Дали Македонците ќе станат малцинство и во Македонија?

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Дали Македонците ќе станат малцинство и во Македонија?

• Вкупно гласачи
    105
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Иди молим те засмејувај ги со ова раселените од Арачиново, Матејче....

А јас се кладам дека за соживот помеѓу Албанците и Македонците имам направено повеќе од тебе и Гладиус заедно (со докази и сведоци).
--- надополнето: Aug 16, 2011 10:34 PM ---

Ова е веќе он-топик прашање до кое требаше да се дојде.
Јас лично, веќе придонесувам.
А што тебе како космополит, антихристијанин и либерал, тоа толку те интересира?
Проблемот е во случајноста.Предестинацијата,
Судбината, што би рекле ние, католиците.
Бидејќи ситуацијата е таква да човек мора да се роди на некое место, океаните и морињата и не се баш најпогодни...и мора да живее со вашете глупости...

А што тоа си направил повеќе од Гладиус и Тоукатер!?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.297
Поени од реакции
84.432
ТИ СЕ ЧИТАШ ШО ПИШУВАШ? ТРЕБА СИТЕ ХИТЛЕР ДА БИДЕМЕ?
Аи Божеееее, а ја време губам и објаснувам.
Сеа си малцинство у населба. Ете викаш си успеал и да се повозиш со аутобус (а 2001 не си можел ни тоа).
Коа ќе бидеш малцинство у држава, ќе викаш - "еве денес остаив отворен прозор и никој не ми фрли молотов. Имам и слика."
Сакам да ти објаснам дека и македонскиот национал-шовинист и ти, ќе го јадете, затоа што они не дискриминираат по лични убедувања, туку прво по религија, па после по нација.
Кога ќе станеме малцинство, тоа ќе биде по флагрантно (види Косово).

Дали навистина ќе станеме малцинство, тоа ќе видиме.
Доколку се користат проекциите од типот - што би било ако вака продолжи, тогаш за 50 години можда ние ќе бидеме малцинство, али за едно седумдесет Ромите ќе бидат мнозинство а не Албанците.

S

Sheldon Cooper

Гостин
Хаха, што се не прочитав на темава, не озбилно. Сега ќе ви кажам што е проблемот со нас како нација, ние многу размислуваме. Па како ќе биде па дали ќе опстоиме па што како ова она, луѓе ај гледајте да се фокусирате да си го направите Вашиот живот добар, гледано како поединци. Дали ќе имате деца, дали сакате да имате деца и колку деца ќе имате се е тоа релативно и треба да си одлучите самите што ќе правите а не да солите памет на други како некој погоре што спомна „ние македонците мора да имаме по 5-6 деца за да ги стасаме албанците“ или „децата се најголемо богатство бла бла“, за кого како :) Јас пре би се фокусирал на кариерата отколку на семејството (тоа го сакам и нема што некој да ми кажува зошто така зошто вака па уште и да се дрзне да ми суди). Во денешно време повеќето поединци размислуваат на тој начин и тоа е факт, не е повеќе забавно да раѓаш цел фудбалски тим туку да излезеш на кафе со другар/ка или да провериш кој те аднал на Фејсбук. Битно убаво ни е, нели? Don't think too much, relax, chill and live your life :cool:

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Ако ти кажам океј, ќе престанеш да ме убедуваш во некои твои лични зацртани сфаќања?
Мислам, не дека не почитувам искажување на мислење, ама наметнување ме иритира. Ситуацијата со Косово не е иста со она кај нас - без разлика што народот е тој.
А богами по религија и ја би не дискриминирал. И јас не почитувам верници кои веруваат од шо пораснале у таква средина - онака официјално само. А нас, 90% од православните христијани ни се такви.
И не е работата кога ќе станеме, туку АКО станеме.
Ти си убеден дека тоа ќе се случи и се замараш, а јас викам дека АКО некогаш се случи нема да се замарам. I rest my case!

S

Sheldon Cooper

Гостин
Не. Они се космополити што не ги делат луѓето по вери и нации.
Замисли го Еврејот у Треблинка, што бара да се види со управникот на логорот, за да му објасни дека он не се чувствува како Евреј туку како космополит за кого сите луѓе се исти.
Подобро да бидам космополит отколку закоравен националист... и за информација и јас живеам во Чаир и супер ми е животот таму , никогаш сум немал проблеми со никого.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.297
Поени од реакции
84.432
...и за информација и јас живеам во Чаир и супер ми е животот таму , никогаш сум немал проблеми со никого.
Fair enough, бе другови.
Еве двајца од Чаир ми викаат дека е супер да се живее како малцинство меѓу Албанци.
Ако им поверуваме, онда, у тој случај мора ја да сум у криво. Нема друго.
All cool
im out

S

Sheldon Cooper

Гостин
Fair enough, бе другови.
Еве двајца од Чаир ми викаат дека е супер да се живее како малцинство меѓу Албанци.
Ако им поверуваме, онда, у тој случај мора ја да сум у криво. Нема друго.
All cool
im out
А извини, кој е виновен што сме малцинство меѓу Албанци?! Па нормално НИЕ. Пред 1990 во Чаир имаше само 15% Албанци, но „паметниот“ наш народ македонски одлучи да ги продаде становите за ич пари и да се преселат во Кисела Вода, Центар и Карпош. Затоа не ме тегнете за јазик за состојбава затоа што само ние сме криви и никој друг. Работава ја тераме како Србите во Косово што си ги продадоа живеалиштата за да идат во Белград!

Член од
14 август 2006
Мислења
45.297
Поени од реакции
84.432
А извини, кој е виновен што сме малцинство меѓу Албанци?! Па нормално НИЕ. Пред 1990 во Чаир имаше само ... бла...бла...бла...
Oh please shut up!

Нели констатиравме дека ти е супер меѓу нив? (ти самиот рече, да го ебам)
Што има везе дали си малцинство или не коа ти е супер таму со нив како малцинство?
Дури може е посрање да бидеш мнозинство, кој ќе знае....Боље да не мењаме пошто е вака супер.

S

Sheldon Cooper

Гостин
Oh please shut up!

Што има везе дали си малцинство или не коа ти е супер таму со нив како малцинство?
Дури може е посрање да бидеш мнозинство, кој ќе знае....Боље да не мењаме пошто е вака супер.
па јас немам проблем со тоа, но ти имаш па ти кажувам како дојде до тоа да сме ние малцинство.. не дека нешто ми пречи мене посебно

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
па јас немам проблем со тоа, но ти имаш па ти кажувам како дојде до тоа да сме ние малцинство.. не дека нешто ми пречи мене посебно
Кога еднаш ќе те истепаат у автобус браќата или на улица (не дај боже да ти се деси) за ич ништо ќе смениш мислење.. и додека се опоравуеш од болките и од модриците ќе ти пречи и те како

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Oh please shut up!

Купи си стан во Чаир, ти можеш и умееш...
Или само вербално вака...

DracevoTheCity

Чиста Македонија !
Член од
7 ноември 2008
Мислења
8.662
Поени од реакции
9.983
Па знаејќи колку луѓе се одселуваат од државава, колку малце деца се раѓаат, и колку се повеќе Македонците ги боли ташакот за државава, да ќе станеме малцинство. Може децата мои нема да бидат, али внуците мои и те како ќе си имаат проблеми. И не, воопшто не ми е сеедно што ќе биде така.

