КОМУНИЗАМ-промашена или совршена идеологија

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Еве, ја мислам дека најдобар пример за комунизам иаме у Ѕвездени Патеки: си летаат кај сакаат во бесконечното црно пространство раководени според мислата и проценката на добриот капетан Жан Лук, нема пари, секој си зима од репликаторот за храна тоа што му треба (и колку му треба, според потребите), имаат максимум 2 одела-едно за на брод, друго коа се телепортираат на друга планета. Има љубов, има секс и никој не плаќа за тоа. Сите се максимално професионални и стручни во својата област; нема работно време и секој е на должност постојано т.е секогаш кога има потреба за тоа (при тоа не се бара ниту очекува некаква материјална надокнада).

Така да, ако се прашувам ја, ја би рекла комунизам.

Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
во 19 век, некои луѓе немале друга работа, па си играле идеологија....
по наше, ѓаволот си немал друга работа, па си ги е_бавал децата....
така и идеологијата за комунизам....

т.н. општествени услови во 19 век , не може да ги споредуваме со состојбите денес.
пример, Америте се чувствуваат експлоатирани, но буквално никој не би поминал во комунизам, затоа што би бил на исто, голтар=пролетер, но, без комунизам, може да си купи ипод, а во комунизам нема ипод.
комунизмот нема технологија да произведе ипод.
Кина е исклучок, таму странските фирми / капитал направија бум.
п.с.
капиталот ќе го сруши комунизмот во Кина, таму има 800-900 милиони голтари, партијата дали има токлу тенкови да ги изгази сите...?
таму има сила да го сруши Кинескиот Зид, оној Берлинскиот е гола вода....
крај на п.с.

комунизмот е утописка идеологија, поимањето на секој колку му треба и кога му треба....
кој е тој што ќе ми каже колку нешто мене ми треба и кога ми треба?
големиот мастер, некој како Тито,Сталин и компанија?
кои се тие , кој е тој кој им дал право тие да ми кажуваат?
што сум јас, робот, па тие ќе ме управувале?

во комунизмот, робот=робот

вие и јас, сите се буниме ако на пример Братот ни каже ќе ве банирам, тој тука е во улога на политички комесар, а ние пролетери.
пролетери сигурно доаѓа од пролет, кокичиња, со наведнати глави..сабја не сече....

но, во комунизмот, ќе си наведнете главите, и бидете среќни ако Братот не ве прати на Голи Оток.

тука, може да му кажам на Братот, оди шетај бе, тој да ме банира, имам избор, чекање, нов акаунт,....

замислете, на Слава, Свадба, да ви пеат и пеете,
у темнини, у сред мрака,
Брижид Бардо на к_ур скака

а не,
река гази малој моме,
бели му се нозе....

гледате разлика?

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
во 19 век, некои луѓе немале друга работа, па си играле идеологија....
по наше, ѓаволот си немал друга работа, па си ги е_бавал децата....
така и идеологијата за комунизам....

т.н. општествени услови во 19 век , не може да ги споредуваме со состојбите денес.
пример, Америте се чувствуваат експлоатирани, но буквално никој не би поминал во комунизам, затоа што би бил на исто, голтар=пролетер, но, без комунизам, може да си купи ипод, а во комунизам нема ипод.
комунизмот нема технологија да произведе ипод.
Кина е исклучок, таму странските фирми / капитал направија бум.
п.с.
капиталот ќе го сруши комунизмот во Кина, таму има 800-900 милиони голтари, партијата дали има токлу тенкови да ги изгази сите...?
таму има сила да го сруши Кинескиот Зид, оној Берлинскиот е гола вода....
крај на п.с.

комунизмот е утописка идеологија, поимањето на секој колку му треба и кога му треба....
кој е тој што ќе ми каже колку нешто мене ми треба и кога ми треба?
големиот мастер, некој како Тито,Сталин и компанија?
кои се тие , кој е тој кој им дал право тие да ми кажуваат?
што сум јас, робот, па тие ќе ме управувале?

во комунизмот, робот=робот

вие и јас, сите се буниме ако на пример Братот ни каже ќе ве банирам, тој тука е во улога на политички комесар, а ние пролетери.
пролетери сигурно доаѓа од пролет, кокичиња, со наведнати глави..сабја не сече....

но, во комунизмот, ќе си наведнете главите, и бидете среќни ако Братот не ве прати на Голи Оток.

тука, може да му кажам на Братот, оди шетај бе, тој да ме банира, имам избор, чекање, нов акаунт,....

замислете, на Слава, Свадба, да ви пеат и пеете,
у темнини, у сред мрака,
Брижид Бардо на к_ур скака

а не,
река гази малој моме,
бели му се нозе....

гледате разлика?
Прво, добивам впечаток дека зборувате за комунизам како за нешто што навистина било. Не знам кој пиша овде, но се согласувам со тоа мислење, комунизам никогаш не постоел, но не ја исклучува можноста тој да се создаде, од причини што комунизмот, сам по себе, е општествена неминовност, така да сакале ние или не, тој порано или подоцна ќе си дојде. И тука е најголемата заблуда, што од Ленин па до денес мислиме дека тоа е некоја утопија каде што сите се среќни весели, тече мед и млеко, а во суштина комунизмот е ништо друго освен едно ослободување од сите противречности (по пат на револуција и еволуција) кои што до ден денес постојат и се евидентни (на пример поимањето за комунизмот и сл и сл.), а се длабоко навлезени во општеството како највисок дострел на човековата цивилизација - култура. За тоа пишува и Сигмунд Фројд во "Des Ubenhagen in der Kultur" или Неугодното во Културата. Така да тоа што некои ја скурцале идејата за комунизам, е доволен доказ дека идејата за анти-комунизам е денес се поактуелна (Лех Валенса бил во право кога рекол - полоши од комунистите се анти-комунистите), а ако погледнеме подетално, комунизмот денес, и тоа на голема врата, си добива втора шанса, само што треба мудро да ја искористиме (не за друго него убаво Маркс пишал дека суштината во комунизмот е дезидеологизацијата, а не дезинтелектуализацијата - за што мислам дека денес е се позачестен како феномен - па така и тоа е една од многуте противречности во денешното - модерно време).

и
Второ, мала исправка пролетер не доаѓа од годишното време пролет, туку од римскиот т.е. латинскиот збор prole што во буквален превод значи челад или потомство - деца, а тој назив Старите Римјани го користеле за како што тие би рекле „Шлајмот на нивното општество“, тотално безимотните, кои што во римските центурии (општини - територијални организациони единици во стариот Рим), за да можат да го дадат своето право на глас за избор на Центуриони и Сенатори во Римскиот Сенат морале да го платат својот глас со живот - челадта (prole) кои биле најчесто регрутирани во римските центурии како обична пешадија (за разлика од побогатите Еквестрите, кои биле the back bone of the Roman Cavalry). А што се однесува до Маркс, овој назив prole го употребил за да ја објасни имотната немаштија и степените на таа имотна немаштија (која што реално постои и до ден денес), па така за најниските го употребил називот - Lumpen-proletariat. Тоа го сторил од причини што Маркс, во неговите писанија, поаѓа од точка на сопственоста и имотот како една од клучните основи за создавање на општеството т.е. цивилизацијата - културата.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Аааа, така значи. Затоа значи кога имам пролив ми се чини дека раѓам... И тоа дека раѓам прле... ц-ц-ц-ц

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Аааа, така значи. Затоа значи кога имам пролив ми се чини дека раѓам... И тоа дека раѓам прле... ц-ц-ц-ц
навидум смешно али, поентата на „вицот“ ти е? не те разбирам..

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Навидум е смешно оти навидум се правиш паметен со објаснување на општо познати работи оти навидум мислиш дека разговараш со навидум неписмени луѓе... Навидум.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Навидум е смешно оти навидум се правиш паметен со објаснување на општо познати работи оти навидум мислиш дека разговараш со навидум неписмени луѓе... Навидум.
Жалам ако се најде во таа група, но ако ти пречи моето објаснување, дај критика на тоа, а не со такви лесни и евтини „вицеви“. ако си знаел што значи пролетер, што не си објаснил? дотолку повеќе што гледам дека знаеш што значи пролив, па успешно и сочно го објаснуваш.
А инаку момакот наведе интуитивно што би значело пролетер, и само го поправив, а ако си попаметен од мене дебатирај, не патам од тие работи.

Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
мала исправка пролетер не доаѓа од годишното време пролет, туку од римскиот т.е. латинскиот збор prole што во буквален превод значи челад или потомство - деца, ...
a be Meddle, tolku li si ogranicen, prolet, kokicinja e parodija, ama tolku ti fakja umot....

i za toa , prolet=deca
aj, sporedi
revolucijata si gi jade decata
gavolotsi nemal druga rabota, pa si gi e_baval decata....

dali incestot e pomalo zlo od kanibalizmot?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Опомена за офтопик до сите!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
MEDDLE
Причина: Непочитување на опомена од модератор = 3 дена.
Баниран до: 21 август 2011

Член од
28 јануари 2010
Мислења
493
Поени од реакции
117
Комунизмот е убаво како идеа и неостварливо на практика. При хората не може да стане.
Комунизмот е по лош од вашизмот. Се додека фашистите уништуват туги народи,
комунистите уништуват своиот (Хитлер, Сталин).
Примери за сопоставуване на комунизам и капитализам во идеални услови са
- Кореа
- Германиа
Един народ, две системи. Едните нема шо да jадат, другите праат КИА, Самсунг, Хиундаи.
Едните прават Трабант, другите Мерцедес, Ауди.
Лугето бегаа през граница кам капитализмот, а обратно немаше бегано.

Това е. Делка има комунизам има мизериа, цензура.

The Gamer

Човекот шо гејма
Член од
18 февруари 2011
Мислења
109
Поени од реакции
27
Обична илузија за празноглави луѓе што е неостварлива во практика.

Fasty

Артист
Член од
1 август 2011
Мислења
182
Поени од реакции
47
ЕДНО ПРАШАЊЕ ..до оние 5то одделенци .. што највероватно од дома дедовците им даваат маици со че гевара..има и од прва година деца бе..што зборам јас..ЈАС НЕЗНАМ КОЈ Е ЧЕГЕВАРА објаснете ми ?!нешо пповеќе од тоа дека „им ебал мамата на Американците“алооооо16 години имаме бре еј ?! комунистички маици до ден денеска..?! ..па од капитализам нема подобро општествено уредување..се надевам дека ќе ми стават писта моја ..во музејот на жртвите на комунистичкиот режим ...!!Д а иам прилика ..јавно би повикал на геноцид врз секој што би облекол маица на че ..и Александар да знаел за америка „че им ибал мамето“ -.-

Член од
24 март 2010
Мислења
15.325
Поени од реакции
26.269
се надевам дека ќе ми стават писта моја ..во музејот на жртвите на комунистичкиот режим ...!!
Јас би ти ставил писта без проблем, само види на аеродром, не мора да го уништиш музејот. Ипак писта е голема работа.:D

Kajgana Shop

На врв Bottom