Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360
Член од
21 јули 2011
Мислења
112
Поени од реакции
36
Ednas ke otidat vo Amerika, ke se vratat so 1000$ kar i odma " Amerika e bolje, tamu ke ziveam, Makedonija ne cini":tapp:
Ne go svakam narodov stvarno

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
Така било тоа ти мислиш,ќе се вратиш засекогаш и толку е ќе спиеш на пари,ќе отвориш ланец хотели и ќе му го земеш бизнисот на Доналд Трамп.
А каде реков дека сакам да живеам како богаташ(ка)?

Само сакам нормален живот. Живот кој што тука го немам!
Разбираш??? Го немам. Нема пари за излегување, нема пари за факултет! НЕМААА!

Член од
21 јули 2011
Мислења
112
Поени од реакции
36
Dobro, da. Tamu ke imas pari za SE. Ama ...
1. ke zivees so nekoj amerikanec ( ili evropeec bidejki gi ima epten, imas i kinezi epten )
2. tvoite ke gi gledas na skype, rodendeni, veselbi, semejni sobiri zaboravi, drugari zaboravi, kafe, setanja u park, vikendi u ohrid zaboravi, drustvoto od faks go nema, ke se druzis so amerikanci, italijani, rusi, kinezi itn.
3. ke rabotis 8-10 saati dnevno
4. tamu fakultet ti e 30-40 000 $ godina, vo zavisnost od kade sakas da studiras

pa sega ti vidi ... nemoj da mislis deka sakam da se karam, samo mozes da razmislis i da svatis deka i tamu ne e SJAJNO kako sto ocigledno sakas da ni pretstavis.

P.S. ubavo e da prosetas i da rabotis 2-3 meseca, a za stalen zivot ZLATNA MAKEDONIJA - ova e moe mislenje

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Потполно си во право со овој пост,од збор до збор... ама барем таму (во странство некаде),нема да се нервирам гледајќи ги овциве во нашава татковина. Зашто? Зашто тука можеме само да гледаме и да блееме како телиња,а не можеме да превземеме ништо за подобра иднина на нашата земја/ неможеш глупаво идиотски народ да го опаметиш :) Али сепак,ќе видиме животот што ќе ни донесе.
Во право си,можеме само да гледаме за жал.

Еве баш правев муабет со роднини од Австралија пред некој ден,дојдени се на гости кај мене.
Отидоа пред 25 години во Австралија и секогаш кога доаѓаат се жалат-да ти ебам животот посран што го имам таму,имам пари колку сакаш,ама немам среќа,немам слободно време да земам здив и да одморам како човек.
Работат од сабајле од 8 часот до 17-18 часот со одмор за појадок и ручек или што ти јас знам таму.
Не знаат колку пари имаат во банките,а се жалат на експресниот живот таму што се состои од кревет-работа-вечера-кревет и пак од почеток,25 години по ред.

Додека пак друг човек ни помалку ни повеќе,работи како ѕидар таму,но работи како мазга.
Недела плата мислам беше 1000 долари,ама работење од сабајле додека се гледа пред тебе и тоа не една куќа,една зграда или две,туку цела населба !
И тој се жали,имам пари,ама немам среќа,не можам да здивнам од таа проклета работа,не можам да прошетам како човек и да посветам два саати за фамилијата.
Затоа еве ги сега се во Скопје,видоа што е живот,но добро,си имаат пари на лагер и си трошат,но муабетот ми е,не е ништо поарно од тука и да,не би заминал засекогаш како некој !
Работа како работа,мора да се испотиш за парите и лебот да си ги заработиш,а не да легачиш по цел ден.
Јас да имам шанса да отидам,а имам,ќе отидам,но секако не засекогаш,5-6 години работа таму,парите нема кај да ги трошиш таму освен во ресторан ако имаш слободно време да излезеш,а ако не,никому ништо,роботизиран глушец си.
После 5-6 години доаѓам тука,со парите заработени од таму отворам тука нешто,некоја помала фабрика и тоа е тоа,но лесно е да се збори,тешко е да се оствари.
--- надополнето: Aug 3, 2011 7:06 PM ---
А каде реков дека сакам да живеам како богаташ(ка)?

