Религиозни конфликти - решение?

pa da jas predhodno napishav deka malku se onie koi ja razlikuvaat verata od religijata
verata vo bog,ili prirodata,kako sakate,mozete da ja narecete vera vo isus,alah...seedno ako e iskrena i bezuslovna togash e taa vistinskata,a religijata e samo manipulacija i jas kako hristijanka ke kazam deka vo hristijanstvoto ima poveke paganski obicai otkolku molitvi,a samoto hristijanstvo e protiv paganstvoto....onie sto slepo se drzat do religijata se samo luge koi ne mozat sami da ja prepoznaat vistinata,mora nekoj da gi nasocuva,a toa nekoj dobro go zloupotrebuva

Дали тоа значи дека треба да ги укинеме сите закони?
Ништо не треба да се укине. Со сила не може да се забрани нешто, напротив, може да се постигне обратен ефект. Тоа е прашање на свест и желба за истражување. Човекот еден ден ќе ја види големата слика.

Ништо не треба да се укине. Со сила не може да се забрани нешто, напротив, може да се постигне обратен ефект. Тоа е прашање на свест и желба за истражување. Човекот еден ден ќе ја види големата слика.
Далеку сме од големата слика, итоа многу далеку. Во моментов религиите се нужни, без разлика што нивното постоење предизвикува некои проблеми.

Така е, да се укинат сите религии! Сместа, мамицу им религиозна! И после? Шо ќе биде на ред за укинуење? Политика! Како ќе се избегне политичкиот конфликт? Со укинување на политиката, наравски! А како ќе се избегне цивилизацискиот конфликт? Со укинување на цивилизациите. А човечкиот конфликтот ин џенерал? Со укинување на човечката раса. Ете така. Море, укинуј све, мамицу му јебем!

Далеку сме од големата слика, итоа многу далеку. Во моментов религиите се нужни, без разлика што нивното постоење предизвикува некои проблеми.
„Некои проблеми“ се бајаги големо релативизирање на ситуацијата. Катастрофи предизвикуваат, најблаго кажано.
Се согласувам дека сме далеку од големата слика ама ќе стигнеме...

„Некои проблеми“ се бајаги големо релативизирање на ситуацијата. Катастрофи предизвикуваат, најблаго кажано.
Се согласувам дека сме далеку од големата слика ама ќе стигнеме...
ОК, ама од друга страна и катастрофи спречуваат. Замисли го сегашново општество, со сегашната свест на луѓето во анархија. Според мене укинување на религиите значи и укинување на целокупниот сегашен систем на живеење. Факт е дека модерниве општества и законодавства во основа ги имаат религиите и нивните учења.

ОК, ама од друга страна и катастрофи спречуваат. Замисли го сегашново општество, со сегашната свест на луѓето во анархија. Според мене укинување на религиите значи и укинување на целокупниот сегашен систем на живеење. Факт е дека модерниве општества и законодавства во основа ги имаат религиите и нивните учења.
Не гледам како процесот на осознавање на работите какви што се би водел во анархија.

Општество без религија незначи општество без закони. А тоа дека модерните општества ги имале во своите законодавства религиите, си грешка и тоа голема.
- Според христијанските критериуми, воопшто и не би требало да има законодавство......Христијанството вели да бидеш покорен, да ги сакаш непријателите и секоја власт да ја сметаш за од бога дадена. Со овие критериуми кого ќе судиш? Какви закони ќе правиш?
- Според Јудеизмот и Исламот пак, на секој чекор би требало да се каменува или беси некој! Да се сечат раце и нозе и да се камшикува.

Не гледам како процесот на осознавање на работите какви што се би водел во анархија.
Незнам дали работите се такви какви што атеистите мислат дека се. Сеуште не е докажано дека Бог не постои. Исто како што не е докажано дека постои. Осознавањето дека не постои виша сила (под претпоставка дека не постои) со нивото на општествена свест во која е човештвово во моментов, дефинитивно би не повлекол во анархија. Законите коренсподираат со општоприфатените општествени норми. Доколку не постои стравот од виша сила убеден сум дека работите како не кради, не убивај и слично нема повеќе да бидат општоприфатени.
--- надополнето: Aug 12, 2011 12:58 AM ---
Општество без религија незначи општество без закони. А тоа дека модерните општества ги имале во своите законодавства религиите, си грешка и тоа голема.
- Според христијанските критериуми, воопшто и не би требало да има законодавство......Христијанството вели да бидеш покорен, да ги сакаш непријателите и секоја власт да ја сметаш за од бога дадена. Со овие критериуми кого ќе судиш? Какви закони ќе правиш?
- Според Јудеизмот и Исламот пак, на секој чекор би требало да се каменува или беси некој! Да се сечат раце и нозе и да се камшикува.
Не реков дека религијата е препишана во законите, туку дека законите се базираат врз работите на кои не учат религиите. Голем дел од позитивните работи во Библијата се станати дел од европските законодавства. За шеријатските држави нема потреба ни да коментирам.

Незнам дали работите се такви какви што атеистите мислат дека се. Сеуште не е докажано дека Бог не постои. Исто како што не е докажано дека постои. Осознавањето дека не постои виша сила (под претпоставка дека не постои) со нивото на општествена свест во која е човештвово во моментов, дефинитивно би не повлекол во анархија. Законите коренсподираат со општоприфатените општествени норми. Доколку не постои стравот од виша сила убеден сум дека работите како не кради, не убивај и слично нема повеќе да битат општоприфатени.
Не се работи за доказ дека Бог не постои. Се работи за илјадници докази дека Бог од Библијата, Куранот итн... не постои. И повеќето докази се во апсурдностите во самите книги.

Еве и јас не крадам и не убивам. Не ми е страв од виша сила. Страв ми е од затвор. И срам ми е.

Не се работи за доказ дека Бог не постои. Се работи за илјадници докази дека Бог од Библијата, Куранот итн... не постои. И повеќето докази се во апсурдностите во самите книги.

Еве и јас не крадам и не убивам. Не ми е страв од виша сила. Страв ми е од затвор. И срам ми е.
И јас не верувам во Бог каков што ни го опишуваат светите книги од било која религија. Се согласувам дека се полни со апсурди.

За вториот дел, дали мислиш дека си дел од мнозинството? Ако мислиш така според мене грешиш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom