CALIBRATION - Enabled
PERFROMANCE ENHANCE - Standard.
CPU ENHANCED HALT (C1E) - [Disabled]
C3/C6/C7 STATE SUPPORT - [Disabled]
CPU THERMAL MONITOR - [Enabled]
CPU EIST FUNCTION - [Disabled]
П.С. Максимална температура на која што не смеете/сакате да дојдете при тестови , LINX, Prime 95, Intel Burn Test...според мене не смее да биде над 85c
најмногу, не би идел над 80 лично.