Скопско vs. Златен Даб

  • Креатор на темата Креатор на темата Lincoln Burrows
  • Време на започнување Време на започнување

Најдобро македонско пиво


  • Вкупно гласачи
    304
Член од
16 август 2008
Мислења
3.293
Поени од реакции
637
Од двете најекспонирани македонски пива, кое е вашиот избор?
Јас во последно време сум доста позитивно изненаден од Златен Даб, иако Скопско долго време ми беше добро, па ме интересира вашето мислење.
 
јас мислам дека не е потребно анкета да се знае дека скопско е 90234934 пати подобро од златен даб :)
 
Ќе биде интересно, во последно време Дабот зима замав.
 
Сите македонски пива во споредба со останатите светски пива (еве конкретно германските) се мочки.
Од нив најдобро е Скопско, ама па ко за беља преку лето не го оставаат да отстои доволно време и има уште полош вкус.
Убедливи најлошо е Крали Марко, кое ми има вкус на повраќаници.
 
Дабот е добар, но...
Мојот глас иде за Скопското, иако и Дабот си го пијам кога нема Скопско и ми го нудат исфорсиранион Туборг...
 
незнам дали само на мене ама туборгот ептен ми е грд
 
Крали марко е мочта на газдата
 
Ќе биде интересно, во последно време Дабот зима замав.

Навистина, еве во помалите градови имам впечаток дека Прилепска Пиварница е доминантна во однос на Пивара Скопје. А и во Скопје гледам Златен Даб држи голем дел од билбордите надвор и се рекламира поактивно.
 
Скопско е гром пиво правено е по некој германски рецепт, не е значи македонско пиво ниту е традиција во мк пивото туку мнгоу одамна од некој курајбер е рецептот донесен во македонија, во прилеп, и во прилепската пивара за почеток се прави пиво. Не доволно познато ниту брендирано, но вкус екстра добар, продадено е на скопска пиварница, каде откако почнува да се прави без промена на вкусот само со 1 тон ЦО2 и е прегазирано го викаат СКОПСКО.

Прилепската пивара вади друго пиво, т.н Златен даб,а претходно произведува германски пива за германија како Кроненбиер и други, кои се за пазарот во германија, сокови и ред други работи.
После златен даб, излегува (е ова е вистинско мак. пиво) Крали Марко, најлошото од македонија. Грозно пиво, боли глава, нема вкус за пиење и тоа е тоа.

Овој рецепт за грозни пива, го ископираја и веќе “провереите пивари“, каде помислија дека доколку нацрпиш вода од бунар и ја оставиш да стои, ќе стани пиво. Експериментот сеуште трае и се нарекува, ГОРСКО ПИВО, кое има ужасно лош вкус и не наликува на ништо друго освен гнаса пиво.

Е сеа после дабот значи се појавија многу пива и пивари чисто ради што рецепт за пиво денес се наоѓа и на википедија па ќе направите некој чудесен пијалок кој ни кучињата не го пијат па имате пивара:)

За најдобро пиво што сум го пробал:

-Скопско (али морам да го кланцам да излезе тоа газираното в грло мава веќе..)
-Лашко
-Кроненбиер
-Туборг
 
Од сите две македонски пива гласам за црвено вино па макар и домашно.
Скопското веќе не е она што беше, премногу е сменет квалитетот од порано (на полошо). Ако веќе морам да бирам од двете најлоши пива во галаксија ќе изберам даб. За среќа има увозни пива.
 
Скопско е за мене најубаво пиво, Златен даб воопшто не ми се допаѓа. Скопско си е Скопско. Го обожавам!
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom