Io Sono Interista
The original, one and only IoSono.
- Член од
- 21 декември 2007
- Мислења
- 29.002
- Поени од реакции
- 61.831
НиЕдна религијаЕдна религија.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
НиЕдна религијаЕдна религија.
Дали тоа значи дека треба да ги укинеме сите закони?НиЕдна религија
Ништо не треба да се укине. Со сила не може да се забрани нешто, напротив, може да се постигне обратен ефект. Тоа е прашање на свест и желба за истражување. Човекот еден ден ќе ја види големата слика.Дали тоа значи дека треба да ги укинеме сите закони?
НиЕдна религија
Зошто да ти верувам, поинформиран си од нас другите? Си живеел во свет без религии?Doesn't work, trust me.
Далеку сме од големата слика, итоа многу далеку. Во моментов религиите се нужни, без разлика што нивното постоење предизвикува некои проблеми.Ништо не треба да се укине. Со сила не може да се забрани нешто, напротив, може да се постигне обратен ефект. Тоа е прашање на свест и желба за истражување. Човекот еден ден ќе ја види големата слика.
„Некои проблеми“ се бајаги големо релативизирање на ситуацијата. Катастрофи предизвикуваат, најблаго кажано.Далеку сме од големата слика, итоа многу далеку. Во моментов религиите се нужни, без разлика што нивното постоење предизвикува некои проблеми.
ОК, ама од друга страна и катастрофи спречуваат. Замисли го сегашново општество, со сегашната свест на луѓето во анархија. Според мене укинување на религиите значи и укинување на целокупниот сегашен систем на живеење. Факт е дека модерниве општества и законодавства во основа ги имаат религиите и нивните учења.„Некои проблеми“ се бајаги големо релативизирање на ситуацијата. Катастрофи предизвикуваат, најблаго кажано.
Се согласувам дека сме далеку од големата слика ама ќе стигнеме...
Не гледам како процесот на осознавање на работите какви што се би водел во анархија.ОК, ама од друга страна и катастрофи спречуваат. Замисли го сегашново општество, со сегашната свест на луѓето во анархија. Според мене укинување на религиите значи и укинување на целокупниот сегашен систем на живеење. Факт е дека модерниве општества и законодавства во основа ги имаат религиите и нивните учења.
Општество без религија незначи општество без закони. А тоа дека модерните општества ги имале во своите законодавства религиите, си грешка и тоа голема.ОК, ама од друга страна и катастрофи спречуваат. Замисли го сегашново општество, со сегашната свест на луѓето во анархија. Според мене укинување на религиите значи и укинување на целокупниот сегашен систем на живеење. Факт е дека модерниве општества и законодавства во основа ги имаат религиите и нивните учења.
Незнам дали работите се такви какви што атеистите мислат дека се. Сеуште не е докажано дека Бог не постои. Исто како што не е докажано дека постои. Осознавањето дека не постои виша сила (под претпоставка дека не постои) со нивото на општествена свест во која е човештвово во моментов, дефинитивно би не повлекол во анархија. Законите коренсподираат со општоприфатените општествени норми. Доколку не постои стравот од виша сила убеден сум дека работите како не кради, не убивај и слично нема повеќе да бидат општоприфатени.Не гледам како процесот на осознавање на работите какви што се би водел во анархија.
Не реков дека религијата е препишана во законите, туку дека законите се базираат врз работите на кои не учат религиите. Голем дел од позитивните работи во Библијата се станати дел од европските законодавства. За шеријатските држави нема потреба ни да коментирам.Општество без религија незначи општество без закони. А тоа дека модерните општества ги имале во своите законодавства религиите, си грешка и тоа голема.
- Според христијанските критериуми, воопшто и не би требало да има законодавство......Христијанството вели да бидеш покорен, да ги сакаш непријателите и секоја власт да ја сметаш за од бога дадена. Со овие критериуми кого ќе судиш? Какви закони ќе правиш?
- Според Јудеизмот и Исламот пак, на секој чекор би требало да се каменува или беси некој! Да се сечат раце и нозе и да се камшикува.
Не се работи за доказ дека Бог не постои. Се работи за илјадници докази дека Бог од Библијата, Куранот итн... не постои. И повеќето докази се во апсурдностите во самите книги.Незнам дали работите се такви какви што атеистите мислат дека се. Сеуште не е докажано дека Бог не постои. Исто како што не е докажано дека постои. Осознавањето дека не постои виша сила (под претпоставка дека не постои) со нивото на општествена свест во која е човештвово во моментов, дефинитивно би не повлекол во анархија. Законите коренсподираат со општоприфатените општествени норми. Доколку не постои стравот од виша сила убеден сум дека работите како не кради, не убивај и слично нема повеќе да битат општоприфатени.
И јас не верувам во Бог каков што ни го опишуваат светите книги од било која религија. Се согласувам дека се полни со апсурди.Не се работи за доказ дека Бог не постои. Се работи за илјадници докази дека Бог од Библијата, Куранот итн... не постои. И повеќето докази се во апсурдностите во самите книги.
Еве и јас не крадам и не убивам. Не ми е страв од виша сила. Страв ми е од затвор. И срам ми е.