Во Албанија до 90’те години се раѓаа околу 90 000 новороденчиња секоја година ,а денес се раѓаат околу 33 000 новороденчиња што е скоро 2 пати помалку,а во Косово последните 12 години бројот на новороденчиња е намален за 12 000 ,односно за 30%
.Основното училиште Герг Кастриот Скендер-Бег имало пред 8 години 140 ученици,а денес има околу 70 ученици,а училиштето во Теарце до пред 12 години имало околу 750 ученици,а денес едвај 300 ученици.Примери на училишта на албански наставен јазик каде што бројот на ученици е дупло помал ги има многу.Денеска Албанките родилки учествуваат со скоро 10% помалку во споредба до пред 10 години.Во тетовската -гостиварскиот регион кадешто мнозинството од породувалките се Албанки имало 3500 породувања годишни,а денес има едвај 1850 породувања.Селата во Струга коишто претежно се со албанско население имаат 30% помалку првачиња во споредба од порано.Кој ве лаже и кој ве манипулира?Со бројки и статистики многу лесно се манипулира,а тоа е работата на весниците ДА ГО ЗАПЛАЖУВААТ НАРОДОТ.Точно дека наталитетот кај Македонците не е баш сјаен,но и кај Албанците веќе се сведува на наше ниво.Тоа е чиста манипулација дека имаат 5+ деца.Јас познавам барем 30 семејства Албанци што се 2 до 3 максиум деца.Младите брачни парови Албанци немаат повеќе од 2 деца.Многу ретки се тие што имаат повеќе од две деца.Денеска барем во Скопје можеш да видиш еден куп Албанки постари од 25 години,а не се мажени што порано беше реткост плус бројот на разводи е се поголем.што порано беше реткост.На последните парламентарни избори имаше 7 пратеници помалку Албанци од претходниот циклус,а партиите тоа го правдаа со незаинтересираноста на албанскиот народ да гласа што не е точно..Не е фората во незаинтересираноста туку во тоа што Албанците масовно мигрираат во Европа.Нас уште од 1990 година не залажуваат дека ќе сме станале малцинство,а види уште не сме.Ако ние толку умиравме,а Албанците се множат зошто албанските партии и невладини организации се усраа и најавуваа бојкот на пописот.Сами си признаа дека процентот значително ќе бил помал и на штета на Албанците.ЗАТОА ИМАВМЕ ПРЕДВРЕМЕНИ ИЗБОРИ!!
Не е проблемот кај наталитетот туку тоа што Македонците продаваат куќа,стан,имот од Северозападна Македонија и се селат во Скопје,а таму градовите и селата стануваат етнички чисто албански.Тоа е проблемот што денеска пола Тетово и Гостивар се доселија во Скопје,а нивните имоти им ги отстапија на Албанците.Чаир и Бутел имаа дупло повеќе Македонци до пред 10 години.Сега истите тие живеат во Аеродром или Кисела Вода.Знам многу населби и села кадешто Македонците биле мнозинство,а денес се малцинство баш поради мигрирање во етнички чисто македонски населби.За таков менталитет искрено никој не ни е крив,а најмалку Албанците!Сами си распродадоа,а секогаш друг им е крив за тоа.Е неможе тоа така.Истото што се случуваше на Косово се случува и кај нас,али несакам после тие продадени “газови“ да ми пејат “Абре Македонче“!!
--- надополнето: Aug 17, 2011 2:22 AM ---
Јас и ти си знаеме како е стварно, али ок, фино е да се претставуваш како супер дечко кој не глеа разлика у нации....
Проблемот е што мнозинството у твојата населба те гледа и третира како Каур, а не како човек. И да, ги боли уво за твојот космополитизам. Ќе го стават пред џамија да си ги бришат нозете со него.
Работата е што и ти си свесен за ова.
Точно така,Македонците и Албанците имаат нетрпеливост на религиска основа,а не национална како што многумина ја фураат таквата теза
.Албанците,Турците и Босанците секогаш го гледаат Македонецот првин како Каур,а после како Македонец.Јас секогаш сум тврдел дека ако Албанците во Македонија беа христијани ќе имаше многу мешани бракови и никакви проблеми.Религијата прави раздор помеѓу Македонците и Албанците,а не националноста.Македонците и Албанците христијани никогаш немале никакви проблеми,а сведоци сме дека на Албанките христијанки воопшто не им е никаков проблем да се омажат за Македонец што не е случај со муслиманките.Јас не видов ниту еден од прилепско и битолско да биде бркан со пиштол од страна на семејството на невестата
.Постои неспоредлива разлика во менталитетот и културата помеѓу Албанците христијани и Албанците муслимани.Живеат тотално различен начин на живот.Албанците во Македонија се радикали и фанатици баш поради исламот,а не поради нивната националност.
--- надополнето: Aug 17, 2011 2:46 AM ---
Да ми одговореше каде живееш?
И не, не знаеме како е стварно. Јас знам како ми е МЕНЕ!
Јас пукнав шо мене (според твојата статистика која се заснова очигледно на анкета спроведена меѓу албанското население во општина Чаир) ме гледа мнозинството ко каур. Државине у светот нè гледаат ко победни од Кенија, ама нив си ги сакаме.
Колку нив ги боли уво за мојот космополитизам искрено не ми е воопшто битно. Се родив и ќе си живеам јас како што си чувствувам дека треба, а не на начин на кој некого ќе го боли нешто или не.
Мнозинството од Албанците во Швајцарија чистат клозети и работат за пола бурек дневно, ја бакнуваат швајцарска застава,а овдека каде што им е дозволено се да прават ти газат застава,несакаат да зборуваат на македонски,да учат на македонски,те нарекуваат Бугарин,дека си дошол од Карпати и си им ја украл земјата.Зашто во Швајцарија не ја газат швајцарската застава или да одбиваат да учат германски јазик?Како во таа земја кадешто најголем дострел им е да продаваат дрога на улица или да работат како молер,тапетар и градежник можат да бидат поголеми Швајцарци од самите Швајцарци?Дали и таму бараа универзитет, двојазични школи и собрание?Знаеш како викаат старите“рани куче да те лае“
Ако не ти е гајле што доаѓаш овдека и напињаш?Со три дена поминати во Париз ти дојде да не учиш за либералност?Сакаш мангуп да глумиш?Значи сите патриоти и националисти се глупи,исперени мозоци,а ти“либералниот“ си модерен и дојде да не просветлиш ?Вауу,ме заболе курот ти што глумиш некој либерал и незаинтересиран
Иди дрви го на некои теми за хомосексуалност и биди им рамо за плакање на хомосексуалците со твојата“либералност“,а не тука да се просераваш!