Само сакам нормален живот. Живот кој што тука го немам!
Разбираш??? Го немам. Нема пари за излегување, нема пари за факултет! НЕМААА!
Најди си работа и ќе имаш.
И тука можеш да имаш нормален живот,само парите ќе треба да си ги заработиш со пот,а не со молење.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Не би бегал во странство за работата, колку што би си заминал поради народов што живее тука... која мизерија сме... само празноглавци, а глумат интелектуалци!

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444

Еве баш правев муабет со роднини од Австралија пред некој ден,дојдени се на гости кај мене.
Отидоа пред 25 години во Австралија и секогаш кога доаѓаат се жалат-да ти ебам животот посран што го имам таму,имам пари колку сакаш,ама немам среќа,немам слободно време да земам здив и да одморам како човек.
Работат од сабајле од 8 часот до 17-18 часот со одмор за појадок и ручек или што ти јас знам таму.
Не знаат колку пари имаат во банките,а се жалат на експресниот живот таму што се состои од кревет-работа-вечера-кревет и пак од почеток,25 години по ред.

Додека пак друг човек ни помалку ни повеќе,работи како ѕидар таму,но работи како мазга.
Недела плата мислам беше 1000 долари,ама работење од сабајле додека се гледа пред тебе и тоа не една куќа,една зграда или две,туку цела населба !
И тој се жали,имам пари,ама немам среќа,не можам да здивнам од таа проклета работа,не можам да прошетам како човек и да посветам два саати за фамилијата.
Затоа еве ги сега се во Скопје,видоа што е живот,но добро,си имаат пари на лагер и си трошат,но муабетот ми е,не е ништо поарно од тука и да,не би заминал засекогаш како некој !
Работа како работа,мора да се испотиш за парите и лебот да си ги заработиш,а не да легачиш по цел ден.
Јас да имам шанса да отидам,а имам,ќе отидам,но секако не засекогаш,5-6 години работа таму,парите нема кај да ги трошиш таму освен во ресторан ако имаш слободно време да излезеш,а ако не,никому ништо,роботизиран глушец си.
После 5-6 години доаѓам тука,со парите заработени од таму отворам тука нешто,некоја помала фабрика и тоа е тоа,но лесно е да се збори,тешко е да се оствари.

И тука можеш да имаш нормален живот,само парите ќе треба да си ги заработиш со пот,а не со молење.
Те тролаат преемптивно плашејќи се од твое барање да одиш таму...стара финта на оние кои кукаат колку не им чинело таму а не се враќаат никогаш...

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
Важи бе
Кога тато ќе биде министер а мама госпоѓа министерка

Никој не видел фајде од 15.000 плата

А ако ти се задоволуваш со толку остани си уназаден и со заостанати размислувања.
американците и европејците го прошетаа светот а македончето од охрид и преспа подалеку не знае(n)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
800 долари неделно чисти (со платен данок)
4 недели се 3200 долари.
пууу, ај овде студент нека најде работа за 40.000 денари неделно. Пута двајца, 80.000 денари неделно, 320.000 денари месечно, 5000 евра. И тоа без школо, онака.

овде зарем е различно. Се враќаме 5-6 поручек, честопати сопругата е цел ден до навечер, барем 3-4 дена во неделата...што добиваш овде, а што таму за истото работно време (и бетер оти не се плаќа), не гледајќи ги децата скоро цел ден. Башка за празници или прекувремено, саботи и недели нема ниту збор за плус доплата. Се е тоа за љубов кон татковината и газдите.

Проблем едино е носталгијата, се друго гледам и читам е далеку поисплатливо. Инаку барем половина од оние 200-500 илјади нашинци би се вратиле во Македонија.

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150

--- надополнето: Aug 3, 2011 7:19 PM ---
абре... се убаво шо ти вели роднината од кенгурија...само би го прашал...шо не заебе кенгурија и остане овде во вукојебина, ако е толку кул и раат за живеење...ке му најме работа за да не му е досано, а и банка каде може да ја чува заработената платичка........
ке заборавев да одговорам на наградното прашање.....
дома си е дома... но од гол патриотизам за државава нема напредок во животот....сите имаме еден живот и заслужуваме да го проживееме најдобро што можеме ....затоа барајте излез од оваа вукојебина....гол патриотизам гол живот....ко полжав голач.....

A

Antigona

Гостин
Ima nesto sto se vika familija, roden kraj, prijateli od detstvo, druzenje ... Zarem nekoj bi go napustil toa za da raboti vo stranstvo za pogolema plata? Da raboti so luge sto prv pat gi gleda? Negovite deca da ucat vo stranski skoli i so stranci? I nemojte da mislite deka i vo stranstvo " cvetaat rozi " .Od licni primeri vi kazuvam. Cela Amerika e vo kriza, Spanija, Italija ... Koj saka da raboti i vo Makedonija se naoga rabota za soliden zivot :)
Знаеш што е понижувачки во Македонија ? Магистер по економија вози такси ( еве преска баш се возам и младичот си кажува колку се осеќа понижен, ама немало работа, па морало нешто да работи )

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Важи бе
Кога тато ќе биде министер а мама госпоѓа министерка

Никој не видел фајде од 15.000 плата

А ако ти се задоволуваш со толку остани си уназаден и со заостанати размислувања.
американците и европејците го прошетаа светот а македончето од охрид и преспа подалеку не знае(n)
Ooo па ти си сакала да имаш милион евра плата за секој месец да посетуваш некој од грчките острови за викенд,па така кажи бе...
Оди ако не во Англија и бери јагоди,добра заработка имало како што ми кажуваат.
--- надополнето: Aug 3, 2011 7:30 PM ---
пууу, ај овде студент нека најде работа за 40.000 денари неделно. Пута двајца, 80.000 денари неделно, 320.000 денари месечно, 5000 евра. И тоа без школо, онака.

овде зарем е различно. Се враќаме 5-6 поручек, честопати сопругата е цел ден до навечер, барем 3-4 дена во неделата...што добиваш овде, а што таму за истото работно време (и бетер оти не се плаќа), не гледајќи ги децата скоро цел ден. Башка за празници или прекувремено, саботи и недели нема ниту збор за плус доплата. Се е тоа за љубов кон татковината и газдите.

Проблем едино е носталгијата, се друго гледам и читам е далеку поисплатливо. Инаку барем половина од оние 200-500 илјади нашинци би се вратиле во Македонија.
Па тоа викам,исто е а тука а таму,само таму имаш малку повисока плата од таа тука што ја има.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Не вреди да се размислува на вака поставено прашање.
Пред повеќе години во една соседна земја видов еден графит кој гласеше: Ја сакам татковината , ја мразам државата.
Ми остави голем впечаток.
На темава можам да кажам само: За татковината секогаш, за државата повеќе никогаш.

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
--- надополнето: Aug 3, 2011 7:19 PM ---
абре... се убаво шо ти вели роднината од кенгурија...само би го прашал...шо не заебе кенгурија и остане овде во вукојебина, ако е толку кул и раат за живеење...ке му најме работа за да не му е досано, а и банка каде може да ја чува заработената платичка........
ке заборавев да одговорам на наградното прашање.....
дома си е дома... но од гол патриотизам за државава нема напредок во животот....сите имаме еден живот и заслужуваме да го проживееме најдобро што можеме ....затоа барајте излез од оваа вукојебина....гол патриотизам гол живот....ко полжав голач.....
Ајде најди му загарантирана работа,ќе се врати.
Таму работата му е загарантирана,за тие пари толку и толку време работи,нема бегање од тоа.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Па тоа викам,исто е а тука а таму,само таму имаш малку повисока плата од таа тука што ја има.
Таму е многу повисока 5000 евра месечно како студент, без предквалификации према овдешни 500-700 (студенти далеку помалку). Ние сме на дното на скалилото. Зашто инаку овде во една куќа живеат по 2-3 генерации, а таму секое дете одма го двојат со свое живеалиште. не дека не знаеме да штедиме.

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
Ooo па ти си сакала да имаш милион евра плата за секој месец да посетуваш некој од грчките острови за викенд,па така кажи бе...
Оди ако не во Англија и бери јагоди,добра заработка имало како што ми кажуваат.
--- надополнето: Aug 3, 2011 7:30 PM ---

Хахаха, абе ти не сакаш да разбереш или одиш контра за инат?

Не сакам милион евра и да си уживам на грчките острови.
И сега уживам, ама морам да барам од моите пари за уживањето.

Ти да одиш да береш јагоди во Англија во некое запустено село. Јас живеев во градот во кој што пола светско население сака да живее. Да ми простиш, не си го давам здравјето за бедните јагоди во Англија, а работев мн поубава работа во Њујорк. Секој ден само си копирав ливчиња, праќав писма и одговарав на тел ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom