Факултет за Електротехника и информациски технологии

Г

Гучи

Гостин
Знае некој што треба да пишам у молбата за исписница?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Шо испадна, шо е потребно/како да се префрлиме на финки?

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Г

Гучи

Гостин
Штом сам ја пишуваш молбата пиши си дека го молиш деканатот при ФЕИТ да ти одобри испишување од ФЕИТ.
Побарај тука како треба да изгледа молбата: http://www.matura.gov.mk/data_files/state_graduate/mk/5658_Prakticno.pdf
Како мислиш штом сам ја пишувам? Демек има готови таму кај студентски? Иначе најдов нешто на страната на феит, ваљда треба тоа второто да го испринтам и да пишам таму што треба.. али незнам што да пишам :tapp: :pos:

Mainframe

Mr.Goodkat
Член од
14 јануари 2008
Мислења
336
Поени од реакции
30
Јас сум на ТК. Со 98 поени на електро влагаш секаде. Телекомуникациите ти се доста интересна бранша, се разбира ако ги сакаш и ги разбираш. Се учи за сигнали, за телекомуникациски системи, за пренос на податоци преку различни медиуми, и сл. Професорите се секој сама приказна за себе. Има и коректни, и од оние другите. Тоа е така на секој факултет. Многу важно: НЕ СЕ РАСПРАВАЈ СО НИВ! Тие се секогаш во право, дури и кога не се (звучам сеа ко БЦ, али ќе ме сфатиш шо сакам да кажам). Е сеа за пракса: Си бараш сам. Факултетот ништо не ти средува, само потврда ти издава и толку. И немој да очекуваш дека ако влезеш во некоја од големиве фирми (Т-мобиле, Телеком, Оне, Вип), којзнае колкаво чаре ќе видиш. Зависи каде си и кај кого си. Јас еве уште една недела имам да завршам во Т-мобиле, и се што научив е да копирам на копир машина. Не ме носат на терен затоа што не сум бил осигуран и дека не сакаат да ризикуваат (можеби во право се). Но јас во канцеларија не можам ништо да научам. Зезната работа е праксава. Не е како кај информатичарите, дај му лаптопче и нека си куцка. Од една страна факултетот (т.е. Министерството) те тера секоја година да идеш на пракса, од друга страна ниедна компанија не сака да ризикува со тебе од проста причина што ништо не е регулирано како што треба.
Тоа е тоа отприлика. Ако имаш некое конкретно прашање во врска со ТК, или за прва година (во прва сите исто учат), кажи. За енергетика ќе треба некој друг да пише.
Друже со завршена втора година на ТК најверојатно уште немаш ни слушнато за системите и техниките со кои работат во Македонски Телеком, така да џабе е и што ќе ти објаснуваат или ќе те носат на терен. А тоа што викаш дека не е како кај информатичарите и те како си грешка. Поголемиот дел од времето ќе го поминеш пред компјутер и тоа зборам како за телекомуникациски инженер, а не како програмер. Сакал или не, ќе седиш пред него.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Како мислиш штом сам ја пишувам? Демек има готови таму кај студентски? Иначе најдов нешто на страната на феит, ваљда треба тоа второто да го испринтам и да пишам таму што треба.. али незнам што да пишам :tapp: :pos:
Па кој ги знае.. таа молба највеќе би им се трошела ако ја имаат :)
Дури и чичињата може да ја продаваат...

Член од
21 октомври 2007
Мислења
96
Поени од реакции
13
Може некој да ми каже што предмет е калкулус , го има на сите смерови на ФИНКИ ?

Член од
13 јуни 2008
Мислења
92
Поени од реакции
0
ќе може ли некој ако го има испитот физика 1 од јуни да ми го прати.. фала :)

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
Колеги, имам едно прашање: Кој смер е најдобар од тие енергетиките и со кој смер се најголеми шансите за во ЕВН?
Во принцип, сите тие смерој по некоја логика се слични, па со сите би имале исти шанси за ЕВН.
Некој поупатен имат???
Поздрав!

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.268
Поени од реакции
2.269
Ај некој нека каже збор-два за предметите од 3 семестар, кој предмет што се учи, каде има задачи, каде теорија, кој е лесен, кој корисен за понатака? Еве ги предеметите од сајтот, таму ги има објаснето ама на мандарински јазик, не разбрав ништо :confused:

Линеарни трансформации
Алгоритми и структури на податоци
Логички кола и дискретни автомати
Изборни:
Моделирање и симулација
Интернет Програмирање
Формални јазици
Објектно-ориентирани системи
Теорија на системи
Електро-оптика

A

apidrone

Гостин
Друже со завршена втора година на ТК најверојатно уште немаш ни слушнато за системите и техниките со кои работат во Македонски Телеком, така да џабе е и што ќе ти објаснуваат или ќе те носат на терен. А тоа што викаш дека не е како кај информатичарите и те како си грешка. Поголемиот дел од времето ќе го поминеш пред компјутер и тоа зборам како за телекомуникациски инженер, а не како програмер. Сакал или не, ќе седиш пред него.
Па види, не се учи на факултет тоа што можеш да го научиш во компанијата. Ништо не е џабе. Се што се учи таму вреди, макар и најмала ситница. Јас бев на пракса затоа што сакав да одам и да научам нешто, а не затоа што факултетот ме обврзува. И не, не е како кај информатичарите. Тие (на пример развивачите на софтвер) не можат без компјутер, јас би можел (теоретски). Ако треба некој проект да направам (а технологијата ми овозможува такво нешто на компјутер во денешно време), можам и на хартија да нацртам. Програмерите не можат рачно код да пишуваат. Тоа сакам да кажам.
--- надополнето: Aug 8, 2011 6:53 PM ---
Kako se vika taa jakata crna tetkica u studentski? :drk: Sakam da ja pomanijacam na fb :pos:
Оваа лево?

Kajgana Shop

На врв Bottom