Религиозни конфликти - решение?

Pazi,zboruvam za globalni konflikti a ne za nekoi naivni i nerazumni decista. Takvi ima i megjusebni,neli,,, ima i vo sportot ima i vo se'.
--- надополнето: Aug 12, 2011 12:04 PM ---
Проблемот е што ти попрво би обвинил и вонземјани него да признаеш дека тоа што е напишано не се практикува во вистинскиот живот.
Kako da ti priznam be dete deka dozvoleno e crkva da zapalam ili da mrazam nekoj covek ako ne e musliman ? Zosto taa vina ne si ja prenasocuvate kon vas samite ?

Naj seriozno. Zosto sakate da me ubedite mene kako vernik deka spored Islamot jas treba da imam konflikti so nekoj vernik od druga religija koga ubeden sum deka toa ne treba da bide taka ? Ako nekoj "bin laden" toa go napravil,zosto veruvate vo takvite vesti i informacii ? Zosto ste tolku ubedeni deka i toj ne e nekoj mason ili sto ti jas znam ? Jasno vo Kur'anot stoi deka vo verata nema prisilba. Deka civili zabraneto e da se ubivaat i koga e ratna sostojba a kamoli vo mirna doba zgrada na nekogo da mu urnes polna so civili ? Vernik ova go znae i ne go pravi.
Значи оние што влегуваат со бомби во кафулиња и се дигаат во воздух со се гостите, се атеисти.Оној во Норвешка што потепа 100 луѓе исто беше атеист.
Извини, не знаев стварно... еве ќе си запишам за понатаму.

Све то конфликти не би рекол дека се религиозни него конфликти од интерес, општо економски. Додуша ако некој чита митови и легенди ќе поверува дека постојат конфликти и за жени (Елена да кажеме му свртела умот на Парис).
Конфликтот 2001 кај нас мислам беше меѓунационален, грците не не есапат на национална основа, за бугарите не сме спорни според верата туку според потеклото...не се сеќавам дека последно време постојат т.н. религиозни конфликти (освен можеби делумно СФРЈ но и тука причината и заднината се дискутабилни). Така да конфликтите од економски интерес и етничките конфликти (и етнички геноциди низ Африка) се најголема болка барем неколку векови наназад. Овде би го вброил и демоцидот кој минатиот век однел поприличен број милиони животи. Религиозни постојат, но се толку безначајни во смисол на жртви и разурнувања према другиве (кои по медиумите ги следиме секојдневно) што е прашање дали се вредни за барање некое решение.

Ги изумив војните Иран Ирак и огромниот број жртви муслимани и муслимани...турците и курдите, во минатото србите и бугарите, македонците и бугарите, македонците и грчките бомби...сите православни.
Ако одиме наназад во историјата...не знам пештерските луѓе ради што се бореле, Џингис Кан...

Pazi,zboruvam za globalni konflikti a ne za nekoi naivni i nerazumni decista. Takvi ima i megjusebni,neli,,, ima i vo sportot ima i vo se'.
--- надополнето: Aug 12, 2011 12:04 PM ---

Kako da ti priznam be dete deka dozvoleno e crkva da zapalam ili da mrazam nekoj covek ako ne e musliman ? Zosto taa vina ne si ja prenasocuvate kon vas samite ?
Глобален конфликт: крстоносните војни, балканските војни. Се на база на религиозна омраза.
--- надополнето: Aug 12, 2011 12:10 PM ---
Све то конфликти не би рекол дека се религиозни него конфликти од интерес, општо економски. Додуша ако некој чита митови и легенди ќе поверува дека постојат конфликти и за жени (Елена да кажеме му свртела умот на Парис).
Конфликтот 2001 кај нас мислам беше меѓунационален, грците не не есапат на национална основа, за бугарите не сме спорни според верата туку според потеклото...не се сеќавам дека последно време постојат т.н. религиозни конфликти (освен можеби делумно СФРЈ но и тука причината и заднината се дискутабилни). Така да конфликтите од економски интерес и етничките конфликти (и етнички геноциди низ Африка) се најголема болка барем неколку векови наназад. Овде би го вброил и демоцидот кој минатиот век однел поприличен број милиони животи. Религиозни постојат, но се толку безначајни во смисол на жртви и разурнувања према другиве (кои по медиумите ги следиме секојдневно) што е прашање дали се вредни за барање некое решение.
Конфликтите секогаш се економски/територијални, но религиозната омраза често пати се јавува како главен мотиватор. Тешко е да мотивираш некој да оди во војна за пари, таквите се викаат платеници и малку се.

Значи оние што влегуваат со бомби во кафулиња и се дигаат во воздух со се гостите, се атеисти.Оној во Норвешка што потепа 100 луѓе исто беше атеист.
Извини, не знаев стварно... еве ќе си запишам за понатаму.
Ete,sega da znaes... Neznam sto se i vo kakva sostojba (mentalna se naogjaat),VELAM DEKA TOA NITU EDNA RELIGIJA NE GO OPRAVDUVA NITU PAK GO BARA OD NIVNIOT PRIPADNIK.
Ke se potsetime na edna scena od Dolina na Volcite.Sepak,toa e Film,ne se zema zdravo za gotovo no dosta raboti i ni otkriva. Bidejki mi spomna Kafule,prijatele i bombas.... dali se sekjavas kako zagina Muro ? Ako ne se sekjavas da ti ja opisham scenata cela.
--- надополнето: Aug 12, 2011 12:19 PM ---
Глобален конфликт: крстоносните војни, балканските војни. Се на база на религиозна омраза.

Конфликтите секогаш се економски/територијални, но религиозната омраза често пати се јавува како главен мотиватор. Тешко е да мотивираш некој да оди во војна за пари, таквите се викаат платеници и малку се.

Daj be drugar bidete ozbilni. Kakvi krstonosni vojni vo ime na nekoja religija i kakvo ubivanje vo imeto na Allah ? Pa mi se pravite nekoi si intelegentni luge so realen pogled kon svetot ! Pa ako verata za vas ne e opium,togas se mediumite !
Tesko e da se motivira covek svesen da odi vo vojna za pari,no koga ke im bapnes hemikalii i narkotici vo hranata na vojskata,tie veke ne se pri svest. Vakvi zrtvi priznavam i ima... no ne se tie prateni od nikakov verski lider ili vodic ili alim ili sejh,tuku od nekoj materijalista i proklet nevernik.

Ete,sega da znaes... Neznam sto se i vo kakva sostojba (mentalna se naogjaat),VELAM DEKA TOA NITU EDNA RELIGIJA NE GO OPRAVDUVA NITU PAK GO BARA OD NIVNIOT PRIPADNIK.
Ke se potsetime na edna scena od Dolina na Volcite.Sepak,toa e Film,ne se zema zdravo za gotovo no dosta raboti i ni otkriva. Bidejki mi spomna Kafule,prijatele i bombas.... dali se sekjavas kako zagina Muro ? Ako ne se sekjavas da ti ja opisham scenata cela.
Во состојба на транс ебате, мислат дека ќе добијат награда од нивниот Бог за тоа што го направиле. Го знам тој аргумент дека ниедна религија тоа не го бара, а сепак никнуваат како печурки по дожд.
Кој е Муро?
--- надополнето: Aug 12, 2011 12:24 PM ---
Daj be drugar bidete ozbilni. Kakvi krstonosni vojni vo ime na nekoja religija i kakvo ubivanje vo imeto na Allah ? Pa mi se pravite nekoi si intelegentni luge so realen pogled kon svetot ! Pa ako verata za vas ne e opium,togas se mediumite !
Tesko e da se motivira covek svesen da odi vo vojna za pari,no koga ke im bapnes hemikalii i narkotici vo hranata na vojskata,tie veke ne se pri svest. Vakvi zrtvi priznavam i ima... no ne se tie prateni od nikakov verski lider ili vodic ili alim ili sejh,tuku od nekoj materijalista i proklet nevernik.
Мотивирачкиот фактор е религијата, свати го тоа. Религиозните луѓе толку лесно можеш да ги изманипулираш да тргнат во војна против други религиозни луѓе што тоа е неверојатно. Знаеме дека целта е материјална корист но тоа само манипулаторите го разбираат. За време на екс-ју војната попови ги спраќаа војниците од едната страна со благослов, муџахедини се криеја и вршеа обука во џамиите. Најсвеж пример, а ти можеш да се правиш на Тошо колку сакаш.

Не е баш лесно да се откажат луѓето од своите религии. Тие подобро би умреле отколку да ги напуштат нивните вери. Не сакам да звучам песимистички но религиозните конфликти ќе опстанат се додека човештвото постои.

Во состојба на транс ебате, мислат дека ќе добијат награда од нивниот Бог за тоа што го направиле. Го знам тој аргумент дека ниедна религија тоа не го бара, а сепак никнуваат како печурки по дожд.
Кој е Муро?
Ne be drugar... eve i jas ja znam nagradata vo dzennetot pa na komsijata insAllah (ako dade Allah)za bajram Baklava ke mu odnesam a hristijanin e. Ti go perat mozokot be drugar !

A Muro,toj bese clen na organizacijata.Sakase da pridonese nesto za svojot narod....imase dvajca drugari; Jildirim i Cetin i dvajcata mu gi ubija a nego go zarobi Amerikanecot Feler go napumpa so droga,go natovari so dinamit i go prati vo kafule,tamu da gi priceka negovite drugarcinja jildirim i cetin i so dalecinski go diga vo vo vozduh i nego i kafuleto i prisutnite a mediumite izjavuvaat deka toa go napravi organizacijata a ne edno ateisticko-masonsko kopile,kako sto bese Feler. http://www.youtube.com/watch?v=4R3U3MMRZAU&feature=player_detailpage
--- надополнето: Aug 12, 2011 12:45 PM ---
Ne velam deka nema vo religiite nekoi ne upateni vernici,te. huligani ili naivnicari,bagabonti.... zgora na neznaenjeto i gluposta ke ti rece nesto ili ke ti stori,ova go ima vo site religii,no tie se malku brojni. Kazav,vakvi ima na sekade ima i vo sportot.

Odma da kazam deka vo Islamot kako i vo Hristijanstvoto dozvoleno e da se ratuva. Ne e dozvoleno cesta da si ja prodavas. Dolzen si semejstvoto da si go branis,domot da go cuvas i da ne go napustas. Pa zarem sekoj razumen covek ne prifakja vakvo pravilo ?

Религијата е индивидуална работа а не колективистичка и државна. Конфликте настануваат кога државата сака да биде религиозна т.е. да им теократија. Религиите се во борба за контрола на државата и нејзина десекуларизација.

Минатиот век не се сеќавам, но можеби се јавил т.н. религиозен конфликт зад кој всушност стојат подлабоки причини. Еден пример за кој не знаев додека не пролистав историјата на Авганистан од минатиот век е русата (подоцна талибанската) инвазија на Авганистан. Џихадот (повик на општа борба против неверниците) е сосема оправдан од причина што СССР се јавува како окупатор, извршител на злодела (силувања, одземање имоти, црпење ресурси, убиства, стрелања...). За турците и курдите и иранците и ирачаните исто споменав...сите тие се муслимани, но биле/се во постојан конфликт.
Затоа делумно споменав дека овој вид конфликти во крајна линија се провоцираат или злоупотребуваат од одредени структури, но повторно во основа имаат свое зошто од нерелигиозни причини, а тоа е најчесто ресурси, територии или ослободителни војни. Могу повеќе загрижуваат (заради бројот на жртви, уништени економии, пропаднати цели држави) етничките геноциди и демоцидите последните векови. Од африканските конфликти, балканските војни двете светски војни и разни други конфликти низ Азија или демоцидите од Кина, СССР, Романија, источниот блок, Аргентина...
Иосоно, јас не можам да бранам ничии постапки, но ако тргнам од моите убедувања, никогаш не би убил/осакатил некого ради религија. Затоа после многу тегнења на темите за креации, науки и останато, се повлеков пошто напразно се избламирав.
Постојат и лични конфликти, но постојат конфликти македонец-македонец, православен православен, муслиман муслиман, ...да не ги редам. Таму пробав, тука истото го кажувам. не е до човекот туку до перцепцијата за добро и зло, % на подлегнување врз медиумските кампањи, степенот на лудило, нервоза, манијакалност...
Ne be drugar... eve i jas ja znam nagradata vo dzennetot pa na komsijata insAllah (ako dade Allah)za bajram Baklava ke mu odnesam a hristijanin e. Ti go perat mozokot be drugar !
Ете ме потсети...ние секој Бајрам си ја имаме таа почит со 2-3 семејства соседи муслимани...а тие за возврат кај нас на Божиќ, Великден...Но штета што тоа не одговара секому...да се сложни луѓето без оглед на вера и нација. Затоа и постојат медиумите.

A Muro,toj bese clen na organizacijata.Sakase da pridonese nesto za svojot narod....imase dvajca drugari; Jildirim i Cetin i dvajcata mu gi ubija a nego go zarobi Amerikanecot Feler go napumpa so droga,go natovari so dinamit i go prati vo kafule,tamu da gi priceka negovite drugarcinja jildirim i cetin i so dalecinski go diga vo vo vozduh i nego i kafuleto i prisutnite a mediumite izjavuvaat deka toa go napravi organizacijata a ne edno ateisticko-masonsko kopile,kako sto bese Feler. http://www.youtube.com/watch?v=4R3U3MMRZAU&feature=player_detailpage
Чекај чекај, ти мислиш дека ова се случува во вистинскиот свет?

--- надополнето: Aug 12, 2011 12:45 PM ---
Ne velam deka nema vo religiite nekoi ne upateni vernici,te. huligani ili naivnicari,bagabonti.... zgora na neznaenjeto i gluposta ke ti rece nesto ili ke ti stori,ova go ima vo site religii,no tie se malku brojni. Kazav,vakvi ima na sekade ima i vo sportot.

Odma da kazam deka vo Islamot kako i vo Hristijanstvoto dozvoleno e da se ratuva. Ne e dozvoleno cesta da si ja prodavas. Dolzen si semejstvoto da si go branis,domot da go cuvas i da ne go napustas. Pa zarem sekoj razumen covek ne prifakja vakvo pravilo ?
Ти секирај се за твојот мозок :)
И јас си стојам убаво со комшиите се гледаме за арно за лошо и се почитуваме. Имам пријатели од сите вери и невери. Семејството ми е религиозно. Проблемот е што глобално религиите служат само за да ги разединат луѓето. Во бивша СФРЈ сите живеевме братски па виде како се заврши тоа, поттикнато од религиската нетрпеливост. На темава зборуваме за религиски конфликти, за кои ти тврдиш дека не постојат. Тоа е сулудо, милиони се загинати единствено мотивирани од религиозни копилиња. Ме заболе мене што тие погрешно ги толкувале светите книги. Важно е дека проливаат крв во името на Бог. Затоа ја гледам религијата како зло, како алатка за манипулација која издржала со векови. Но крајот се ближи, луѓето се образуваат, информациите се на дофат повеќе од било кога и кој сака да ја чукне главата ќе свати зошто религиите постојат и кому му служат. Само со мирно нека е, макар траело уште 100 години.

Да дополнам од претходниот пост (многу сте брзи во постирање :)) за личноста...покрај тоа што зависи најмногу од човекот како прилично (не)разумно битие, секако дека како причина и припадноста кон одредена група, организација или конфесија придонесува до одреден степен на себично или слепо бранење на истата и по цена на несакани конфликтни ситуации.

Но крајот се ближи, луѓето се образуваат, информациите се на дофат повеќе од било кога и кој сака да ја чукне главата ќе свати зошто религиите постојат и кому му служат. Само со мирно нека е, макар траело уште 100 години.

Проблемот е Ватикан, со својата огромна финансиска и политичка моќ. Да не бше Ватикан, изумирањето на религиите ќе одеше тројно побрзо. Оние христијански држави, кои се најдалеку од раката на Папството, како скандинавските, се најнерилигиозни во моментов...

Ние сме сеуште далеку, заради неверојатната неписменост и затупеност на просечниот Македонец...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom