- Член од
- 20 август 2010
- Мислења
- 167
- Поени од реакции
- 24
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Мислам дека е нешто најефтино кај нас во книжара, мислам поефтино и од уплатница му доаѓа340 ден е..![]()
Мислам дека е нешто најефтино кај нас во книжара, мислам поефтино и од уплатница му доаѓа![]()
Ај ми треба брзо еден одговор:
Дали е потребно и фискална и сметкопотврда или може да се оправдаат потрошени пари само со сметкопотврда?
Налет...И двете, на татко ми книговодителот така го советува увек да прави кога зема нешто од фирма![]()
Налет...
Така го советува, или така мора...
Па...најпаметно би ти било, како и во секој друг занает , во почеток да одиш за „чирак’’ едно година дена кај некој искусен сметководител па тек после да размислуваш дали сам да отвараш бидејки вака, ко што читам, со квалитетите со кој располагаш за брзо време ќе завршиш во Идризово или на врата ќе имаш странки во афектна и непресметлива состојба....:helou: ЈАС СУМ ПОЧЕТНИК СМЕТКОВОДИТЕЛ И БИ САКАЛ ДА ЗНАМ ДАЛИ ИМА НЕКОЈ КОЈ ШТО СЕ РАЗБИРА ОД СМЕТКОВОДСТВО И ДАЛИ БИ САКАЛ ДА МИ ПОМОГНЕ ОКОЛУ НЕКОИ ПРОБЛЕМИ ШТО ГИ ИМАМ ВО ВРСКА СО СМЕТКОВОДСТВОТО. МОЖЕ ДА ПИШУВА НА ФОРУМОТ А МОЖЕ И ДА ПИШУВА ПРИВАТНО НА ПОРАКА. ДОКОЛКУ ИМА НЕКОЈ МНОГУ МУ БЛАГОДАРАМ И ЧЕКАМ ОДГОВОР:salut:
Едно без друго не иде, зашто на сметкопотврда можеш да изнапишеш какви сакаш суми, ама фискалниот апарат ти е доказ за таа сума. Така да обавезно сметкопотврда ако сакаш да правдаш трошоци.Ај ми треба брзо еден одговор:
Дали е потребно и фискална и сметкопотврда или може да се оправдаат потрошени пари само со сметкопотврда?
Би сакала доколку може некој да ми објасни накратко на кој начин се остварува книжењето.
Почнав да одам на пракса во една фирма , но вработената таму не беше баш најрасположена да ми објасни како се работи. Од тоа што гледав се обидов да сфатам, но имам дупки. Сепак само 2 дена сум таму. Бидејќи на факултет се уште го немам учено овој предмет, а по фирмите се работи по веќе изработен софтвер кој варира во зависност од тоа која фирма ти го инсталирано ме интересираше дали има некој прирачник или книга од каде што можам да научам повеќе ?
па тоа и јас реков, нај убаво е на фактура.
еден апдејт.. она финтана со кафаната. тоа можеш со се друго, немора со кафана, можеш со било што. се што купуваш, ако ти е од кај пријател, може да ти фактурира двојно, тројно и слично и разликата да ти ја врати во кеш. само има едно проблемче а тоа се нарекува ддв. значи за да се извлече ддв вредност од фиксна сума беше негде околу 13 и нешто посто од сумата, пари кои мора да останат кај пријателот зашто инаку ке треба од џеб да си ги даде. ова важи за оние кои не се ддв обврзници. а и за оние што се ддв обрзници, пак нема да ти го прават како услуга за џабе зашто како што гледате државата до сега сеуште го нема вратено ддв-то од 2009 година т.е. каснат веке 7 месеци... немаат пари... ама има за споменици... али тоа е друга тема... сакав да кажам никој нема да ти направи услуга за тебе а притоа да си става трн во нога за ништо...
а советот за кафански рачуни... ако сакаш да не ти се закачат инспекции на врат немој да книжиш кафански трошоци. зашто ке ти дојдат после приложената завршна во февруари и ке ти исчешлаат се... ама баш се... и само за 100 денари да ти најдат грешка ке го папаш со пријава за затајување данок. тоа е совет од извесен пријател во управа за јавни приходи. кога им требаат пари од казни прво ги вадат фирмите кои книжат кафански трошоци, трошоци од фирми кои се бават со трговија со прехрана и слично... а како што гледаме деновиве (годинава цела) пари им фалат ептен многу... предлабоки џебови ебаго...