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Во Албанија до 90’те години се раѓаа околу 90 000 новороденчиња секоја година ,а денес се раѓаат околу 33 000 новороденчиња што е скоро 2 пати помалку,а во Косово последните 12 години бројот на новороденчиња е намален за 12 000 ,односно за 30%.Основното училиште Герг Кастриот Скендер-Бег имало пред 8 години 140 ученици,а денес има околу 70 ученици,а училиштето во Теарце до пред 12 години имало околу 750 ученици,а денес едвај 300 ученици.Примери на училишта на албански наставен јазик каде што бројот на ученици е дупло помал ги има многу.Денеска Албанките родилки учествуваат со скоро 10% помалку во споредба до пред 10 години.Во тетовската -гостиварскиот регион кадешто мнозинството од породувалките се Албанки имало 3500 породувања годишни,а денес има едвај 1850 породувања.Селата во Струга коишто претежно се со албанско население имаат 30% помалку првачиња во споредба од порано.Кој ве лаже и кој ве манипулира?Со бројки и статистики многу лесно се манипулира,а тоа е работата на весниците ДА ГО ЗАПЛАЖУВААТ НАРОДОТ.Точно дека наталитетот кај Македонците не е баш сјаен,но и кај Албанците веќе се сведува на наше ниво.Тоа е чиста манипулација дека имаат 5+ деца.Јас познавам барем 30 семејства Албанци што се 2 до 3 максиум деца.Младите брачни парови Албанци немаат повеќе од 2 деца.Многу ретки се тие што имаат повеќе од две деца.Денеска барем во Скопје можеш да видиш еден куп Албанки постари од 25 години,а не се мажени што порано беше реткост плус бројот на разводи е се поголем.што порано беше реткост.На последните парламентарни избори имаше 7 пратеници помалку Албанци од претходниот циклус,а партиите тоа го правдаа со незаинтересираноста на албанскиот народ да гласа што не е точно..Не е фората во незаинтересираноста туку во тоа што Албанците масовно мигрираат во Европа.Нас уште од 1990 година не залажуваат дека ќе сме станале малцинство,а види уште не сме:).Ако ние толку умиравме,а Албанците се множат зошто албанските партии и невладини организации се усраа и најавуваа бојкот на пописот.Сами си признаа дека процентот значително ќе бил помал и на штета на Албанците.ЗАТОА ИМАВМЕ ПРЕДВРЕМЕНИ ИЗБОРИ!!

Не е проблемот кај наталитетот туку тоа што Македонците продаваат куќа,стан,имот од Северозападна Македонија и се селат во Скопје,а таму градовите и селата стануваат етнички чисто албански.Тоа е проблемот што денеска пола Тетово и Гостивар се доселија во Скопје,а нивните имоти им ги отстапија на Албанците.Чаир и Бутел имаа дупло повеќе Македонци до пред 10 години.Сега истите тие живеат во Аеродром или Кисела Вода.Знам многу населби и села кадешто Македонците биле мнозинство,а денес се малцинство баш поради мигрирање во етнички чисто македонски населби.За таков менталитет искрено никој не ни е крив,а најмалку Албанците!Сами си распродадоа,а секогаш друг им е крив за тоа.Е неможе тоа така.Истото што се случуваше на Косово се случува и кај нас,али несакам после тие продадени “газови“ да ми пејат “Абре Македонче“!!
--- надополнето: Aug 17, 2011 2:22 AM ---
Јас и ти си знаеме како е стварно, али ок, фино е да се претставуваш како супер дечко кој не глеа разлика у нации....
Проблемот е што мнозинството у твојата населба те гледа и третира како Каур, а не како човек. И да, ги боли уво за твојот космополитизам. Ќе го стават пред џамија да си ги бришат нозете со него.

Работата е што и ти си свесен за ова.
Точно така,Македонците и Албанците имаат нетрпеливост на религиска основа,а не национална како што многумина ја фураат таквата теза(y).Албанците,Турците и Босанците секогаш го гледаат Македонецот првин како Каур,а после како Македонец.Јас секогаш сум тврдел дека ако Албанците во Македонија беа христијани ќе имаше многу мешани бракови и никакви проблеми.Религијата прави раздор помеѓу Македонците и Албанците,а не националноста.Македонците и Албанците христијани никогаш немале никакви проблеми,а сведоци сме дека на Албанките христијанки воопшто не им е никаков проблем да се омажат за Македонец што не е случај со муслиманките.Јас не видов ниту еден од прилепско и битолско да биде бркан со пиштол од страна на семејството на невестата:).Постои неспоредлива разлика во менталитетот и културата помеѓу Албанците христијани и Албанците муслимани.Живеат тотално различен начин на живот.Албанците во Македонија се радикали и фанатици баш поради исламот,а не поради нивната националност.
--- надополнето: Aug 17, 2011 2:46 AM ---
Да ми одговореше каде живееш?
И не, не знаеме како е стварно. Јас знам како ми е МЕНЕ!
Јас пукнав шо мене (според твојата статистика која се заснова очигледно на анкета спроведена меѓу албанското население во општина Чаир) ме гледа мнозинството ко каур. Државине у светот нè гледаат ко победни од Кенија, ама нив си ги сакаме.
Колку нив ги боли уво за мојот космополитизам искрено не ми е воопшто битно. Се родив и ќе си живеам јас како што си чувствувам дека треба, а не на начин на кој некого ќе го боли нешто или не.
Мнозинството од Албанците во Швајцарија чистат клозети и работат за пола бурек дневно, ја бакнуваат швајцарска застава,а овдека каде што им е дозволено се да прават ти газат застава,несакаат да зборуваат на македонски,да учат на македонски,те нарекуваат Бугарин,дека си дошол од Карпати и си им ја украл земјата.Зашто во Швајцарија не ја газат швајцарската застава или да одбиваат да учат германски јазик?Како во таа земја кадешто најголем дострел им е да продаваат дрога на улица или да работат како молер,тапетар и градежник можат да бидат поголеми Швајцарци од самите Швајцарци?Дали и таму бараа универзитет, двојазични школи и собрание?Знаеш како викаат старите“рани куче да те лае“;)
Ако не ти е гајле што доаѓаш овдека и напињаш?Со три дена поминати во Париз ти дојде да не учиш за либералност?Сакаш мангуп да глумиш?Значи сите патриоти и националисти се глупи,исперени мозоци,а ти“либералниот“ си модерен и дојде да не просветлиш ?Вауу,ме заболе курот ти што глумиш некој либерал и незаинтересиран:)Иди дрви го на некои теми за хомосексуалност и биди им рамо за плакање на хомосексуалците со твојата“либералност“,а не тука да се просераваш!

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Мнозинството од Албанците во Швајцарија чистат клозети и работат за пола бурек дневно, ја бакнуваат швајцарска застава,а овдека каде што им е дозволено се да прават ти газат застава,несакаат да зборуваат на македонски,да учат на македонски,те нарекуваат Бугарин,дека си дошол од Карпати и си им ја украл земјата.Зашто во Швајцарија не ја газат швајцарската застава или да одбиваат да учат германски јазик?Како во таа земја кадешто најголем дострел им е да продаваат дрога на улица или да работат како молер,тапетар и градежник можат да бидат поголеми Швајцарци од самите Швајцарци?Дали и таму бараа универзитет, двојазични школи и собрание?Знаеш како викаат старите“рани куче да те лае“;)
Ако не ти е гајле што доаѓаш овдека и напињаш?Со три дена поминати во Париз ти дојде да не учиш за либералност?Сакаш мангуп да глумиш?Значи сите патриоти и националисти се глупи,исперени мозоци,а ти“либералниот“ си модерен и дојде да не просветлиш ?Вауу,ме заболе курот ти што глумиш некој либерал и незаинтересиран:)Иди дрви го на некои теми за хомосексуалност и биди им рамо за плакање на хомосексуалците со твојата“либералност“,а не тука да се просераваш!
Оооооооо душа напатена. Државата наша Македонија го дозволила тоа, не јас!
Овде (не овдека) доаѓам пошо на форумов секој може да си искаже мислење. Не дојдов да учам никого за либералност. Тоа е ниво на развиеност на свеста. Жал ми е што не можам на поединци да им помогнам да напреднат малку подлабоко во сопствената. Ако изгледам како мангуп, мило ми е - ама тоа сигурно не ми е целта. Ниту еден патриот не го нареков глупав и испран мозок, само реков дека може малце подалеку да се гледаат работите. Пак ќе кажам не дојдов да посветлувам - друга дејност си имам во животот. За болки во курот, имаш Урологија на клинички - ем преглед ем терапија се добива, тука на форумов помош нема да добиеш. Го дрвам и на тие теми, тебе ич да не ти паѓа тешко. Секој човек си има моја поддршка ако го прави она што го сака а истовремено не повредува друг. Сум рамо за плачење (не плакање) и на хомосексуалците, и на бисексуалците и на асексуалците и на метросексуалци и на хомофоби со помош на мојата либералност. А јас кај се просеравам имаш право да кажуваш само ако тоа го правам на твој приватен терен.

Уште некое прашање во врска со моето либерално постоење поткрепено од западните модeрни цивилизациски разбирања?

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Оооооооо душа напатена. Државата наша Македонија го дозволила тоа, не јас!
Овде (не овдека) доаѓам пошо на форумов секој може да си искаже мислење. Не дојдов да учам никого за либералност. Тоа е ниво на развиеност на свеста. Жал ми е што не можам на поединци да им помогнам да напреднат малку подлабоко во сопствената. Ако изгледам како мангуп, мило ми е - ама тоа сигурно не ми е целта. Ниту еден патриот не го нареков глупав и испран мозок, само реков дека може малце подалеку да се гледаат работите. Пак ќе кажам не дојдов да посветлувам - друга дејност си имам во животот. За болки во курот, имаш Урологија на клинички - ем преглед ем терапија се добива, тука на форумов помош нема да добиеш. Го дрвам и на тие теми, тебе ич да не ти паѓа тешко. Секој човек си има моја поддршка ако го прави она што го сака а истовремено не повредува друг. Сум рамо за плачење (не плакање) и на хомосексуалците, и на бисексуалците и на асексуалците и на метросексуалци и на хомофоби со помош на мојата либералност. А јас кај се просеравам имаш право да кажуваш само ако тоа го правам на твој приватен терен.

Уште некое прашање во врска со моето либерално постоење поткрепено од западните модeрни цивилизациски разбирања?
Ејејејеје пополека;)Не сум јас некој од твоите “топли“ браќа да ме нарекуваш душо.
Работата е тоа што вие мислите дека сте модерни ако сте“либерални“,а во милион работи ќе ти докажам дека воопшто не си либерален;)За разлика од такви типови како тебе што се би прифатиле што им се сервира на телевизија за да би биле “модерни“,типови коишто светот го гледаат преку google и facebook,а не мрднале повеќе од Табановце,типови коишто живеат во Скопје,Штип,,Битола,а сакаат да глумат лондонски или амстердамски фраери,затоа што патат од комплекс дека никој не ги ебава во околината,па ај со тоа ќе привлекувам внимание јас сум живеел 6 години во Европа;).А,да сега ќе ми кажеш дека си живеел 18 години во Лондон.Многу добро знам за нивните “модерни цивилизациски разбирарања„;).Една Германија којашто има едвај 2% муслимани целата е потресена затоа што муслиманите сакале во повеќе градови да градат џамии.Франција,Белгија,Данска коишто немаат повеќе од 3-4% муслимани(и тоа е премногу) им забранија на муслиманките да го покриваат лицето.За такви разбирања зборуваме?Премногу гледате телевизија деца;).На Запад луѓето во многу работи се поконзервативни од Македонците.Јас тука се повлекувам пошто мене не ме интересира оваа темa и не пишувам повеќе овде,а тебе пошто не се замараш и многу ти е гајле, затоа киснеш на оваа тема,ама очигледно многу се замараш(y)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom