Натрен вс. Шеќер!?

• Креатор на темата Креатор на темата G-Kidd
  • Време на започнување Време на започнување
не знам за другите али јас имам читано дека и белиот шеќер е многу штетен т.е го викаат тивок убиец? Само овошје му е мајката!

Секако ова не значи дека натрен е подобар избор, од двете зла да го избереме помалото :)

Vidov deka se vodi diskusija okolu Stevia, pa si rekov na napisam i jas...

Eve kaj nas e dostapna SweetLeaf , toa e najcistata stevia vo svetot, koja e obrabotena samo do ladna voda, i zatoa nema nikakvi hemikalii a nitu gorcliv vkus:

http://nutrivita.mk/stevia

A eve i koja forma ja ima i kolku cini, so ogled deka se koristi i po 6 meseci i povekje edno pakuvanje i ne e skapa...

http://nutrivita.mk/prodavnica/stevia

Se nadevam deka bev od korist so informaciive...Inaku vo Japonija site sokovi se zasladuvaat samo so Stevia, tamu se zabraneti vestackite sladila koi se vsusnost ubijci na moderen nacin i po zakon regularno :).

Pozdrav,

Доколку сакате да бидете здрави, не користете никакви засладувачи, туку само шеќер (сахароза, фруктоза)

До сега, постојат милион истражувања за штетните ефекти од засладувачите, за сите посебно.
Лично јас имам искуство за врската помеѓу аспартамот и мултиплекс склерозата.
Не е тешко, пред да купите нешто да прочитате што има внатре.

Шеќер. Не знам зошто, ама натренот ми иде на нерви. Знам дека е чудно, ама тоа е.

Шеќер си е шеќер,незаменлив

Шеќер, дека никогаш не можам да си погодам колку натрен да ставам.

Единствена здрава замена за шеќер е медот. Друго не доаѓа во предвит, а за натренот (аспартамот) нетреба да се дискутира јасни се неговите штетни влијанија.

Шеќер си е шеќер... Натрен ретко скоро никогаш :)

Како вештачки засладувачи најчесто се користат огромни органски молекули, кои имаат еден куп хирални места, како и слободни електронски парови, да не го тупам, се на се, се штетни, имаат својство да ги комплексираат како микро така и макро елементите.
Најчесто како засладувачи се користат: сахарин, цикламат, аспартам, некаде го класифицираат и олово(II) ацетат што е чиста глупост зашто соли на тешки метали не смејат да се користат никако во исхраната. (иако олово(II) ацетат има благ вкус, околу 3-4 пати е поблаг од шеќерот, тој е многу токсичен и предизвикува оловно труење)
Сите горе наведени засладувачи предизвикуваат рак на мочниот меур, проблеми со бубрезите, црниот дроб.

Јас би препорачал, наместо натрен да користите фруктоза (овошен шеќер), го има и кај нас во поголемите супермаркети. поскап е од обичниот шеќер, 250g се околу 70 денари.

Како вештачки засладувачи најчесто се користат огромни органски молекули, кои имаат еден куп хирални места, како и слободни електронски парови, да не го тупам, се на се, се штетни, имаат својство да ги комплексираат како микро така и макро елементите.
Најчесто како засладувачи се користат: сахарин, цикламат, аспартам, некаде го класифицираат и олово(II) ацетат што е чиста глупост зашто соли на тешки метали не смејат да се користат никако во исхраната. (иако олово(II) ацетат има благ вкус, околу 3-4 пати е поблаг од шеќерот, тој е многу токсичен и предизвикува оловно труење)
Сите горе наведени засладувачи предизвикуваат рак на мочниот меур, проблеми со бубрезите, црниот дроб.

Јас би препорачал, наместо натрен да користите фруктоза (овошен шеќер), го има и кај нас во поголемите супермаркети. поскап е од обичниот шеќер, 250g се околу 70 денари.
Фармација?:) Него, медот ем е околу 200 ден, значи поевтино испаѓа од фруктозата, ем содржи глукоза, ем само 1 % сахароза и помалце од 10 % други шеќери, ем е здрав за милион состојби.

Ме интересира, дали дијабетичарите на форумов внесуваат мед? Ако не, да си почнете, ќе ви помогне.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom