Во странство,да напраам добра пара,и да се вратам во Македонија.Да, имате две алтернативи:
Кој е вашиот избор?
- Да одите во странство и да направите многу пари, но да останете таму и
- Да останете во Македонија, да живеете просечно, но да придонесете многу за татковината
Болдираново не ми се вклопува некако со просечен живот. Комбинација од двете е најдобар избор, одиш во странство, правиш пари па се враќаш овде.Да, имате две алтернативи:
Кој е вашиот избор?
- Да останете во Македонија, да живеете просечно, но да придонесете многу за татковината
Остануваш сам. 17 души веќе избегаа.Јас го бирам првото: Останувам во Македонија!
пред неколку години се возев во возот за Скопје,човекот што седеше од карши мене беше од Канада...и ми го кажа муабетот дека е граѓанин на Канада но и на Македонија значи човекот имал двојно државлвјанство.И вика мене државата Канада ми обезбеди добра работа,куќа,добра кола,одмор...а го запомнов по тоа што ми рече дека сите оние што биле патриоти јаделе и пиеле по кафани без да платат за тоа...кизнај дали бил во право човекотДа, имате две алтернативи:
Кој е вашиот избор?
Ова неможам да разберам зашто е вака. Едноставно никаков мотив да работат нешто што е надвор од шема. Со кого и да сум разговарал вика ваму имам сигурна работа во Македонија е ризично.Иде гастрбајтер во Америка, седи таму 10 години, се пуни со пари за 243 поколенија, и после доаѓа секоја година на „иселенички средби на братсвото и сестринството“, дава изјава како тоа тој секоја година се враќа во Македонија, му недостига татковината, бла бла... а ни долар/евро не дава да помогне при нешто овде. Па да му е*ам мајката, отвори барем некаква работилница овде, ем тој ќар ем нови работни места.
Значи не зборам за луѓе кои работаат обична работа во странство, туку за бизнисмени кои се фалат „имам тоа и тоа“ а овде ништо не пробува да инвестира. Па видете ги „браќава“ албанци бе, како се помагаат меѓусебе.
Зборот ми е, ретко кој оди во странство и се враќа во Македонија и при тоа придонесува со својот капитал и работа за подобра татковина.
Мене лично уште ми е рано да размислам на таа тема, но како тргнале работиве, не е на арно...