Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360
Б

Бат Елохим

Гостин
Види, и јас би идела да работам у Шведска или Германија. Ама тука да ги трошам. Ако нема кој да те гледа дека имаш за трошење, џабе е :icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Заебанција на страна, едно е да живееш и да бидеш државјанин на некоја земја, а тотално друго е да идеш да заработиш. Црнци и даље остају црни, што би рекол Бора Чорба иако не го почитувам неговото дело...

H

-HRO

Гостин
Се разбира дека би останал во Македонија. Кој сака да работи, има работа тука (дури и добро платена).

S

smexy

Гостин
Абе драги мои, и у Швицарска има сиромаси...
И у Америка.
Верујте,вакви ко шо катаден искачаат од факсоиве наши,низ белиот свет ги има со лопата да ги ринеш.
Сакал нејќел,на погон ќе рмбаш и со и без факс.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Абе драги мои, и у Швицарска има сиромаси...
И у Америка.
Верујте,вакви ко шо катаден искачаат од факсоиве наши,низ белиот свет ги има со лопата да ги ринеш.
Сакал нејќел,на погон ќе рмбаш и со и без факс.
Не е точно. Никаде не се штампаат дипломци како овде. За Македонија друга приказна.
Секаде во (ино)странство, ако си (нај)добар, ќе си го најдеш патот.
Ако некој завршил факултет како да вози мерцедес на туркање, секако дека ке работи во погон.

I

Ivanovska

Гостин
Финтата е што овие што гласале за странство и останатите како нив сакаат да ги пружаат нозете повеќе отколку што им дозволува чергата. Епа тоа никаде го нема. Ако немате пари за да си ги остварите желбите (кои патем се што да ти кажувам), решението е многу едноставно - фатете се за работа. Патем, никој нема да ве вработи на убави очи. ;)

S

smexy

Гостин
Не е точно. Никаде не се штампаат дипломци како овде. За Македонија друга приказна.
Ако некој завршил факултет како да вози мерцедес на туркање, секако дека ке работи во погон.
Не си ме разбрал...дипломците овде не се интелектуалци него дибеци што успеале да научат нешто на памет пред колоквиум,градиво што го забораиле 5 минути после колоквиумот.
Незналици се исто како било кој средно образован надвор од земјава.(не збориме за официјално образование)
Затоа викам дека такви има со лопата да ги ринеш.

A

Antigona

Гостин
Ovie mrzi i kostapleri sto gi ima vo Makedonija i vo nekoja najperfektna drzava da gi stavat niv pak nema da gi bide toa na site treba jasno da ni bide, i tamu ke pocnat da naogjaat mani kako ne cinelo ova kako ona.. zatoa vikam jas tuka ostanuvam koj smeta deka tuka nema rabota, nema uslovi za zivot neka si odi - prijatno.. jas smetam i znam deka i vo Makedonija moze da se ostvari dobar kapital na cesen nacin za covek koj znae da raboti i se trudi.

Aj cao trgajte vo stranstvo, pa pisete post od tamu od nekoj Mekdonals ili koga ke berete grozje kako vi e zivotot tamu da ne ve mislime ;)
Ionaka vo tie stranski drzavi ne ocekuvajte da rabotite nisto podobro, niv im treba amali ne im trebaat advokati itn ..

Ps. Decata sto ne fanale eden den da rabotat neka ne mi repliciraat kako med i mleko tecelo vo Evropa.
Знаеш зошто наоѓаат маани ? Затоа што во Мк ако работиш прекувремено НЕМА да ти исплатат за тие часови, туку пак ке ја добиеш истата плата.

Вчера на вестите цело време премиери, министри честитаат Илинден, а после тоа следува прилог каде што текстилците задолжително мораат да одат на работа....за нив не ваши тоа што е Илинден, нема празник за нив......ќе земаат некојаси плата од 9 000 денари, ке работат макотрпно ,,,аххх за греота луѓево..................немаат време да се видат со фамилијата дома , со децата,,,,,мораат да работат

Е сега истото и во странство........работиш, работиш и само работиш,,, ама барем имаш ПАРИ и ке ти биде доплатен секој час плус кој си го работел, значи плус пари :)

Член од
21 јули 2011
Мислења
112
Поени од реакции
36
Ima nesto sto se vika familija, roden kraj, prijateli od detstvo, druzenje ... Zarem nekoj bi go napustil toa za da raboti vo stranstvo za pogolema plata? Da raboti so luge sto prv pat gi gleda? Negovite deca da ucat vo stranski skoli i so stranci? I nemojte da mislite deka i vo stranstvo " cvetaat rozi " .Od licni primeri vi kazuvam. Cela Amerika e vo kriza, Spanija, Italija ... Koj saka da raboti i vo Makedonija se naoga rabota za soliden zivot :)

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
А и добро кажа Џиш, сите во странство мислат директори ќе се.
И тука сите сакаат да се директори. Затоа многу невработени сметаат дека за нив е ниско да работат водоинсталатер, чистач, градежен работник... А и секој кој сака да замине во странство му се чини дека таму веднаш го чека работата од соништата и огромна плата но македонски стандард, нели за да имаат да трошат многу. А реалноста ќе рмбаат ко црнци цела година за еден месец да дојдат тука и да се однесуваат како господа. Небаре во страство немаат невработени, небаре таму апсолутно сите земаат надпросечни плати.
--- надополнето: Aug 3, 2011 2:56 PM ---
Најдобри не се сите. Затоа кој побрзо го сфати тоа толку подобро за него.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Види сега рече Гувернерот нов кељав инфлација 3 проценти, а мене Наполитанките Плежер кои што беа 52 денари во 2010 сега ми се 70 денари 35 проценти или повеќе а? Милка чоколадата 52 денари беа сега се 70, Тоблероне од 68 на 90денари, ова три проценти многу мава по џеб бе, или така ми се чини?

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.441
Поени од реакции
6.096
Чудно е шо ги немат нашиве најголеми патриоти од форумов на темава :D .Излеа се затекнаа во немајкаде ,пошо се "патриоти" од една страна а од друга страна се во странство за поголема плата :ROFLMAO:

Член од
21 јули 2011
Мислења
112
Поени од реакции
36
Види сега рече Гувернерот нов кељав инфлација 3 проценти, а мене Наполитанките Плежер кои што беа 52 денари во 2010 сега ми се 70 денари 35 проценти или повеќе а? Милка чоколадата 52 денари беа сега се 70, Тоблероне од 68 на 90денари, ова три проценти многу мава по џеб бе, или така ми се чини?
Izgleda promasil edna 0 - 30% moze trebalo da bide. Ali ke mu prostime na guvernerot - izgleda so sredno e :)

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
хаха..убаво
гласав за првото.
нема убав живот без основни средства за живот
па макар и најголем патриот биди, ако немаш леб да јадеш државата нема да ти помогне ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom