Религиозни конфликти - решение?

И јас не верувам во Бог каков што ни го опишуваат светите книги од било која религија. Се согласувам дека се полни со апсурди.

За вториот дел, дали мислиш дека си дел од мнозинството? Ако мислиш така според мене грешиш.
Не можеме да знаеме. Многу религиозни луѓе одат во војни и убиваат цивили и прават злодела. Едноставно затоа што во тој момент се чувствуваат дека се надвор од законот, т.е. никој ништо не им може. Инаку се Law Abiding Citizens. Така да не би рекол дека стравот од Бог им е поголем од стравот од решетките. Бог може и да прости некогаш, нели?

Интересно е како оние кои се залагаат за напредок и граѓански слободи сакаат да укинат една фундаментална слобода на мислење, делување и изразување. Толеранција , меѓу другото, е доблест да се живее во хармонија покрај луѓе кои се разликуваат од вас. Не гледам како едно современо секуларно општество може да биде загрозено од религија? Зошто да се укинат религиите? Како би се чувствувале ако некој повика да се укине атеизмот? Фундаментализмот и нетрпеливоста од секаков вид и провенинеција се девастирачки. Ненасилно, толеранто практицирање на религија треба да биде дозволено. Во САД и Австралија, на пример, има сатанистички цркви, кои имаат свои храмови, не плаќаат данок (како и сите други верски заедници). Во САД има и црква на летечки Елвиси кои со падобран или параглајдери го обзнануваат скорото доаѓање на Елвис кој се вивнал во вселената. Мене лично и сатанистите и летечките Елвиси ми се подеднакво егзотични, и не гледам зошто не би можеле да коегзистираат со православни, римокатолици, протестанти, муслимани, мормони, хомосексуалци, трансвестити, нихилисти, адвентисти, анархисти, комунисти...Има место за секого. Решението е толеранција. ;)

Зошто да ти верувам, поинформиран си од нас другите? Си живеел во свет без религии?

Незнам како го замислуваш светот без религија, ако мислиш дека ке се базира на наука и хуманизам, тоа е колку-толку во ред ама науката ке ни открива „како“ а не и „зошто“, луѓето ќе се изгубат, религијата ги прави да се чувствуваат поважни а вака ќе бидат некое поразвиено живо суштество ќе го живее својот живот незнаејќи зошто е тука, придржувајќи се до смешната Биг Бенг теорија.
Свет без религии е возможна опција во скоро време, гледајќи колку се бескорисни и штетни религиите во светот, раст на атеизмот и поради некоја тешка економска криза религиите можат да бидат на тежок удар, не плаќат данок а се полни со пари.
Всушност и Библијата говори на таа тема, уништување на религиите од нациите, уништување на нациите од Бог и воспоставување теократија.
Така, доколку не постои Бог, тогаш или ќе постојат илјадници религии или атеизам, но ако постои тогаш бесмислено е да постојат 2 или повеќе религии или пак атеизам.
Ќе видиме што ќе донесе времето :)
--- надополнето: Aug 12, 2011 1:57 AM ---
Решението е толеранција. ;)

Или премолчено несогласување ;)

Неможе за толку важни работи да има толку многу разлики во ставовите. Постојано има несогласувања, секој се држи до своето. Јас сум повеќе кон она што е најисправно, најправедно, вистинско. Неможе сите да се такви, само една е.
Значи толеранција ќе има само кога ќе се избегнуваат дебати за религиозни теми, кај кои нема компромис.

Неможе за толку важни работи да има толку многу разлики во ставовите. Постојано има несогласувања, секој се држи до своето. Јас сум повеќе кон она што е најисправно, најправедно, вистинско. Неможе сите да се такви, само една е.
Значи толеранција ќе има само кога ќе се избегнуваат дебати за религиозни теми, кај кои нема компромис.
А што е тоа? Има некој доказ што е најисправно?

Не, инсталирано е во човекот од раѓање, со искуството го апдејтираш.
Не мислам дека вербата се стекнува од раѓање, баш напротив се стекнува со спознавање. И доколку имаш различно мислење со некого за најисправно, дали тоа значи дека мора да го наметнуваш твојот став, иако немаш никаков факт како поткрепа? Што е лошо во тоа да го почитуваш туѓиот?

Незнам како го замислуваш светот без религија, ако мислиш дека ке се базира на наука и хуманизам, тоа е колку-толку во ред ама науката ке ни открива „како“ а не и „зошто“, луѓето ќе се изгубат, религијата ги прави да се чувствуваат поважни а вака ќе бидат некое поразвиено живо суштество ќе го живее својот живот незнаејќи зошто е тука, придржувајќи се до смешната Биг Бенг теорија.
Свет без религии е возможна опција во скоро време, гледајќи колку се бескорисни и штетни религиите во светот, раст на атеизмот и поради некоја тешка економска криза религиите можат да бидат на тежок удар, не плаќат данок а се полни со пари.
Всушност и Библијата говори на таа тема, уништување на религиите од нациите, уништување на нациите од Бог и воспоставување теократија.
Така, доколку не постои Бог, тогаш или ќе постојат илјадници религии или атеизам, но ако постои тогаш бесмислено е да постојат 2 или повеќе религии или пак атеизам.

Така е, или премолчено несогласување. Ама и тоа е многу подобро од агресија, заплашување, убивање, рушење храмови и палење куќи. Демократијата од западен тип има некои битни придобивки -- толерантноста и граѓанските права, на пример. Пробај да бидеш фашист, расист, хомофоб, сексист во некоја западна земја...тешко дека ќе си најдеш сериозно друштво.

За болдот: А што е она вистинското, праведното, исправното? Ова се релативни работи за кои мора да се дозволи одреден степен на разномислие. Што ќе рече, толеранција.;)

Наука и хуманизам.

Биг Бенгот е најиздржаната теорија до сега што не значи дека е точна. Ние може нема да откриеме како се случило со оглед на нашето време поминато во универзумот, ние сме тука само еден миг во неговата долга историја и толку и ќе траеме. Но од овде каде што сме сме научиле многу за него и за нас, благодарение на луѓето кои се бават со наука.

Имајте во предвид дека јас барем сметам дека осознавањето е процес и дека природно ќе дојде крајот на религиите. затоа што погоре се спомнуваа забрани, палење на храмови и што ти ја знам. Така не бива. Се дури има и еден човек на кого му е потребно тоа нека го практицира. Треба луѓето да знаат многу повеќе за универзумот и нашето место во него, за да почнат да ги разбираат работите и сами да видат каде светите книги ја утнале работата дебело. Во моментов, дури и повеќето луѓе кои се високо образувани имаат многу мало познавање во тој дел, поради образованието кое не е општо туку е насочено на создавање кадар за ова или она.

Така е, да се укинат сите религии! Сместа, мамицу им религиозна! И после? Шо ќе биде на ред за укинуење? Политика! Како ќе се избегне политичкиот конфликт? Со укинување на политиката, наравски! А како ќе се избегне цивилизацискиот конфликт? Со укинување на цивилизациите. А човечкиот конфликтот ин џенерал? Со укинување на човечката раса. Ете така. Море, укинуј све, мамицу му јебем!

Oсвен човечката раса,баш кон тоа и треба да се стремиме.

Не мислам дека вербата се стекнува од раѓање, баш напротив се стекнува со спознавање. И доколку имаш различно мислење со некого за најисправно, дали тоа значи дека мора да го наметнуваш твојот став, иако немаш никаков факт како поткрепа? Што е лошо во тоа да го почитуваш туѓиот?

Не зборував за верата, да таа се стекнува само преку спознание, зборував за начините на кои се пронаоѓа вистинската вера, и за чувството за тоа што е најисправно. Ке го почитувам, но што ако тој став е премногу далеку од исправен, еве пример ацтеките ги жртвувале децата на боговите и тоа го сметале за исправно, како да го толерирам тоа, и денес ретко кој се држи до својата религија каква што е, се декларират верници но немат ни трошка морал, а свештениците дури и им помагаат да се оддалечат од верата. Нема да му го наметнувам мојот став, но барем нека он си го преиспита неговиот став.

Интересно е како оние кои се залагаат за напредок и граѓански слободи сакаат да укинат една фундаментална слобода на мислење, делување и изразување. Толеранција , меѓу другото, е доблест да се живее во хармонија покрај луѓе кои се разликуваат од вас. Не гледам како едно современо секуларно општество може да биде загрозено од религија? Зошто да се укинат религиите? Како би се чувствувале ако некој повика да се укине атеизмот? Фундаментализмот и нетрпеливоста од секаков вид и провенинеција се девастирачки. Ненасилно, толеранто практицирање на религија треба да биде дозволено. Во САД и Австралија, на пример, има сатанистички цркви, кои имаат свои храмови, не плаќаат данок (како и сите други верски заедници). Во САД има и црква на летечки Елвиси кои со падобран или параглајдери го обзнануваат скорото доаѓање на Елвис кој се вивнал во вселената. Мене лично и сатанистите и летечките Елвиси ми се подеднакво егзотични, и не гледам зошто не би можеле да коегзистираат со православни, римокатолици, протестанти, муслимани, мормони, хомосексуалци, трансвестити, нихилисти, адвентисти, анархисти, комунисти...Има место за секого. Решението е толеранција. ;)
Толеранција но за оние кои и самите ја практикуваат. Зошто да се толерира религија која самата нема ни "Т" од толеранција? Која како што посочив во примерот казнува на смрт ако некој реши да ја промени и тоа не само тој што ја напуштил туку и неговите деца кога ќе станеле полнолетни?!
Зошто да се има толеранција кон некој што ги убива и беси оние со поинаков морал од неговиот?
Религиите кој во својата идеологија немаат такви екстремни елементи, нема причина зошто да не постојат, но оние кој ја загрозуваат и ограничуваат слободата на луѓето и им ги наметнуваат своите начела и правила со закани, дефинитивно треба да се препознаат како закана и зло за човештвото.

Mama... Nikogas konflikti nemalo pomegju religiozni luge vo svetot. Vakvi Satanisti,Masoni,Iluminati,Ateisti i dr. gi pravat konfliktite vo svetot so religiite. Nitu eden vladar vo nitu edna zemja ne e religiozen covek.NIKOJ ! Site (bilo kade) se od olos po olos,ili se masoni,ili se ateisti ili se iluminati i tie vodat vojni vo svetot i tie se inicijatori i zaradi takvite ginat nevini vernici. Gajle mu bilo na Ariel Saron dali ke zaginat Evrei ili Hristijani ili Muslimani,toj od toa nisto ne e,toj e Cionist proklet a tie se nevernici. Gajle mu e na Dzordz Bus dali ke ginat Hristijanski (americki vojnici) ili ke ginat Muslimani ili Evrei,koga toj e Iluminat proklet ili e Satanista ? Da ne gi preskoknam liderite vo muslimanskite zemji,isto sranje se site,so isklucok na eden edinstven Erdogan na koj bi mu podal i bi mu baknal raka ! Zarem ne go prepoznavaat tuka ateistite ponasanjeto kakvo im e ?
Zarem tuka jas se raspravam so Corbadzija ili Miki ? Ili se raspravam so Ateisti te. ANTITEISTI i Satanisti (nikakva razlika nema pomegju niv) ?

Извини, ти ова сериозно?
Naj seriozno. Zosto sakate da me ubedite mene kako vernik deka spored Islamot jas treba da imam konflikti so nekoj vernik od druga religija koga ubeden sum deka toa ne treba da bide taka ? Ako nekoj "bin laden" toa go napravil,zosto veruvate vo takvite vesti i informacii ? Zosto ste tolku ubedeni deka i toj ne e nekoj mason ili sto ti jas znam ? Jasno vo Kur'anot stoi deka vo verata nema prisilba. Deka civili zabraneto e da se ubivaat i koga e ratna sostojba a kamoli vo mirna doba zgrada na nekogo da mu urnes polna so civili ? Vernik ova go znae i ne go pravi.

Naj seriozno. Zosto sakate da me ubedite mene kako vernik deka spored Islamot jas treba da imam konflikti so nekoj vernik od druga religija koga ubeden sum deka toa ne treba da bide taka ? Ako nekoj "bin laden" toa go napravil,zosto veruvate vo takvite vesti i informacii ? Zosto ste tolku ubedeni deka i toj ne e nekoj mason ili sto ti jas znam ? Jasno vo Kur'anot stoi deka vo verata nema prisilba. Deka civili zabraneto e da se ubivaat i koga e ratna sostojba a kamoli vo mirna doba zgrada na nekogo da mu urnes polna so civili ? Vernik ova go znae i ne go pravi.
Проблемот е што ти попрво би обвинил и вонземјани него да признаеш дека тоа што е напишано не се практикува во вистинскиот живот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom