Скопско е гром пиво правено е по некој германски рецепт, не е значи македонско пиво ниту е традиција во мк пивото туку мнгоу одамна од некој курајбер е рецептот донесен во македонија, во прилеп, и во прилепската пивара за почеток се прави пиво. Не доволно познато ниту брендирано, но вкус екстра добар, продадено е на скопска пиварница, каде откако почнува да се прави без промена на вкусот само со 1 тон ЦО2 и е прегазирано го викаат СКОПСКО.
Прилепската пивара вади друго пиво, т.н Златен даб,а претходно произведува германски пива за германија како Кроненбиер и други, кои се за пазарот во германија, сокови и ред други работи.
После златен даб, излегува (е ова е вистинско мак. пиво) Крали Марко, најлошото од македонија. Грозно пиво, боли глава, нема вкус за пиење и тоа е тоа.
Овој рецепт за грозни пива, го ископираја и веќе “провереите пивари“, каде помислија дека доколку нацрпиш вода од бунар и ја оставиш да стои, ќе стани пиво. Експериментот сеуште трае и се нарекува, ГОРСКО ПИВО, кое има ужасно лош вкус и не наликува на ништо друго освен гнаса пиво.
Е сеа после дабот значи се појавија многу пива и пивари чисто ради што рецепт за пиво денес се наоѓа и на википедија па ќе направите некој чудесен пијалок кој ни кучињата не го пијат па имате пивара
За најдобро пиво што сум го пробал:
-Скопско (али морам да го кланцам да излезе тоа газираното в грло мава веќе..)
-Лашко
-Кроненбиер
-Туборг