Има едно дете што игра за младинската репрезентација на Србија, Стефан Поповски... Роден е во Македонија, веројатно и поголем дел од животот го има поминато тука, ама... Очекував оваа сезона да си бара колеџ во САД, ама тој мислам дека потпиша за некој Белгиски клуб, веројатно за добри пари.
Не е Мајк, туку е Тод Зафировски и во две сезони во NCAA нема изиграно повеќе од 10 минути. Пред недела дена тренерот на Duke (кој патем е и тренер на Дрим-тимот) на прес-конференција кажал дека Тод по две години конечно ќе добие стипендиски договор, па можеби посериозно смета на него во оваа трета сезона како што е дел од Duke. Колку што знам по висината Зафировски треба да е ниско крило или крилен центар па добро би ни дошол, ама мислам дека го имаат контактирано за првенството и колку што читав во еден странски текст се двоумел дали да прифати. По ова што гледаме, веројатно нема прифатено. Сепак нема никаде клип од него да видиме како игра, Duke за два-три дена има пријателски мечеви со репрезентацијата на Кина и ќе видиме дали Зафировски конечно ќе добие шанса да покаже нешто. Во NCAA имаме уште еден наш играч, Стојан Ѓуроски, мислам дека немаше ниту една минута во претходната сезона, според него поради повреда. Брат му е на поранешниот кошаркар Младен Ѓуроски, дел е од колеџот Louisiana Tech, еден од тренерите му е и Карл Мелоун. Сум го видел во живо, онака од слободна проценка е висок околу 205 cm, колку што знам игра на позиција крило, играше и за U-20 репрезентацијата на Македонија. Сум гледал негови клипови на youtube и мислам дека се работи за добар играч кој јас би го земал пред на пример Симоновски. И уште едно не ми е јасно, спомнувате смешни играчи како Апцев, а никој не го спомнува Ненад Зивчевиќ играч кој игра на нашата најтенка позиција - крило. Дечкото има играно и за младинската репрезентација на Србија, има освојувано медали, зашто на никој не му текнало да го повика да игра за нас.