Целата Вистина за бог

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
A mislis deka Luther,Knox,Calvin ili Jan Hus se vo rajot?
Не е мое да мислам за тоа. Си има кој да мисли и суди, како за мене така и за сите останати.

Zarem seriozno tvrdis deka tie lica bile od Boga?
I pokraj nivnite grevovi i raskol so koj ja raznisaa verata vo crkvata koja trae uste od apostolot Petar?
Go izednacuvas Petar koj bese so Nego so nekakvi germanski i skotski bogohulnici?
Ништо од ова не тврдев и не тврдам јас. Вистина е дека падна многу крв при кинењето на прангите на институционализираната црква, но универзалните (не само верски) придобивки од неа ги чувствуваме и ден денес. Во средните векови официјалната црква завлегла во толкава спрега со државата што намерно го затупувала човекот со забранување на книги, наука, нетолеранција и отворени инквизициски прогонства (и на истокот и на западот) се со цел да ги зачува своите небиблиски догми и полесно да манупулира со непросветлените народни маси.
Реформаторите (не само популарните), иако биле со бројни недостатоци, сепак одиграле голема улога во преведувањето на Библијата на народен разбирлив јазик и во промовирање на изворното христијанство, писменоста, културата, човечките слободи и права, книжевноста, слободоумието, семејниот живот итн. Преведувањето на Библијата на разбирлив народен јазик било иницијалната каписла за Реформацијата.
Голем дел од нив платиле скапа цена за своите залагања. На пример чешкиот реформатор Јан Хус, пред да биде спален на клада, за последен пат му било понудено да се откаже од своите "ереси". Тој одговорил: "Ни за полна катедрала со злато не се откажувам од тврдењето дека Библијата е врховен авторитет, а Христос е единствената Глава на Црквата." По ова тој бил јавно спален на клада пеејќи еден од псалмите во Библијата. Кога огнот си ја завршил работата, пепелта од изгореното тело на Јан Хус била фрлена во реката Рајна.
Каква пародија, некогашниот чешки еретик денес има споменик во главниот град на Чешка (Прага) и народот кој ја фрли неговата пепел во реката Рајна денес го празнуваат Денот на реформацијата одбележувајќи го и животот и делото на својот реформатор Јан Хус.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Како можеш да кажеш дека нешто е вистинито, кога не знаеш со сигурност дека тоа е вистинито туку само веруваш дека е вистинито, бидејки некој друг ти кажал дека е вистинито?
Katolickata crkva e najstara, poteknuva od Petar koj go slusal i delel leb so Nego, ima najmnogu pripadnici i nema podelbi i raskolnistva..
Taa e vecna i e vistinska (Vatikan ne e iluzija) kako sto e i apostolska.

Site drugi se privremeni shizmatici koi pod vlijanie na rogatiot, so lazno svedocenje gi polnat kazanite na pekolot so izgubeni dusi koi ne se pokajale.

Nema spasenie nadvor od crkvata !!!

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Кажувам дека е детско зошто е пред се наивно и отсечено од реалноста, а не се сомневам дека си искрен и навистина веруваш во тоа што проповедаш.
Не јас не проповедам, затоа што проповедањето ке го разбереш како да кажувам за некоја религија, фиктивна работа за која не можеш да бидеш сигурен дека постои. Можеби е моја имагинација. Поповите проповедаат за фиктивни работи и измислени светови за кои никој не дознал до сега, со сигурност дали постојат или не.
Но искажувам мислење кое можеш самиот за заклучиш дали е точно или не, не според тоа што ти го кажале другите, туку според тоа дали тебе ти се допаѓа, дали е логично склопен мојот одговор.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Не јас не проповедам, затоа што проповедањето ке го разбереш како да кажувам за некоја религија, фиктивна работа за која не можеш да бидеш сигурен дека постои. Можеби е моја имагинација. Поповите проповедаат за фиктивни работи и измислени светови за кои никој не дознал до сега, со сигурност дали постојат или не.
Но искажувам мислење кое можеш самиот за заклучиш дали е точно или не, не според тоа што ти го кажале другите, туку според тоа дали тебе ти се допаѓа, дали е логично склопен мојот одговор.
boring...

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Заштитата на блиските во таквите случаи Е одраз на љубов.-Da toa e odraz na ljubov,NO tuka brkas stvari, Isus zbori za ljubov kon neprijatelot a ne za ljubov to est zastita na bliskite. Znacu UTKA!Znaci ako treba da go svrtime obrazot namesto da se sprotivstavime togas Isus govori za ljubov kon neprijatelite a neznam (ti znaes) kako u isto vreme em da go ljubime blizniot i da go zastitituvame em da go sakame i neprijatelot. Znaci ima razlika megu sakanje na blizniot, toa sakanje podrazbira fizicka zastita vo extremni situacii i sakanje kon neprijatelot koja ne podrazbira zastita posto ne mozes da go zastituvas i Onoj sto gi napaga tvoite bliski i onie koi baraat zastita I spas od nego.
да не ми ги извртуваш зборовите -- реков непоткрепено, не нејасно. Ova nepotkrepeno a ne nejasno aj, epa sto sakas imas cel kup primeri...ne veruvam deka mozes da najdes posto voopsto ne zastapuvas takva teza, zatoa vaka na brzina ... stavovi: ili ke bide po nase ili vojna nie sme za mir no da bide po nase, vie ke ne tolerirate nas primer zapadnjacki nacin na zivot no nula tolerancija za islamskata kultura i obicai, zabrana na burki, a celo vreme za tolerancija se zbori, kamo ja na delo,Burki ne smee razgoluvanje smee znaci vie nas ke ne tolerirate a ne nie vas...i Ti daj primer za obostrana tolerancija ama od zivotot ne od teorija, na delo daj primeri od zivotot, jas eve nekolku deka tolerancijata e izgovor drugite da toleriraat za da ne ja pobaraat vinata vo sebe onie koi baraat nekoj da gi tolerira a so toa svojata da ja prefrlat na drugite, a sto e vprocem stavot pobaraj ja vinata vo sebe osven prefrlanje na svojata vina vrz drugiot...
дај да видиме кои се процентите на зачестеноста на ваквиот изговор
Za procenti znaci sega pak se vrakame na delo, epa...kolku sakas pa cel svet ne se toleriraat megusebno razlicni kukturi, Talibancite vikaat nie sme za mir ama odete si od Avganistan, Amerikancite vikaat nie sme za mir vi nosime zapadnjacki model na demokratija...gledam deka si cepidlaka sto ne ja gleda celta ne pak da ja pogodi...za ova boldiranoto, дали јас би бил подобар ако постапувам како него? Дали мојата реципрочна агресија ќе биде соодветен одговор? За мене, не.
Ti ne samo sto ne bi bil podobar od nego, tuku ne bi ostanal ziv ako blagovremeno I reciprocno ne ragiras, , znaes ti sto pravis- ne znaes sto zboris,instinktivno reagiras a za mentalna masturbacija moze da se lazeme i da zborime kako se e ok, znaci nema da bides ziv ako ne postapuvas kako nego a ne pak podobar. Toa ti e kako vo seksot na zborovi moze da kazes sto sakas na delo se pokazuva dali te pali nekoja ili ne, teloto samo reagira.
Ne drzam predavanja mene mi odgovara da ostanete vo zabluda, a za toa deka mi se jasni moite mislenja kazuvaat samite recenici, no treba toa nekoj da go primi, da dopre do nego, ako ne ja fakas taa frekfencija togas tebe ne ti e jasno sto zboram uopste.
Треба ли да те потестувам дека грижата и љубовта за другиот се апсолутно непрагматични?
Ova e vrv na glupoosta !-kako ne se, eve ti Bibliski primer isus rekol PO DELATA KE GI POZNAETE (pragmatizam na delo) daj da ja vidam vasata ljubov na delo kako funkcionira ne samo na zborovi, toa ti e osnova na pragmatizmot, za proverka na nekoe mislenje daj da vidime dali se rakovodis po nego ako navistina se grzis za bliskite tvoi - toa dava rezultat na delo i e pragmaticno, taka da ova ti e utka.
Grizata za bliznite se pragmaticni nesta ako navistina se grizis za bliznite, ako funkcionira ako e delotvorna ucinkovita tvojata griza ako ne e, togas da, ne e pragmaticna,znaci idejata deka treba da se grizis za bliznite e pragmaticna AKO I SAMO AKO se grzis za bliznite. Треба ли да те потестувам дека грижата и љубовта за другиот се апсолутно непрагматични?
Najposle, pak vo duhot na pragmatizmot kaj vi se delata ili tolku nemate ljubov i griza za bliznite pa zatoa i istata ja okarakteriziravte kako nepragmaticna, da taa ne e pragmaticna za vas, no e i toa kako pragmaticna i funkcionalna za onie koi stvarno pokazuvaat griza, pomos i zastita za svoite bliski!
No gledam deka se fakas za zborovi a ne ja kontas poentata no ako ti lazes koga zboris teloto ne laze koga deluva, taka da nema te napravi podobar toa sto nema da reagiras kako nego oti KE REAGIRAS KAKO NEGO,to est adekvatno, kako sto kaza vo extremni situacii praviloto ne vrakaj so ista merka ima isklucok.... so zborovi mozeme da se lazeme, no delata gi pobivaat laznite neiskreni mislenja a gi poptvrduvaat tocnite i iskrenite.
Moze, moite stavovi ne se bas moi ne izmisliv topla voda, (ti kako poznavac moze da kazes koi slavni misliteli go rekle ova, a toa sto go mislis ti ako mislis deka ne go rekol nekoj pred tebe togas nemas poznavanja ili stvarno na nikogo ne mu teknalo takva glupost), no Ne se edinstveni, vo pravo si, sekoj ima pravo da ima svoe ubeduvanje i mislenje pa makar i da e vo zabluda sto podrazbira deka istoto mozes da go kazes i za moite mislenja!
A za toa TREBA pak ne kontas toa treba ne e za mene ili tebe nego site tie pravila se pod principot TAKA TREBA a ne individualno dali treba ili mora, mora samo da se umre.
I ne si laskaj deka ti mrcam i drzam predavanja, ti samo me inspirira so tvoite besmislici, jas ova go napisav za nekoj koj mozebi ke go procita i ke se soglasi so mene zatoa sto so svoe razmisluvanje dosol do istite vistini!
Одма да ти кажам дека више нема да ти реплицирам, поради две причини: 1. твоето бладање, и 2. здравствени причини. За првото -- одговоров ти вришти од логика и познавање, а ептен ми праи кејф шо сакаш да останеме во заблуда. Такви како тебе можат да просветлат евентуално некоја канализациона шахта. :tapp: За втората причина: Стварно ме фаќа вртоглавица од твоиве километарски реченици, болдови, подвлекуења и налупан текст. Глеам си почнал чат-пат и запирки да ставаш, ама не е доволно, пак му се мути на чоек коа покушава да те чита.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Ама воа и Чорбаџијата може да го каже, и сеа, шо праиме? :confused:
Nisto...sekoj so svojata vera i razum i vo svoeto stado, a koga ke dojde denot (koj e blizu) ke se vidi koj gresel a koj bil na praviot pat...
Luter ni go videl ni go cul Isusa, samo zakacil nekakva lista so negovi bogohulija na nekakva porta vo nekakva germanska palanka...
A Petar...si znaes i sam...

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Katolickata crkva e najstara, poteknuva od Petar koj go slusal i delel leb so Nego, ima najmnogu pripadnici i nema podelbi i raskolnistva..
Taa e vecna i e vistinska (Vatikan ne e iluzija) kako sto e i apostolska.

Site drugi se privremeni shizmatici koi pod vlijanie na rogatiot, so lazno svedocenje gi polnat kazanite na pekolot so izgubeni dusi koi ne se pokajale.

Nema spasenie nadvor od crkvata !!!
Збориш за некои работи со таква сигурност, а уствари знаеш дека е само поезија.
Пример казаните на пеколот.
Прашање е дали воопшто постојат? Ако постојат, кој ги видел, кој ги почувствувал и го споделил тоа чувство или искуство со нас. Како јас ке бидам сигурен во овој живот дека постојат?
Под влијание на рогатиот.
Кој е тој рогат? Колку рогови има, 2,3,4? Како изгледа? На кого му се обратил и го излажал? Јас знам многу попови што излажале ама рогат не, пошто не ни знам кој е тој и дали постои.
Значи за многу измислени работи збориш, работи кои постојат само во нашите умови. Тие работи ни се всадени преку религијата уште од деца, за да можат потоа лесно да не контролираат да не држат под контрола, внесувајки ни страв за рогатиот, казанџијата. Ако не го слушаш попот и библијата автоматски ти е внесен страв дека рогатиот ке те вари во котел. Има ли од ова поубава научна фантастика? Религијата е најдобрата научна фантастика, која опстојала илјадници години. Ниту еден филм од Стивен спилберг нема да опстои и да се прати толку долго време.
Дали ти прифаќаш дека Бог те сака со тоа што неговите следбеници попови ти се закануваат со мачеништва и немир и зло?
Јас викам дека тоа е толку јасна политика на страв и послушност. Тука не ггледам никаква љубов гледам само зло.
--- надополнето: Aug 9, 2011 3:29 PM ---
Ако ти е досадно прејди на следен пост, не троши зборови.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Која црна доказна постапка бре туџглаво тврдоглава? :pos: За илјада годишната агонија позната како Dark Ages сведок е историјата, за спалувањето, прогонувањето, убивањето, цензурирањето итн, ли ти треба доказ? Спадна на ниво на жена пред врата која оговара, користејќи небедувања за сексуалноста на античките народи?! Па не си свесен колку е тоа само мизерно, смешно и во исто време тажно!
Да плукаш по античките филозофи и мислители, набедувајќи ги дека биле педерастични?!:tapp:

П.С. До ТАПЕТАРОТ ПЕТАР - Ајде кажи ми како да не критикувам и како да не "напаѓам" вакви небулози и дебилштини? Како??
ДО ИСПСИСИМУС -- Напаѓај. Секоја небулоза и дебилштина е legitimate target.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Збориш за некои работи со таква сигурност, а уствари знаеш дека е само поезија.
Пример казаните на пеколот.
Прашање е дали воопшто постојат? Ако постојат, кој ги видел, кој ги почувствувал и го споделил тоа чувство или искуство со нас. Како јас ке бидам сигурен во овој живот дека постојат?
Под влијание на рогатиот.
Кој е тој рогат? Колку рогови има, 2,3,4? Како изгледа? На кого му се обратил и го излажал? Јас знам многу попови што излажале ама рогат не, пошто не ни знам кој е тој и дали постои.
Значи за многу измислени работи збориш, работи кои постојат само во нашите умови. Тие работи ни се всадени преку религијата уште од деца, за да можат потоа лесно да не контролираат да не држат под контрола, внесувајки ни страв за рогатиот, казанџијата. Ако не го слушаш попот и библијата автоматски ти е внесен страв дека рогатиот ке те вари во котел. Има ли од ова поубава научна фантастика? Религијата е најдобрата научна фантастика, која опстојала илјадници години. Ниту еден филм од Стивен спилберг нема да опстои и да се прати толку долго време.
Дали ти прифаќаш дека Бог те сака со тоа што неговите следбеници попови ти се закануваат со мачеништва и немир и зло?
Јас викам дека тоа е толку јасна политика на страв и послушност. Тука не ггледам никаква љубов гледам само зло.
--- надополнето: Aug 9, 2011 3:29 PM ---

Ако ти е досадно прејди на следен пост, не троши зборови.
Се премислив, не е досадно, интересно е како постепено ја откриваш Америка...

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Се премислив, не е досадно, интересно е како постепено ја откриваш Америка...
Баш ми е мило ако ти веќе си ја открил, сега те молам кажи барем нешто корисно, нешто ти што знаеш.
Еве јас кажувам што јас знам во врска со религијата, ти што знаеш?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Баш ми е мило ако ти веќе си ја открил, сега те молам кажи барем нешто корисно, нешто ти што знаеш.
Еве јас кажувам што јас знам во врска со религијата, ти што знаеш?
Јас знам многу малку на таа тема, ама сега ќе го земам Ошо да го читам, за да ми се отворат очите...

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Поткрепени се. Одмори малку од житијата, прочитај ја Библијата и ќе се увериш.
Сола фиде - велите човек се спасува само преку верата, а не со дела. А дали е така?

14 Каква е ползата, браќа мои, ако некој рече дека има вера, а нема дела? Може ли верата да го спаси?
15 Ако некој брат или сестра се голи и без секојдневната храна,
16 па некој од вас им рече: „Одете си во мир, стоплете се и наситете се!” а не им даде она, што им е потребно за телото, каква е ползата?
17 Така и верата: ако нема дела, мртва е сама по себе.
18 Но ако некој рече: ти имаш вера, а јас имам дела. Покажи ми ја својата вера без дела, а јас ќе ти ја покажам верата од моите дела.
19 Ти веруваш дека има само еден Бог. Добро правиш; и бесовите веруваат и треперат.
20 Сакаш ли пак да сознаеш, суетни човеку, дека верата без дела е мртва?
21 Нашиот татко Авраам не беше ли оправдан од делата, кога го принесе на жртвеникот својот син Исак?
22 Гледаш дека верата соработуваше со неговите дела, и дека верата преку делата стигна до совршенството.
23 И така се исполни Писмото, кое вели: „Авраам Му поверува на Бога, и тоа му се засмета за правда, и се нарече Божји пријател.”
24 Гледате дека човекот се оправдува преку дела, а не само преку вера.
25 Исто така и блудницата Раав не се оправда ли преку дела, кога ги прими согледувачите и кога ги испрати по друг пат?
26 Имено, како што е телото без дух мртво, така и верата без дела е мртва.

Kajgana Shop

На врв Bottom