Плоштадот е пренатрупан со споменици.Поарно ќе беше да има само еден споменик-тој на Аце.....
за пренатрупан не е , ја има истата широчина - Аце е на местото каде што и пред тоа имаше едно т.р ритче од земја на кое повремено имаше божем цвеќиња .
Многу поубаво изгледа него што беше еден празен никаков простор на кој некои измислуваа лизгалишта, па правеа пазар под ведро небо за новогодишните празници , па цветен пазар со оние крш куќарки ....
Сега е ко музеј на отворено - и верувам дека секој кој ќе дојде од надвор ќе има што да види, слика.....
се разбира, откако се финишира- со сите згради (фасади) што се околу и кои треба да се реновираат....
значи коментираме за нешто што не е завршено
чекајте бар да се заврши проектот, (огради, фонтани....)
арно викаат - крајот го краси делото
но, кога сме веќе тука- денес околу 20:30ч поминав/ме и свртив/ме еден круг и што мене ми остави лош впечаток е кога видов странци(маж , жена и 2 деца) како
бегаат со трчање од 2 циганчиња кои им се закачија на врат -просејќи (изнудувајќи им пари) , останав со зината уста - неможев да поверувам на она што го видов и после цел саат препричававме што се случи (а на 10 метри зад нив еден стар 50-60 г циган -кој сигурно им ги с’снал маливе) и идеше зад нив ко да се шета - чекајќи „добра награда“, но откако овие избегаа -спасувајќи жива глава - циганот ги прибра циганчињата од 9-10 години им даде по една цигара , запалија и седнаа на клупа - чекајќи да налета некоја „нова жртва„
Значи , немаше НИТУ ЕДЕН цајкан у близина на кого би се обратиле странциве, да беше ова грчка ќе вриеше од цајкани на секои 10 метра ...АМА.....
замислете како се осеќале странците - сигурно уште утре ќе одат на психијатар за стресот што го преживеале (можеби звучи смешно- но само да ги видевте како трчаааааа, секој засебно , децата, жената и тој- но сите во еден правец према споменикот на Ченто -