Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Таму е многу повисока 5000 евра месечно како студент, без предквалификации према овдешни 500-700 (студенти далеку помалку). Ние сме на дното на скалилото. Зашто инаку овде во една куќа живеат по 2-3 генерации, а таму секое дете одма го двојат со свое живеалиште. не дека не знаеме да штедиме.
E тоа да ти кажам за студентите не знам како оди,се немам распрашано искрено.
За другово си во право,пример пак го земам мој роднина заврши колеџ таму,му најдоа од колеџот работа,таму тоа е како некоја обврска на колеџот курци палци,и ете го,со 24 години живее во свој стан,има стабилна и пред се сигурна работа со сигурни пари.

Јас искрено би отишол таму,но не засекогаш најмногу за 10 години...

Член од
6 декември 2010
Мислења
238
Поени од реакции
158
Јасно е дека државава е тапа економски гледано, што друго да се очекува од дваесет години војни у регионов и кај нас,распад на бившата држава и на целиот систем на уредување, разни ембарга, инфлации, политички кризи и сл.
Незнам како некој очекува преку ноќ да дојдеме до стандардот на западнине земји, кога овде уште прво гледаат дали е безбедно, да не има војна утре, пред да дојде некој да инвестира. Значи, треба да се работи многу за да се достигне тој стандард за кој сите кукате. На кој не му е до тоа да паралелно за својата егзистенција, да се бори и за тоа да се наредат работите у државава, нека си иде слободно.
Али не споредувајте живот у Америка, која војна не видела, и кај нас у регионов живот и стандард, каде истата УСА ги ремети и потпалува сите држави.

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Хахаха, абе ти не сакаш да разбереш или одиш контра за инат?

Не сакам милион евра и да си уживам на грчките острови.
И сега уживам, ама морам да барам од моите пари за уживањето.

Ти да одиш да береш јагоди во Англија во некое запустено село. Јас живеев во градот во кој што пола светско население сака да живее. Да ми простиш, не си го давам здравјето за бедните јагоди во Англија, а работев мн поубава работа во Њујорк. Секој ден само си копирав ливчиња, праќав писма и одговарав на тел ;)
Не се нервирај,нели гледаш дека те зезам :D

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Таму е многу повисока 5000 евра месечно како студент, без предквалификации према овдешни 500-700 (студенти далеку помалку). Ние сме на дното на скалилото. Зашто инаку овде во една куќа живеат по 2-3 генерации, а таму секое дете одма го двојат со свое живеалиште. не дека не знаеме да штедиме.
Куќа која што нема никогаш да ја доплатат затоа што се им е на кредит, куќи коли одмори се на кредит да пукне балончето маалце и одма на улица се.

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Абе не се нервирам ;)

Факти кажувам :)
Глеј и јас би отишол да работам во странство,највеќе во Австралија,но не засекогаш бидејќи искрено знам дека нема да издржам таму цел живот да ринтам и да ринтам и да ринтам без престан,па ќе ти ебам и пари и се,здравјето и духовниот мир се битни и тоа како.

Член од
20 јули 2011
Мислења
576
Поени од реакции
203
Добро не ве капирам ,вие сакате да имате пари, да го нахраните семејството да и имате плус са себе така.Арно ама вас не сакате да го испотите задникот.
Типично размислување на пусто македонче. Добро бе, ако сакаш пари да имаш, заеби ти во типот.излегувања со друштво,скаричка со комшијата, пивце со дургарите во парк. Има да седнеш и да си го испотиш задникот.Во македонија тоа нема да го имаш, со 15.000 плата за себе плус семејство и плус сметки мало могрен.Дури и нема да ти исплатат плата на време, што тогаш. Сум бил во Лондон, Канада и Америка,санта барбара, по градовите шетаат само постари луѓе, а кај се младите па работат тие.Тие се на ред да го нахранат и подржат семејството. а не тука 26 години, уште од мамичка и татичко зимаат пари, им се работи, арно ама нејќат да си го мрднат гзот.

Моменатлно работам во Лондон, платата ми е 50 пати повеќе од Македонија, имаме по 2 пати годишен одмор по 3 недели. 6 недели тие што се поостарени и имаат семејство дома, или имаат некој болен.Секој викнед се собираме,си правиме забава, нормално доколку не сме на голем проект па работиме и сабота и недела од 9 до 3 вечер.

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
Глеј и јас би отишол да работам во странство,највеќе во Австралија,но не засекогаш бидејќи искрено знам дека нема да издржам таму цел живот да ринтам и да ринтам и да ринтам без престан,па ќе ти ебам и пари и се,здравјето и духовниот мир се битни и тоа како.
Јас кога го пишав тоа засекогаш малку погрешно бев разбрана:pos:
Ќе работам додека ми се работи, додека сум способна да работам. Додека ми е убаво и додека имам за живот. Јас и идниот маж. Е кога нема да ми биде убаво Македонија не ми бега :)
Станот не ми бега. Ама работа тешко дека ќе најдам, за да можам да живеам на истиот начин како што би живееле некаде подалеку од МК. Немаме стандард тука. :)

A

Antigona

Гостин
Потполно си во право со овој пост,од збор до збор... ама барем таму (во странство некаде),нема да се нервирам гледајќи ги овциве во нашава татковина. Зашто? Зашто тука можеме само да гледаме и да блееме како телиња,а не можеме да превземеме ништо за подобра иднина на нашата земја/ неможеш глупаво идиотски народ да го опаметиш :) Али сепак,ќе видиме животот што ќе ни донесе.
Е народот наш е посебна приказна :)

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Знаеш што е понижувачки во Македонија ? Магистер по економија вози такси ( еве преска баш се возам и младичот си кажува колку се осеќа понижен, ама немало работа, па морало нешто да работи )
Допрва ќе има такви случаи. Еве неколку примери од лично искуство. Пред многу години, кога купував чевли во една стоковна куќа во САД, продавачот што се наведнуваше да ми ги обуе чевлите беше магистер по музикологија. Американец. Пред неколку месеци купував градежни материјали во Home Depot. Си напраив многу убав муабет со продавачот Американец, магистер по философија. Сопственикот на сервис за перење коли кај мене во маало (инаку од Тајланд) е доктор на науки (кинесиологија). Продавачот на бензинска кајшто најчесто полнам бензин (Индиец) е магистер по електротехника. Жена му е доктор на науки и работи како професорка во средно училиште. Една моја пријателка (Американка, доктор по лингвистика) описменува криминалци во федерален затвор за мизерна плата. Дури и во професиите каде релативно лесно се наоѓа работа (медицина, фармација, бизнис, инженерство, право -- висока плата и сигурно место не се загарантирани. Двајца мои пријатели од Сараево -- едниот ортопедски хирург, а другиот педијатар и поранешен професор на Медицински факултет во Сараево -- двајцата работат во шкљ фармацевтска компанија како медицински лаборанти. Get used to it.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.306
Поени од реакции
26.208
Допрва ќе има такви случаи. Еве неколку примери од лично искуство. Пред многу години, кога купував чевли во една стоковна куќа во САД, продавачот што се наведнуваше да ми ги обуе чевлите беше магистер по музикологија. Американец. Пред неколку месеци купував градежни материјали во Home Depot. Си напраив многу убав муабет со продавачот Американец, магистер по философија. Сопственикот на сервис за перење коли кај мене во маало (инаку од Тајланд) е доктор на науки (кинесиологија). Продавачот на бензинска кајшто најчесто полнам бензин (Индиец) е магистер по електротехника. Жена му е доктор на науки и работи како професорка во средно училиште. Една моја пријателка (Американка, доктор по лингвистика) описменува криминалци во федерален затвор за мизерна плата. Дури и во професиите каде релативно лесно се наоѓа работа (медицина, фармација, бизнис, инженерство, право -- висока плата и сигурно место не се загарантирани. Get used to it.
Веројатно си свесен колку гнев навлече со постов.:) Ти ова намерно го напиша, за да не идат да ви ги земаат работните места таму.:pos: Ај корегирај се и признај дека е совршено.:D

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Би останал во Македонија, мене тука ме вржува семејството, фамилијата, не можам така лесно да се откажам од тие работи, плата како плата, да имам да преживеам и да сум спокоен, не морам да возам бесна кола, може да возам матиз и пак да бидам среќен и благодарен.
Да додека мама и тате даваат пари.А што кога ти ќе бидеш мама и тате.Зарем со 15.000 денари ќе имаш да им овозможиш на децата и најмал луксуз?Мислиш дека е добро да гледаш како некое дебело дете чиј татко заработува колку 10 твои плати поради врски во партијата се лигави со нов ајфон или скутер и изиграва манга додека немаш на твоето да му дадеш ни 50 денари за ужина и се вози со точок на кој ти си пораснал?Размисли.

A

Antigona

Гостин
Дури и во професиите каде релативно лесно се наоѓа работа (медицина, фармација, бизнис, инженерство, право -- висока плата и сигурно место не се загарантирани. Get used to it.
Јасно ми е тоа. Братучетка ми дипломиран стоматолог работи во сендвичара. Тоа е тоа, ќе мора да се помири со животот во Македонија.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Веројатно си свесен колку гнев навлече со постов.:) Ти ова намерно го напиша, за да не идат да ви ги земаат работните места таму.:pos: Ај корегирај се и признај дека е совршено.:D
Така е! :) Полн е форумов од наивни, неинформирани препричавања како било во Америка, како било ваму-таму...Америка е страотно компетитивен пазар (кој како капак е во невидена рецесија). Еве ви пример: колку диригенти има во МК? Секој може да најде работа. Во Лос Анџелес еден диригент ми ги носеше куферите до хотел. Секој кој мисли дека лесно се наоѓа добро платена работа во Америка или Канада си праи бајрам на умот. Зборувам за професии и кариера -- за аргатски работи не праам муабет.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Моменатлно работам во Лондон, платата ми е 50 пати повеќе од Македонија, имаме по 2 пати годишен одмор по 3 недели. 6 недели тие што се поостарени и имаат семејство дома, или имаат некој болен.Секој викнед се собираме,си правиме забава, нормално доколку не сме на голем проект па работиме и сабота и недела од 9 до 3 вечер.

Kajgana Shop

На врв Bottom