Сите на економски?

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
неможе да се споредува техничките факултети со општествениве (економски, правен..итн), на пример со дипломата од економски можеш само во државава да се вработиш.. не верувам дека во друга земја ќе те примат.. тешко, освен да те стават на рецепција во некој хотел.
На пример со диплома од електро тука има недостиг на кадар, енергетските смерови, телекомуникации, компјуерско инженерство.. (единствено може на ИКИ што сега се формира ФИНКИ да се појави конкуренција). А со таа диплома имаш многу повеќе и поголеми можности во странство дури и поголеми од тие што ќе ги добиеш КАЈ нас.

А зошто "сите" на економски а не техничкиве, зошто економски е многу полесен факултет и повеќето не сакаат да ја "жртвуваат" младоста со математики на електро.

energichen

EOTL
Член од
19 септември 2007
Мислења
519
Поени од реакции
75
Во моментов на пазарот на работна сила се бараат сметководителите, така да смерот сметководство и ревизија е најатрактивен. Лично сметам дека треба да се намалат квотите за општествените науки посебно за економските и правните. Едноставно видете ги огласите за вработување, се бараат најмногу од машински (за производство) и програмери за јава и сл.

Член од
21 јули 2011
Мислења
112
Поени од реакции
36
неможе да се споредува техничките факултети со општествениве (економски, правен..итн), на пример со дипломата од економски можеш само во државава да се вработиш.. не верувам дека во друга земја ќе те примат.. тешко, освен да те стават на рецепција во некој хотел.
На пример со диплома од електро тука има недостиг на кадар, енергетските смерови, телекомуникации, компјуерско инженерство.. (единствено може на ИКИ што сега се формира ФИНКИ да се појави конкуренција). А со таа диплома имаш многу повеќе и поголеми можности во странство дури и поголеми од тие што ќе ги добиеш КАЈ нас.

А зошто "сите" на економски а не техничкиве, зошто економски е многу полесен факултет и повеќето не сакаат да ја "жртвуваат" младоста со математики на електро.
Od kade toa deka ekonomski e polesen fakultet ziti se :mad:?? Koj te lazel toa kazi mi? A inace site fakulteti koi gi bodiraat predmetite spored EKTS se priznati vo Evropa. Za vo Amerika moras da dopolagas nesto.
--- надополнето: Aug 4, 2011 8:10 PM ---
Od kade toa deka ekonomski e polesen fakultet ziti se :mad:?? Koj te lazel toa kazi mi? A inace site fakulteti koi gi bodiraat predmetite spored EKTS se priznati vo Evropa. Za vo Amerika moras da dopolagas nesto.
Inace na ekonomski imas isto taka mnogu teska matematika - posebno finansiski menadzment smerot :)

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Е па зошто не се запишеш за информатика/технолошки/електро смер? Затоа што немаш интересен за тоа, Кој факултет е најтежок? Ова е субјективно прашање на кое сите бараат објективен одговор.
Како некој астронаут (за кој патем сметам дека е стварно тешко значи поминуваш обука што кошта околу 20 милиони долари и не е секој за тоа) може да ти каже лесно е физика и биологија или математика ама кога ќе му спомнеш што е инфлација може појма да нема. Исто и да заминеш во легија на странци ќе ти биде тешко а што прават учат да пукаат со пушка и има многу кондиционо вежбање, ама од тоа што сум гледал на телевизија тешко да некој би го издржал.
Инаку на темата, ќе може една компаративна анализа колку процентуално изнесува во другите држави број на запишани на економски/ број на идни бруцоши, ако не за друго барем да расчистиме дека на економски не се оди од тоа што е лесно

С

сашенко

Гостин
Кој им е филмот ?
Економскиот факултет разбирам да го искористиш да свртиш некој бизнис да видиш/прерачунаш подолго од некој што е самоук и влегува во бизнис водите, али која е амбицијата да работиш во банка?
Да удираш печати да седиш пред компјутер и да куцаш фактури?
Плус, колку од тие што завршуваат воопшто ќе се запослат 5,10,15% ?

Сваќаат младиве дека перспективата на тој факултет во државава е НУЛА !?
Имам другар на кој животен сон му е да работи во банка.Имаше и други опции ама несака да слушне за ништо друго.Или банка или ништо :)

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571
Стварно, премногу економисти има, и навистина не знам што им е филмот на сите...

Член од
10 мај 2009
Мислења
1.880
Поени од реакции
1.990
Кој им е филмот ?
Економскиот факултет разбирам да го искористиш да свртиш некој бизнис да видиш/прерачунаш подолго од некој што е самоук и влегува во бизнис водите, али која е амбицијата да работиш во банка?

Амбиција да работиш во банка?? само тоа е работно место за економист?? и стварно убаво те прашаа од каде извади 10-15%?? Перспективата е НУЛА?? :O Ајде нека биде така .. за џабе сум на економски .. е ајде кажи ми коа така каде требало да се запишам и да имам сигурно работно место после дипломирање? случајно на филозофски? на филолошки .. на педагошки?? за електро , машински .. мислам дека секој си ги знае можностите за учење ,, сфаќање итн итн.

Секој си ги знае можностите за после дали ќе работи кај тато мама , чичо тета .. или има некоја врска за да влезе у банка итн итн. денес за голема жал е така во нашава земја .. ако вујко ми е владика и јас ќе бидам поп , клисар. Моја желба беше Филолошки но во МОЈОВ случај економски ми е поисплатлива инвестиција и 90% имам работно место ( ако се биде у најдобар ред по 2 год )
Ете тоа е мојот филм ;)

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
--- надополнето: Aug 4, 2011 8:10 PM ---

Inace na ekonomski imas isto taka mnogu teska matematika - posebno finansiski menadzment smerot :)
неможам да зборам со луѓе кои не гледаат објективно

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.031
во четврта година бевме повикани во зградата на Општина Прилеп сите матуранти...и ни беа објаснети суфицитарните и дефицитарните професии во Прилеп
суфицит: економисти, учители....
дефицит: Електро, Информатика....
се запишав на информатика...не дека тоа сакав, туку дека тоа се бара....
денес се зависи до побарувачката на пазарот

Член од
24 јуни 2011
Мислења
224
Поени од реакции
159
Кој им е филмот ?

Мене филмот ми е да завршам економски факултет, и да работам како молер. Ете тоа е мојот филм.
Ви благодарам за вниманието. Пријатно :sneaky:

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Епа видете вака денеска економијата и социјалната сигурност се феномени.

И секој доктор,програмер,пилот,инжинер и политичар ако сакате мора да бидат економски напредни,ако сакаат да бидат успешни.

И се е профит без разлика дали пишуваш некој програм во ЈАВА,правиш бурек во 4 сабајле или возиш такси итн.....

И едно да знаете ако се раководиме според ФАКТОР ПОБАРУВАЧКА ќе видите дека највеќе од професиите што се бараат кај нас се:

1)кувар,
2)фризерка,
3)шофер,
4)магационер,
5)фурнаџија,

Значи не им требаат високо образовани кадри што знаат повеќе отколку треба и тука е целиот проблем.

Сега ќе речете јас имам сертификат ова она ........учев факултет,трчав десет круга околу зграда ,јадев фурни леб..................

АМА НЕМАТЕ ИСКУСТВО ,А НАЈВЕЌЕ ОДГОВОРНОСТ и ДОВЕРБА ако сакате поголеми плати.

Член од
28 јуни 2011
Мислења
414
Поени од реакции
163
Јас учам економско (средно) па потоа најверојатно би продолжил на исти таков факултет бидејќи тоа и ми треба за семејниот бизнис така да нема потреба да мислам за невработеност :P

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Јас учам економско (средно) па потоа најверојатно би продолжил на исти таков факултет бидејќи тоа и ми треба за семејниот бизнис така да нема потреба да мислам за невработеност :P
Што бизнис?

Kajgana Shop

На врв Bottom